PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178922
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Sasi (wiem ,ze w serialu ich nie ma) byli także wikingami? z wyglądu przypominali wikingów ale czy nimi byli?

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Wiking to był zawód, a Sas narodowość :) .

Azyniusz_Polion

ok ;) w serialu sa sasi?

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Tak, Anglowie, Sasi i Jutowie czyli potocznie Anglosasi to są ludzie którzy zasiedlili Anglię, a ich potomkowie utworzyli takie Królestwa jak Wessex, Murcja czy Northumbria. Wikingami nie są, bo to był zawód. mianem Wiking określało się ludzi którzy wyruszali na dalekie wyprawy, głównie by łupić i rabować. Może Jutowie, Anglowie i Sasi mają coś wspólnego z późniejszymi skandynawami takimi jak Duńczycy, Norwedzy czy Szwedzi ale tego nie wiem, trzeba by było doczytać.

zefir616

Sprostuję.

"(...) mianem Wiking określało (...)"
"(...) z późniejszymi skandynawami takimi (...)"

Odwrotnie:
- nie skandynawowie, a Skandynawowie;
- nie Wikingowie, a wikingowie.

"mianem Wiking określało się ludzi którzy wyruszali na dalekie wyprawy"

Nie ogólnie ludzi wyruszających w takie wyprawy, a wyłącznie skandynawskich wojowników od VIII wieku biorących udział w takich wyprawach. W innym wypadku właśnie Anglowie i Jutowie także powinni być nazywani wikingami, gdyż zrobili dokładnie to samo co ci nasi serialowi wikingowie, czyli najechali Brytanię przybywając ze Skandynawii kilka wieków wcześniej ok. V-VI wieku.

"Może Jutowie, Anglowie i Sasi mają COŚ WSPÓLNEGO z (...) jak Duńczycy, Norwedzy czy Szwedzi"

Łączy ich przede wszystkich to, ze jedni i drudzy byli Germanami o podobnej kulturze.

"Może Jutowie, Anglowie i Sasi mają coś wspólnego z PÓŹNIEJSZYMI SKANDYNAWAMI takimi jak Duńczycy, Norwedzy czy Szwedzi"

Jutowie (co sama nazwa wskazuje) i Anglowie byli także Skandynawami jak Duńczycy, gdyż przed najazdem na Brytanię zamieszkiwali Jutlandii (największym półwyspie należącym do dzisiejszej Danii).
Wikingów duńskich, norweskich i szwedzkich (m.in. Gotów) określano mianem Normanów.

ocenił(a) serial na 10
KLAssurbanipal

Masz rację dzięki za sprostowanie co do nazwy Wiking. Co do tego czy Anglosasi byli skandynawami to w sumie nie jestem taki pewien. Genetycznie na pewno byli podobni do Duńczyków, ale czytałem, że ich język najbardziej był podobny do fryzyjskiego. Germanami byli na pewno.

zefir616

Dodatkowo w chwili najazdów na to co dzisiaj nazywamy Anglią Jutowie, Anglowie ani Sasi nie zamieszkiwali Półwyspu Skandynawskiego. Nazywanie ich Skandynawami to mieszanie pojęć i okresów. Nazwa Skandynawia jako region obejmujący także Danię jest tworem późniejszym niż czasy Sasów i reszty najazdów na "Anglię".

Jeżeli Jutowie i Anglowie byli Skandynawami to Celtowie z Wysp Brytyjskich byli Anglikami.

Dagorad

Post niżej zarzucasz mi (choć bezpodstawnie - co wytłumaczyłem) błędne stosowanie się do nazw (wikingowie) przyjętych powszechnie w obiegu przy czym sam próbujesz zaprzeczać ogólnie przyjętym nazwom parę stuleci temu. Oczywiście, że Duńczycy są Skandynawami i zacytuję Ciebie: "Nie twórzmy głupich [terminów] bo komuś coś się wydaje". Nie chodzi tu o kryterium geograficzne, a historyczne. Oficjalnie Norwegowie, Szwedzi i Duńczycy są zaliczani do tej grupy, a Jutlandia (skąd pochodzili Jutowie), Zelandia itp. razem z Półwyspem Skandynawskim do regionu Skandynawia. Nie ze względu na położenie geograficzne lecz podobną, czasem wspólną kulturę, języki, mitologię itp. Idąc Twoim tropem nie powinniśmy Archimedesa nazywać Grekiem, ale Sycylijczykiem, ponieważ urodził się, spędził życie i został zabity na Syrakuzach podobnie jak mieszkańcy tego miasta-państwa, choć Syrakuzy były jednym z najpotężniejszych państw greckich. Z perspektywy geograficznej ci Grecy byli Sycylijczykami, gdyż nie żyli w Grecji właściwej. Przykład z Anglikami dla mnie nietrafiony. Oczywiście, że Celt mógł być Anglikiem. Jeden Anglik mógł być potomkiem Celtów, inny Germanów i to nie tylko anglosaskich, a także choćby normańskich. Francuzami są bardziej ludzie pochodzący Celtów (Galów) czy Germanów (Franków)?

