PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 42542
5,5 22 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Twórcy serialu rozpoczynali każdy dzień pracy nad scenariuszem cytatem z Tolkiena ( źródło: https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-features/the-rings-o... ).

Nasunęło mi to pewien pomysł.
Cytat na dziś, o hobbitach:
"Trudno pojąć, jaki z nich pożytek, w każdym razie wysłanie ich jako szpiegów do Mordoru to pomysł przekraczający nawet granice waszego znanego szaleństwa." (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 5, Rozdział 10. Czarna Brama)

Zapraszam do wstawiania odpowiednich cytatów, po jednym dziennie.

ocenił(a) serial na 1
nazuul

"-Gdybym ja, gdybyś ty... To próżne już słowa. Rzecz ta poniesiona została w Cień i tylko czas pokaże , jaki los czeka ją, a także nas wszystkich, co nie potrwa długo. A na razie niechże ci, którzy, każdy na swój sposób, sprzeciwiają się Złemu, trwają w jedności i nadziei, którą potrafią w sobie znaleźć, a poza nadzieją niech będą gotowi umierać z własnego wyboru, nie z przymusu." :3

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Ty łajdaku, zdrajco, donosicielu! – krzyknął. – Nie znasz swego rzemiosła, a tak jesteś podły, że własne plemię byś zaprzedał" (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 2. Kraina Ciemności)

ocenił(a) serial na 3
nazuul

"- Czy znaleźliśmy się w świecie legend, czy też chodzimy po zielonej ziemi w blasku dnia?
- Można żyć w obu tych światach naraz - rzekł Aragorn. Bo nie my, lecz ci, co przyjdą po nas, stworzą legendę naszych czasów."

J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Tom rozpowiadał jakąś niedorzeczną historię o borsukach i borsuczych obyczajach"
 (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 7. W domu Toma Bombadila)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"To najwspanialszy żart w dziejach Gondoru. Ruszamy w siedem tysięcy, z oddziałem, godnym stanowić w najlepszym razie tylko przednią straż tej armii, którą rozporządzaliśmy za dni naszej potęgi, aby sforsować ścianę gór i niezdobytą Czarną Bramę! Równie dobrze mogłoby dziecko napaść na zakutego w zbroję rycerza, mając łuk ze sznurka i strzałę z wierzbowej gałązki." (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 9. Ostatnia narada)

ocenił(a) serial na 1
nazuul

"- W szczęśliwą godzinę powróciłeś do nas, Gandalfie! - wykrzyknął krasnolud skacząc i
podśpiewując głośno w swoim dziwnym krasnoludzkim języku. - Dalejże! dalej! - wołał
wymachując toporkiem. - Skoro głowa Gandalfa jest święta i nietykalna, poszukajmy
innej, którą by mi wolno było rozłupać." :3

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Postanowiono wyruszyć w dwa dni później, w sile siedmiu tysięcy, jeżeli uda się tyle żołnierzy zebrać; znaczną część miała stanowić piechota, bo górzysty kraj, do którego się wybierano, nie nadawał się dla konnicy."
 (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 9. Ostatnia narada)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Głupcze! – mruknął Szagrat. – Gadasz niby mądrze, ale nie wszystkie rozumy zjadłeś,
nie wiesz nawet tego, co prawie każdy ork wie." (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 4, rozdział 10. Sam w rozterce)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"bywały dni, kiedy wszyscy jego mieszkańcy wydawali mi się nie do zniesienia głupi i tępi
i myślałem, że przydałoby im się trzęsienie ziemi albo najazd smoków"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 2. Cień przeszłości)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy." (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 1. Zabawa z dawna oczekiwana)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"„Jeśli z jego winy wynikła ta zwłoka – mówiłem sobie – stopię na nim całe sadło. Upiekę starego durnia na wolnym ogniu”. On też, jak się okazało, wcale się czego innego po mnie nie spodziewał, bo na mój widok padł plackiem i zaczął topnieć w oczach."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 2, Rozdział 2. Narada u Elronda)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"„Nie lubię zmian – oznajmił – kto by je lubił w moim wieku, a już zmian na gorsze ścierpieć nie mogę”. „Na gorsze!”"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 2, Rozdział 2. Narada u Elronda)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Dla każdego z nas niebezpieczne są narzędzia wiedzy głębszej niż ta, którą sami posiadamy."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 3, rozdział 11. Palantir)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"„Elfy i smoki!” - powiadam mojemu synowi. - Dla ciebie i dla mnie ważniejsze są ziemniaki i kapusta."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 1. Zabawa z dawna oczekiwana)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Skoczył na pierś trupa i z furią tratował, miażdżył martwe już ciało, przysiadając co
chwila, by raz jeszcze dźgnąć je nożem."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 1. Wieża nad Cirith Ungol)

