PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605874}
8,1 13 tys. ocen
8,1 10 1 12508
Battlefield: Bad Company 2
powrót do forum gry Battlefield: Bad Company 2

BC vs COD

ocenił(a) grę na 10

będe szczery :) ta gra ssie w porównaniu z Codem . Multi jest bardzo dobry ale za to single to porażka :( Kocham rozpierniczać budynki :D

ocenił(a) grę na 10
patrykpb

cod ssie zwykła strzelanka

ocenił(a) grę na 9
foxu23

Ja wole Bad Company 2 ;) A co do single: mistrzostwo ;)

ocenił(a) grę na 7
Charnooh

BC2 singiel jest bardzo słaby ponieważ plansze misji są prawie takie same i może z 5 rodzajów botów jest.

ocenił(a) grę na 9
Adrian2311

medal of honor nowy ma najlepsze single chyba... a multi to jest najlepsze W BADCOMPANY 2 !! PRAWDZIWA WOJNA A NIE JAKIES KANAPECZKI

ocenił(a) grę na 10
patrykpb

Do czego ty porównujesz BF BC 2 ...
COD to typowa zwykła strzelanka .
Zresztą teraz gry nie robią dla singiel player lecz dla Multiplayer .
Bad Company 2 stworzyli głównie dla granie po sieci i to się im udało gra jest arcydziełem .
Co do COD ? Black Ops się im nie udał gra okropnie głupia , Cod MW 2 była niezła ale dużo jej brakuje do znakomitej

ocenił(a) grę na 6
Damian21

Gry robi się zarówno dla singla jak i dla multi. Jakby było tak jak mówisz to DICE nie tworzyłoby trybu dla pojedynczego gracza, tylko stworzyliby sam multiplayer. Skoro zdecydowali się umieścić singla w swojej grze to powinni dopilnować, żeby był jak najlepszy.
Arcydziełem jest gra, której wszystkie części składowe stoją na tak samo nieprzeciętnie wysokim poziomie. Jak sam widzisz, Bad Company 2 się do tego grona nie zalicza. Singleplayer jest nudny, nieudolnie kopiuje rozwiązania z CoDa, ma nieciekawą fabułę. Multi w BC2 to już kwestia gustu. Jeżeli preferujesz szybką rozgrywkę, w szaleńczym tempie to nic lepszego od CoDa nie ma. BC2 to rzeczywiście gra bardziej taktyczna, gdzie bardziej od refleksu liczy się grupowe działanie. Równocześnie jest o wiele mniej przystępne dla początkujących niż CoD. Zresztą, 3 tryby gry w BC2 to porażka. I jak to ma się nie nudzić?

"Co do COD ? Black Ops się im nie udał gra okropnie głupia..."
Powiedz mi czym się owa głupota przejawia? Podaj konkret. Uważam że Black Ops ma świetnego singla z interesującą i wciągającą fabułą (ogólnie uważam fabułę Black Opsa za jedną z ciekawszych w grach komputerowych), z efektownymi akcjami i szybką rozgrywką. A co najważniejsze, wszystkie CoDy mają świetny klimat, to czego Bad Company 2 nie ma. Za to multi to ten sam genialny multiplayer który był w MW, i od którego de facto zapożyczono system levelowania postaci do wielu innych gier. Z tym tylko że w Black Opsie owy multiplayer jest najbardziej rozbudowany. No i do tego wprowadzili system grania na kasę(system zakładów czy jak to się tam zwie) w którego obrębie wprowadzono kilka nowych, bardzo ciekawych trybów gry.

