Co o tym sądzicie? Na fanpage'u wikingów na FB niedawno pojawiło się zdjęcie Ragnara z dopiskiem "Too soon?". Wiadomo że serial nie przedstawia idealnie prawdziwej historii że tak się wyrażę. Przykładem może być król Harald który przy śmierci Ragnara miał nie więcej jak 10 lat (mogę się trochę pomylić), Rollo który nigdy nie był bratem Lothbroka czy Floki który nigdy nie istniał. Zresztą sam główny bohater nie był nigdy rolnikiem. Więc naginać historię można jak najbardziej. Mam tu takie teorie:
1. Zniknięcie na tak długi czas było spowodowane szukaniem antidotum na jad. A jak wiemy Ragnar w swoim domku (tym z odcinków z chinką) posiadał te gady więc jakąś tam wiedzę miał. Zresztą nawet w którymś odcinku była mowa że jego śmierć będzie związana z wężami i umrze w dniu w którym ujrzy ślepca, więc mógł się jakoś przygotować. Może podczas spotkania ze ślepcem schował antidotum pod język które zaczęło działać z opóźnieniem.
2. Ktoś z niezależnego królestwa miał w tym udział. W tamtym okresie nie było tylko tych trzech królestw były też inne mniejsze żądne władzy. Więc może po jego "egzekucji" wyciągnęli szybko ciało króla i go odratowali poprzez wyssanie jadu w jakiś magiczny sposób. Dlaczego ktoś miałby pomagać poganinowi? No chociażby dlatego że dzięki śmierci Ragnara wielka armia pogan ruszyła na wyspy przez co trzy najważniejsze królestwa upadły, tym samym otwierając drogę do władzy innym, mniejszym. I tu zapytacie, gdzie tu sens przecież to tak samo jak w serialu. No ale Ivar chce dalej plądrować wyspy a wiemy że nikt nie ma takiego wpływu na niego jak Ragnar, który mógłby ostudzić jego zapał. A w zamian za to wikingowie dostaną połowę wysp czy coś w tym stylu. I dostaną je legalnie a nie jak uknuł to przed śmiercią Egbert. A Ragnar jak to Ragnar znów namiesza i podstępem zdobędzie całą wyspę, a może i Paryż?
Tylko jak w pierwszej jak i drugiej teorii koliduje ukazanie się Odyna jego synom. Ale i na to jest sposób. Bo może okaże się że to wszystko dzieje się podczas wizji Ragnara gdy wisi on dalej na drzewie na którym się powiesił.
Co wy na to? Według mnie trochę za szybko zabili główną postać. Być może autorzy zdają sobie z tego sprawę i planują coś wielkiego. A może pojawi się jako wizje? Albo jakieś flashbacki? No a może osobna seria w przyszłości? Wikingowie napadali nie tylko Anglię ale też Irlandię czy Szkocję. Więc materiału jest dość sporo. A tego nam nie pokazali.
Na koniec pytanie do znawców węży. Czy one jedzą kości? W dole nie było żadnych śladów po kościach czy wężach. Więc może rzeczywiście ktoś miał w tym udział.
Prosiłbym o nie wyzywanie pod tym tematem. To taka luźna interpretacja. Kto ma coś do dodania to niech się podzieli. A temat ten stworzyłem po to, bo może okazać się że miałem rację i będę mógł to w jakimś stopniu udowodnić. Zostanie mi też w jakimś sensie pamiątka bo wikingowie to mój ulubiony serial jako jedyny który dostał taką ocenę. Dziękuję za przeczytanie tych wypocin.
Przecież sam Thor, czy tam Odyn, zawiadomił synów Ragnara, że ten zginął. To chyba zamyka spekulacje?
Tak to był Odyn. Lecz później dodałem że okaże się to wszystko wizją czy coś w tym stylu. W co sam wątpię ale nigdy nie mów nigdy.
Myślę że Ragnar wróci jednak wcześniej spotka się z Flokim. A co do zniknięcia zwłok to uważam że uratował go król egbert
A no tak przecież był tam Egbert. Czyli nie tylko ja mam takie przeczucie co do powrotu.
Wybacz Tyrionie ale nie czytałem wszystkich tematów. Jakiś link mile widziany.
W takim układzie jak wyjaśnić wizytę Odyna? Może symbolizowała ona coś innego.
