PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178931
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Ścieżki Ragnara i Haralda Pięknowłosego krzyżują się w sezonie 4 ,problem w ty że różnica wieku między nimi w historii jest ogromna ... gdy Harald się rodzi a jest to rok 855 Ragnar powinien mieć z 80 lat co więcej Ragnar umiera w 865 ,Harald ma wtedy 10 lat .... z Rolla chcą chyba zrobić sławnego Rolfa księcia Normandii który urodził się w 866 roku .Pamiętam pierwszy odcinek pierwszego sezonu... na początku jest podana data 790...ładny skok w przyszłość ...Ragnar i spółka w ogóle się nie zestarzała ...Nawiązania do historii w tym serialu są fajne ale nie do przesady ;)

ocenił(a) serial na 9
sitall

Przecież od pierwszego sezonu twórcy tego serialu bawią się historią, nie rozumiem zdziwienia, że mieszają tak dalej. Polecam np. sprawdzić, kim naprawdę był Athelstan ;)

ocenił(a) serial na 8
sitall

Tak jak Dassanar powiedział- to nie jest dokument historyczny, ale rozrywkowy serial czerpiący swoje podstawy na różnych zapisach historycznych. Dzięki temu serial może być ciekawszy, bo scenarzyści naginają fakty wyrzucając mniej ciekawe wydarzenia, a ponadto osoby interesujące się historią nie wiedzą wszystkiego jeszcze przed danym sezonem :)

ocenił(a) serial na 9
butcher4

Dokładnie... i Dzięki bogu... Ragnar wcale nie musi skończyć w dole z wężami....

ocenił(a) serial na 10
ArcyLado

ArcyLado - a jednak skończył :/

ocenił(a) serial na 9
Teen_Spirits

teraz to już tylko brakuje żeby uśmiercili Flokiego... to już nawet nie będę oglądał tego serialu nawet z przyzwyczajenia

ocenił(a) serial na 10
ArcyLado

Poczekaj, daj Flokiemu zdobyć Islandię ;-)

sitall

Mnie zastanawia czy Harald był wg podań takim wrednym typem?

ocenił(a) serial na 10
sitall

A co do Ragnara ... to ja sobie obmyśliłem, że może on to król Horik ... data panowania by się pokrywała z podbojami, jego ewentualną śmiercią i wielką armią, która go pomściła. Oczywiście zdobycie klasztoru w Lindsfarne przez Ragnara odpada, bo miałby z 70 lat atakując Ellę ;-)