PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178922
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

S03E10 - moja teoria

ocenił(a) serial na 10

Nie przejrzałem wszystkich postów, więc nie wiem czy ktoś już wcześniej podzielał mój pogląd.
Zastanawiałem się, dlaczego Ragnar po "zmartwychwstaniu" zabił klechę.
Nie kojarzę, żeby wcześniej jakiegoś ukatrupił (zawsze stał z boku)
Część ludzi pisała, że to z zemsty że nie chciał go ochrzcić, część że był chamski.
Ja uważam inaczej.
Wcześniej, jak Ragnar został ochrzczony, jarl Kalf i syn Horika (o ile mnie pamięć nie myli) rozmawiali, że chrześcijanin nigdy nie będzie rządził Wikingami, że nie może być ich królem.
W trakcie pogrzebu, w kościele byli obecni ludzie Ragnara.
Po zabiciu klechy, Ragnar spojarzał do tyłu, jakby chciał się upewnić, że wszyscy widzieli.
Chodzi o to, żeby powtórzyli innym co Ragnar zrobił, że chrzest to była część planu zdobycia miasta.
Że pierwsze co zrobił po wyjściu z trumny to ubił klechę i że cały czas "jest sobą".
Tak żeby mógł dalej rządzić i odwiedzać nowe światy.

ocenił(a) serial na 9
Spooky82

A ja bym nie dorabiał teorii. Zabił klechę bo ten był wcześniej dla niego nieuprzejmy. Powiedział, że Ragnarowi chrzest nie pomoże, i że i tak pójdzie do piekła i nie spotka się z ukochanym w niebie :D

ocenił(a) serial na 10
rafalniemiec712

Jest to też możliwe :D
Mam nadzieję, że w następnym sezonie przekonamy się kto był bliżej prawdy :)
Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
Spooky82

Dzień dobry. Widzę politykę i sprawy osobiste. Ragnar to oportunista, do tego przebiegły i inteligentny, nie mógł myśleć jednotorowo, rozgrywał na kilku planach. "Klecha" nie zginął z powodu brzydkiego zachowania w scenie poprzedzającej chrzest, to by było zbyt proste zbyt prostolinijne i niegodne takiego gracza. Zaryzykował wszystko i musiał odzyskać zaufanie ludzi ale... śmierć klechy z pewnością przyniosła Ragnarowi ogromna osobistą satysfakcję. Poza tym warto zwrócić uwagę na to w jakiej kondycji jest Ragnar. On ciągle balansuje na granicy śmierci, a mając tego świadomość, tak na wszelki wypadek przygotowuje grunt dla Bjorna. O, tak to widzę :)