Ragnar nie upozorowal wlasnej smierci. Tak zginal na prawde, to znaczy tak napisano w sagach. Serial pozuje na historyczny i dalsze wydarzenia mozna bylo latwo przewidziec chociazby czytajac Wikipedie. Dlatego zbyt duzym przegieciem byloby przywrocenie go do zycia. Jestem pewny, ze Ragnar juz nie wroci zywy, moze jedynie jako zjawa. Teraz jego synowie przejmuja stery.
Szkoda Ragnara, bo byl on postacia, ktora przyciagala widzow do tego serialu.
Bazuje na historycznych wydarzeniach jak najbardziej ale nie słowo w słowo jeśli można tak to nazwać. Tak jak pisałem wcześniej Ragnar nie miał brata i nie był rolnikiem a synem jakiegoś ważniejszego człowieka po którym to odziedziczył tron czy coś w tym stylu (nie pamiętam gdzie to czytałem ale można znaleźć w necie) więc równie dobrze mógł uniknąć śmierci. Raz czytałem gdzieś że swój żywot zakończył na jakiejś imprezie, został otruty. Więc wszystko może być możliwe. Ragnar to gostek (tak jak wspomniałeś) który przyciągał i przyciąga do tego serialu. No i co najważniejsze to tylko sagi. Nie potwierdzona do końca historia. Więc dlaczego miałby nie powrócić. Ale to tylko takie gdybania. A co do tej zjawy to też o tym myślałem. Życie a raczej twórcy pokażą. :)
Ragnar "WełnianeSpodnie" był synem konunga, czyli "księcia"/"króla województwa"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Serial+niez%C5%82 y%2C+cho%C4%87+troch%C4%99+ra%C5%BC%C4%85,2649044?page=3#post_14165425
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Scenariusz+to+DNO ,2457552
mniej chwalebna wersja jego śmierci
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Op%C5%82aca+si%C4 %99+ogl%C4%85da%C4%87+drugi+sezon,2454798
zmarł na dyzenterię w 845 roku w stolicy Danii Hedeby (po ataku na Paryż)
nawet dzisiaj taka śmierć tuż po największym sukcesie życiowym
NIE NADAJE SIĘ na zakończenie komercyjnego filmu czy serialu fabularnego...
:-)
--------------------
LISTA 30 najnowszych wątków/"tematów"/dyskusji na jednej stronie
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion?plusMinus=false
wątek/temat: LITERATURA
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/Literatura,241352 6
Floki nie istniał..to wpisz w google Flóki Vilgerðarson, dopiero 5 sezon Vikings ukaże coś zgodnego z prawdą czyli wątek Islandii.
Może trochę spóźniony wpis ale mam własną teorie co do "śmierci" Ragnara. (Teoria pisana po s4e20) Sądzę że Ragnar wciąż żyje. Kiedy był on u Egberta i zaproponował aby oddał go w ręce Elly ten powidzial że wolałby go puścić wolno. Dodatkowo wiemy że Ragnara i Egberta łączył jeden człowiek -Athelstan przez co Egbert czuł do Ragnara szacunek. Ragnar chciał przyjąć chrzest aby być w tym samym miejscu po śmierci co Athelstan ( oczywiście przyjęcie chrztu mogło być tylko potrzebne do zrealizowania planu w Paryżu). Egbert tak przeja sie skazaniem Ragnara do tego stopnia że musiał zobaczyć go przez śmiercią. Sądzę że król nie mógł pozwolić na los jaki czekał Ragnara wiec go uratował i prawdopodobnie gdzieś ukrywa, gdzieś gdzie wiking dochodzi do siebie. Być może pod koniec 6sezonu zobaczymy Ragnara w samym klasztorze w roli zakonnika jakim byl Athelstan lub po prostu żyjącym gdzieś daleko od ludzi. Lagherta wspomniała, że Ragnar nigdy nie chciał rządzić, że nie odnajdywal się w tej roli i dobrym przykładem na to będzie jego długie zniknięcie po porażce w Paryżu. Sadze że potrzebował on spokoju i wyciszenia. Sam wieszcz mówił że może sie mylić co do przepowiedni jaką mu przewidział, a byc może przepowiednia o jego śmierci oznaczała koniec, ale z życiem jako wiking. Śmierć starego Ragnara i narodziny nowego człowieka.