PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616247}
7,7 1,4 tys. ocen
7,7 10 1 1436
Gorky 17
powrót do forum gry Gorky 17

Tą grę, w ramach tradycji co rok przechodzę w okresie świąt bożonarodzeniowych , wszystko to za sprawą świetnego klimatu, rewelacyjnej muzyki, postaci (Owicz rządzi :D) i ...grafiki. O ile animacja naszych żołnierzy wygląd dziś marniutko to ręcznie rysowane lokacje w 2d ciągle przykuwają uwagę szczegółami i detalami.

Marzy mi się odmłodzenie tej gry, też jako turówki też z planszami 2d ale lepszymi animacjami postaci i potworów. W sumie można by konturować fabułę z Gorkiego 17, bo sam generał mówił że ludzkości zostało jedno pokolenie, a i zakończenie nie jest do koca jednoznaczne.

ocenił(a) grę na 8
przemek_klaja

Projekt był
http://www.filmweb.pl/videogame/Gorky+21-2016-628090
Ale chyba przepadł :(

ocenił(a) grę na 10
przemek_klaja

Widzę, że nie tylko ja mam fioła na punkcie tej gry :). Również moim wielkim marzeniem jest kontynuacja Gorky 17, oczywiście jako turówki. Klimat miażdzy w tej grze i chętnie sprawdziłbym jakiś podobny tytuł, aczkolwiek mam na uwadze to, że po prostu takiego niema.

NIESTETY oto odpowiedź producenta Gorky 21 na pytanie użytkownika czy projekt zostanie ukończony:
The Farm 51: Projekt niestety został zawieszony. Na razie nie planujemy do niego wracać, bo innych projektów mamy zatrzęsienie;)

przemek_klaja

Ta gra to idealny przykład, że nie trzeba kopiować systemów z Fallouta, żeby zrobić świetną turówkę. Jakieś 4 lata temu ostatni raz kierowałem garstką komandosów dowodzonych przez Owicza czy tam innego jankesa. Ta gra zabijała klimatem i fabułą. W dzieciństwie troszkę się bałem tej gry dlatego obserwowałem braci jak zabijają potworki w turach ;] Jednak dzięki temu nie zapomniałem o tej produkcji i później sam po nią sięgnąłem. Gry nigdy nie ukończyłem, ale wiem, że miałem starcie z bossem. Nie mniej oryginalna gierka, która zasługuje na miano kultowej ;)

ocenił(a) grę na 10
przemek_klaja

Chyba to kwestia "pokolenia". Megaprodukcja ostatniego tchnienia gamblera. Dla mnie jedna z 3 najlepszych gier ever :)

ocenił(a) grę na 8
przemek_klaja

Oj, przydałaby się kontynuacja. Zwłaszcza, że z rzutem izometrycznym tytuł jest zrobić taniej niż z perspektywą tpp czy fpp, w każdym razie nawet po tylu latach bardzo fajnie zrobiona giera, ładnie udało się uzyskać taki filmowy klimat z tymi renderowanymi animacjami nadejścia wrogów czy dialogów między bohaterami, a nawet taki detal jak zbliżenie na postaci podczas rozmowy sprawia, że łatwiej wsiąknąć w historię.

Zresztą niesamowite, jak kiedyś te gry robili. Żadnego samouczka, żadnych objaśnień mechanik, żadnej mapy, żadnego zaznaczania questów i celów --- i mimo braku tego wszystkiego o dziwo gra się bardzo zacnie.

ocenił(a) grę na 8
przemek_klaja

Dzisiaj już są podobne tytuły. XCOM i XCOM2. Inne klimaty, ale gra się podobnie. Oczywiście Gorky potrzebuje remastering'u albo sequel'a. Polecam panom XCOM. Podał mi go brat który również jak ja darzy starą miłością Gorky 17.