PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15761
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Witam, na tej stronie prosze o spoilery dotyczace Nigar i Ibrahima :) co bedzie z ich dzieckiem? czy ibrahim na prawde kochal nigar? dlaczego nigar spadla w przepasc? itp.

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Nigar rodziła w pałacu Hatice. Po porodzie sułtanka Hatice i Gulfem informują Nigar, że dziecko nie żyje. Jednak Ibrahim nie wierzy w te zapewnienie i zaczyna śledztwo. Okazuje się, że dziewczynka żyje i Nigar dowiaduje się o tym.
W jednym z wcześniejszych odcinków jeszcze przed ciążą, Ibrahim mówi bratu, że kocha Nigar. Niestety Ibrahim najbardziej kochał władzę...
Nigar sama rzuciła się w przepaść po nieudanej próbie porwania dziecka Mihrimah.

ocenił(a) serial na 9
madgge

Po co porwała dziecko Mihrimah?

Ewitaa

no wlasnie, tez nie rozumiem porwania corki Mihrimah, ale Ibrahim to ciacho <3

nigahim

zgadzam się, że ciacho czasami zachowuje się tak potulnie a czasami ma diabła w oczach i to mi się w nim najbardziej podobna przynajmniej nie gra jak ciepłe kluchy :)

Cherry21

Dokładnie! Nieraz jest jak baranek, nieraz tłumi emocje a nieraz wyłazi z niego demon i jest wtedy mega seksowny :)

ocenił(a) serial na 9
Karina_15

Ehh, ale w ataku złości to ma straszne oczy. Strach bierze od samego patrzenia. Swoją drogą brawa dla aktora za stworzenie tak barwnej postaci. Ibrahim i Hurrem (Meryem Uzerli nie ta druga) to moim zdaniem najciekawsze kreacje aktorskie.

madgge

Nigar przecież fantazjowała, że po tym, jak ją dosyć brutalnie potraktował i prawie udusił, całowała się z nim a on ciągle trzymał ją za gardło :)
A rola Ibrahima jest fenomenalna.

ocenił(a) serial na 9
Karina_15

A w którym odcinku były jej fantazje, bo chyba nie w tym samym co duszenie?

madgge

Nie, nie w tym samym, później i to więcej niż jeden raz. Ale teraz Ci nie powiem, musiałabym szukać. Wiem, że za pierwszym razem to był sen i obudziła się cała podniecona mówiąc, że musi od siebie odpedzic te myśli. ☺

ocenił(a) serial na 9
Karina_15

Dzięki za odpowiedź. Mam nieco zaległości jeśli chodzi o początkowe odcinki, nie oglądałam serialu od początku a bardziej chciałam zobaczyć do końca wątek Nigar, koronację Hurrem oraz przyczynę egzekucji Ibrahima więc oglądałam do przodu.

madgge

Odpisałam 6 godz. temu ale mojego wpisu nadal nie ma...
W każdym razie fakt, oczy ma straszne, kiedy jest wściekły. Ale to nie przeszkadza NIgar fantazjować na temat sceny, kiedy niemal ją udusił - w jej fantazjach ta scena kończy się namiętnym pocałunkiem, podczas którego on ją ciągle trzyma za gardło :) Takie lekkie sado-maso :)
Aktorsko Ibrahim jest genialny.
Hurrem też ale nie skreślam tej drugiej, skoro ja wybrali, to znaczy, że musi być dobra. Jeszcze nie widziałam odcinków z nią, bo nie oglądam z wyprzedzeniem, żeby nie przybliżać sobie sceny śmierci Ibrahima.

