PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180168
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Witam!

Jakie znacie filmy o rozbitkach na wyspie?
Kiedyś moja polonistka jeden taki polecała.... ale nazwy nie pamietam, coś kojarze tylko ze chyba w nazwie filmu byla "małpa" ale nie jestem pewny. Szukam go bo bardzo go zachwalała i ogolnie miała gust filmowy.

Pomożecie?:)

ocenił(a) serial na 10
kyle_reese

swego czasu w polskiej telewizji lecieli 'Rozbitkowie' i nie powiem, mi się serial bardzo podobał

http://www.filmweb.pl/f115843/Rozbitkowie,1999

Murdoc

nie to nie był serial tylko film fabularny...
z tego co pamietam to kilka osób uratowało się i później na tej wyspie rywalizowało, odżywały pierwotne instynkty, chyba walka o władze...

to wszystko co pamiętam... może komuś to pomoże w ustaleniu co to był za tytuł... (co do 'małpy' w tytule, to nie jestem pewny - pewnie coś mi się przewidziało).

ocenił(a) serial na 10
kyle_reese

nie sadziłem, że szukasz tylko tego jednego, konkretnego
spytałeś, jakie znamy filmy o rozbitkach to ospowiedziałem...

a z twojego opisu to brzmi jak KAŻDY film o rozbitkach
jedyny trop to ta małpa.. ale jeśli ci się tylko przywidziało to raczej kiepsko bedzie ze znalezieniem

Murdoc

nawet jakby ktoś mi podał z 5 tytułów filmów o rozbitkach, żyjących na bezludnej wyspie to po fabule mógłbym się domyśleć o który film chodzi.... dlatego prosiłem o tytuły.

ocenił(a) serial na 10
kyle_reese

Może chodzi nie o małpę, a o muchę. Jest książka "Władcy much" i film o tym tytule o chłopcach na bezludnej wyspie, w których budzą się pierwotne instynkty (absolutnie nic wspólnego z "włatcami móch").
Z małpą to kojarzę dwa tytuły "12 małp" i "planetę małp", ale w żadnym nie ma wyspy. :)

Shiny_2

Wielkie dzięki Shiny_2 !!!
To na 99% chodziło o władce much (nawet są dwie wersje i ponoć ta starsza jest lepsza). Musze zobaczyć!

ps. wiedzialem ze cos jest na "m" i ziwerze i krótka nazwa... ale chodziło o "much" a nie "małp" :) Nie ma to jak forum filmwebu:)
jeszcze raz ślicznie dziękuje!

kyle_reese

sorki, że post pod postem ale tu nie ma edit (jak w średniowieczu;), ok już wiem że to był na 100% "Władca Much", autor książki dostał za nią Nobla i stąd też zachwyt polonistki... i być może słuszny bo ani ksiązki ani filmu nie wiedziałem.

ocenił(a) serial na 10
kyle_reese

hahha.. jakoś w ogóle mi nie przyszło do głowy, że może chodzić o 'władcę much'. Polecam jednak z książką się zapoznać bo nigdy nie słyszałem o filmie na jej podstawię, więc nawet jeśli jakiś jest to raczej mało popularny i nie równa się napewno z powieścią.

btw. jedną z książek którą czytał Sawyer na plaży w 1 sezonie był właśnie Władca Much.

ocenił(a) serial na 10
Murdoc

Nie ma za co, Kyle. :)
Ja filmu też nie widziałam (ale słyszałam o nim, mojej mamie się nie podobał), książkę za to czytałam i była świetna.
Murdoc - ta książka nigdy nie pojawiła się fizycznie w serialu (Sawyer jej NIE czytał na plaży, śledzę jego lektury dość uważnie), pojawiły się tylko nawiązania do niej jak martwy dzik otoczony muchami, tajemniczy potwór oraz dwa cytaty (Charlie nazwał ogonowców "władcami much", Sawyer mówi, że teraz nastał "czas Władców Much").
Nie ma to jak Lostpedia (ale to że Sawyer na wyspie nie czytał WM wiedziałam i bez tej stronki). XD http://lostpedia.wikia.com/wiki/Literary_works#Lord_of_the_Flies