PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178922
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Serial a historia

ocenił(a) serial na 9

Skol wszystkim ^^
W niektórych tematach paru z Was zaczęło opisywać serial z punktu widzenia historii i właśnie do tych osób mam mały romansik. Zechcielibyście może opisać jak to naprawdę wyglądały główne postacie z tego serialu? Chodzi mi głównie z czego zasłynęli i w ogóle... Miło by było jakby ktoś opisał zgodność wydarzeń serialowych z historią. Bardzo byłbym wdzięczny ^^

użytkownik usunięty
Lares91

Zacznijmy od pewnej chronologii, za Historią wikingów Else Roesdahla :
793-Wikingowie łupią Lindisfarne, symboliczny początek ich najazdów na Europę
Z początku były na lokalną skalę. Rozmachu nabrały mniej więcej w połowie IXw.:
844-pierwszy odnotowany napad na arabską Hiszpanię,
845- niejaki Ragnar zdobywa Paryż i bierze ogromny okup, Podczas oblężenia wraz z armią ochrzcił się, aby powstrzymać zarazę, ale w drodze porotnej umarł na czerwonkę.
859-862 Bjorn Żelaznoboki wyrusza na morze Śródziemne. Łupi wiele miast w Hiszpanii, Francji, Włoch. Dociera w okolice Rzymu.
860-drugie zdobycie Paryża,
860-pierwszy atak Wikingów na Konstantynopol,
860-początek kolonizacji Islandii
864-pierwszy odnotowany napad Wikingów na północny Iran,
865- Anglię pustoszy Wielka Armia Pogan, Wikingowie przejmują władzę nad większością Anglii,
878- wódz angielskim wikingów Guthrum chrzci się i przyjmuje imię Athelstan
885-886 oblężenie Paryża przez Rollona i Zygfryda
892-899 Alfred Wielkie wygrywa wojnę z wikingami angielskimi. Część z nich odpływa, część chrzci się i uznaje władzę króla
911 - wikingowie otrzymują Normandię,
911-944 liczne napaści na północny Iran,
980, ok. odkrycie Grenlandii i Ameryki,
1020 Kanut Wielki (wnuk polskiego Mieszka I) tworzy imperium, obejmujące Anglię i Skandynawię.
1066 śmierć Haralda III Hardrada, symboliczny koniec epoki Wikingów

ocenił(a) serial na 9

Czyli ten Ragnar, który został wrzucony przez króla Ele do dołu z wężami to inny Ragnar???

użytkownik usunięty
rafalniemiec712

No, odróżniajmy Ragnara z sag (na nich przedewszystkim wzoruje się film) od Ragnara/Ragnarów historycznych. Przekazy kronikarskie z epoki też bywają wieloznaczne, a czasami wprost fałszywe. Autorami ich byli mnisi, oderwani od normalnego życia i informacji z pierwszej ręki, a czasami wprost piszący tendencyjnie na zlecenie tych, czy innych wpływowych grup interesów. Ważny też dla nich był dydaktyzm i pokazanie zwycięskiego chrześcijaństwa i kary boskiej, która dotknęła pogan.

użytkownik usunięty
Lares91

Obecnie w serialu przedstawiane jest oblężenie Paryża. Najwyraźniej scenarzyści połączyli w jedno relacje z 2 oblężeń Paryża z IXw.: z 845, kierowane przez "historycznego" Ragnara, zakończone zdobyciem miasta i późniejsze, z 885, kiedy to napastnikami dowodzili Rollo i Zygfryd, a obrońcami hrabia Hodo, zakończone sukcesem oblężonych. Mimo to w jego anstępstwie Rollo otrzymał pokaźny okup i Normandię w lenno. Wedle tradycji normandzkiej dostał też córkę króla Gizelę za żonę. Z tym, że z kolei kroniki francuskiej o tym milczą.
Z tej przyczyny trudno przewidzieć, w jakim kierunku pójdzie film. Osobiście obstawiałbym jakiś kompromis: zdobycie miasta, ale obronienie zamku i zawarcie porozumienia, uwieńczonego małżeństwem Rolla i Gizeli.

ocenił(a) serial na 9

"Historycznego Ragnara". Właśnie nigdzie nie mogę trafić na jakieś historie o nim. Jedyne co trafiłem to tyle, że Zabił masę ludzi i zgwałcił masę kobiet (kozak :P) i, że wrzucili go do studni z wężami. Znasz może jakieś książki czy źródła gdzie by się można dokształcić? :P

ocenił(a) serial na 10
Lares91

Polecam ci do poczytania nr 1/2015 Focus Historia Extra, który zawiera całkiem sporą porcję wiedzy na temat historii wikingów w kontekście wydarzeń i postaci przedstawionych w serialu:

http://historia.focus.pl/magazyn-focus/focus-historia-ekstra/2015/1

Gdybyś chciał poczytać sobie to wydanie w formacie pdf, to mogę ci podać link do pliku na PW :)

ocenił(a) serial na 9
Dadelog

Właśnie ściągnąłem, dzięki wielkie za cynk :D

ocenił(a) serial na 10
Lares91

Nie ma sprawy ;) Miłej lektury ;)

użytkownik usunięty
Lares91

Jeszcze o strukturze społecznej WIkingów z IXw., wedle mojej swobodnej rekonstrukcji :) :
W tym okresie dominującą rolę w społeczności Wikingów odgrywał thing-wiec, a ani jarlowie, ani królowie nie sprawowali jakiejś formalnej władzy nad ogółem ludności. Ich znaczenie opierało się na majątku, drużynie przybocznej, autorytecie osobistym i rodowym (pochodzę od Odyna ...) oraz sieci powiązań osobistych z szerokimi warstwami ludności (związki rodzinne i ekonomiczne). Mieli naturalny monopol na wyprawy łupieżcze, gdyż tylko oni mogli je finansować. Rzecz jasna, jeżeli ich poprzednie wyprawy były pomyślne, mieli więcej kasy na kolejne. Wyprawy były prywatną inicjatywą jarlów, na które ruszali z swoimi przybocznymi, sługami oraz ochotnikami spośród wolnych chłopów, z reguły młodych-nieżonatych. W takich realiach jarl był władcą absolutnym na wyprawie, ale po powrocie tylko pierwszym pośród równych na lokalnym thingu (wiecu). Nie inaczej było z "królami" Wikingów: byli to po prostu wyjątkowo potężni jarlowie, obdarzeni charyzmą, która pozwalała im przewodzić koalicjom jarlów.

użytkownik usunięty
Lares91

Filmowy Floki może mieć pierwowzór w niejakim Flokim Vilgerðarsonie, który ok. 860 r. odkrył islandię. Ogólnie, na Islandię mieli w tym czasie emigrować zwolennicy bogów, wikińskiej demokracji i przeciwnicy jarlów/królów, którzy w tym czasie coraz silniejszy wpływ wywierali na nordyckie życie.