Widziałam na yt jak ona jest na jego pogrzebie. A on zostanie stracony? zdziwila mnie skromność tego pogrzebu, ale ja tylko kawałek widziałam
Zostanie zamordowany na rozkaz ... własnego ojca ... :( Według historii doprowadziła do tego intryga Hurrem. Mustafa ponoć był znakomitym wojownikiem i miał ogromne szanse (ponoć największe z rodzeństwa) na zostanie sułtanem. Hurrem zdając sobie z tego sprawę postanowiła zrobić wszystko żeby do tego nie dopuścić. A że nie miała skrupułów i była już wtedy "u władzy" doprowadziła do tego, że Sulejman kazał udusić Mustafę. Podobno w spisku pomagał Hurrem jej zięć Rustem Pasza. Oficjalnie Mustafę oskarżono o próbę przejęcia tronu i zdradę ojca. Tak mówi historia. Zobaczymy co pokażą nam w serialu :)
No to nieźle, tego się nie spodziewałam. Teraz juz wiem dlaczego taki skromny pogrzeb.
Jeśli wierzyć wikipedii, to z Sulejmana był naprawdę wspaniały ojciec, co skazał stracić dwójkę swoich synów. Bez względu na czasy i kulturę w jakiej się to wszystko wydarzyło, to jednak dość okrutne.
Takie panowały tam zwyczaje:
"Prawo sukcesji ustanowione przez Mehmeda II Zdobywcę głosiło, że ktokolwiek przejmie władzę najwyższą, uśmierci swych braci, żeby dać wytchnienie światu. Oznaczało to wyrok śmierci dla tych potomków sułtana, którzy nie odziedziczyli po nim tronu. Taka sytuacja skłaniała mieszkanki haremu do twardej walki o władzę i życie." (Mówią Wieki)
No wiadomo i chociaż z jednej strony to jest nawet zrozumiałe ( z pewnością zapobiegało spiskom i przewrotom, kiedy już tron został obsadzony, zdrugiej no właśnie mnożyło spiski, intrygi),ale z naszego punktu widzenia to i tak okrutne. Nie, żebyś my byli jakoś szczególnie lepsi, wystarczy spojrzeć na Piastów i na to jak gorąca miłość braterska łączyła chociażby synów Bolesława Krzywoustego. No całe szczęście, że żyjemy w pozornie lepszych czasach.
I wiem, że nie należy oceniać jednej kultury z perspektywy innej, chociaż w sumie są różne szkoły i podejścia.
A w dzisiejszym odcinku mówil swojej matce że nie będzie okrutny, ze wszyscy będą żyli w zgodzie i nie pozwoli żeby wladza go zaślepiła, nawet jej to przysięgał.
No cóż władza zmienia.
Nie wime czy mówili o tym co on tam przeżył jak był mały ale z tego co zrozumiałam jego ojciec Selim był okrutny i Sulejman miał brata który został wygnany ( nie wiem czy zyje czy nie)
Ciągle obiecuję sobie doczytać historycznie jak to było ale przy dziecku ledwo serial oglądam ( dobrze że można sobie nagrać :) )
Trudno się dziwić, skoro niepisane prawo mówiło, że gdyby Mustafa został sułtanem to jej dzieci zostałyby uduszone, walczyła po prostu o swoje.
Miała kilku synów. I gdyby sułtanem został jeden z nich, pozostali i tak zostaliby uduszeni, zresztą tak właśnie się stało.