ocenił(a) grę na 9
zraiwkiller

Ktoś kiedyś powiedział "Halo dla dziewczyn i dzieci, Cod dla chłopców, Battlefield dla mężczyzn..."
Naoglądąłeś się filmów z norrisem to nie zrozumiesz tej gry ani mechaniki pola walki, ważniejsze od reakcji jest MYŚLEĆ i ogarniać gdzie jest przeciwnik i co zrobi a w CODzie to prawie bez znaczenia bo biegają jakieś małpy z dwoma strzelbami po całej mapie a ich nóż jest szybszy niż wystrzelone pociski.
MW 2 nie było świetne ale było b.dobre, a Black cocks to już gejowa gra na max i żaden klimat nie nadrobi tego jak tam wygląda rozgrywka, samochodziki co się biorą z dupy, kusza która zabija 3 sekundy po strzale, napalm którego nie widać a zabija, bieganie byle do przodu i ohydne mapy, upośledzeni snajperzy i niedorobiony hitreg co jest idealnym znakiem że ta gra miałą zarabiać a nie być dobra.
Ostatni dobry COD to było 4 i amen.

Nie wiem jak trzeba być naćpanym żeby w to grać ale powodzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=bVTi1tNM9yw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=raxRiRJEyHk&feature=related

ocenił(a) grę na 9
Samael_2012

Haha jeszcze to jest dobrą recenzją black opsa :

http://www.youtube.com/watch?v=7tQt6b4hu7I&feature=related

ocenił(a) grę na 10
zraiwkiller

Black Ops to TRAGEDIA! Studiu Treyach się całkowicie nie udało stworzyć godnej konkurencji dla Bad Company 2, jak dla mnie to dobre CoD-y robiła firma Activision ale niestety Infinity Ward nie mogło się dogadać więc już wiadomo że nie ma szans dorównać EA i DICE. Żaden CoD nie może się równać z Battlefield-ami i nigdy nie będzie się mógł równać. Nie udało im się przebić Bad Company 2 więc tym bardziej nie przebiją Battlefield 3. Studio DICE od zawsze tworzy Battlefield-a i zawsze ono będzie go tworzyć, w DICE pracują najlepsi specjaliści w dziedzinie gier typu FPS, oni wkładają w tworzenie swoich gier całe serce, czytają raporty od graczy o błędach i je naprawiają a nie tak jak twórcy CoD-ów którzy robią tylko po to gry by na nich zarobić i po wydaniu gra przestaje ich obchodzić. Do Battlefield-ów powstają wspaniałe dodatki które zawierają nie tylko nowe mapy (tak jak w przypadku CoD) lecz również nowe bronie, pojazdy i postacie. Przykładem takiego dodatku jest np: Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam.

Podsumowując: Jeśli ktoś chce zagrać w naprawdę dobrą strzelankę to niech nie kupuje Call of Duty Tylko zainwestuje w Battlefielda bo gra naprawdę bije na głowę wszystkie CoD-y.

ocenił(a) grę na 9
salamandra95pl

Kolejny człowiek który patrzy na teraźniejszość, cod4 całkowicie pokonał bf2 i nikt by sie nie spodziewał że wkrótce Battlefield może mu DORÓWNAĆ. Twórców mam gdzieś ale jeśli już mam wybrać to wole gości z IW i Treyarch, ci przynajmniej robią gre i już a nie jaki ci "dobrzy" z Dice co robią gre i nabijają się jak tylko mogą z coda. Prawda jest taka że jeśli ktoś tu robi wyścig który FPS lepszy to tylko ci od BF i nieważne jak wy wierzycie w te bzdury że wkładają w to serce prawda jest taka że chcą zarobić tak dobrze jak ci od coda. Ta cała kampania marketingowa oraz wypuszczanie BF3 w terminie codów to pokazuje.
Co do dodatków to jeśli nie mają singla najczęściej omijam je szerokim łukiem gdyż prócz kilku zmian rozgrywka jest taka sama.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