PS widzę, że mój post sprzed 6 godzin pojawił się TERAZ, jak napisałam kolejny..... Ciekawa sytuacja.

ocenił(a) serial na 9
Karina_15

Też tak miałam z postami.
Swoją drogą duszenie to chyba jakiś fetysz dla Nigar. W 3 sezonie też będzie podobna scena z Rustemem i niedługo później Nigar zechce być jego żoną.
Ale koniec końców i tak największą miłością Nigar pozostanie Ibrahim.

madgge

Ja się jej nie dziwię :) Oczywiście mam na myśli Ibrahima.

ocenił(a) serial na 9
Ewitaa

Niestety dokładnie nie wiem czemu porwała dziecko Mihrimah, bo widziałam jedynie fragment tego wątku. Na forum w innym poście Panie pisały, że chciała za coś zemścić na Hurram

madgge

A jak Hatice się dowiedziała o romansie Ibrahima?

ocenił(a) serial na 9
avosette

Hurram dowiedziała się o romansie Ibrahima od Gulsah i postanowiła działać. Jej służąca podrzuciła Hatice anonim mówiący o zdradzie wezyra. Nie było w nim informacji o imieniu kochanki a jedynie wskazówka gdzie jej szukać. Hatice początkowo się trochę miotała ale ostatecznie postanowiła zbadać sprawę i trafiła do domu ciężarnej Nigar. Nigar kłamie, że to dziecko jej ex męża, ale Hatice jej nie wierzy i więzi Nigar w swoim pałacu. Zarówno Nigar jak i początkowo Ibrahim jeszcze próbują ratować sytuację, ale pogrąża ich całkowicie rozmowa Hatice z Gulsah. Ostatecznie Ibrahim przyznaje się do zdrady

madgge

I potem co się dzieje? W ogóle Ibrahim do końca romansuje z Nigar,tzn.do czasu aż zostaje zabity?

avosette

dokladnie, bedzie z Nigar do koncq, czy gdy Hatice sie dowie to zostawi Nigar?

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Generalnie nie wiem jak będzie do końca bo trochę odcinków mi zostało do śmierci Ibrahima. Na razie Ibrahim walczy o Hatice a Nigar wyszła za mąż za Rustema, na własną prośbę zresztą. No i odnalazła się córeczka Ibrahima i Nigar.

madgge

Madge,gdzie oglądasz te odcinki,z angielskimi napisami wyszło dopiero 60.Nigar za Rustema? A Rustem słyszałam ma być mężem Mihrimah.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Kolejne odcinki oglądałam po rosyjsku. Jak się dobrze nadstawi uszu to jakieś 60-70% można zrozumieć ;-) Dotarłam do 73 odcinka.
Podaję link:
http://1plus1tv.ru/series/roksolana-velichne-stolttya/3274-velikolepnyy-vek-seri al-2011-2012-muhtesem-y252zyil-magnificent-century-2011-2-sezona-vse-serii-smotr et-onlayn-1-25-seriya.html

madgge

No chyba,że Rustem zostanie mężem Mihrimah po śmierci Nigar.

avosette

bezsensownie ten Ibrahim walczy o Hatice, sam przeciez stwierdzil ze juz jej nie kocha, wiec po co? nagle znow sie zakochal, czy chodiz tylko o wladze? ehh ;/ a co sie dzialo z ta corka Nigar i Ibrahima przez caly czas? wiem, ze Hatice ja porwala przy narodzinac, gdy Nigar stracila przytomnosc, ale co pozniej, to nie mam pojecia...

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Władza rzecz wygodna i warta zainteresowania Ibrahima... Zanim wyszła ciąża Nigar to Ibrahim zerwał z nią, ponieważ Hatice pogroziła mu paluszkiem, że wiecznie z nim nie będzie jak nie będzie jej odpowiednio traktował i tym samym on straci wszystko...

ocenił(a) serial na 9
avosette

Rustem będzie mężem Mihrimah, sama jestem ciekawa jak to będzie. Już ma na nią oko i nie jest specjalnie szczęśliwy z małżeństwa z Nigar. Wyswatali ich Hatice i Ibrahim.

madgge

ej, szkoda Nigar ;/

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Mi też szkoda Nigar, bo to moja ulubiona postać. Nie ma lekko i wciąż jest między młotem a kowadłem. Szkoda, że Pani scenarzystka nie napisała lepszego losu dla niej...

madgge

szkoda, ze lepszego charakterku Ibrahimowi nie napisala ;)

