PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611800}

Desperados: Poszukiwany żywy lub martwy

Desperados: Wanted Dead or Alive
2001
8,0 1,1 tys. ocen
8,0 10 1 1149
Desperados: Poszukiwany żywy lub martwy
powrót do forum gry Desperados: Poszukiwany żywy lub martwy

Wpis archiwalny, 2021r:

Desperados eksploatuje tematykę wcale nie tak częstą w grach wideo - Dziki Zachód. Westernowy klimat zaprezentowany w dziele Spellbound Entertainment wylewa się praktycznie z ekranu. Odpowiednio dobrana muzyka i świetnie zaprojektowane lokacje tylko potęgują wrażenia płynące z gry. Wild West jest tutaj po prostu odczuwalny!

Na początku, chciałbym się odnieść do zarzutów o wysoki poziom trudności. Owszem, w niektórych etapach bywa trudno, należy mocno kombinować. Postrzeganie tego jako wadę rozpatruję jako niezrozumienie zasad gatunku. Istotą gier commandosopodobnych jest wytężanie szarych komórek. Grunt, że w przypadku omawianej gry trudność nie jest irytująca, nie wynika z nieprzemyślanego zaprojektowania. Zachowanie wrogów wydaje się logiczne. Szukają partnera, który jeszcze przed chwilą był w zasięgu ich wzroku, reagują na okrzyki wydawane przez NPC-ów, gdy coś wzbudzi ich podejrzenia, biegną po posiłki. Sposób postępowania podczas rozgrywki wymaga planowania, tym bardziej że produkcja daje możliwość sporej różnorodności. Można zdecydować się na rozwiązanie siłowe, można z precyzją opracowywać kolejne ruchy. Jedno jest pewne - nie istnieje jedna, uniwersalna ścieżka przejścia gry. Bohaterowie są na tyle zróżnicowani, że dróg rozwiązania danego problemu jest bez liku.

Oprawa wizualna niezmiennie dostarcza odpowiednich bodźców. Rzut izometryczny powoduje, że grafika wciąż jest ładna. Oczywiście, zoomując pojawia się spora pikseloza, ale na domyślnym widoku, gra nadal może się podobać. Są w sieci rozwiązania na załączenie pełnego 1080p i mimo że grafika jest wtedy przepiękna, nie korzystałem z tego rozwiązania ze względu na bardzo małą czcionkę.

Na tle serii Commandos, niemiecka produkcja wypada znakomicie. Nie chcę rozstrzygać która gra jest lepsza od której, ponieważ gry legendarnego Pyro Studios ogrywałem dobre lata temu. Starczy powiedzieć, że wszystkie elementy i cechy, za które tak ceniłem Commandosów, są obecne i tutaj.

Czy po 20 latach od premiery warto zagrać? Tak, warto. Po pierwsze, gier z tego gatunku nie ma zbyt dużo. Po drugie, Desperados niemal się nie zestarzał i wciąż potrafi dostarczyć tony radości z rozgrywki. Co tu dużo mówić, kawał świetnej gry! Moja ocena 8.5/10