PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 195 tys. ocen
7,0 10 1 195232
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Siemka wszystkim.
Proponuję umieszczać tu, wasze propozycje obsady. Postacie które były w książce i muszą się znaleźć w filmie. Oczywiście wiem, że na moje typy są małe szanse, ale pomarzyć wolno... No i mam świadomość tego, że dużo tu aktorów jest z GoT, ale nie wymyśliłem nikogo lepszego.

Geralt - pierwsza w sumie niewiadoma... Niby Mads Mikkelsen jest spoko, ale z drugiej strony, czegoś mu brakuje.
Ciri - Chloe Grace Moretz
Yennefer - Monica Bellucci - tylko musiałaby zrzucić pare kilo.
Triss - Lena Headey (z pofarbowanymi włosami oczywiście).
Vilgerfortz (tak się chyba to pisało to imię, jak nie to sorry za błąd) - Aidan Gillen
Jaskier - Nikolaj Coster-Waldau - WYKAPANY!

Mam jeszcze parę typów, ale już nie tak trafnych... A, i mam poważny problem z znalezieniem jakiegokolwiek aktora, który by był dobrym Bonhartem. Na prawdę nie mogę znaleźć nikogo.
To są oczywiście typy anglojęzyczne. Nad polakami się nie zastanawiałem.

ocenił(a) serial na 5
orthieri

Tu się rozkręcę choć już wiadomo że Geralt będzie w filmie miał 30 lat więc te kandydatury to marzenia ale co tam ;-)

Geralt:

USA

1.Russel Crowe (moim zdaniem ideał do tej roli gdyby schudł bo w ostatnich filmach przytyło mu się nieco... A tak z urody,głosu ideał a w dodatku zna się na władaniu mieczem)

2. Daniel Day-Lewis ( nie wiem czemu)

3. Daniel Craig

4.Liam Neeson gdyby był młody :-(

POLSKA

Marek Bukowski choć nie wiem jakim jest aktorem ale z urody pasuje

http://www.filmweb.pl/person/Marek+Bukowski-13152

Jaskier

Maciej Stuhr myślę że byłby dobry bo ma talent komediowy i w dodatku jest blondynem tak jak Jaskier w książce ;-)

.... z zagranicznych nie wiem dlaczego ale jakby się nie trzymać tak książki to Antonio Banderas :-)

Yennefer

Magdalena Cielecka w peruce

Yarpen/ Zoltan

John Rhys-Davies czyli Gimli z "Władcy Pierścieni" :-)

Bagiński powiedział że Geralta zagra około 30 letni aktor i film będzie oparty na podstawie opowiadań "Wiedźmin" i "Mniejsze zło" a więc większość osób z obsady moich marzeń raczej pozostaną tylko marzeniami :-(

ocenił(a) serial na 4
orthieri

Zgadzam się Tom byłby idealny do roli Wieśka;)

niedobitek_1

Jeśli brać pod uwagę umiejętności aktorskie, to na Geralta wytypowałbym Matthew McConaughey. Po obejrzeniu "Detektywa", jestem pewny, że ten aktor odnalazłby się w ponurym świecie Sapkowskiego. Z odpowiednią charakteryzacją pasowałby do książkowego opisu Wiedźmina, przynajmniej w moim wyobrażeniu pasuje :). Inne typy to Jake Gyllenhaal lub Mads Mikkelsen, ale ten ostatni niby dobrze mógłby wyglądać po charakteryzacji, lecz czegoś mu brakuje.

ocenił(a) serial na 2
niedobitek_1

https://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2855/1422/original.jpg

BOYKA!!!

krzy_chu

O Boże... Teraz to żeś mnie wystraszył... Tomek B. Nie popełnij tego błędu XD

ocenił(a) serial na 9
niedobitek_1

GERALT: Nikolaj Coster-Waldau

Pasuje jak ulał! :)

ocenił(a) serial na 9
niedobitek_1

GERALT: Marcin Dorociński również pasuje

ocenił(a) serial na 9
niedobitek_1

YENNEFER: Katie McGrath

niedobitek_1

Geralt - NIeco pobrzydzony Charlie Hunnam
Jaskier - Leo Di Caprio

Milva - Jeniffer Lawrence
Regis - Benedict Cumberbatch
Cahir - Ryan Eggold

Krasnoludy - brodaci aktorzy (byle nie ci z Hobbita)