KLAssurbanipal

... a może Algierczycy, Marokańczycy i Tunezyjczycy. Myślę, że to porównanie tłumaczy wszystko i dyskusja dalsza jest zbędna.

KLAssurbanipal

Eeee... gdzie ja mówiłem że Duńczycy nie są Skandynawami? Przecież jakby nie czytać mojej odpowiedzi to nigdzie nic takiego nie można wywnioskować, a co dopiero serio przeczytać. Co do reszty to rozpisałeś się nad czymś co sam wymyśliłeś. Jakbyś nadal nie mógł zrozumieć (choć nie wiem jakim cudem) to ja pisałem o tym że wrzuciłeś Jutów i Anglów do Skandynawów choć to oczywiste naginanie faktów.

Przykład Celtów mógł być z mojej strony nieprecyzyjny, chodziło mi o Celtów jeszcze sprzed najazdów Sasów i reszty. Innym przykładem podążaniem za Twoim błędnym tokiem myślenia mogłoby być nazywanie Gotów albo Wandalów Polakami bo żyli na terenie który później został nazwany Polską.

A co do Sycylijczyków, Greków, Achajów, Hellenów itd. to jest osobny temat którego nie ma sensu tu rozwijać, mogę jedynie zasugerować że jeżeli Cie to interesuje to na pewno znajdziesz sporo literatury (w tym polskiej). W każdym razie pod względem popularnonaukowym nazywanie ich wszystkich od tak Grekami przejdzie, ale już w poważnych pracach naukowych nie obyłoby się bez wstępnego wyjaśnienia jak autor publikacji rozumie określenie Grek i czemu będzie stosował to uproszczenie (o ile będzie).

Dagorad

Jaśniej już tego wytłumaczyć niestety nie potrafię, a wdawanie się w "takie" dyskusje na stronie o filmach jest bezcelowe, więc pozwolę sobie uznać wątek ten z mojej strony za zamknięty.

Dagorad

"Eeee... gdzie ja mówiłem że Duńczycy nie są Skandynawami? Przecież jakby nie czytać mojej odpowiedzi to nigdzie nic takiego nie można wywnioskować, a co dopiero serio przeczytać. Co do reszty to rozpisałeś się nad czymś co sam wymyśliłeś. Jakbyś nadal nie mógł zrozumieć (choć nie wiem jakim cudem) to ja pisałem o tym że wrzuciłeś Jutów i Anglów do Skandynawów choć to oczywiste naginanie faktów. "

Jutowie to tacy sami Skandynawowie jak Duńczycy. Ci i ci mieszkali wówczas w Jutlandii.

"Przykład Celtów mógł być z mojej strony nieprecyzyjny, chodziło mi o Celtów jeszcze sprzed najazdów Sasów i reszty. Innym przykładem podążaniem za Twoim błędnym tokiem myślenia mogłoby być nazywanie Gotów albo Wandalów Polakami bo żyli na terenie który później został nazwany Polską. "

Ja po prostu pisałem "idąc Twoim tropem myślenia..." i w tym kontekście padli Celtowie na koniec jako smaczek, gdzie stosujesz kryterium tylko geograficzne.

"A co do Sycylijczyków, Greków, Achajów, Hellenów itd. to jest osobny temat którego nie ma sensu tu rozwijać, mogę jedynie zasugerować że jeżeli Cie to interesuje to na pewno znajdziesz sporo literatury (w tym polskiej). W każdym razie pod względem popularnonaukowym nazywanie ich wszystkich od tak Grekami przejdzie, ale już w poważnych pracach naukowych nie obyłoby się bez wstępnego wyjaśnienia jak autor publikacji rozumie określenie Grek i czemu będzie stosował to uproszczenie (o ile będzie)."

Ja nie napisałem tego "bo tego nie wiem" i poszukuję literatury tylko dałem Ci przykład rozgraniczenia pomiędzy kryterium geograficznym, a etnicznym. Po to by Ci to łatwiej zilustrować. Gdyby mówić o Archimedesie jako mieszkańcu regionu to będzie to Sycylijczyk, jednak pod względem etnicznym będzie to Grek. Nie było takiej grupy etnicznej jak Sycylijczycy. Przez całą starożytność Sycylia przechodziła z rąk do rąk. Rdzennymi mieszkańcami w epoce brązu byli Sykanowie, Sykulowie i Elymowie, których pochodzenie nie jest jasne. Potem w epoce żelaza byli tam Grecy, Kartagińczycy, aż w końcu Rzymianie. Po upadku Rzymu Wandalowie, Ostrogoci, Bizancjum, Arabowie i tak dalej. Tak samo z Celtami w Brytanii. Nie byli jej rdzennymi mieszkańcami, a pojawili się ok. V wieku p.n.e. Kilka stuleci później Rzymianie, aż w końcu kolejno różni Germanie od Jutów, Anglów i Sasów zaczynając a kończąc na Duńczykach i Normanach z francuskiej Normandii.

rotanimod

W serialu są Sasi - już pomieszani z Anglami i Jutami, z którymi najechali na Brytanię w V-VI. Co ciekawe Anglowie i Jutowie wywodzili się ze Skandynawii jak późniejsi wikingowie. Czyli można powiedzieć, że byli to tacy 'jakby wikingowie', którzy najechali Brytanią kilka stuleci wcześniej.
Sasi, Anglowie i jutowie zadomowili się się tam i założyli królestwa takie jak Wessex, Sussex i Essex (ich potomkami są właśnie serialowi Egbert czy Alfred). Tak więc potem wikingowie (ci serialowi) można powiedzieć zrobili to samo.
Dodam, że zarówno ci Anglosasi (Egbert, Alfred, Athelstan) z Brytanii, jak i nasi wikingowie (Ragnar, Bjorn, Harald itp.) nalezeli do plemion germańskich.

