PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659055}

Wikingowie

Vikings
2013 - 2020
8,4 179 tys. ocen
8,4 10 1 178931
6,5 20 krytyków
Wikingowie
powrót do forum serialu Wikingowie

Tylko seriale w typie wikingów, spartakusa, albo gry o tron do mnie przemawiają. Dużo krwi, bitew, intryg i to wszystko osadzone w czasach starożytności, albo średniowiecza ... niestety sama nie potrafię znaleźć czegoś w podobnym stylu :( dlatego jeśli ktoś zna podobnie wciągające i mocne seriale to będę wdzięczna za polecenie czegoś równie dobrego.

ocenił(a) serial na 8
namelessol_ciak

Dwa najlepsze o średniowieczu to
Robin of Sherwood 1984-1986 (26 odc) oraz Vikings 2013-2017.
Reszta seriali o tej epoce słabsza od nich.
Polecam bardziej Robin od Sherwood od Vikings ze względu na klimat,
niewielkie wątki fantasy jak z Gry o tron i najlepszy serialowy soundtrack.
http://www.filmweb.pl/Robin.Hood.Tv

ocenił(a) serial na 9
namelessol_ciak

http://www.filmweb.pl/serial/Rzym-2005-119650 rzym ale jest bardziej kostiumowy i opiera się w dużej mierze na grze aktorskiej i genialnych dialogach
http://www.filmweb.pl/serial/Upadek+kr%C3%B3lestwa-2015-742260 tego nie widziałem ale podobno bardzo dobry.
http://www.filmweb.pl/serial/Piraci-2014-654281 tego również nie widziałem.
Tyle znalazłem, pewnie jest tego więcej.

ocenił(a) serial na 8
pikuh

Rzym świetny. Z seriali o starożytności nr 1.

Upadek królestwa dla mnie okazał się wyraźnie gorszy od Robin of Sherwood i Vikings.

Piraci - nie ta epoka o które prosił (starożytność/średniowiecze).

ocenił(a) serial na 10
returner

Próbowałam obejrzeć Rzym, ale już 1 odcinek oglądałam z na prawdę dużym znudzeniem, w ogóle mnie nie zainteresował pomimo tego że wykonaniee wizualne serialu jest bardzo dobre. A co do Upadku Królestwa to już dawno miałam zobaczyć ten serial ale nigdzie go nie mogę znaleźć online, a niestety nie posiadam canal +

ocenił(a) serial na 8
namelessol_ciak

Gra o tron jest bliźniaczo podobna do Rzymu.
Tyle, że jeden serial na podstawie historii, a drugi na podstawie sagi fantasy - Pieśń lodu i ognia.
Jak dla mnie sprawa jest prosta. Najważniejszy jest scenariusz, dialogi, aktorstwo,
reżyseria, klimat, montaż, zdjęcia, soundtrack, rozmach.
Pod tym względem jako całość Rzym i Gra o tron uciekają reszcie tego typu seriali.

Z tym, że Rzym 1 sezon -10/10, ale serial przesadził z budżetem i
z planowanych sezonów 2-5 wszystko dali w skróconej wersji w 2 sezonie - 9/10
Ale jako całość ocenę serialu podciągam na 10/10

Robin of Sherwood - 10/10 Mega klimat, ale Rzym i Gra o tron pod pewnymi apsektami są lepsze.

Gra o tron - pierwsze 4 sezony 10/10, ale niestety od 5 sezonu mała zgodność z sagą.
Mnóstwo wycięli świetnych wątków/postaci (Aegon, Jon Connington, Arianne Martell, Victorian Greyjoy), a nowe sprowadzili do roli randomów (Doran Martell, Euron Greyjoy).
Na dodatek nawet stare postacie zaczynali psuć od 5 sezonu (Littlefinger, Stannis, Tyrion, Varys)
6/7 sezon to treść Wichrów zimy, które dopiero wyjdą więc dalszy etap spłycania serialu.
Zatem 5 sezon - 7,5-8/10 ...6 sezon - 8,5-9/10 I to są naciągane mocno oceny
Bo 4-5 tom sagi Uczta dla wron/Taniec ze smokami jest znacznie lepszy od 5 sezonu.
Tu jako całość podciągam ocenę całości 10/10, ale nie podoba się mi to co zrobili z serialem od 5 sezonu. Mogli porządnie zekranizować 4/5 tom w 5 i 6 sezonie.
A od 7 sezonu wejść dopiero na Wichry zimy.