Yennefer - Kate Beckinsale
Triss - Emma Stone
Filippa - Lena Headey
Vilgefortz - Tom Hiddleston
Francesca - Charlize Theron

Skellen - Mark Strong
Dijkstra (moja ulubiona postać w sadze więc musiałem długo pomyśleć) - Dwayne "The Rock" Johnson
Rience - Matthew McConaughey

niedobitek_1

czytam i czytam te propozycje i nie widzialem jednego goscia ktory wedlug mnie nadaje sie na Geralta idealnie.a jest nim Tom Hardy

ocenił(a) serial na 4
DziaDzia26

Jestem tego samego zdania!!!

DziaDzia26

Po twarzy i ostatnich rolach zaskakująco trafny pomysł!

niedobitek_1

Film ma być oparty o dwa pierwsze opowiadania Andrzeja Sapkowskiego, czyli ,,Wiedźmin", ,,Mniejsze zło".

Geralt z Rivii - Mads Mikklesen, Chris Hemsworth, Zach McGowan, Clive Standen, Sean Bean ( nie potrafiłem wybrać jednego z nich)
Velerad - Brendan Gleeson
Foltest - Stephen Rea
Adda Biała - Dakota Fanning
Ostrit - Geoff Bell
Segelin - Sean Gilder
Treska - Matthew Lewis
Stregobor - David Warner
Renfri - Katherine Waterston
Caldemeyn - Robbie Coltrane

Mastersix

Bardzo mi się podoba.
Może i w budżecie by się dało zmieścić.

ocenił(a) serial na 8
niedobitek_1

hej
Bagiński powiedział w wywiadzie, że celują w aktora po 50, problem jednak będzie ze znalezieniem kogoś o odpowiedniej sprawności fizycznej.

Co sądzicie o tym kandydacie?
Josh Holloway
47 lat, sprawny fizycznie, odpowiednia postura 187 cm wzrostu, głos jak dla mnie idealny, jeśli chodzi o warunki finansowe na pewno do dogadana. Aktor nie z najwyższej półki ale całkiem rozpoznawalny.

ocenił(a) serial na 5
matibos19

Anson Mount jako Geralt pasował by.

matibos19

Powiedzial coś zupełnie odwrotnego. Ze chca aktora przed 50 bo musi być sprawny fizycznie (i to przez kilka dobrych lat jesli film się uda i będą kontynuacje)

niedobitek_1

Geralt- Mads Mikkelsen ,Tom Hanks(he he)
Ciri- Daisy Ridley(trza włosy pomalować),
Yennefer- ...,
Jaskier-Johnny Depp,
Dijkstra- Hugo Weaving,
Vilgerfortz- Leo DiCaprio (by w końcu za coś Oscara dostał),

_MrNoname_

Ekranizowane opowiadania dzieję kilkanaście lat przed narodzinami CIri..

niedobitek_1

Aż założyłem konto, żeby skomentować.

Geralt - Travis Fimmel? Hugh Jackman? Chris Hemsworth? Czy tylko ja zauważyłem, że Sapkowski powtarzał w książce 1000 razy, że Geralt nie był ładny? Pisał nawet, że miał brzydki ryj. To, że ktoś się raz sprawdził w roli silnego głównego bohatera, to nie znaczy, że się do wszystkiego nada. Poza tym Geralt MUSI mieć wiarygodny akcent - nie amerykański, kanadyjski ani australijski. Moim zdaniem w sam raz by było znaleźć kogoś jak młody Liam Neeson. Chyba że rzeczywiście jakoś pobladzony Tom Hardy.

Yennefer - Emily Blunt. Przez sam sposób wypowiedzi pasuje, nie mówiąc o zdolnościach. I atrakcyjna też potrafi być, jak w "The Adjustment Bureau"

Yaskier - Eddie Redmayne. Taki śmieszny artysta. Wystarczy, żeby gadał tak, jak odbierał oskara. Ew. Elijah Wood.

Triss - Carey Mulligan.

