PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750806}

Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Muhteşem Yüzyıl Kösem
2015 - 2017
7,3 3,0 tys. ocen
7,3 10 1 3042
Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Jako osobie co interesuje się historią drażnią straszne mnie te różnice. Nie ukrywam, przestałem śledzić ten serial, ale jak w Internecie sobie przeczytałem co i jak to jestem trochę załamany. Zapowiadał się bardzo dobrze i mógł dorównywać poprzedniemu, niestety tak się nie stało.

użytkownik usunięty
Andrzejcoolziomek

Mnie też te różnice okropnie drażnią. Moim zdaniem to największa wada WSK. Naprawdę nie lubię, gdy serial nie trzyma się historii i wybiela się postacie (ewentualnie z niektórych robi się zło wcielone), które na dodatek są przedwcześnie uśmiercane i/lub giną w inny sposób niż w rzeczywistości albo, gdy na siłę wpychają fikcyjne postacie ( dla mnie wątek Faryii miał sens tylko na początku). Ale to czego chyba nieznoszę najbardziej w WSK i WS to stroje ( zwłaszcza kobiece), bo to co większość ludzi tam nosi to nie jest moda osmańska XVI i XVII w. tylko -według mnie - mocno uwspółcześniona moda zachodnioeuropejska z jakimiś orientalnymi dodatkami. Może takiemu przeciętnemu Polakowi nieścisłości historyczne i te ahistoryczne stroje nie przeszkadzają ale z tego co wiem, to Turkom niezbyt to się podoba. Z resztą mi też nie i widzę, że nie jestem jedyna ;).

ocenił(a) serial na 8

No, wątek z Faryą był niepotrzebny. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że z cichej myszy - Ayse twórcy zrobili intrygantkę, a na koniec uśmiercili ją, chociaż powinna jeszcze parę lat pożyć.

użytkownik usunięty
Andrzejcoolziomek

No właśnie. Naprawdę nie spodobało mi się to co oni zrobili z Ayşe w serialu. Może nie była bardzo wpływowa, bo jednak żyła w cieniu potężnej Kösem ale :
- Była prawdopodobnie jedyną Haseki Murada i matką większości jego dzieci ( a Murad miał ich około 20 więc na pewno urodziła dużo więcej niż 3 dzieci)
- Urodziła Ismahan Kayę, która była jedną z ważniejszych postaci Sułtanatu Kobiet
- Otrzymywała pensję wysoką jak na Haseki, co pokazuję jak bardzo Murad ją cenił
- Była szanowana przez męża, a to już nie byle co - Murad, który miał skłonności homoseksualne kobiet po prostu nie znosił i szanował jedynie te nieliczne.
- Żyła ponad 60 lat.
To wszystko pokazuje, że Ayşe była jednak ważną postacią. Jednak w serialu nie dość, że zrobili z niej intrygantkę ( w dodatku niezbyt rozgarniętą), to jeszcze została odsunięta na drugi plan przez pseudo-sułtankę Faryę, która nawet nie istniała!