KLAssurbanipal

Nie, nie byli to żadni "jakby wikingowie" tylko plemiona germańskie które najechały i podbiły Anglię. Jeżeli będziemy wszystkich najeźdźców nazywali "jakby wikingami" to się okaże że było ich pełno w historii. Nie twórzmy głupich synonimów bo komuś coś się wydaje.

Dagorad

Nie zarzucaj mi że, "coś mi się wydaje", bo kontekst był zupełnie inny. Gdzie ja tu tworzę synonim skoro był cudzysłów? Tłumaczyłem laikowi, aby łatwiej to zrozumieć stąd użyłem "jakby wikingowie używając porównania do poprzednich najeźdźców Anglii, co było analogicznym przypadkiem. Wikingowie to sztuczny wytwór będący jedynie nazewnictwem. Cudzysłów użyty dla takiego porównania był jak najbardziej poprawnie użyty. Fora są po to, aby czytać całość, a nie zaczynać od połowy tematu wyciągając coś z kontekstu, choć w poście wyżej tej dyskusji tłumaczyłem to szerzej, przecząc temu co mi zarzucasz:

"Nie ogólnie ludzi wyruszających w takie wyprawy, a wyłącznie skandynawskich wojowników od VIII wieku biorących udział w takich wyprawach. W innym wypadku właśnie Anglowie i Jutowie także powinni być nazywani wikingami, gdyż zrobili dokładnie to samo co ci nasi serialowi wikingowie, czyli najechali Brytanię przybywając ze Skandynawii kilka wieków wcześniej ok. V-VI wieku."

rotanimod

W filmie Król Artur byli sasi ;) którzy najechali brytanie.... mozna ich nazwac wikingami?

rotanimod

Nie, nie można. Tak samo Madziarów nie można nazwać Wikingami mimo że najechali Kotlinę Panońską.

Dagorad

Dlaczego? nawet z wyglądu przypominali wikingow z serialu i najechali brytanie ;)

rotanimod

Wikingami nazywano wyłącznie skandynawskich wojowników od VIII wieku biorących udział w takich wyprawach. W innym wypadku praktycznie każdego najeźdźcę zza morza można nazwać wikingiem. ;)

rotanimod

Wikingowie z serialu to z wyglądu nie przypominają w pełni nawet tych historycznych ;) .

Dagorad

Zarzucasz mi błędy w używaniu nazwy ''wikingowie'' (gdzie ich nie ma - wytłumaczyłem wyżej), a piszesz ''Wikingowie''...

KLAssurbanipal

Ja wiem że jak ktoś kiedyś usłyszy że coś jest błędem to mu się włącza tryb wytykania tego wszystkim i wszędzie, ale w przypadku używania nazwy Wikingowie wcale nie jest przesądzone że pisanie tego wielką literą jest błędne. W tym przypadku wszystko zależy od kontekstu, tak jak z Żyd, żyd itd. Historycy wciąż się spierają jaka forma jest poprawna, w każdym razie jednak panuje raczej ogólne zrozumienie że jak ktoś pisze Wiking to chodzi mu o szerze określenie (Duńczyków, Szwedów, Gotów (skandynawskich), Norwegów), a jak wiking to o powiedzmy "profesję".

Dagorad

Nie jest to samo co Żyd, gdzie są różne znaczenia. Wikingowie mają jedno znaczenie - pierwsze które wymieniłeś i rozszerzyć to trzeba jedynie o okres podbojów zamorskich tych grup zapoczątkowany we wczesnym średniowieczu. Piszemy to zawsze małymi literami. Nie ma czegoś takiego jak "profesja" do określenia wikingów jako drugiego znaczenia.
Zarzuciłeś mi użycia nazwy "jakby wikingowie" (gdzie użyłem cudzysłowu mając na celu porównanie), bo jak napisałeś:
"będziemy wszystkich najeźdźców nazywali "jakby wikingami" to się okaże że było ich pełno w historii. Nie twórzmy głupich synonimów bo komuś coś się wydaje. "
a tutaj sam coś wymyślasz na temat możliwości pisania Wikingowie lub wikingowie w zależności od znaczenia. W tym wypadku znaczenie jest jedno i w każdej książce znajdziesz wikingów, nie Wikingów. O sporze historyków jak pisać te nazwy nigdy nie słyszałem, a m.in. tłumaczę książki historyczne.