Keira Knightley i Helena Bonham Carter jako któreś czarodziejki. Vinnie Jones albo Jason Statham z zapuszczoną resztką włosów jako Bonhart. Hugh Laurie jako cesarz albo wampir. Gary Oldman jako Gary Oldman.

ocenił(a) serial na 7
niedobitek_1

Geralt- Tom Hardy
Yennefer- Emilly Blunt
Ciri- Daisy Ridley
Triss- Alicia Vikander
Borch- Simon Pegg
Baron- Ian Mckellen
Jaskier- Jacek Kopczyński
Imlerith- Bjornsson
Caranthir- Nikolaj Coster-Waldau
Eredin- Andy Serkis (mo-cap)

ocenił(a) serial na 2
marcinmrozowski

Fakt, Hardy pasuje całkiem nienajgorzej.

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

Nie wiem dlaczego wszyscy w roli Geralta widzą ryczące 50-ki. O ile dobrze pamiętam, to Sapkowski mówił, że wiedźmin miał ok. 50 lat, ale jego proces starzenia był wolniejszy niż u ludzi. Tak więc widział bym w tej roli 35-, no max 40-latka i to też młodo wyglądającego. I koniecznie o paskudnym uśmiechu.
Co typów, to wolałbym chyba zobaczyć mniej znane twarze.
Popularni aktorzy niestety zawsze kojarzą się z jakąś poprzednią rolą i nie potrafię sobie wyobrazić w roli postaci, z którymi dorastałem... Budżet też jest niski, więc nie ma chyba co liczyć na znane twarze.

ocenił(a) serial na 6
niedobitek_1

Geralt - Charlie Hunnam (np. Synowie Anarchii) ewentualnie ten co grał Aragorna
Starsza Ciri - Emily Browning (znana z Sucker Punch)
Yennefer - Eva Green (ona lubi grać role czarownic, czarodziejek i bardzo pasuje do jej roli)
Triss - Emma Stone
Jaskier - Orlando Bloom (z wąsikiem wygląda zupełnie jak Jaskier xD)
Zoltan - ten co grał Tyriona Lannistera w Grze o Tron xD

Ale tyle znanych gwiazd raczej nie zobaczymy..z takim budzetem to możemy liczyć na jedną ewentualnie dwie gwiazdy.

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

Taka inna wersja, trochę tańsza i nieamerykańska:
Ciri - Zofia Wichłacz (Miasto 44)
Triss - Ekaterina Klimova
Lambert - Marcin Dorociński
Eskel - Andrzej Chyra
Bonhart - Janusz Chabior
Yennifer - Marina Aleksandrowa
Velerad - Marian Dziędziel
Emhyr var Emreis - Mirosław Zbrojewicz
Yvonne Strahovski - Adda Biała
Vilgerfortz - Artur Żmijewski
Regis - Jan Frycz
Vesemir - Jan Englert
Dijkstra - Eryk Lubos

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

Taka inna wersja, trochę tańsza i nieamerykańska:
Ciri - Zofia Wichłacz (Miasto 44)/Aleksandra Domańska
Triss - Ekaterina Klimova
Lambert - Marcin Dorociński
Eskel - Andrzej Chyra
Bonhart - Janusz Chabior
Yennifer - Marina Aleksandrowa
Velerad - Marian Dziędziel
Emhyr var Emreis - Mirosław Zbrojewicz
Adda Biała - Yvonne Strahovski
Vilgerfortz - Artur Żmijewski
Regis - Jan Frycz
Vesemir - Jan Englert
Dijkstra - Eryk Lubos

Polska/Rosja/Czechy/Słowacja/Białoruś tutaj widzę współpracę, sponsorzy z ameryki dają kasę okej.

niedobitek_1

Na Geralta STRASZNIE pasuje mi Daniel Day-Lewis. Ten gość potrafi zagrać WSZYSTKO, jest mocno niedocenionym MISTRZEM kunsztu aktorskiego. Josh Holloway ma znakomitą twarz (MIkkelsen jednak niekoniecznie), co do umiejętności aktorskich się nie wypowiem, bo ich nie znam.

Bardzo mi się podoba kandydatura Gary'ego Oldmana jako Regisa - miodzio. On lubi takie niejednowymiarowe postaci.

Johny Depp jako Jaskier - marzenie! DiCaprio jest znakomitym aktorem, ale mimo wszystko nie ten typ urody, i nie chodzi o kolor włosów. Może też Cary Elwes, choć nie wiem, jak dziś wygląda. Poznałem go nawet osobiście, ale to było ponad 10 lat temu.