Może i pokonał BF2 ale z BC2 nie ma szans żaden CoD ani inna gra. W każdym CoD robisz to samo czyli biegasz jak oszalały po mapie i zabijasz kogo popadnie bo czy zabijesz swojego czy wroga to nie ma różnicy taka sama "zabawa"... A w Battlefieldach można grać na kilka sposobów: albo się skradać i zabijać po cichu, albo z daleka ze snajperki albo jak kto woli to może biegać jak w CoD. I co z tego że fabuła gry dla pojedynczego gracza jest ciekawsza skoro w internecie nic nie pobije BC2. Widać że po prostu nie umiesz grać w trudną grę bo w Battlefieldzie musisz cię trochę namęczyć żeby kogoś zabić bronie są realistyczne, destrukcja otoczenia jest wprost genialna i prawie nie da się kampić, a pojazdy tworzą jeszcze bardziej realistyczny klimat którego brakuje w CoD-ach. Dla porównania w Call of Duty zabijasz kilkoma pociskami, celność i obrażenia jakie zadaje broń są takie że w grze tylko w kółko giniesz i się odradzasz i zero zabawy jaką daje BC2, a kamperzy którzy siedzą w jakiejś dziurze z której wystaje tylko lufa ich karabinu i zabijają wszystkich dookoła a zabicie ich graniczy z cudem tworzą z tej "gry" badziewie w które grają tylko fani serii Call of Duty którzy są zapatrzeni w tą serię i nie widzą innych dużo lepszych gier. CoD4 może i był ciekawy i bił inne gry ale przed wyjściem Bad Company 2. Jeśli zagrasz w Battlefielda 3 i również uznasz że jest gorszy od Cod-ów to tylko umocnisz mnie w mojej opinii o tobie. A co do daty wydania Battlefielda 3 to po prostu robią konkurencję dla Call of Duty, i tak jak wyjdą te dwie gry to najpierw kupię BFa a potem długo się zastanowię przed kupnem CoDa bo po zawodzie jaki mi sprawił BO nie mam zamiaru wyrzucić kolejnych 100zł w błoto. A co do twojego ostatniego zdania o dodatkach to widzę że ty przechodzisz tylko Singla, więc nie wiem czemu komentujesz grę która została stworzona do grania w internecie.

ocenił(a) grę na 9
salamandra95pl

"A co do twojego ostatniego zdania o dodatkach to widzę że ty przechodzisz tylko Singla, więc nie wiem czemu komentujesz grę która została stworzona do grania w internecie."
bf2- pułkownik
bf2142- coś ala generał brygady
bc2- major 3
No fakt, mógł być najwyższy w każdym.
Nie wiem skąd te twoje poglądy że niby cod jest wiecznym FPS, to że bf nie przebił coda nie musi znaczyć że jest gorszy, jak już napisałem obie serie lubie po równo, ale jak mam wybierać graczy to sory, ci z coda przynajmiej trzymają sie swojego w odróżnieniu do tych z bf co wyskakują wszędzie z bezgraniczną krytyką jaki cod jest beznadziejny.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

dodam tylko jeszcze że Battlefield: Bad Company 2 kosztuje teraz (rok i jeden miesiąc po premierze) 49.00 zł a nawet widziałem przecenę na stronie EA do 34.90zł a dla porównania Call of Duty: Modern Warfare 2 kosztuje teraz (półtora roku po premierze) kosztuje 89.90 zł, a Call of Duty 4: Modern Warfare kosztuje teraz (trzy i pół roku po premierze) kosztuje 59.90 zł, tak że nie wiem o kim tu można pisać że chce jak najwięcej zarobić.

ocenił(a) grę na 9
salamandra95pl

Teraz tak, jak pisałem wtedy to cod był tańszy.

