PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15761
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Jeśli ktoś ogląda i rozumie turecki, lub ogląda w innym języku. Z góry dzięki za odpowiedź.

kocizmora

Chodzi o sytuację,kiedy zemdlał w ramionach Mustafy?Wydaje mi się,że to był zawał,bo później medyk kilkanaście razy uderzał w jego serce aż sułtan w końcu zaczął oddychać.No a przy braku odpowiednich medykamentów wiadomo,że dochodził do siebie jakiś czas...

avosette

Nie precyzyjnie zadałem pytanie, miałem na myśli to kiedy coś stało mu się ze stopami, dostał czyraków, obandażowali mu stopy, ledwo co chodził a na koniec włożyli go do basenu z lodem.

kocizmora

a wg zrodel historycznych byla to podagra-i tu by sie zgadzalo-bo zauwazcie podczas sceny gdzie medycy badaja jego wysypke -pokazal takze stopy-czerwone ,nabrzmiale i sine-co jest pierwsza oznaka martwicy przy cukrzycy typu drugiego-tzw,,palec cukrzycowy,,

ocenił(a) serial na 8
avosette

czytalam gdzies, ze zmarl na problemy kardiologiczne, ale nie wiem jak to jest ujete w serialu

aloiv77

To że ma coś z sercem to widać, sapie "sercowo" co jakiś czas, mi o te pęcherze czy wrzody.

ocenił(a) serial na 7
kocizmora

może jakaś podagra - w końcu to choroba królów, więc sułtana może też ;)

maori_filmweb

tak wlasnie wykonczyla go cukrzyca typuII

hellraiserek1979

@ hellraserk , - chorowal na podagre ,- to bylo widoczne rany wszedzie nawet na rekach - cukrzyce Typu II ,mogl tez miec ,ale Podagra byla pierwsza przyczyna jego choroby i smierci ,przy cukrzycy nie ma sie wszedzie ran ,nawet w zaawansowanym stadium ,kiedys niestety medycyna nie byla az tak dobra aby wiedziec ze trzeba miec diete i calkowicie sie inaczej odrzywiac - wcale sie nie dziwie ,dzis wiele osob wie co to jest CUKRZYCA takze mlodzi i doprowadzaja do straszliwej otylosci poprzez nadmierna ilosc jedzenia i nadmierna ilosc spozywania cukrow w roznej postaci ,Nasz organ Trzustka tego nie wytrzymuje ,nie radzi sobie z taka iloscia cukrow spozywanych ,ktore sa wszedzie nawet w chlebie / Cukry proste i zlozone / Na temat choroby "" Podagry "" mozna wiele przeczytac w internecie ,Wejdz w Google i wpisz "" Choroba Podagra ""