Charles Dance jako Emhyr - za stary. Głos świetny, ale na tym jego zalety się kończą. Ewentualnie jako Hemmerfalt, hierarcha Novigradu, ale to za mała dla niego rólka, niestety.

Ciri - Alicja Vikander

Tyle na razie "na gorąco" :)

de_wolf

Aha - Noomi Rapace jako Angoulême!

:)

niedobitek_1

Hm.. wszystko pięknie ładnie, ale na Ciri najlepsza byłaby (dla mnie) Emilia Clarke.
Emilia "wcielona" przez PS w rolę Ciri nie wygląda najgorzej; podsyłam link do zdjęcia z instagrama:
https://www.instagram.com/p/BAHyBH5Q1Gv/?taken-by=daenerystargaryen

ocenił(a) serial na 2
Moiscure

True, wygląda całkiem spoko.

niedobitek_1

W roli Geralta - Josh Holloway

ocenił(a) serial na 7
niedobitek_1

Geralt - William George Zane Jr. Gdyby był młodszy to nawet i jego bym widział w tej roli.

ocenił(a) serial na 6
niedobitek_1

Hej. Oto moja obsada. Zaznaczam, iż to tylko marzenia ( koszt: chyba miliard), lecimy:
- Geralt - Nie mam pojecia, może Charlie Cox
- Yennefer - (tylko) Anne Hathaway
- Ciri - Chloë Grace Moretz, ewentualnie młoda, zdolna (muszą być cycki)
- Triss - Christina Hendricks (kontrowersja, muszą być cycki)
- Yarpen - Rupert Grint
- Zoltan - Danny de Vito (ma wzrost)
- Cahir - Jason Momoa, Henry Cavil
- Milva - Jennifer Lawrence
- Regis - Al Pacino, Edward Norton, Steve Buscemi
- Vilefortz - Jonathan Rhys-Meyers, Gerald Butler
- Vysogota - John Hurt, Michael Caine
- Emhyr - Charles Dance, Robert DeNiro
- Jaskier - (znowu) Jonathan Rhys-Meyers, James McAvoy
Ponad to: Fassbender, Hardy, Krysten Ritter, Michael Pitt...itd.
Pozdrawiam was:)

ocenił(a) serial na 5
carlos1982

Geralt tak brzydki że aż piękny..... Ron Perlman :-)

ocenił(a) serial na 4
Bondman

Chris Hemsworth na Wieśka

Maverick0069

zgadzam się w 100% , choć nie wiem czy troszkę za bardzo niewinnie nie wygląda

ocenił(a) serial na 4
Pencilio

Charakteryzacja zrobiła by swoje.

niedobitek_1

A ja chciałbym tutaj wygłosić pogląd którego nikt jeszcze nie wysunął. Otóż uważam że dla całej marki było by najlepiej gdyby w filmie zagrali aktorzy nie tak bardzo znani szerokiej publiczności. Uważam tak ponieważ mniej znani aktorzy nie kojarzą się nam z konkretnymi rolami dzięki czemu łatwiej uwierzyć że ta osoba faktycznie jest tą postacią. Nie twierdzę że zawsze tak jest ale po którejś z kolei roli zaczyna się już aktora kojarzyć z pewnymi zachowaniami czy sytuacjami. Przez to nie jestem zwolennikiem teorii żeby obsadzić w roli Jaskra Johnego Deppa nawet gdyby to było osiągalne finansowo. Dowody? Proszę bardzo. Ilu aktorów z Gry o Tron kojarzyliście zanim ujrzeliście ich w serialu? Często też jest tak że znanych aktorów na siłę wpycha się do filmu żeby przyciągnąć uwagę widza. Było to moim zdaniem jednym z nieskończonej ilości błędów pierwszej ekranizacji Wiedźmina. Tym bardziej że mówimy tutaj o wzorowaniu się na książce co dodatkowo sprawia że aktor musi być dopasowany idealnie. Podsumowując uważam że im więcej znanych nazwisk tym gorsza będzie cała produkcja i mniej klimatyczna jednak wierzę w pana Bagińskiego bo już udowodnił że czuje klimat Wieśka. Ostatecznie ktokolwiek nie zagra mam nadzieję tylko że historia będzie trzymała poziom.

