PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15761
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Dotychczas serial ten można było też obejrzeć na TVP Historia codziennie o godz. 17.00 i 9.00 rano. Oglądałam go z przyjemnością i nagle ni stąd ni zowąd - po dzisiejszym odcinku okazuje się, że od jutra (23.02.2015) - przestaje nadawać dalsze odcinki. Nie mam możliwości oglądać tego serialu w TVP1 (jestem wtedy w pracy). Z różnych powodów nie mam też możliwości nagrywać odcinków. Zresztą, na TVP1 są już nadawane dalsze odcinki. Uważam, że skoro już zdecydowano się na nadawanie serialu, to należy go nadawać do końca, a nie przerywać emisję po dowolnie wybranym odcinku. Czy ktoś wie, czy ten serial będzie nadal nadawany w TVP Historia?

Charity9

serial jest dostępny na yt :)

ocenił(a) serial na 2
Charity9

Nie ma wyjścia. Zamiast iść na spacer, umówić się na randkę lub pouczyć angielskiego musisz się teraz powiesić bo nie dowiesz się kto kogo zabił/zdradził/otruł w następnym odcinku.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Za to pan powinien poszukać sobie jakiegoś hobby, bo tak się panu nudzi, drogi panie, że obraża pan ludzi w internecie. A nie lepiej w tym czasie umówić się na randkę, albo pouczyć chińskiego?
Życzę powodzenia i pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Taki wpis to minuta a ludzie oglądający seriale to patologia, muszą pilnować dni i godziny z nikim wtedy nie rozmawiać, nic nie robić bo "leci mój serial". Tępe bydło.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Taki wpis to odnalezienie forum odpowiedniego serialu, przeczytanie, chociaż pobieżne wpisów i w końcu marnowanie cennych kilku sekund na wypowiedź do "Tępego bydła". Swoją drogą widzę, że kultura aż od pana bije tak mocno, że przestraszyła się słoma w pańskich butach i postanowiła uciec. Oj proszę pana... a zresztą co ja się wysilam na subtelne, zaprawione sarkazmem aluzje. Ktoś z tak bardzo ograniczonym mózgiem tego nie zrozumie. Więc oświadczam iż jest pan zerem.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Jak najbardziej jestem kulturalny, co nie przeszkadza mi nazywać spraw po imieniu. Ludzie zasłaniając się tzw. "gustem" marnują czas na oglądanie takich gówien, które są zaprzeczeniem jakiegokolwiek rozwoju umysłowego. Swoje posty nie piszę bez powodu - często bywam w szpitalu i nie można tam mieć spokoju bo co chwilę jakieś bydło musi oglądać swój ulubiony serial. TV mi zazwyczaj przeszkadza, ale nawet jak bym chciał pooglądać jakiś program podróżniczy, przyrodniczy to jednak zostaję zaatakowany argumentem "ja to cały czas oglądam". Zerem dla mnie jest ktoś kto broni idei oglądania seriali które zajmują czas, utrudniają życie innym i bazują na najniższych instynktach (tania sensacja). Niestety społeczeństwo idiocieje i baranieje. Coraz mniej ludzi ma jakieś swoje zdanie i opinię nie wyrobioną na podstawie informacji podawanych w TVN Fakty. Każda myśląca jednostka jest zepchnięta na margines. Jeśli jesteś młodą osobą, bo tak sugerują oceniane przez Ciebie filmy, to weź sobie to do serca i pomyśl na czym opiera się współczesny świat. Gdzie jest promowany ambitny i kreatywny styl życia? Bronisz popkultury dla ludzi z obniżonym IQ? Oglądanie tego i tym podobnych seriali jest obrazą inteligencji człowieka z minimum choćby ambicji.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Widzę, że potrafisz świetnie ocenić człowieka na podstawie tego co ogląda. Zapewne tego co czyta i jakiej słucha muzyki także. A to naprawdę bardzo ciekawe, w życiu nie wpadła bym na to, że jeśli ktoś ogląda taki, a taki serial to jest bydłem. Tym bardziej, że człowiek nie jest takim prostym schematem i mechanizmem jakim myślisz, że jest. Bo naprawdę nie wiedziałam, że nie można np. czytać Platona czy Nietzsche`go i jednocześnie oglądać seriale czy telenowele. Oglądać programów naukowych czy przyrodniczych i jednocześnie oglądać seriale. W życiu potrzebna jest jakaś rozrywka, coś co pozwala człowiekowi oderwać się od rzeczywistości i naprawdę nie ma powodu, żeby nie była to telenowela. Tym bardziej, że nie każdy musi lubić czytać (co niekoniecznie świadczy o tym, że jest głupi, czy mniej wart), nie każdy ma taki sam dostęp do teatru czy innych tzw. wyższych form rozrywki. O właśnie teatr... starożytni Grecy szukali weń katharsis, a dziś tę rolę spełniają także seriale w tym także takiego typu jak"Wspaniałe stulecie". Stąd wniosek, że dla higieny emocjonalnej podobne twory się przydają. Sęk w tym, żeby nie przesadzać, nie tracić granicy między rzeczywistością, a fikcją, nie oglądać hurtowo wszytskiego jak leci, a wybierać. Ot, wszystko jest dla ludzi, po prostu trzeba umieć z tego korzystać w taki sposób, żeby nie wyrządziło krzywdy.