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Ale jaki byłby nudny wtedy ;-) Zresztą taki zły nie był, chciał pomóc Nigar i ukryć u swojego brata, pechowo się złożyło, że się nie udało

ocenił(a) serial na 8
madgge

dla mnie to najgorszy wątek milosny.nigar to taka swietna dziewczyna i ten ibras menda jedna.ale w zyciu niestety tez tak bywa, ze najmądrzejsza i najfajniejsza dziewczyna z milosci robi straszne glupoty.ibras pasuje do hatice i mimo, ze sie fajnie zapowiadali, to oboje sie zmienili i są siebie warci.posągowa kaprysna mimoza i ibras ostatnia podla menda

ocenił(a) serial na 9
aloiv77

Zgadzam się co do Hatice - taka mimoza i księżniczka, która myśli, ze wszystko jej wolno, bo Sułtanka. Ibrahim menda, ale trzeba przyznać, że dziecko kochał i chciał pomóc Nigar. Co do robienia głupot z miłości - prawda, ale serce zawsze wygra z rozumem, jak w reklamie ;-)

madgge

hatice zdecydowanie jest jadna z najmniej lubianych przeze mnie bohaterek, a ibrahim jest ostatnim mezczyzna, ktory by do niej pasowal, lecz z faktem, iz na poczatku zapowiadali sie dobrze musze sie zgodzic ;) dac by go do hurrem to szybko by z nim porzadek zrobila (o ile wczesniej by sie nie pozabijali) ale nigar i ibrahim <3

nigahim

Uważam, że Ibrahim to jedna z najjaśniejszych postaci w serialu, wyróżnia się, świetnie zagrana postać, no i raczej bym mu nie powiedziała "nie" :) Nigar też kryształowa nie jest, wiec pasują do siebie,m oboje tacy skomplikowani i intrygujący.

ocenił(a) serial na 7
nigahim

Gdzieś słyszałem, że nawet sami aktorzy chcieli związku Ibrahima i Hurrem. Fakt, że wiele ich łączyło, pomimo wzajemnej nienawiści. Najpierw Turkowie wszystko im odebrali, ale potem dali im szansę, aby osiągnąć o wiele więcej. Zapewne ich pierwsza poważniejsza kłótnia zakończyłaby się kalectwem albo śmiercią w męczarniach (oraz rozwaleniem całego pałacu). Ale oboje byli pragmatykami i przede wszystkim pragnęli władzy. Gdyby jakoś doszli do porozumienia to faktycznie przejęliby władzę w państwie. Tak kiwaliby sułtana, że nie wiedziałby kiedy jest dzień, a kiedy noc.

PaulKellerman

To jest teoretycznie prawdopodobne, bo ten sułtan niby taki mądry i światły a daje sobą kręcić na wszystkie strony, jakby był ślepy. I to prawda, że Hurrem pasowałaby do Ibrahima ale historycznie by się nie zgadzało.

ocenił(a) serial na 7
Karina_15

To mógłby być tajny romans, który nigdy nie wyszedł na światło dzienne. Kronikarze nic by o nim nie wiedzieli i wszystko trzymałoby się przysłowiowej kupy.

ocenił(a) serial na 9
PaulKellerman

Od miłości do nienawiści ponoć niedaleko. Co do kiwania sułtanem to się zgadzam

ocenił(a) serial na 9
nigahim

Ibrahim i Hurrem to by mogło być ciekawe. Jakby do tego dodali wątek rozterki Ibrahima pomiędzy lojalnością wobec przyjaciela a miłością do jego kobiety... O ile by się nie pozabijali ;-) wybuchowa mieszanka. Za postacią Hatice też nie przepadam

ocenił(a) serial na 7
madgge

O tak. Najlepszy przykład to księżniczka Izabela Fortuna. Kiedy tylko Ibraś i Hurrem jednocześnie wydali na nią wyrok śmierci to wiedziałem, że ma przerąbane i nawet sułtan jej nie uratuje. Już sobie wyobrażam te monologi Ibrasia. "Ja Ibrahim, syn Manolisa i jakiejś Wenecjanki, mam często nieczyste myśli po których muszę iść do łóżka z tym wkurzającym rudzielcem, a potem nie mogę nawet patrzeć w oczy sułtanowi, gdy go okłamuję. Allahu, w którego raczej nie wierzę, dopomóż mi".