patrykpb

Single w BC2 jest całkiem ciekawy, poza tym ta gra jest głównie nastawiona na multi, który jest rewelacyjny. Single to tylko rozgrzewka przed prawdziwą zabawą :)

patrykpb

Według mnie single jest lepszy w CoDzie, natomiast jeśli chodzi o multi to Bad Company wygrywa zdecydowanie:)

ocenił(a) grę na 9
paveler

Ostatnio rzuciłem Arme II oraz CoH by porównać sobie BC2 z Codami i powiem tak, single jednogłośnie i bez namysłu jest lepszy w codach, może jakby był humor BC1 ale go nie ma. W multi do tej pory był remis, BF ma pojazdy, mapy dla nich a teraz i zniszczenie, cod ma szybkość, killstreaki oraz nienajmniejsze możliwości kombinowania z bronią i perkami. Jednak było, ostatnio grałem w coda i normalka, biegnę, zabijam i ginę. Potem w BC2, początkowo to samo aż tu ginę od gościa który był po drugiej stronie mapy za budynkiem z pistoletu, połowa graczy razem ze mną jest wściekła że jest cheater na servie, ale huj, nic nie można zrobić, tylko wywala za przekleństwa.
Byłem na 19 serverch i na każdym potężny team, głównie 50 lvl (2 razy znowu bezkarny cheater) kontra żółtodzioby z których niektórzy chcąc mieć jakiekolwiek zabicie walą w swoich, autobalance tak działa że nie działa, a jeśli już to zamiast dać jakiegoś weterana daje kolejnego co nie ma nawet 20. Jedyna miła zmiana to to że jak mam walkę czołgów (jest w jednym) to mój przeciwnik nie jest naprawiany z tyłu przez kilku mechaników.
Podsumowując.
Single: CoD>>>BC2
Multi: CoD=BC2 Jeśli jednak muszę wybrać to sory fanowie i fanatycy BF ale wybieram coda.
Mam szczerą nadzieję że BF3 nie będzie miał takich wk***iających elementów.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

zastanawiam się na jakich ty serwerach grałeś bo ja gram codziennie co najmniej 2 godziny i nie trafiłem na cheatera od jakiegoś miesiąca a jedyny bug jaki mam to bug z nożem, ja gry kupuje po to by grać w necie a BC2 w multi jest dużo lepszy od wszystkich CoD-ów razem wziętych, a po ostatniej porażce Black Opsa to CoD-a kupie najwcześniej miesiąc po premierze jak przeczytam recenzje i wysłucham wrażeń kolegów, co do gier z serii Call of Duty to te gry są po prostu nierealne, bo bieganie po zapyziałych mapach sprintem i strzelanie do wszystkiego co się rusza to nie jest realizm, BC2 jest jak na razie jednym z nabardziej realistycznych (a może nawet najbardziej realistycznym) FPS-em. szkoda tylko że sądzisz że CoD-y są leprze... bo tak nie jest.

ocenił(a) grę na 9
salamandra95pl

Och, na różnych, głównie niemieckich i ruskich ale był(y) francuski, angielski, amerykański, może jeszcze włoski/hiszpański.
Znalazłem w końcu spokojny czeski, I DZIĘKI BOGU Z LIMITEM NA SNAJPERÓW. Co do relizmu to nie bądź śmieszny, i seria cod i bf nie mają nic realistycznego, spróbuj zagrać w Arme jeden lub dwa na wysokim poziomie trudności a otrzymasz prawie w pełni realistyczną grę gdzie zabicie wroga jest jakimś wyzwaniem. Co do trybu gry to multi nie przemawia do mnie, nawalanka między ludźmi z całego świata między sobą nie imponuje mi za bardzo, o wiele bardziej podoba mi się tryb koroperacji, jak na przykład kampania w CoD 5 z kumplami (tu mam jeden z większych minusów BO, BRAK TEGO TRYBU!!!!!!!!). BC2 miał potencjał by zrobić coś takiego ale oczywiście "geniusze" z Dice zapomniały o tym. A na teraz zapowiada się że nie odrobią lekcji na BF3, za to MW3 ma mieć coś takiego co już daję tej grze w moich oczach plus, jednak nie mam zamiaru kupować kota w worku tylko poczekam trochę, ale powiem szczerzę że bardziej będę zwlekał z BF3, tak napompowali ten balon jaka ta będzie super że jeszcze okaże się niegrywalna na większości komputerów (czyli powtórka z Crysisem 1).

