Jest jakieś źródło historyczne w jaki sposób i w jakim wieku umarł Bjorn? nie mogę w necie nic znaleźć na temat jego śmierci... Bjorn to moja ulubiona postać i w porównaniu do Ragnara nie wiadomo (lub nie mogę znaleźć) w jaki sposób on zakończył swój żywot i ile miał lat. Strasznie mnie ciekawi czy moja ulubiona postać przeżyje do końca serialu.
Bjorn nie jest postacią historyczną :) . A raczej jest na dokładnie takiej samej zasadzie jak Piast Kołodziej :) .
Bjorn jest postacią historyczną. Założył dynastię w obecnej Szwecji. Warto troszkę książek poczytać.
Przecież napisałem, że na tej samej zasadzie to postać historyczna jak Piast Kołodziej. On także założył dynastię :) .
Niestety mylisz pojęcia. Piast jest legendarnym protoplastą rodu Piastów, a Bjorn postacią znaną z historii ekspansji wikingów.
Niestety, nie wiesz o czym piszesz. Obie postacie są równie "historyczne", to jest znane jedynie z legendy rodowej, odnotowanej setki lat po ich domniemanym życiu.
Niestety to kolega się myli :) Proszę zapoznać się np z tytułem ,,Furia Ludzi północy". Wesołych Świąt !
Niestety, nie mylę się. Chociażby i 10-ciu kolejnych autorów prac popularnonaukowych brało legendy za pewniki.
O ile dobrze pamiętam Bjorn dożył starości jako spełniony wiking :D Także w serialu raczej będzie do końca.
''przez resztę życia żył jako bogacz'' więc wiadomo ,ze nikt go nie zabije tylko umrze w dostatku ze starości :) więc teraz pytanie ilu lat dożył... wiadomo? zależy w jakim momencie będą chcieli zakończyć serial. Mogą w kolejnych sezonach pokazywać losy jego synów a go uśmiercić ze starości.