PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 195 tys. ocen
7,0 10 1 195232
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Jak w temacie. Dlaczego ekranizacja książki, która opowiada dawne czasy słowiaństwa ma aktorów czarnoskórzych? Dla mnie to porażka. Pewnie to z powodu poprawności rasowej. Ale dla czego jak powstał film "Czarna pantera" to nie było problemu, że tam za dużo czarnego? CD PROJECT RED też mieli z tym problem ale się nie poddali tłumacząc właśnie tym, że to na podstawie książki o starej Polsce gdzie nie było innej rasy. Ja rasistą nie jestem ale to co się dzieje pachnie rasizmem. A raczej problemem osób o innym kolorze skóry.

MarcinBielecki74

Zauważ że poprawność rasowa dotyczy tylko czarnych a gdzie Azjaci hindusi rdzeni amerykanie ich poprawność polityczna nie dotyczy?, Netflix czarnym w tyłek wchodzi a resztę ma gdzieś. I masz racje to co się dzieje to rasizm i to nie biali są rasistami.

rob38

Masz racje, to jest dramat jakiś. Strasznie w oczy kluje. Oczywiście powieść jest fikcyjna ale ŻADNA z postaci w książce nie była opisana jako czarnoskóra to tylko wymysł Netflixa i jego chora poprawność polityczna. A w temacie już widać ból tyłka lewackiej części filmeweb'u która broni nad wyraz skrajnych kierunków Netflixa. Ostatni wolny film fantasy to był władca pierscieni gdzie nie było czarnoskórych aktorów czymu? bo J.R.R. Tolkien tak ją napisał a zaraza lewactwem zwana jeszcze takiej siły przebicia nie miała.

ocenił(a) serial na 6
Raphaelus

Też tak uważam. 2000 rok to już był ostatni moment na taką epicką ekranizację bez murzyna w roli Froda, no bo przecież nie Smigola. Smigol był zły to musiałby być biały.

ocenił(a) serial na 7
brzezikowa

Gandalf Biały zostałby zagrany przez czarnego aktora.... :P

MarcinBielecki74

"dawne czasy słowiaństwa" - buhahaha

ocenił(a) serial na 4
cowiekmaupa

"Wiedźmin" to XIII wiek. Czasy pogaństwa i słowiańskiej wiary w różne bożki itd. U nas w XIII wieku nie było czarnoskórzych ludzi.

ocenił(a) serial na 9
MarcinBielecki74

XIII wiek? Skąd taki wniosek? :) Podobnie ze słowiańską wiarą. U nas, to znaczy gdzie? W Rivi? Cintrze? :))))

ocenił(a) serial na 8
Jurski

To Ty nie wiesz, że Bolesław Chrobry poślubił Calanthe? I że razem najechali Nilfgard, a Polacy to tak naprawdę elfy starszej krwi?
Doucz się ;D

ocenił(a) serial na 3
Lukas_Art

No przecież tak w tych książkach było co je Sapek napisał na podstawie gry xd

ocenił(a) serial na 9
Dedri

za mało grałem, za dużo czytałem... będę grał więcej!

ocenił(a) serial na 9
Lukas_Art

@Lukas_Art nie wiedziałem...serio :/ Elfy starszej krwi! Wow!

użytkownik usunięty
Jurski

+1 :)

ocenił(a) serial na 8
MarcinBielecki74

skąd wy te bzdury bierzecie , jakiego Wiedźmina czytałeś ?

ocenił(a) serial na 8
MarcinBielecki74

Jakie czasy słowiańskie? xDxD Przecież to jest totalnie fantastyczna i wymyślona kraina! Kto powiedział, że nie może tam być osób o ciemnej karnacji. To nie dzieje się u nas w Polsce to jest FIKCJA. I według mnie wcale to nie razi

ocenił(a) serial na 5
blablabla13

No właśnie wszystkim po równo, więc czarne elfy są, a karły zamiast krasnoludów. Trzeba walczyć z dyskryminacją, w imię sprawiedliwości społecznej... A tak na serio to Netflixowa wersja jest amerykańskim fantasy, tylko w dark stylu.

ocenił(a) serial na 3
blablabla13

Dlatego jest pełno nawiązań do celtyckich, skandynawskich czy słowiańskich mitów i wierzeń. Absolutnie NIC wspólnego z rzeczywistością.

ocenił(a) serial na 4
MarcinBielecki74

Jedyną porażką to jest Twoja wypowiedź .