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

jak to zapomnieli o trybie co-op ? wystarczy pobrac Onslaught i mozesz sie cieszyc z 4 kumplami w skladzie atakujac komputer. wiec nie krytykuj czegos jesli nie jestes pewnien swojej racji.

```...ludźmi z całego świata między sobą nie imponuje mi za bardzo,....`` - ech... sorry, ale czegos glupszego dawno nie slyszalem. moze to twoj gust, ale cos dziwny jak na ere gier nastawionych glownie na multi.

```....ędę zwlekał z BF3, tak napompowali ten balon jaka ta będzie super że jeszcze okaże się niegrywalna na większości komputerów (czyli powtórka z Crysisem 1)....``

a to juz nie pamietasz jaka swietna miala byc gra black ops ? wyszla przecietna strzelanka. jak widzisz kazda gra z serii battlefield stoi na najwyzszym poziomie, wiec nie boj sie.

ocenił(a) grę na 9
damian_filmweb

Po pierwsze nigdzie nie było jakichkolwiek informacji o Onslaught (czy to w grze, czy to na jej stronie), przyznam że szukałem tylko na polskich stronach/forach i nic się nie dowiedziałem. I po drugie, czy przypadkiem to nie jest tylko na Xboxa??!!! Ja nie mam żadnej konsoli tylko kompa.
"głupszego"??? równie głupie jest to że miliony ludzi kupuję lub ściąga gry tylko po to by zabić żołnierzyka innego człowieka z drugiej strony świata, po prostu już mnie troche znudziło takie zabijanie, jakby było chociaż coś takiego jak gra zespołowa/współpraca, ale to tak naprawdę możliwe prawie wyłącznie w trybie co-op, jedynie bf2 jako fps w multi miał potencjał ale zebranie kilkudziesięciu dobrych ludzi jest jak szukanie igieł w stogach siana (może dlatego ostatnią gram tyle w strategie ala CoH czy WiC).

Co do black ops to zgodzę się w pełni wyłącznie przy trybie co-op, obiecali trzy tryby a dostaliśmy dwa plus zombie (które nie wiem czemu bardzo mi się spodobały), co do singla i multi to sam nie wiem, single jest jednym z lepszych w historii FPS, a co do multi to jest dobre, po prostu. Nie bardzo dobre i z pewnością nie rewelacyjne ale też nie jest słabe.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

Onslaught jest dostepny na wszystkich platformach. na kompie tez pewnie. to stoi jak byk w zakladce ,, dodatki`` ( extras ), jesli dobrze pamietam. ten tryb to zabawa druzynowa z 4 kolegami i polega na tym, aby jak najdalej przejsc plansze atakujac zolnierzy sterowanych przez komputer.
chyba tez malo wiesz o zwyklym trybie multi. tam rowniez masz swoja druzyne zlozona ze znajomych ( 4 ) z sieci PSN. zabawa polega na tym samym co tryb onslaught, tyle, ze walczysz nie z komputerem, a z innymi ludzmi, ktorzy maja swoje sklady i graja ze znajomymi. to sie nazywa gra zespolowa. jesli kazdy ma sluchawke blueetoth to mozna sie porozumiewac bez problemu. w taki sposob, grajac z dobrymi znajomymi, gra sie znakomicie. wiec dalej nie rozumiem gdzie widzisz problem.

ocenił(a) grę na 9
damian_filmweb

Nie ma go, został odwołany razem z BF1943.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

jak go nie skoro go pobralem 3 tyg temu ? kup konsole, a nie bawisz sie z komputerem ktory wszyscy olewaja.

ocenił(a) grę na 9
damian_filmweb

OMG , prawdziwy FPS to na PC, nie będę kupował konsolo za tysiaka a następnie gier za 200-300 by mieć takie mizerne plusy. Z resztą sam pisałeś (chyba ty) że bf3 ma być przedewszystkim na kompa, a my przecież lubimy BF bardzo. Z resztą najpiękniejsze gry wychodzą na PC, oraz moje ulubione strategie i "symulatory".