"Ludzie zasłaniając się tzw. "gustem" marnują czas na oglądanie takich gówien, które są zaprzeczeniem jakiegokolwiek rozwoju umysłowego."

Wiesz, że tak naprawdę wszystko jest sprawą umowną? To co jest gównem, a co nie ustalają ludzie, którzy... także kierują się gustem, nawet gdy nie zdają sobie z tego sprawy. A z jakiej za przeproszeniem racji czyjś gust jest lepszy albo gorszy od gustu kogoś innego? No tak... bo zna jakieś kryteria, tyle, że te kryteria także ustalają ludzie. Ot, ktoś sobie pierwszy jakieś kryteria ustalił, ktoś inny mu przyklasnął i przekazał dalej. Ktoś potem coś do tego dodał, z czymś się zgodził, z czymś nie. Tak czy tak... takie kategoryzowanie to jednak sztuczny twór, nie ma tu wartości absolutnych jak w matematyce. I pewnie dlatego o gustach się nie dyskutuje.

"Gdzie jest promowany ambitny i kreatywny styl życia? Bronisz popkultury dla ludzi z obniżonym IQ? Oglądanie tego i tym podobnych seriali jest obrazą inteligencji człowieka z minimum choćby ambicji."

Pewne rzeczy wynosi się z domu. Jak to mówią czym skorupka za młodu... itp. Więc w pierwszych latach życia, to rodzina powinna "promować" taki styl życia, po przez odpowiednie wychowanie i przekazanie wartości, a potem... no cóż każdy ma swój rozum. Rozpisujesz się o tym, jak to seriale rzekomo niszczą myślenie i kreatywność, jednocześnie domagasz się promowania kreatywnego i ambitnego życia. Tylko po co? jednostki kreatywne i ambitne nie potrzebują zachęty, a te nieambitne i niekreatywne nie zmienią się tylko dlatego, że ktoś, lub coś to promuje. I nie nie ma żadnego związku z tym co się ogląda lub nie. Tym bardziej, że jak zauważyłam oglądanie tego czy tamtego wcale nie wyklucza oglądania, czy czytania innych rzeczy. I nie, nie muszą to być rzeczy na tym samym poziomie intelektualnym. Nie mówiąc już o tym, że faktycznie, nie każdy może być mądry i ludzie faktycznie są zróżnicowani pod względem intelektualnym, ale czy to znaczy, że są gorsi, mniej wartościowi? Że na nic nie zasługują? No chyba nie. W końcu każdy człowiek czuje. I nieważne co się mówi, uważa, człowiek jest istotą emocjonalną. Oczywiście, że powinien panować nad emocjami, ale to nie zmienia faktu, że je ma, a jeśli nie ma to jest w najlepszym wypadku jakimś socjopatą.

"Zerem dla mnie jest ktoś kto broni idei oglądania seriali które zajmują czas, utrudniają życie innym i bazują na najniższych instynktach (tania sensacja). "
Ale komu przeszkadza i utrudnia życie fakt, że ktoś ogląda sobie jakiś serial? Nie no proszę. Sam fakt oglądania czegoś przez kogoś jeszcze nikomu (z zewnątrz) nic nie zrobił, no chyba, że jak pisałam wyżej osoba oglądająca zaburzyła proporcje. To o czym piszesz "Swoje posty nie piszę bez powodu - często bywam w szpitalu i nie można tam mieć spokoju bo co chwilę jakieś bydło musi oglądać swój ulubiony serial." To zwykły konflikt interesów. Ot, jedni chcą oglądać serial, inni nie i nie ma na to innej rady jak jakoś się dogadać, tyle, że do tego trzeba dobrej woli obu stron. Tymczasem ty nazywasz ludzi bydłem tylko dlatego, że lubią sobie serial pooglądać, nie znając ich przy tym zupełnie. Chociażby twoje wypowiedzi w tym temacie... nic nie wiesz o wieku, wykształceniu, czy sytuacji życiowej użytkowników forum. Jedną informacją jaką dysponujesz jest wiedza o tym jakie filmy oglądają i na tej podstawie osądzasz. A to błąd. Ludzie są o wiele bardziej skomplikowali niż się zdaje. I o mnie też nic nie wiesz, a wyciągasz wnioski. W takim razie ja na podstawie tych kilku twoich wypowiedzi także wysunęłam pewne wnioski i na ich podstawie stwierdzam iż bardzo się cieszę, że cię nie znam, bo nie lubię zarozumialców. Żegnam.

