PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=585726}

W garniturach

Suits
2011 - 2019
8,1 137 tys. ocen
8,1 10 1 137314
7,6 16 krytyków
W garniturach
powrót do forum serialu W garniturach

Hej, z góry uprzedzam, że nie mam na celu chwalenia się tym, że studiuję prawo i jestem polskim odpowiednikiem Spectera, bo nie jestem.

OWSZEM. Suits nie ma wiele wspólnego z polskimi realiami z jednej głównej przyczyny. w Stanach jest common law (ławnicy, precedensy=szukanie podobnych spraw z przeszłości), a w Polsce civil law (to co w ustawie tak orzeka sędzia). OWSZEM po studiach i jakimś cudem wygranej aplikacji (dla niewtajemniczonych wygrywa ją określona liczba osób, jej się nie zdaje tylko wygrywają najlepsze wyniki) dopiero zaczyna się jakaś mozolna praca prawnika, nie jest tak jak w suitsach, że Pearson/Specter/Litt walczą o najlepszych kandydatów... ALE ALE ALE serial ten jest świetnym motywatorem do pracy i mówię to na własnym przykładzie. Moją pierwszą sesję na prawie zdałem dzięki temu serialowi, dzięki zastrzykowi energii jaki dostawałem od Spectera. Piszę do dlatego żeby uświadomić Wam, że to jest serial i rzeczywistość musi być inna, ale jeśli potrafi on tak oddziaływać na prawdziwe życie i to pozytywnie to nie widzę przeszkód żeby się nim "nakręcać" i snuć marzenia dotyczące przyszłości.

kinomaniak_24

Serial o prawnikach w Stanach nie jest oparty na polskim prawie i rzeczywistości? Kurczę, nie wpadłabym na to.