ocenił(a) serial na 3
nazuul

To chyba o mnie ;-D

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Nigdy nie ufaj swojej głowie, bo to najmniej udana część twego ciała."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 4, rozdział 10. Sam w rozterce)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Okrutne małe hobbity. Spętać nas chcą i porzucić wśród zimnych kamieni, glum, glum"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 4. Rozdział 1. Obłaskawienie Smeagola)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Skoro tak się sprawiacie, wy, bojowi orkowie, nic dziwnego, że z pola bitwy nadchodzą złe nowiny.
- Kto powiedział, że nowiny są złe? – ryknął wojownik.
- A kto mówi, że są dobre?
- To są plotki szerzone przez buntowników! Przestań pyskować, bo cię nożem dźgnę."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 2. Kraina Ciemności)

ocenił(a) serial na 3
nazuul

To jest pięknie adekwatne ;-)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"nie trzeba daleko szukać hobbitów, co kufelka piwa żałują przyjacielowi, chociażby w ich norach ściany były ze szczerego złota"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 1. Zabawa z dawna oczekiwana)

Gdyby ktoś się zastanawiał, o co chodzi w podanych przeze mnie cytatach:
1. "Trudno pojąć" - trzy interpretacje: Gandalf jest szalony, co zapewne zainspirowało twórców serialu do stworzenie Meteor-Mana. W drugiej Mordorem jest mityczny "toksyczny fandom Tolkiena" a dwoma hobbitami do niego wysłanymi są J. D. Payne i Patrick McKay. "Trudno pojąć, jaki z nich pożytek" odnieść też można do samej obecności hobbitów w serialu.
2. "Ty łajdaku" - odnosi się do twórców serialu, którzy zaprzedali własne plemię, czyli fanów (za których się mają) i najwyraźniej nie znają się na swojej pracy. Jako cytat przepełniony negatywnymi emocjami mógł zainspirować twórców.
3. "Tom rozpowiadał" - oddaje istotę serialu tj. niedorzeczną historię.
4. "To najwspanialszy żart" - analogia do tworzenia serialu - twórcy nie skorzystali z gigantycznego budżetu, bo zamiast wystawić porządną 'armię' (scenariusz, kostiumy, dialogi itd.), wystawili 'w najlepszym razie tylko przednią straż'. Ponadto oddaje skalę analogicznej wyprawy z 6 odcinka serialu. Porównanie dziecka do rycerza wydaje się adekwatne również jeżeli chodzi o porównanie materiału źródłowego i adaptacji oraz argumentację fanów i antyfanów serialu.
5. "Postanowiono wyruszyć" - wskazuje jedynie na racjonalność wyprawy do górzystego Mordoru piechoty a nie kawalerii jak to zrobiono w serialu.
6. "Głupcze!" - twórcy serialu nie wiedzą tego, co prawie każdy czytelnik wie. Jako cytat przepełniony negatywnymi emocjami mógł zainspirować twórców.
7. "bywały dni" - to wypowiedział hobbit na temat innych hobbitów, więc to zapewne inspiracja twórców serialu. Oddaje też moje odczucia co do serialu, w tym zwłaszcza hobbitów.
8. "Hodowla" - dałem go bo jest śmieszny i odczłowiecza hobbitów (co współgra z serialem).
9. "Jeśli z jego winy" – to słowa Gandalfa, wskazujące, że jest on okrutny i jego dobrzy znajomi spodziewają się po nim tego, zatem nie jest problemem dopisanie tych cech innym pozytywnym bohaterom.
10. "Nie lubię zmian" - odzwierciedla moją opinię.
11. "Dla każdego" - o twórcach, którzy pobrali z materiału źródłowego rzeczy powierzchowne (imiona, lokacje) a zignorowali właściwą treść, co się zemściło na jakości dzieła.
12. "Elfy i smoki!" - zabawnie kontrastuje, co można odnieść do skali i wagi serialu, zamiast poważnych fantastycznych wydarzeń mamy potyczkę o wioskę i elfów zabierających pracę Numenorejczykom.
13. "Skoczył na pierś" - wyraża stosunek twórców do adaptowanego dzieła. Prawdopodobna inspiracja scenarzystów.
14. "Nigdy nie ufaj" - odnosi się do największego mankamentu serialu (logiki - mózg), która wypada gorzej niż aspekty wizualne czy dźwiękowe, ale głównie wyraża stosunek twórców do widza, który nie ma myśleć, tylko łykać.
15. "Okrutne małe hobbity" – cytat z Golluma, ewidentna inspiracja scenarzystów.
16. "Skoro tak" – rozmowa orków, analogia do oceniania produkcji, tymi buntownikami są osoby krytykujące serial.