Vikings - 8,5/10
1 i 3 sezon - 8/10
2 sezon - 9,5/10
4 sezon - 5/10 Ilość epizodów kosztem jakości

Borgias, Tudors - 8/10

Spartacus - 7/10 Z tym, że 1 sezon i prequel da się oglądać, a 2 i 3 sezon badziewie - naciągane 6/10
Zresztą cały serial bardzo amatorski pod każdym względem.
Wystarczy porównać Cezara z Rzymu i Spartacusa, by widzieć, że te seriale poziomem dzielą lata świetlne. Spartacus to jak płytka wydmuszka i serial dla ubogich.A Rzym dzieło artystyczne.

ocenił(a) serial na 10
returner

Fakt faktem, że Spartakus jest zrobiony bardzo źle ... w 1 sezonie green screen jest po prostu wszechobecny i nie ma odcinka bez niego, ale potrafię jakość znieść i green screen i słaby scenariusz dla ilości intryg i akcji jaka tam jest, pamiętam jak oglądałam Spartakusa po raz pierwszy i siedziałam jak na szpilkach bo cały czas coś się działo ! I to mi się podoba w tym serialu najbardziej. Co do gry o tron to całkowicie się zgodzę, że po 3/4 sezonie coś się zaczyna psuć, tak na prawdę to 4 sezon już oglądałam trochę na siłę, zresztą ja na ogół nie lubię jak jest wiele sezonów które są tak na prawdę o niczym, takie naciąganie fabuły, a od 4 sezonu właśnie ten serial robi się zbyt zagmatwany i wiele momentów jest niepotrzebnych, ale jednak mam jakoś sentyment do GOTa i pomimo, że zaczyna mnie troszkę nudzić to go oglądam.

ocenił(a) serial na 10
returner

A wracając do Rzymu to może po prostu źle go oceniłam po pierwszym ( jak dla mnie mało interesującym ) odcinku, ale skoro jest aż tak zachwalany to może spróbuje go obejrzeć jeszcze raz :)

ocenił(a) serial na 8
namelessol_ciak

Intrygi w Rzym czy Gra o tron to intrygi świetnie pod względem:
scenariusza, dialogów czy postaci.
Te ze Spartacusa są na poziomie czegoś napisanego na kolanie :)

Scenariusz "Pieśń lodu i ognia" to majstersztyk.
Dlatego tak boli, że Uczta dla wron i Taniec ze smokami tak spłycili w 5 sezonie GOT.
Bo w 6 sezonie z tych tomów jest tylko właściwie -
Wiec Greyjoyów i Oblężenie Riverunn, a cała reszta już weszła na Wichry zimy,
które mają pojawić się dopiero po 7 sezonie GOT.
GOT od 5 sezonu biegnie susłami ku najszybszemu zakończeniu historii w 73 epizodach. Niepotrzebnie. Mogli zrobić to perfekcyjnie w 90-100 epizodach,
ale widocznie się przestraszyli braku ostatnich dwóch tomów
(Wichry zimy/Sen o wiośnie) oraz stwierdzili, że bezpieczniej jest bazować na głównych postaciach, które były od początku - Jon, Danerys, Tyrion, Sansa, Arya, Jaimie, Cersei,
Natomiast Aegona w ogóle nie wprowadzać i nie komplikować serialu wątkiem Dorne.
A Eurona umniejszyć rolę, aczkolwiek on od 7 sezonu ma być kozakiem i
być może odegra podobną rolę jak Saruman (książkowy) w Władcy pierścieni.
W skrócie nawet po użyciu Światłonoścy i pokonaniu króla Białych wędrowców być może Euron zrobi coś spektakularnego i zaszkodzi królestwu
(wysadzenie królewskiej przystani lub uśmiercenie Jona)

ocenił(a) serial na 4
namelessol_ciak

"Podobny serial"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/podobny+serial,25 30816

"jako, że mamy serial o Wikingach"
http://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055/discussion/jako%2C+że+mamy+s erial+o+Wikingach,2477438

namelessol_ciak

http://www.filmweb.pl/serial/Filary+Ziemi-2010-534068

Najlepszy średniowieczny serial historyczny.

ocenił(a) serial na 8
bogdano123

Dobry, ale nie przesadzałbym z zachwytami.

Robin of Sherwood > Vikings > Filary ziemi > Upadek królestwa

Robin of Sherwood - 10/10 ...imdb 8,5 (kiedyś długo 8,8)
Vikings ....................- 8,5/10...imdb 8,6
Filary ziemi .............-8/10......imdb 8,1
Upadek królestwa...-7/10.....imdb 8,3

Z tym, że Vikings i Upadek królestwa spadną te oceny, bo nadal są na antenie.
A Robin of Shewood jest 30 lat po emisji, a Filary ziemi 7 lat.

namelessol_ciak

Gorąco polecam Upadek Królestwa. Mi osobiście bardzo przypadł on do gustu.