(łosz i po co się produkuję).

ocenił(a) serial na 5
Kandara

A w sumie. Ps.

Kiedyś szlachta miała swoją sztukę, a chłopstwo swoją. Jedni i drudzy mieli własną muzykę, własne tańce, pieśni, malarstwo czy rzeźbę. A co za tym idzie obie grupy miały odrębna kulturę. Jednak ponieważ te grupy żyły obok siebie zdarzało się, że jedni podglądali drugich i jeśli to co widzieli się im podobało to przejmowali to do siebie albo tworzyli coś podobnego. Ot np polonez był tańcem ludowym, który tak spodobał się szlachcie, że postanowiła włączyć go do swojego repertuaru. Więc potrzebne było i to to. W dzisiejszych czasach kultura masowa jest odpowiednikiem kultury ludowej, a idąc tym tropem można powiedzieć, że kultura wyższa jest odpowiednikiem tej szlacheckiej. Tyle, że jedna nie istnieje bez drugiej. Bo jakby nie było masowej trudno byłoby mówić o wyższej.

ocenił(a) serial na 6
Kandara

Szkoda fatygi na trolla. Swoimi tekstami tylko go karmisz.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Ciężko mi jest się odnieść do wszystkiego co napisałaś, ale jeśli nie rozumiesz, że choremu w szpitalu należy się spokój i możliwość odpoczynku to podobnie nie rozumiesz wszystkiego innego co napisałem. Wyobraź sobie, że leżysz w zagęszczonym, dawno nieodnawianym oddziale, masz gorączkę, nie spałaś całą poprzednią noc a kilka metrów od Twojego łóżka ryczy telewizor dlatego, że jakiś półgłuchy idiota nie może poczytać gazety, porozmawiać z kimś, tylko czeka na 12347 odcinek "Mody na sukces" albo ogląda pseudodokumentalne seriale na TVN gdzie co chwilę ktoś drze ryja. Bydło nie ma gustu. Bydło powinno być sterylizowane bo zwierzęta pozwalają rozmnażac się tylko osobnikom o najlepszych cechach.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Ale ta osoba co czeka na nowy odcinek "Mody na sukces" też jest chora i też jest w szpitalu, prawda? Więc należy się kulturalnie dogadać. A jeśli chodzi o sterylizację, to raczej ty powinieneś się jej podać, bo chamstwo i prostactwo należy tępić. A ty... najwidoczniej jesteś człowiekiem o wyjątkowo ciasnych horyzontach, skoro nie rozumiesz, że każdy lubi co innego i że nie ma czegoś takiego jak brak gustu, podobnie jak nie ma czegoś takiego jak brak pogody. Cóż miałam rację. Jesteś zerem, które głośno krzyczy, ohydnym chamidłem pozbawionym jakiejkolwiek kultury, takich jak ty powinno się tępić. Cóż skoro nie rozumiesz, że ludzie są ludźmi i że nie każdy musi myśleć tak jak ty, to nie zasługujesz na nic. Wszystkiego najgorszego życzę.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Ja nie życzę nikomu wszystkiego najgorszego. Idioci sami to na siebie sprowadzają. Nie wiem może z prawdziwymi chamami nie miałaś do czynienia, ale dogadanie się z osobnikami o jakich Ci pisałem wymagałoby użycia jakiejś broni palnej. No i gratuluje lewackiego nowohumanizmu. Wszystkie rozrywki dla tępego bydła to kwestia gustu. Chamstwo nie ma gustu. Chamstwo ogląda programy robione dla chamów żeby im wyświetlać reklamy i na tych chamach zarabiać.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Ale wysoki poziom wypowiedzi. Nie ma co, tak pan błyszczy intelektem, że aż nie ma pan żadnych argumentów na poparcie swojej tezy. I Tak jest pan chamem i hejterem, który chowa się w internatach i korzystając z "anonimowości" obraża ludzi. I serio nie wiem w jaki karkołomny sposób doszedł pan do wniosku, że wyznaję lewacki nowohumanizm. Oj pisałam wcześniej, że dualizm w kulturze był zawsze i zawsze będzie. A pan nadal jest dla mnie jednym wielkim zerem, chamem i dodatkowo idiotą o ciasnych horyzontach, który nie umie zaakceptować tego, że ludzie są różni. Co więcej obraża innych tylko dlatego, że nie pasują do jego wizji. Lewackfob? Na to wygląda.
Nie pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Prawica zakłada, że ludzie się różnią: inteligencją, wiedzą, umiejętnościami no i gustem lub jego brakiem. A takie gadanie, że każdy cham może mieć swój gust nawet jak ogląda seriale i wpierdziela co drugi dzień schabowego to znaczy że ma taki gust. Nie prawda - to zwykły matoł. Żegnam Pani kulturalna humanistko-intelektualistko od seriali.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