ocenił(a) serial na 3
nazuul

wow, fajne :)

ocenił(a) serial na 3
nazuul

Super nazuul, kopiuję i dodaje do biblioteczki fanfikowej kolekcji ;-)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Nie mieszaj się do spraw hobbitów, co wyżej niż ty stoją, bo napytasz sobie kłopotów za wielkich na twoją głowę"

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"To poważna wyprawa, a nie hobbicka majówka"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 2. Rozdział 4. Wędrówka w ciemnościach)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Na krótko, na jeden dzień może zatryumfujesz na polu bitwy. Ale przeciw potędze, która rozrosła się w Czarnej Wieży, nic nie wskórasz"

ocenił(a) serial na 2
nazuul

Z rozmowy orków, tym razem bez podtekstu; prawdopodobna inspiracja twórców serialu:
"jeśli powiedzie się rzeczywiście, będzie dla nas więcej miejsca na świecie. Jak myślisz, gdyby się trafiła sposobność, warto by we dwóch wywędrować cichcem z kilku dobranymi, zaufanymi chłopakami i na własną rękę urządzić się w jakimś wygodnym zakątku, gdzie o łup łatwo, a wielcy zwierzchnicy nie depcą po piętach."

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"- Ugotuję Smeagola na miękko w tym garnku, jeżeli nie zrobi tego, o co go grzecznie
proszę - fuknął Sam. - Sam wpakuję twój łeb do wrzątku, mój skarbie."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 4, Rozdział 4. O ziołach i potrawce z królika)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"- Boli, boli! – chlipał Gollum. – Mrozem przejmuje, gryzie! Robota elfów, przeklętych
elfów! Och, niedobre, okrutne hobbity! Właśnie dlatego chcieliśmy od nich uciec, mój skarbie. Przeczuwaliśmy, że to są okrutne, złe hobbity. Zadają się z elfami, ze strasznym elfami, które mają świetliste oczy."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 4. Rozdział 1. Obłaskawienie Smeagola)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Przed nami wspaniały cel! - krzyczał. - Chociaż droga do niego długa i ciężka! Pożegnajcie krępujące was więzy, ale pożegnajcie zarazem wygodne życie! Pożegnajcie słabych!"
(J.R.R. Tolkien, C. Tolkien (red.), Silmarillion, Quenta Silmarillion, Rozdział 9. Ucieczka Noldorów)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Niedoczekanie twoje! Przedtem ci flaki wypruję."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 6, Rozdział 1. Wieża nad Cirith Ungol)

Ten randomowy cytat z orka taki sobie jest, więc dam też fajniejszy, choć nietolkienowski cytat z użytkownika YouTube o nazwie Tadicuslegion78, zamieszczony pod "Honest Trailerem" serialu (który również polecam obejrzeć): https://www.youtube.com/watch?v=g3DuMiplGHU
"It started with the forging of the Great films, The threads were given by Tolkien, immortal, wisest and fairest of all beings. The rights were granted to Jackson, the great movie director and craftsman of the Tolkien lore. And nine, nine hours were given to the race of men, who above all else desires quality. But they were all of them deceived, for another show was made. In the Land Amazon, in the fires of Mount Prime, The Dark lord Bezos forged in secret, a Master Flop. And in to this show he poured his money, his greed and his will to dominate all fandom, ONE SHOW TO RUIN THEM ALL"
Gdy to czytam to słyszę w głowie głos Cate Blanchett.
Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi to zalecam obejrzeć początek filmu Drużyna Pierścienia.