PaulKellerman

Dobre :)

ocenił(a) serial na 9
PaulKellerman

Plus za kreatywność ;-). Ale Hurram chyba była zbyt ostrożna, by znając Ibrahima pakować się w taka relację. Za dużo miała do stracenia

ocenił(a) serial na 7
madgge

Ibraś postawił na złego konia. Wiem, że był bardzo przywiązany do Mustafy, ale nieudolne intrygi Mahidevran poważnie zaszkodziły im obu. To na pewno przyczyniło się do tego, że sułtan kazał ich zlikwidować. Ibraś powinien wspierać któregoś ze zdolniejszych synów Hurrem (na pewno nie wybrałby Selima Pijaka) i żenić go ze swoją córką (później Bajazyd pokochał Huricihan). Gdyby Ibraś oficjalnie poparł Hurrem pozostałe kobiety musiałyby uznać jej władzę w haremie. I myślę, że to by jej wystarczyło. W zamian rudzielec urobiłby sułtana tak, że ten pozwoliłby Ibrasiowi dalej rządzić państwem w jego imieniu.

ocenił(a) serial na 9
PaulKellerman

Może Ibraś po prostu myślał, że jego stanowisko i wpływy pozwolą mu prędzej czy później pozbyć się Roksolany. I pewnie liczył na to, że Hurrem w końcu znudzi się sułtanowi. Zbyt późno docenił wroga.

madgge

Ale Ibrahim i bez tego ma rozterki i ryzykuje, co w nim uwielbiam :) Przecież romans z Nigar jest dla niego bardzo niebezpieczny a jednak go rozpoczął i kontynuuje, czym muszę ze wstydem, jako kobieta przyznać, mi zaimponował. Dlaczego? Bo ma wiele do stracenia a jednak nie wyrzeka się swojej miłości/chuci/żądzy - chce ją i ją bierze, bez względu na konsekwencje a jak ktoś mu stanie na drodze, to zabije,. Niby wyrachowany cynik a jednak romantyk :) Ibrahim to wiele osobowości i cech w jednym, w sumie nie najgorszym ciele :)
Poza tm przecież na pewno ma też rozterkę pomiędzy lojalnością wobec rodziny sułtana (Hatice) a miłością do swojej PRAWDZIWEJ kobiety, którą zresztą upokarzał i krzywdził wiele razy, może wtedy walczył sam ze sobą, ale ona i tak nie przestała go kochać. Trudny z niego facet, bo zbyt skomplikowany i za dużo chce ale ja i tak chyba bym zaryzykowała :)

ocenił(a) serial na 8
Karina_15

ibras byl romantyczny jak zdobywal hatice.z rozmydlonym wzrokiem sluchalam jego pieknej gry na skrzypkach.natomiast odkad sie wziąl z nigar, palam do niego szczerym obrzydzeniem.

ocenił(a) serial na 8
aloiv77

to zwykly mobbing, molestwowanie i wykorzystywanie pracownika.zakaldając, ze nigar go nie kocha to ze strachu przed pracodawca i znając tego rzeznika, pewnie i tak by mu niczego nie odmowila.ibras wykorzystuje swoją pozycje nad nigar i to jest obrzydliwe

aloiv77

Nigar go kocha jak wariatka i to widać, żaden mobbing.

ocenił(a) serial na 8
Karina_15

pamietam jak przesluchiwal nigar i ja podduszal.sadysta

aloiv77

Tak było ale ona i tak go kocha. Serce nie sługa :)

ocenił(a) serial na 9
Karina_15

Ibrahim jest rzeczywiście chyba najbardziej skomplikowaną postacią w serialu. Cały czas gdzieś zawieszony pomiędzy byciem Wielkim Wezyrem, sługą imperium a zwyczajnym człowiekiem. I prowadzi dwa życia - to z Nigar, gdzie jest Ibrahimem i to z Hatice, gdzie co prawda jest sługą, ale ma władzę. I to chyba władza jest najprawdziszą miłością Ibrahima