No właśnie prawica zakłada, że się różnią i daje im do tego prawo, to lewica chce wszystko ujednolicać. I takie właśnie podejście tutaj widzę. Wniosek jest taki, że to nie ja jestem tu lewakiem. Tylko ktoś tu odwraca kota ogonem.
Żegnam Panawyrachowanygustnietepgoniebydła.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Mam nadzieję, że spotkasz kiedyś w realu odpowiedniego chama, który pozwoli Ci tę różność poczuć. I wtedy proszę bardzo uszanuj jego inność.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Zapewniam, że spełniasz wszystkie warunki chama, który jest tym gorszy bo przekonany o własnej wyższości i doskonałości. EE jednak jesteś trollem, a ja głupio dałam się wciągnąć w dyskusje z kimś, kto po prostu nie ma innego zajęcia i wkurza ludzi w internetach.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

No widzisz takie ze mnie troll i cham, że umiem naciskać przycisk pod wypowiedzią, na którą odpowiadam.

Odnośnie mojego zachowania : na poważne tematy i ciekawe filmy rozmawiam normalnie, a bydłu lubiącemu szmirę i tłumaczącemu to swoim gustem - staram się uświadomić, że to nie gust, ewentualnie, że to brak gustu lub ewentualnie, że to gust chama.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Niestety popełniasz tzw. tautologię, bo właśnie nieodrębnym elementem definicji chama jest to, że jest on bezwzględnie przekonany o swojej racji, wyższości i jeszcze bardzo dobrze się w tym swoim chamskim smrodzie czuje.

Nadal życzę spotkania w realu prawdziwego chama. Młoda jesteś kiedyś się w końcu natkniesz. Mi się udało kilka kolizji drogowych rozwiązać bez wzywania policji i spisaniu protokołu samodzielnie (niezależnie czy byłem winny czy poszkodowany) a to się raczej chamom nie udaje. Masz już prawo jazdy? Zobaczymy co będzie jak trafisz na Roma lub taksówkarza "szukajacego" odszkodowania.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

I idealnie do ciebie pasuje. I nie wiem skąd wnioskujesz cokolwiek o moim wieku.

Gratuluję wyobraźni. Taką bajeczkę faktycznie nie każdy potrafiłby wymyślić. Jasne... uwierzę człowiekowi który wyzywa innych od bydła. Coś takiego robi tylko cham albo idiota, albo ktoś, kto jest jednym i drugim. I cóż wygląda na to, że faktycznie dałam się ściągnąć. Z drugiej strony nic tak nie poprawie humoru jak ktoś, kto traci merytoryczne argumenty i krzyczy coraz głośniej, także... jak się to mówi made my day...

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Proponowałbym jednak nauczyć się klikać przycisk "odpowiedz" w odpowiednim miejscu.

Przejrzałem Twoje wypwiedzi na forum. Niestety większość dotyczy seriali. Obraziłem fankę seriali i dostało mi się. Trzeba mieć sporo czasu, żeby ślęczeć przed TV i czekać na kolejny odcinek a potem z wypiekami na twarzy dyskutować w tematach typu "Wspaniałe stulecie -najlepsza para". Widzę, że rośnie kolejna kura domowa. Specjalistka od plotkowania o aktorach - parach na ekranie i poza ekranem. W sumie powinnaś bardziej na pudelku siedzieć niż tutaj.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Nie wiedziałam, że danie serialowi pięciu gwiazdek na dziesięć możliwych, to bycie fanką. Myślałam, że fan zaczyna się od... ja wiem? Przynajmniej ośmiu, ale wow! Czego to ja się właśnie o sobie dowiedziałam. No to ja też cię oświecę, seriale są w internetach :) A pary to mnie najmniej z tego wszytskiego interesują, jakbyś czytał, to byś wiedział... A nie trzeba jeszcze rozumieć co się czyta.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

Nie chce mi się analizować, ale skoro dyskutujesz w tylu wątkach dotyczących tego serialu, który ma 5 gwiazdek to nie wiem jak z innymi. A które seriale są lepsze? Mam okazję to pytam fachowca.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

A czy ja wyglądam jakbym się znała? :> Jakoś wolę chińskie bajki.

filozof71

Ty się człowieku ogarnij trochę i zastanów co piszesz.Doceniam Twoje spacery z przyjaciółmi i wybitną zapewne,znajomość języków obcych.Twoje obycie w świecie i tak dalej.Ale z kulturą osobistą to wbrew pozorom jesteś na barier.Każdy ma jakieś zainteresowania i inaczej spędza czas wolny, który ma być rozrywką.Nie oznacza to,że dana osoba żyje tylko fikcją seriali i filmu. Wszyscy spacerujemy, spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi.Każdy ma pracę lub szkołę i obowiązki.Nie Twój interes co dana osoba robi z czasem wolnym.:) Mam nadzieję,że częściej zaczniesz umawiać się na randki i nie będzie Ci trzeba zaglądać na stronę serialu,który Cię nie interesuje.Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) serial na 2
blossom_3

Sprawa ma się inaczej jak musisz się zmierzyć z tym na oddziale szpitalnym. Popełniłem błąd bo większość z Was ogląda TV tylko w swoim domu a jak jest zmęczona może nacisnąć OFF.

ocenił(a) serial na 5
filozof71

Idioci nie potrafią rozmawiać.

ocenił(a) serial na 2
Kandara

I dałaś się zniżyć trollowi do jego poziomu?

filozof71

W każdym nas drzemie dziecko, a dzieci kochają bajki ;-)
Odrobina dystansu i odskocznia od problemów dnia codziennego w świat baśni , pozwalają na zachowanie równowagi psychicznej .

Żal mi tego dziecka ,które kryjesz głęboko w sobie i nie pozwalasz mu na odrobinę luzu i fantazji.

ocenił(a) serial na 2
conrada

Oczywiście nawet w dzienniku/wiadomościach, który zaczyna się od sensacyjnego mordu, katastrofy itp zawsze na koniec jest wiadomość rozluźniająca np. że dzielni strażacy uratowali psa lub jak obecnie o kolorze sukienki. To taki wentyl żeby bydełko przed TV nie analizowało za bardzo tych wszystkich okropności, o których była mowa wcześniej, grzecznie umyło ząbki i poszło spać bo jutro do roboty. Ciesze się, że tak bardzo dbasz o swoją higienę emocjonalną. Wystarczy jeszcze spowiedź co najmniej raz w roku i można się dobrze czuć.

Charity9

Też mnie to zaskoczyło bardzo niemile:( nie rozumiem dlaczego nagle przerwali emisję tego serialu, wątpię aby oglądalność była słaba. Bardzo dobrym pomysłem, była fakt, ze serial był powtarzany i rano i popołudniu. Wielka szkoda:(

Charity9

Hej, ten film jest dostepny na tvp 2, mozna poszukac czy tylko końcówka czy są równolegle pokazywane wczesniejsze odcinki
Nie ma co się wyśmiewać, to nie taka sama telenowela co nasze mdławce, przynajmniej trochę historii przewija się przez fabułę;)

Charity9

w dowolnej chwili i dogodnym dla siebie czasie możesz obejrzeć serial na vod.tvp.pl :)

ocenił(a) serial na 8
Charity9

Witanko :)
Można obejrzeć także na YouTube, własnie oglądam 49 odcinek:)
Pozdrawiam

Charity9

Dzięki licznym prośbom widzów o przywrócenie emisji serialu na TVP Historia, emisja drugiego sezonu "Wspaniałego stulecia" zostanie przyspieszona. Od 3 marca serial będzie emitowany codziennie o godzinie 18:00, powtórki następnego dnia o 9:00.

bagosz

To bardzo dobra wiadomość. Mam nadzieję, że tym razem serial nie "zniknie" nagle. Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post.

Charity9

Witaj ,praktycznie wszystkie odcinki masz tutaj se ansik.tv..na YouTube niestety nie wszystkie sa powdrawiam ...ps...tez się wciagnelam ;-)

habibi18

pomiędzy se ansik nie ma spacji ,ale nie dalam rady wstawić poprawnie ze względu na regulamin

Charity9

http://vod.tvp.pl/seriale/obyczajowe/wspaniale-stulecie tu oglądałam wczorajszy odcinek

faana_2

na Sensiku.tv