PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625092}

Wodogrzmoty Małe

Gravity Falls
2012 - 2016
8,3 26 tys. ocen
8,3 10 1 25864
8,0 6 krytyków
Wodogrzmoty Małe
powrót do forum serialu Wodogrzmoty Małe

W tej produkcji widać ciekawie powklejaną symbolikę masonerii oraz iluminatów.

Drabi

Przykłady poproszę.

ocenił(a) serial na 10
divi93

Tu na przykład: http://www.pakalertpress.com/wp-content/uploads/2012/07/%E2%80%9CGravity-Falls%E 2%80%9D-A-New-Disney-TV-Show-Loaded-With-Illuminati-Symbolism.jpg

SweetNightmare

Ja to odbieram bardziej jako nutkę ironii ze strony twórców.

A poza tym gdyby tak się doszukiwać tych symboli masonerii i iluminatów, to nawet w porannej kawie można by coś znaleźć. ;)

ocenił(a) serial na 10
divi93

Ja podobnie, to odbieram.
Wątpię by to miało większe znaczenie dla rozwoju historii, ale jako taki ciekawy dodatek jest.

SweetNightmare

Prawdopodobnie, ma znaczenie dla rozwoju historii.
Polecam tego bloga http://decodinggravityfalls.tumblr.com/

ocenił(a) serial na 10
pendrive_non

Jak na razie nie ma, ale symbole3 pojawiają się coraz częściej. A blog już od dawna obserwuję :D

SweetNightmare

A od kiedy to jest symbol masoneri? Prędzej tym symbolom to symboli opatrzności.

ocenił(a) serial na 10
Redgard

No tak, głównie to jest "oko opatrzności" jako znak Boga, ale masoni/iluminaci (nie pamiętam którzy) też używają tego znaku.

ocenił(a) serial na 10
Redgard

O ile się nie mylę piramida z okiem w trójkącie miała jakiś związek z iluminatami.

SweetNightmare

aa bo wydawało mi się, że to te symbole się różnią :)

ocenił(a) serial na 10
Drabi

Zauważyłem ciekawą rzecz!
W odcinku 9 jak Mabel i Dipper przenoszą się w przeszłość, to Mabel pokazuje jakiemuś chłopakowi kalkulator.
Jakie liczby on wpisuje? 666 Trochę straszne :D

ocenił(a) serial na 10
TheMike

Czemu straszne?

ocenił(a) serial na 10
filmyija

No wiesz, mówi się przecież, że 666 to liczba szatana itp. :P

ocenił(a) serial na 10
TheMike

aha kapuje ;P

TheMike

Tak w ogóle to liczba 666 w rzeczywistości jest liczbą człowieka.
Pisze w apokalipsie. "Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć."

ocenił(a) serial na 6
Drabi

Zwolennikiem teorii spiskowych zbytnio nie jestem ale wiara w to co media głoszą jako "prawdę objawioną" nie jest zbyt mądre. Lecz mam zamiar zobaczyć ten serial bo historia wydaje mi się być ciekawa.

ocenił(a) serial na 8
Marik1234

Ten serial to jedna wielka teoria spiskowa. W intrze ukryte są wskazówki ( nie powiem jakie poszukajcie sami Trolololo), W każdym odcinku widzimy paranormalne zjawiska lub istoty. Do tego do bólu zwykła mieścina kryjąca w sobie niesamowite zagadki. No i na koniec, księga znaleziona przez Dippera i jej inne części.

ocenił(a) serial na 10
Bystrainaczej

Tylko w amerykańskim intrze:p

ocenił(a) serial na 9
Drabi

W "My Little Pony" też się ponoć pojawiały. Nie wiem czemu, ale węszę tu spisek animatorów amerykańskich, którzy się nami bawią :P.

użytkownik usunięty
speiderman

Wcale by mnie to nie zdziwiło, bo podana przez ciebie kreskówka robi z mózgu totalną siekę i po fanatykach tej produkcji (których już na szczęście nigdzie nie spotykam) widać, że byłoby komuś na rękę manipulować w ten sposób ludźmi.

ocenił(a) serial na 10
Drabi

Wejdźcie na Twittera Alexa Hirscha (twórcy), widać na niektórych komentarzach, że on się zwyczajnie nabija z illuminatów :P

ocenił(a) serial na 9
Drabi

Film jest o zjawiskach paranormalnych i teoriach spiskowych. Te "symbole" to nic innego jak nabijanie się z ludzi, którzy wszędzie się ich doszukują.

ocenił(a) serial na 10
anako

No wiem, dlatego ręce opadają jak widzę komentarze w internecie "Nie oglądajcie tego bo to illuminaci!", albo "Zabraniam swojemu dziecku oglądać tę szatańską kreskówkę!"

użytkownik usunięty
TheMike

Bardziej satanistyczną kreskówką to już są "Włatcy Móch", gdzie występuje tępak wykrzykujący cały czas "ave satan", więc przy Wodogrzmotach to rzeczywiście niedorzeczność.

ocenił(a) serial na 9
anako

zgadzam się!

Drabi

Mówi to gość, który ma zdjęcie jednego oka w awatarze. ;) Taki suchar...

A tak na serio, raczej twórcy animacji, filmów, seriali czy teledysków zwyczajnie nabijają się z ludzi, którzy doszukują się wszędzie teorii spiskowych... Choć kto to wie... Jednak gdyby istniała jakaś tajna organizacja chcąca opanować świat, to raczej nie wrzucałaby wszędzie swoich symboli dookoła gdzie się da, aby pokazać, że jednak istnieje. ;)

ocenił(a) serial na 10
cloe4

Według wielu Iluminaci to głupia teoria spiskowa i właśnie tak działają, nie pokazują się naprawdę, tylko w formie bajki, a czy ty wierzysz w myszkę miki? Takie rozwiązanie ma też taki plus, że jak wyciekną im duże ilości danych, to zawsze można powiedzieć, że to jakiś internauta to wymyślił.

redokoks

Illuminati to stety/niestey tylko teoria spiskowa... Powszechnie wiadomo, że teorie spiskowe są jak plotki, zawierają w sobie wiele bzdur, ale jest w nich ziarnko prawdy.