W rzeczywistości była 13 lat młodsza od Hatice i kiedy pojawia się w serialu powinna mieć 27 lat, tymczasem ma dorosłą córkę, jest starsza od wiecznie młodej Hatice (w chwili śmierci Ibrahima powinna mieć 40 lat), mówi jej, że będzie ja chroniła jak w dzieciństwie, kiedy kazała zastrzelić konia, który zrzucił siostrę a mogłoby być co najwyżej odwrotnie. Było w tym serialu wiele nieścisłości, jak choćby dzieci rosnące jak w Modzie na sukces, Mihrimah dorosła i romansujaca w wieku 14 lat, ale takie pomyłki? Odrobina historycznej poprawności w historycznej telenoweli by się przydała...
Sah - urodzona 1509, jej córka Esmehan w 1525, kiedy matka miała jak widać 16 lat. Dziwisz się jeszcze Mihrimah romansującej w wieku 14 lat? To akurat w tamtych czasach dosyć prawdopodobne. Naszą królową Jadwigę ponad sto lat wcześniej wydano za mąż chyba w jeszcze młodszym wieku.
Racja, że Sah raczej nie opiekowała się starszą od niej Hatice i tu trochę mogli namieszać, ale Esmehan w tym momencie w serialu powinna mieć 11-12 lat i myślę, że aktorkę zatrudniono już na wyrost, bo będzie potrzebna później, a fascynacja Mehmetem jest raczej historycznie prawdziwa, bo potem byli razem.
W 181 odcinku Sah sama sobie "pocisnęła". Najpierw mówi, że jej matka rządziła haremem jak sułtanka i umarła jak sułtanka, a za chwile mówi Hurrem, że sułtanką trzeba się urodzić . Przecież valide nie urodziła się sułtanką. Miała taki sam status jak Hurrem - była żoną sułtana Selima i matką księcia Sulejmana ...
Valide była szlachetnie urodzona, nie pamiętam dokładnie jak kiedyś mówiła, ale przybyła z Krymu będąc córką tamtejszego Chana (czy innej osobistości), nigdy nie była niewolnicą jak Hurrem. Przecież Aybige byla córką jej brata, który zdaje się rządził wówczas Krymem.
Sah nie była nawet córką Ayse Hafsy, była przyrodnią siostrą Sulejmana,więc ta słynna Valide z serialu nie była jej matką.
Ja mówię o rzeczywistości ,że była przyrodnią siostrą według źródeł historycznych,ale w serialu przedstawiono to inaczej,postarzono Sah ,aby pasowała do reszty rodzeństwa.
No tak jakoś tak jest w tym serialu ,że lata biegną i jedni się starzeją w zaskakującym tempie np sułtan i Hurrem (sułtan w wieku ok 50 lat już jest pokazany jako starzec z siwą brodą,a nowa odtwórczyni roli Hurrem już młodością nie grzechy) ,a inni bohaterowie są nadal piękni i młodzi ,no ale serial toczy się na przestrzeni 46lat ,więc trudno wszystkich odpowiednio dopasować.
Ja zauważyłem, że charakteryzacja jest niekonsekwentna, np. Mahidevran. Na początku czwartego seoznu porządnie ją postarzyli, chociaż ma jakieś 46 lat. Z kolei w ostatnim odcinku serialu ma prawie 70 a charakteryzacja jest tak kiepska, że niemal żadnych zmarszczek nie widać i gdyby nie ubogi strój można jej dać jakieś 40-50.
W serialu jest wiele nieścisłości dotyczących wieku bohaterów.
Np Sułtanka Fatma mówi Hurrem ,która rzekomo przechodzi menopauzę w wieku ok 40 lat ,że ona w kazdej chwili może mieć dzieci ,a była w podobnym wieku do Hurrem lub nawet ciut starsza.
Wiecznie młody w serialu Bali Bey w rzeczywistości był w podobnym wieku co sułtan.
ooo bali beya bym sie nie czepiala. akurat jego wiecznie jedrna mlodosc kompletnie nie przeszkadza..w serialu jest pelno niescislosci, bo fabula opiera sie jedynie na wątkach historycznych..scenarzysci mieszają na wlasne potrzeby zeby bylo ciekawiej..a hati jak sie zabila to miala chyba 35 lat nie 40? zyc lub nie zyc 5 lat to duza roznica..pewnie sa rozne informacje na ten temat..i hati nie taka wiecznie mloda..tylko dobrze wygląda, aktorka jest urodzona w 78r chyba..
Hatice ur 1496 r a zmarła w 1538r więc w chwili śmierci miała ok 42 lata ,ale dla potrzeb serialu jej żywot wydłużyli o kilka lat ,więc powinna mieć tych lat jeszcze więcej.
No właśnie - scenarzyści zrobili z Rustema starca, choć był o 5 lat młodszy od Bali Beja.
No ale i tak Rustem był ponad 20 lat starszy od Mihrimah.
A co do Bali Beya to myślę ,że zrobili z niego wiecznie młodego i przystojnego amanta,żeby uatrakcyjnić serial i przykuć uwagę żeńskiej części widowni :)
Mnie osobiście bardziej podoba się Yavuz :)
Czy ja wiem? Ozan Guven jest rocznik 75', tak samo jak Mehmet Gunsur czyli Mustafa. Wiekowo Ozan pasuje zatem do historycznego Rustema. Zresztą, pod koniec trzeciego sezonu
Sulejman nazywa go nawet młodym człowiekiem. Ja nie widzę w nim kogoś przesadnie starego. Zresztą, jakie ma to znaczenie skoro sam Rustem i tak ma okropny charakter.