MarcinBielecki74

Dawne czasy słowiaństwa? Po pierwsze nie. Po drugie książkowy Wiedźmin o kulturowy miszmasz. Owszem słowiańskie elementy tam są, ale nie wybijają się ponad inne. O wiele więcej jest inspiracji legendami arturiańskimi czy harlekinami, a także baśniami germańskimi.

ocenił(a) serial na 5
_Zero_

Słaby argument, przecież to nadal Europa, mnie się wydaje, że Netflix odwołuje się poniekąd do amerykańskich fantasy.

ocenił(a) serial na 8
LordWieslaw55

Pokaż mi na mapie Europy Temarie albo Cintre...

ocenił(a) serial na 5
blablabla13

Nie chodzi tu o wskazywanie na mapie, lecz o fakt, iż książki są wzorowane na europejskiej kulturze, ale adaptacje rzecz jasna nie muszą być, bo wszystko zależy od wizji ich twórców.

ocenił(a) serial na 8
LordWieslaw55

Jaka europa?
Czy w europie żyły elfy i krasnoludy a przed nimi gnomy?
Na kontynent z uniwersum przybyli ludzie. Z jakiej paki mieliby być to sami biali ludzie?

Słowiańskość?
Nie trollujesz aby?

ocenił(a) serial na 5
Bonneville

Ja nie pisałem puki co o "słowiańskości", elfy i krasnoludy są z nordyckich wierzeń, warto sobie czasem odświeżyć mitologię. Mnie nie przeszkadzają wielokulturowi ludzie, zważywszy na to, iż jest amerykańska produkcja, tylko nieludzie jak ich uroda, co nie jest zgodne z pierwowzorem, ani żadnym innym fantasy, może poza WOWem gdzie są mroczne elfy, ale to i tak różnica, bo tam rasy elfów są przedstawione jako te z piękną urodą, tutaj tego niema. Elfy nie powinny wyglądać jak ludzie, a krasnoludy jak karły, to nie teatr, ani stare kino. Jednak nie jest to największy z elementów tego serialu, który mi się nie spodobał, tylko przekręcenie wątków z książek.

LordWieslaw55

Nie, to nie jest Europa...

_Zero_

"Słowiańskie akcenty nie wybijają się ponad inne" w sadze Sapkowskiego???

To chyba inne książki czytaliśmy... :D

Somerset_2

Albo po prostu czytałeś że zbyt małą wiedzą. A opowiadaniach mamy nawiązania choćby do baśni jak mała syrenka, czy Aladyn. Romans Geralta i Yen to ewidentna inspiracją harlekinami. Inspiracje legendami arturiańskimi są również na każdym kroku. Do tego trochę zapożyczeń z mitologii celtyckiej i wielu innych. Oczywiście słowiańskie elementy też się pojawiają, ale absolutnie się nie wybijają ponad inne. Jak pisałem książki o Wiedźminie osadzone są w świecie wykreowanym jako taki kulturowy miszmasz.

MarcinBielecki74

Najlepsze ze zawsze sie czepiają ze skąd w książce słowiaństwo xd A ja sie pytam skąd w książce czarnoskórzy? No własnie :) Jak juz taka tolerancja to gdzie Azjaci?? Może ja bym chciał by elfowie byli Azjatami. Ujowa ta wasza tolerancja, działa do pewnego stopnia.

Hagen99

nie wymagaj tolerancji od Lewaków :)

ocenił(a) serial na 8
Hagen99

A skąd na kontynencie który zamieszkują elfy i krasnoludy a przedtem gnomy mieli wziąć się sami biali? Jest napisane, że LUDZIE przybyli na kontynent. Ja wiem, dla tych co urodzenie się białym to jedyny sukces i awans społeczny, nie ma niebiałych ludzi.

Bonneville

Piszesz jak potłuczony xD Wątek z dupy jako kontrargument.

ocenił(a) serial na 8
MarcinBielecki74

A kiedy to w tych Twoich "dawnych czasach słowiaństwa" ziemię zamieszkiwały elfy i kikimory?
Świat wiedźmina to świat fantasy. Tutaj nawet koń wspinający się po drabinie jest mile widziany. Choć nie ma co ukrywać, że czarnoskórzy nie pasują do tej produkcji. Zwłaszcza czarnoskóry elf.

ocenił(a) serial na 3
Lukas_Art

"Wiedźmin" jest naszpikowany odwołaniami do kultury słowiańskiej, zwłaszcza w formie w jakiej przetrwała do naszych czasów - kulturze ludowej/folkowej/wiejskiej tak jak LOTR czerpie z kultury anglosaskiej i nordyckiej i tu nie ma z czym dyskutować. Tak samo Sapkowski czerpał z kultury europejskiej w ogólności - np. z baśni "Piękna i bestia" pochodzącej z kultury francuskiej... I w czasach kiedy ta kultura tworzyła swoje mity to murzyni byli w Afryce...