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"przekonasz się, że nie można wprowadzić do symfonii żadnego tematu, który by w istocie nie miał swego źródła we mnie, i że nie uda ci się zmienić tej muzyki na przekór mojej woli. Kto się o to pokusi, okaże się w końcu tylko narzędziem moich planów, ujrzy bowiem rzeczy wspanialsze niż wszystko, co sam zdolny jest sobie wyobrazić"
(J.R.R. Tolkien, C. Tolkien (red.), Silmarillion, Ainulindalë, Muzyka Ainurów)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"będziesz miał prawo pytać o cel moich poczynań dopiero wtedy, gdy się okażą niedorzeczne"
 (J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 2, Rozdział 4. Wędrówka w ciemnościach)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"nie rzucaj na wiatr niewczesnych słów. Oczerniasz bowiem tę, której piękności nawet wyobrazić sobie nie umiesz. Tylko przez wzgląd na słabość umysłu można cię usprawiedliwić."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Księga 3. Rozdział 2. Jeźdźcy Rohanu)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Tak to już jest, że o życiu szczęśliwym i radosnym nie ma wiele do powiedzenia, póki się ono nie skończy.
Podobnie te cudowne i piękne dzieła same są swoimi pomnikami, dopóki istnieją i można je oglądać, a dopiero wtedy, gdy są zagrożone lub na zawsze zniszczone, zaczyna się je opiewać w pieśniach."
(J.R.R. Tolkien, C. Tolkien (red.), Silmarillion, Quenta Silmarillion, Rozdział 10. Sindarowie)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Na to elfy nie znają odpowiedzi"

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Nie dowierzam wam, świntuchy, wyście odważni tylko w swoim chlewie."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Księga 3. Rozdział 3. Uruk-hai)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Mądry człowiek mówi tylko o tym, na czym się zna, Grimo, synu Galmoda. Tyś odezwał się jak bezrozumny gad. Milcz lepiej, trzymaj za zębami swój jadowity język. Nie po to przeszedłem przez ogień i wodę, żeby w oczekiwaniu na grom bawić się sporem z kłamliwym sługusem."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Księga 3. Rozdział 6. Król ze Złotego Dworu)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Pippin nie mógł ani zrozumieć, ani nawet odróżnić słów, domyślał się tylko, że to jest mowa entów, i z początku wydała mu się tak ładna, że słuchał jej z przyjemnością; wkrótce jednak opanowało go roztargnienie. Czas płynął, pieśń wlokła się bez końca, aż hobbit zaczął podejrzewać, że entowie w swoim "niepochopnym języku" nie zdążyli jeszcze powiedzieć sobie nawzajem "dzień dobry"."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Księga 3. Rozdział 4. Drzewiec)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Nudził mnie tak całymi dniami. Ale z tego bełkotu wyłowiłem trochę treści"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, księga 1, Rozdział 2. Cień przeszłości)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

Tym razem cytat ewidentnie "nieznany" twórcom serialu:

"- W osobliwych czasach, tak samo jak w zwykłych, wiadomo, co się godzi – rzekł Aragorn. – Dobro i zło nie zmienia się z biegiem lat. I to samo oznacza dla ludzi co dla krasnoludów albo elfów. Człowiek musi między dobrem i złem wybierać zarówno we własnym domu jak w Złotym Lesie."
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Księga 3. Rozdział 2. Jeźdźcy Rohanu)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

Z rozmowy orków:
"przeciwnicy nienawidzą nas tak samo jak jego, i jeśliby go zwyciężyli, czeka nas marny koniec"

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Kiep jestem, jeżeli to nie jest jaskinia trollów!"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 1, Rozdział 12. Bieg do brodu)

ocenił(a) serial na 2
nazuul

"Przeklęte niziołki, śmierć i zguba całemu waszemu plemieniu!"
(J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni, Księga 2, Rozdział 10. Rozstanie)

To już chyba ostatni cytat, skończyły mi się pomysły na adekwatne do serialu i całej otoczki (prócz oczywiście często używanego "Zło nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone przez siły dobra"). Jeżeli chcecie wiedzieć o co chodzi w którymś z cytatów (albo wszystkich) piszcie. Np. powyższy cytat z Boromira obrazuje stosunek wielu widzów (mój też) do serialowych niziołków.

ocenił(a) serial na 4
nazuul

"Zwycięstwo, nawet małe, zawsze pozostaje zwycięstwem i to niezależnie od tego, co dalej z owej wiktorii ma wynikać . Ale znaczy też więcej, jeśli bowiem niczego nie zrobicie , by przeszkodzić Morgothowi , jego cień zalegnie rychło nad całym Beleriandem a potem was jednego po drugim z wolna wykurzy z siedzib. " J.R.R. Tolkien, Niedokończone Opowieści, Cześć I, Pierwsza Era, Narn i Hin Hurin - Opowieść o dzieciach Hurina, dodatek. strona 181.