temat ten napisałem już na forum ogólnym a pozwolę sobie napisac go jeszcze tutaj może ktos z was będzie wiedział:
Witam poszukuje nazwy filmu, o którym niedawno opowiedziała mi mama, gdy opowiadałem jej fabułę gry Alan Wake. W tym chodziło o to że pisarz napisał ksiązke i potem te rzeczy które napisał w tej książce działy się naprawde, tylko że on na poczatku nie wiedział że napisał ją. Coś w tym stylu. Moja matka nie pamięta tytułu mówiła tylko że oglądała to w tv kilk alat temu. Proszę o pomoc z góry dziękuję.
jest jeszcze coś takiego: http://www.filmweb.pl/serial/Bright+Falls-2010-567927 - http://www.youtube.com/watch?v=fJFWPESKNt0&feature=related , a w dyskusji można przeczytać o podobnych klimatach.
Skoro to był film puszczany w TV kilka lat temu to stawiam jak kolega wyżej że będzie to "W paszczy szaleństwa". Sam grając odczuwałem podobieństwa do tego filmu.
Polecam mini serial Stephena Kinga "worek kości"(Bag of Bones) klimatem przypomina Alana Wake też pisarz przyjeżdża do domku w lesie jest strasznei i tajejmnica:) pozdrawiam
Uważam, że przeniesienie Alana Wake'a na ekran to byłoby coś. Oczywiście musiałby zabrać się za to ktoś na prawdę ambitny i kompetentny aby utrzymać rewelacyjny klimat gry. Zastanawiałem się nad rolą samego Alana i ... ( spodziewam się bluzgów i epitetów lecących w moją stronę za tę propozycję) uważam, że na prawdę bardzo dobrze nadałby się Jared Leto. Jest w idealnym wieku do tej roli a i facjatę ma bardzo zbliżoną.
Ryba zgadzam się w 100% Jared Leto świetnie by pasował..Kurde mam nadzieję że zrobią ten film...
Własnym ciałem osłaniałabym tą grę tylko żeby Leto w jej nie zbeszcześcił swoim chu***wym wizerunkiem.
No właśnie dla mnie już bardziej Eric Bana, a Leto totalnie mnie nie przekonuje jako aktor dlatego jestem sceptyczna
Najlepiej żeby aktor grający Alana w tych wstawkach w telewizorze go grał i byłby spokój z podobieństwami :)
Ryba21 dobry żart z tym Jaredem Leto skoro Alan Wake jest tylko JEDEN i taki jaki brał udział przy tworzeniu gry i grał w mini-serialu Bright Falls sporadyczną rolę. http://www.filmweb.pl/person/Ilkka+Villi-495025 Więc bez takich żartów xd
Nie mogą dać tego gościa który tworzył alana bo jest nieznanym aktorem tak jak w assassins creed bedzie gral Michael Fassbender zamiast gościa ktory uzyczal twarz na potrzeby gry bo nikt procz fanów by nie poszedł do kina. .magia nazwiska
na Twoim miejscu olałbym filmy i obejrzał serial miasteczko Twin Peaks - idealnie pasuje do klimatu tej gry :)
Dokładnie. Niema sensu robić filmu na podstawie gry która ściąga garściami z innych filmów(twin peaks) i książek (głównie King'a z czym się nie kryje specjalnie)
Tak popieram hergreeneyes i guucik. Obejrzyj Twin Peaks i będziesz miał Alana Wake jak się patrzy. Również przyłączam się do tego by zapoznać się z książkami pana Kinga, który serwuje po dwakroć mocniejsze doznania od jakiegokolwiek filmu, a klimat jaki przy tym wytwarza jest w stanie udusić człowieka :D
"Zagubiona autostrada" Davida Lyncha. Ta gra, to jest wg mnie taki growy odpowiednik tego filmu, dziwię się, że nikt o tym do tej pory nie wspomniał.
Nie czytałem całego tematu bo po prostu nie mam na to czasu, więc sorry za propozycje które już się ewentualnie wcześniej pojawiły.
Mgła 2007
W Paszczy Szaleństwa
Lśnienie
Ptaki 1963 A. Hitchocka prawdziwy klasyk ;]
Mroczna połowa 1993
Sillent Hill 2006
Sekretne Okno z Deppem uważam film za prawdziwe arcydzieło, chyba njbardziej klimatyczny ze wszystkich wymienionych
Christine 1983 tutaj motyw ożywających przedmiotów
Bezsenność z Alem Pacino tutaj głównie świetnym małomiasteczkowy klimat
Pierwsza część efektu motyla
Tutaj kilku odcinkowy serial który był częścią kampanii reklamowej gry Bright Falls odcinek trwa około 10 minut więc warto poświęcić chwile czasu.
Twórcy brali garścami to co najlepsze z książek Stephena Kinga, więc polecam się zapoznać z jego twórczością bo to prawdziwy król książek grozy ;]
Wszystkie z powyższych filmów są tylko elementami Alana Awake, gra bierze i łączy najlepsze elementy tych filmów i tworzy arcydzieło.
Jeśli kiedykolwiek powstanie film na podstawie gry "Alan Wake" to prawdopodobnie reżyserem byłby Uwe Boll a tego bym nie zniósł
Boll to dupek,robi filmy tylko dla kasy które prawie wcale nie są popularne weźmy np.Far Cry,o grze słyszał każdy a o filmie wolałbym nic nie pisać.Podobnie jak Bloodrayne,Postal czy Imię króla.
Alan Wake to zaje*isty mindfuc k więc proponował bym Nolana a muzykę Petri Alanko
Gra też jest po części inspirowana serialem "Miasteczko Twin Peaks" i filmem "Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną".