PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15762
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Mustafa-
Ayse Hafsa Sultan-
Hurrem-
Ibrahim Pasza -
Ef Sun-
Bali Bey -
Hatice Sultan -

I powiedzcie mi ile jest polskich odcinków ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

hurrem jakos pod koniec, matka sultanka chyba na tvp w przyszlym tyg albo za 2, ibrahim w 176 a hatice zaraz po nim, efsun niedlugo jak sie o tej ciazy dowie, ale nie wiem jakie to odcinki byly dokladnie moge ci jedynie przyblizyc kiedy

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Mustafa - 123 odcinek.
Valide - coś około 60 odcinka.
Hürrem - 134 odcinek.
Ibrahim - 82 odcinek.
Efsun - 57 odcinek.
Bali Bey - nie była pokazana jego śmierć
Hatice - 102 odcinek.

Kajmen

Bali Bey nie został ścięty - Mustafa w ostatniej chwili go ułaskawił. Bali Bey wyjechał do swojego rodzinnego miasta, ale jeszcze wróci. W polskich odcinkach nie pokazano jego pożegnania z sułtanem i Ibrahimem (a także... małą Mihrimah). Nie było też sceny pożegnania Aybige z sułtankami i rozmowy Mustafy i ojcem bezpośrednio po odwołaniu egzekucji.

Kala

A w którym odcinku powróci ? czytałem, że podobno jak Nigar będzie się chciała zabić (no i się zabije)

doliver025

Nie wiem dokładnie. W każdym razie w scenie samobójczej śmierci Nigar jest.

Kala

I dlatego najpierw oglądam w sieci - nawet w innym języku, a potem mam porównanie w TVP i powiem, że nóż się człowiekowi w kieszeni otwiera: gdyby jeszcze wycinali najmniej ważne sceny jak na przykład: ukaranie jazdą na ośle nieuczciwego kupca na targu to jeszcze było by OK, ale wycinają niekiedy kluczowe dla akcji serialu.

jans21

Podaj jakiś przykład ?

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Mustafa - 123 odcinek.
Valide - coś około 60 odcinka.
Hürrem - 134 odcinek.
Ibrahim - 82 odcinek.
Efsun - 57 odcinek.
Bali Bey - nie była pokazana jego śmierć
Hatice - 102 odcinek.

doliver025

Jak valide coś około 60 odcinka, skoro już jest 110 ?

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Według tureckiej numeracji odcinków.

Kajmen

A jak mam liczyć na polskie ? Chce się dokładnie dowiedzieć, w którym odcinku kto umrze

doliver025

A jeszcze kilka:
- Matrakczy (nie wiem jak to się inaczej pisze)
- Daye Hatun
- Sulejman
- Ten Rudy, Syn Hurrem

doliver025

Nie oglądałem, ale wiem, że Sulejman umrze w ostatnim odcinku, 8 lat po śmierci Hurrem. :)

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Razy dwa.Jeden odcinek to u nas dwa.
Matrakçı - chyba nie była pokazana jego śmierć
Daye - 62 odcinek.
Sulejman - 139 odcinek.
Bayezid - 137 lub 138 odcinek.

doliver025

Jak wyżej ktoś napisał - Sulejman w 139, czyli ostatnim odcinku, więc się nie pomyliłem.

KLAssurbanipal

A dlaczego Sulejman kazał zabić Mustafę ? I jak umarła Hatice ?

doliver025

Bo był totalnym i ślepym idiotą i dał się nabrać na fałszywy list sfabrykowany przez kanalię Hurrem. Hatice popełniła samobójstwo z rozpaczy po śmierci Ibrahima, myśląc, że go pomściła i że udało jej się zemścić na Hurrem ale była w błędzie, NIESTETY.

KLAssurbanipal

ejj teraz leci 165 i Sulejman dalej hula:D

Powie mi ktoś jak umarła sułtanka matka? oglądałam w wakacje powtórki, ale do tego nie doszli i od września polecieli dalej:(

Qwertyna71

Z tego co czytałem, to w Polsce jeden odc. jest podzielony na 2. Zatem Sulejman umrze ok. 278 odc. czyli ostatnim odc. serialu.
Historyczny Sulejman przeżył prawie wszystkich - Mustafę, Ibrachima, Hurreum i to o lata.

KLAssurbanipal

aaaach! Myślałam, że to numeracja już podwojona:) Dzieki wielkie. A pamietasz jak umarła sultanka matka?

Qwertyna71

Nie słuchaj, teraz odcinki oryginalne są dzielone na trzy.
Sułtasnka matka dostała wylewu kiedy chciała powiedzieć sułtanowi o skończonym już romansie Ibrahimie i Nigar, z tym, że NIgar była w ciąży. Potem jej się polepszyło, Hatice opowiadała jej jaka jest szczęśliwa z Ibrahimem, a później Hurrem jej oznajmiła, że opowie o tym romansie sułtanowi, czego Valide już nie chciała usłyszawszy od Hatice jaka jest szczęśliwa i matka na to dostała apopleksji i zmarła.

LenaBo

Dziękuje za informacje! Czyli jednak HUrrem zabiła:)

Qwertyna71

Umarła na zawał idą odcinki na stronie vodtv

doliver025

Oryginalny turecki = dwa polskie z powycinanymi scenami.

doliver025

A Nigar Khalfa, w którym odcinku ?

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Nigar umrze w 100 odcinku. Hatice popełniła samobójstwo po tym jak doprowadziła Hürrem do obłędu, kiedy ona przyczyniła się do śmierci Ibrahima. Sulejman kazał zabić Mustafę, bo Hürrem sfabrykowała dowody świadczące o zdradzie Mustafy względem ojca.

Kajmen

A to nie było tak, że Hürrem pobiła, Hatice na śmierć ? Widziałem urywek, jak ta się rzuca na nią i okłada pięściami.

ocenił(a) serial na 8
doliver025

Nie pobiła jej na śmierć.

Kajmen

A w którym odcinku pojawi się nowa Hurrem ?

ocenił(a) serial na 8
Kajmen

Czego tak w ogóle Daye się powiesiła ? I w którym odcinku Hatice/Sulejman dowie się o zdradzie Ibrahima ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

Daye obwiniała się za to, że nie przerwała romansu Nigar i Ibrahima tym samym doprowadzając do śmierci ukochanej Valide.

twiecha

A w którym odcinku się dowiedzą o zdradzie ibrahima ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

W 63.

twiecha

to dlaczego tak późno go zabiją ? to ok. 40 odcinków. Ale sam Sulejman sie dowie w 63 ?

doliver025

Śpieszy ci się do śmierci Ibrahima? Bo mnie wcale. Najciekawsza postać. Bez niego wszystko klapnie.

Kamilla_mak

Nie, oczywiście, że nie.. pytam się z ciekawości po prostu.
I też sądzę, że jedna z najlepszych postaci, razem z Hurrem

doliver025

A jak zmarł Şehzade Mehmet ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

Zabiła go choroba.

doliver025

A wiadomo kiedy umarli Sumbul Aga i ten drugi ? ten co Hurrem służy

doliver025

Nie umarli.

Kamilla_mak

Czyli byli do końca ?

doliver025

Sumbul tak a Gul Aga zostanie wypędzony.

Kamilla_mak

A można wiedzieć, za co ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

Ibrahim go wyrzuci za to, że zorganizował pułapkę na Mahidevran i Fidan (upozorował to, że chciały udusić Valide)

twiecha

Czyli Gul aga już nigdy się nie pojawi ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

Z tego co wiem to nie. Będzie nowy Aga.

twiecha

Uu, a wiadomo kiedy się ta aga pojawi ?

ocenił(a) serial na 10
doliver025

Za kilka odcinek, przybędzie z Afife Hatun czyli nową zarządczynią.