PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119350}
5,5 31 tys. ocen
5,5 10 1 30919
3,7 10 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Najpierw Film czy serial ?

użytkownik usunięty

Chciałbym obejrzeć Wiedźmina i nie wiem od czego zacząć , a może film jest tylko skróconą wersja serialu , jak to jest w większości przypadków ? Może mi ktoś podpowiedzieć ?

ocenił(a) serial na 4

Film jest, tak jak podejrzewałeś tylko efektem prac nad serialem.Swoją drogą naprawdę "genialny" pomysł ;) Jeżeli czytałeś choćby jedną książkę zawiedziesz się na serialu a tym bardziej na filmie.

użytkownik usunięty
Rhadames

Po pierwsze to dzięki za odpowiedź , a tak na pierwszym miejscu to chcę właśnie przeczytać sage o wiedźminie, potem dopiero serial, zobacze tak z czystej ciekawości. Wiele razy tak już było że ekranizacja jest zazwyczaj do kitu.

ocenił(a) serial na 4

Gdybyś przed przeczytaniem książek obejrzał film lub serial, to możliwe, że do książki byś już nie zajrzał, bo tak byś się zraził;) Jeśli jednak chcesz się szybko przekonać o jakości serialu (kinówki nawet nie ma sensu oglądać), to wystarczy przeczytac dwie pierwsze książki ("Ostatnie życzenie" i "Miecz Przeznaczenia"), bo to na ich podstawie został napisany scenariusz.

ocenił(a) serial na 3
kenji_t

Oj tak, w gimnazjum (czyli ze sto lat temu) zatargali nas do kina na film, w wyniku czego dopiero parę dni temu skończyłam czytać sagę - niestety bo po obejrzeniu filmu nie byłam w stanie po nią sięgnąć.
Właśnie jestem w trakcie oglądania serialu. Podejrzewam, że mam zapędy autodestrukcyjne.

ocenił(a) serial na 3

najpierw przeczytaj książkę, a a zasadzie książki. Proponuję następującą kolejność - najpierw dwutomowe "Opowieści o wiedźminie" a potem na deser całą sagę składającą się z pięciu tomów. Wtedy dopiero proponuję obejrzeć film, obojętne serial czy wersję kinową i dziwować się, jak fatalnie można skopać ekranizację tak wspaniałej literatury

ocenił(a) serial na 6

Nie oglądaj filmu!!!

Naprawdę nie warto. Trzeba mieć talent, żeby pozbawić coś (serial) wszystkich zalet jakie miał i zostawić coś co jest po prostu złe... (gorsze nież taki Bonhart). Serial moim zdaniem nie jest wcale zły, ale oczywiście lepiej przeczytać książki :)

Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
Ashura

Napewno nie oglądne filmu , bo np. w przypadku "Odwróconych" i "Świadka Koronnego" jeszcze to miało jakiś sens bo film był kontynuacją serialu , ale w tym przypadku napewno oglądne serial ale po przeczytaniu zbioru opowiadań a później całej sagi. Troche czytania jest ale szybko mi to idzie ;)

ocenił(a) serial na 5

Oba nie są wysokich lotów, ale film obejrzeć, to jakby pobiec na tortury. Serial możesz obejrzeć, ale rewelacji się nie spodziewaj. A najlepiej kup/pożycz książki i przekonaj się, jak można spieprzyć wielki potencjał fantasy Sapkowskiego.