Tolkien np. wykorzystał ich zgodnie z geografią jako armie z południa - Haradu - wspierające Mordor - Mumakilami (słoniami), podobnie w Conanie uczynił Howard, jeśli pojawiają się czarnoskórzy to jako mieszkańcy słonecznego i gorącego południa.

Sapkowski zrobił coś innego i zamiast odmiennych od białej rasy dał rasy nieludzi; elfów, krasnoludów i gnomów, które rywalizują między sobą o zasoby świata w którym żyją....

ocenił(a) serial na 8
krzaki69

Wiem o co chodzi i też mi nie pasuje, że czarnoskórzy są w tym serialu ewidentnie na siłę, jak rodzynki w cieście, żeby tylko byli.
Gdyby stanowili jakąś nację, kulturę, mieszkańców jakiejś krainy, to okay, a tak mamy typowy miszmasz. A to w Brokilonie ze dwóch, a to na dworze jeden rycerz, a to elf, a to kupiec, a to mag. Bez sensu.

ocenił(a) serial na 8
MarcinBielecki74

Swoją drogą chciałbym usłyszeć wytłumaczenie ze strony Netflixa z jakiego regionu świata pochodzą czarnoskóre driady tudzież elfy. Co sprawiło, że mają takie, a nie inne cechy: ciemną skórę, szerokie nozdrza i grube usta?

ocenił(a) serial na 2
Lukas_Art

Akurat driady się bzykały z przypadkowymi typami. Jakiś kupiec z Ofiru mógł się napatoczyć xD
A na poważnie PC to tragedia.

ocenił(a) serial na 3
Lukas_Art

Spójrz na nowe animowane logo Netflixa i już wiesz skąd przybyli... z krainy zwanej Ideologia.

ocenił(a) serial na 10
MarcinBielecki74

Tiaaaa dawne czasy słowiaństwa xD Ktoś ewidentnie tutaj nie czytał książki skoro o tym niby ona opowiada :D

Laki_Lou

A opowiada coś o czarnoskórych elfach?

ocenił(a) serial na 10
shinobi82

Jak najbardziej opowiada o elfach. Może nawet są tam jacyś karnacji czarnej w książce w końcu nie jest podane jaki kolor skóry ma każdy napotkany elf. Więc tak opowiada.

Laki_Lou

W takim razie proszę podać cytat z książki o czarnoskórym elfie. Z góry dziękuję.

ocenił(a) serial na 10
shinobi82

Przecież napisałem, że w książkach nie ma zdefiniowanego koloru skóry elfów więc jak mam podać jakiś cytat :D

Laki_Lou

Moje pytanie : A opowiada coś o czarnoskórych elfach?
Twoja odpowiedź z pominięciem konfabulacji: "tak opowiada"

ocenił(a) serial na 8
shinobi82

A opowiada o tylko białych elfach? Proszę podać cytat, że wszystkie elfy są białe.

ocenił(a) serial na 10
shinobi82

Skoro tak to radzę dokładnie przeczytać wszystkie książki i wtedy się wypowiadać na takie tematy. W książce nie ma zdefiniowanego koloru skóry elfów. Jeśli dalej będziesz sądził, że to nieprawda to rad byłbym zobaczyć cytat, który to ukaże.

ocenił(a) serial na 6
shinobi82

Proszę o podanie cytatu potwierdzającego, że wszystkie elfy u Sapkowskiego są białe.

MarcinBielecki74

Bo murzyn to rasa wyższa a biały człowiek to genetyczny szowinista i wyzyskiwacz. Chyba że jest gejem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 4
MarcinBielecki74

Słowianie? Nie pamiętam, żeby wśród Słowian żyły elfy czy krasnoludy. A już tym bardziej w Polsce ;)
Poza tym większość obrzędów jakie panują w świecie Sapkowskiego korzenie mają prędzej celtyckie.

ocenił(a) serial na 6
MarcinBielecki74

Obawiam się, że ta opowieść fantasy nie opowiada o żadnych dawnych czasach "słowiaństwa". Sapkowski dość jasno to wytłumaczył.

MarcinBielecki74

Popieram, to tak jak krecić film o podboju afryki i jako rdzennych dać białych ... buahahahha
Serial skopany.