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

nowe gry kosztuja ok. 180 zl w dniu premiery, a cena spada szybko do granic 100 zl. Akurat to, ze bf3 bedzie pod komputery, stanowi wyjatek, bo ta seria zaczynala na kompach.
jakie najpiekniejsze gry na pc? roznica w grafice jest minimalna, ale zeby ja zobaczyc musisz miec naprawde dobry i drogi komputer, wiec...
wszystkie gry, ktore wychodza na konsole sa dopracowane do granic mozliwosci, ale ta sama gra wypuszczona tez na kompa jest czesto znacznie gorsza.
tu nie chodzi o grafike, tylko o jakosc - czyli cos czego gra na kompy brakuje.

ocenił(a) grę na 9
damian_filmweb

Crysis,
Metro 2033
Arma II
Jest tego trochę. Ceny na kompa to w chwili premiery 100-120 (trzeba poszukać a nie do pierwszego lepszego empiku), spadają po roku do 50-80 (albo za 0 + opłata za prąd i internet można z sieci sobie pirata sciągnąć, choć ja wole orginały) . Fakt jest taki że na konsole łatwiej grę stworzyć, po za tym są o wiele prostrze niż te na kompy. To wyjaśnia brak symulatorów i strategii.
Jedyne co mnie ciągnie do konsoli to klimaty SF gier jak Halo, Killzone czy Gears of War. Tak to już całkowicie olewam konsole.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

ech..widze, ze nie masz pojecia o tym. ale nie dziwie sie. nie masz konsoli to sie tym nie interesujesz, wiec wyjasnie.

wiesz czemu gry na konsole sa znacznie drozsze ? a no temu, ze sa znacznie bardziej dopracowane, pozbawione bugow, bledow. kazda gra wydana na konsole musi spelniac pewne wymogi - czyli kontrole jakosci - cos co nie jest potrzebne w grach wypuszczanych na komputer. mozesz o tym poczytac na necie, to sie przekonasz. produkcja gry na takie ps3 to koszta znacznie wieksze niz producja takiej samej gry na komputer.

na konsole latwiej stworzyc gre ?? ech... poczytaj opinie programistow to zobaczysz jak dlugo i ciezko musieli sie meczyc nad ps3, w celu stworzenia jakiejs gry. to znacznie bardziej skomplikowany proces - ja to wiem, bo czytam magazyny poswiecone gra wideo.

jaki brak symulatorow ? a co nie masz na konsli gier typu: FIFA, PES, Gran Turismo itd. ?? to sa symulatory.

strategii tez sie znajdzie sporo, ale ten gatunek nie jest i nigdy nie byl zbyt populary na konsolach. stworzyc taka gre to nie problem, ale moze nie ma na to popytu, w przeciwienstwie do komputerow.

olewajac konsole, nie majac o niej zadnego pojecia, wiele kolego tracisz, ale coz to twoj wybor.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

do tego dochodzi deathmach druzynowy czyli nie 12 vs 12 tylko 4 vs 4 vs 4 vs 4 vs 4 vs 4 - czyli kazda z druzyn jest osobna i tutaj zaczyna sie naprawde dobra cooperacja.

ocenił(a) grę na 9
damian_filmweb

Chyba dobre campowanie :/, prawie wyłącznie spawnkillerów i camperów widuje na DD.

ocenił(a) grę na 10
Lwie_Serce

jakie campowanie ? w DD pojawiasz sie w roznych czesciach mapy, wiec nikt nie kampuje. Juz predzej w normalnym trybie latwiej campowac, a z reszta w kazdej grze tak jest.