Pencilio

Masz rację oczywiście co do tezy, że mniej znani aktorzy nie kojarzą nam się z rolami. Na przykład ja nie jestem w stanie przełknąć żadnej innej roli Daniela Radcliffa, niż tej z Harry'ego Pottera. Jednak zauważ, że tytuł tematu mówi o naszych marzeniach co do obsady. Nie wybierałbym swojego dream-teamu gdybym uważał, że któryś z aktorów tu nie pasuje. Pozdrawiam

niedobitek_1

yennefer - eva green, reszta jak bądź

kusmider2222

Odkąd oglądam Penny Dreadful to nikogo innego nie widzę w roli Yennefer! Eva Green jest niesamowicie mroczna i pociągająca, a taka powinna być Yen.

queen_hurricane

Po obejrzeniu Penny Dreadful też nie widzę nikogo innego w roli Yen. :)

ocenił(a) serial na 2
queen_hurricane

Zgadzam się, byłaby rewelacyjna!

niedobitek_1

Co do Geralta to dla mnie bardzo dobrym, wyborem byłby Zach McGowan .

foto : https://pbs.twimg.com/media/CfOwq1mUMAAvi13.jpg
kolejne : https://fortheloveofzach.files.wordpress.com/2014/02/charlesvane.jpg

ocenił(a) serial na 8
niedobitek_1

Z przymrużeniem oka

Vilgefortz: Chuck Norris. Inaczej nie wyobrażam sobie wyniku starcia w „Czas Pogardy”

Geralt: Jack Gleeson. Dlaczego: Prawdziwy z niego BadAss

Jennefer: Megan Fox. Chyba nie trzeba tłumaczyć

Triss: Sarah Jessica Parker. Trzeba jakoś ułatwić Geraltowi wybór

Ciri: Jaden Smith. Śliczna z niej dziewczynka

Emyhr: Samuell L Jackoson. W końcu to ojciec Ciri

Jaskier: Michał Szpak. Polski akcent plus wg wielu potrafi śpiewać

Trzy Kawki: Steve Buscemi. „On jest najpiękniejszy”

Zoltan: Danny de Vito. Pasują rozmiarem

Leto: Dwayne Johnson albo Vin Diesel. Z powodu łysiny

widziałbym w filmie jeszcze Adama Sandlera jako w roli Regisa

Macie też ciekawe propozycje??

wojtasxxx

Kandydat na Leto dobry... Gdyby taka postać była w którejkolwiek książce lub opowiadaniu :P

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

Ah marzenia, marzenia . Tylko ostrożnie z tymi marzeniami bo dopiero będzie rozczarowanie kiedy wyjdzie tak :
Geralt - Artur Barciś
Yennefer - Danuta Stenka
Shani - Marzena Kipiel-Sztuka
Triss - Kinga Preis
Jaskier- Franciszek Pieczka
I oczywiście rola dla Wieckiewicza też się znajdzie ;) ( to po prostu żarty , mowa do tych którzy wezmą ten wpis na serio)

ocenił(a) serial na 1
niedobitek_1

wiedźmin jest jeden - Tomasz Karolak

niedobitek_1

Może zacznę od tego, że jestem zdania że sławne nazwiska mogą pogrążyć ten film. Wolałbym ujrzeć nowych aktorów, których nie utożsamiałbym z ich wcześniejszych ról.

Geralt- długo się zastanawiałem, bo jednak ciężko o aktora, który by się nadał, mój wybór Frank Grillo
Jaskier- Ian Somerhalder
Yennefer- Eva Green/ Kate Beckinsale
Triss- Yvonne Strahovski
Regis- Jacek Koman/ Christopher Eccleston
Cahir- Jamie Blackley
Dijkstra- tutaj miałem najtrudniej bo to moja ulubiona postać z sagi a aktora do tej roli ciężko, może Matthias Schoenaerts obcięty na jeża?
Wysygota- Jeremy Irons

I bardziej bym wolał żeby powstał serial na podstawie sagi. Jeden sezon jedna część książki.

ocenił(a) serial na 5
niedobitek_1

Mnie sie podobal Zebrowski jako Geralt ,mimo ze od jtej wersji filmu stronie. Z kolei wroli Yennefer widze aktorke Julie Pogrebinska