PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668104}

Violetta

2012 - 2015
6,3 6,7 tys. ocen
6,3 10 1 6683
Violetta
powrót do forum serialu Violetta

Magdaaaaa i Julka :D Patrzcie co jest na Esce : http ://www.eska.
pl/cinema/news/32377/violetta_2_-
_na_disney_channel_juz_w_pa%20zdzierniku_zobacz_online_zapowiedz_sezonu_-
_z_polskimi_napisami - Wasz filmik ! Gratuluję :***

ocenił(a) serial na 7
majka5454

racja :D

majka5454

Ostatnio mam fazę na włoskie i hiszpańskie piosenki :3

ocenił(a) serial na 10
majka5454

Wolę nie... :( Choć w sumie... ~J

MagdaJulka

Dzięki tobie uczę się hiszpańskiego <3

ocenił(a) serial na 10
esteckiewicz1

De nada, amiguita. ;3

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

Masz rację, język jest piękny ♥ Szkoda, że się nie zaczęłam uczyć półtora roku temu (wtedy pierwszy raz na to wpadłam) ; )

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Widzisz, ja zaczęłam uczyć się zaledwie w maju i dosyć dobrze się z nim wyrobiłam. :D ~J

MagdaJulka

A gdzie sie uczysz hiszpana na necie ? :)

ocenił(a) serial na 10
Izzie_

Mam za sobą lekcji 11 na hiszpanski.6ka.pl, najpierw (pierwsze trzy, próbne za free) są krótkie, ale później robią się długie. Jakoś tak urwałam na tej 11 lekcji, ale jutro zrobię sobie 12; dużo nauczyłam się oglądając Violettę, czytając statusy na tt itd. Jeszcze mama ma mi kupić Harry'ego Pottera po hiszpańsku (mam już po angielsku i polsku) to już w ogóle, a jak czegoś nie wiem to po prostu w słowniku sprawdzam - na razie internetowym, bo nie mam jeszcze normalnego, ale to kwestia czasu. Próbowałam od września pójść na pierwszą lekcję, ale wszędzie tylko od początku zaczynają, albo uczą się od kilku lat... Poszłam na jednej lekcje i mi się nie spodobało, więc zostaje przy internecie (jedyne co się nauczyłam od tej nauczycielki to był alfabet, ale zawsze spoko - będę go chociaż znała. Były to lekcje podstawowe, więc się nie spodziewałam, że na początku będą rzeczy których nie umiem, ale po prostu nam się nie spodobało).
Ale i tak najlepszym moim nauczycielem pozostaje Violetta. :D ~J

MagdaJulka

A płacisz coś za to ? Bo właśnie rozważam naukę przez neta hiszpana ;)
Polecasz bardzo ?
Bo jakieś pojedyńcze słowa po hiszpańsku znam ;)

ocenił(a) serial na 10
Izzie_

Zaraz ci na gg mogę wytłumaczyć na czym jaka lekcja polega (ja mam do nich dostęp już wszystkich, bo opłaciłam pierwszą część.) ~J

ocenił(a) serial na 7
Izzie_

jak chcesz to ja mam kurs z Lingo ' Hiszpański raz, a dobrze', to mogę Ci wysłać na GG, może tobie coś pomoże. Nie wiem jakie daje rezultaty, bo sama zrobiłam z tego 4 lekcje, a ma 30 :P Ale ja mam mało czasu i ogólnie wole rozmówki, fiszki i takie tam rzeczy bez gramatyki ; )

MagdaJulka

podaj swój gg- tam lepiej gadać ;)

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

Zazdroszczę ludziom, którzy się tak uczą ze słuchu i rozumieją, ja niestety nie mam takiej przypadłości ale i tak uparcie oglądam i liczę na to, że coś zrozumiem ; )

ocenił(a) serial na 3
Magdaa95

Ja się uczę tylko ze słuchu i umiem... Prawie nic :D Tyle co odmiany czasownika ser się nauczyłam po ludzku z internetu. Muszę się pogodzić z tym, że hiszpańskiego nie będę umiała :P Mam angielski ^^ Wspierajmy się!

ocenił(a) serial na 7
KeThA

A Ty jak wolisz się uczyć? Gotowe słówka/ wyrażenia czy gramatyki też? :P Ja kochałam angielski dopóki nie zaczęłam się uczyć hiszpańskiego ale nie ukrywam angielski pomaga w rozumieniu niektórych słówek, np. importa :P

ocenił(a) serial na 3
Magdaa95

Nienawidzę gramatyki :D Po angielsku używam może z 5 czasów... Ale da się mnie zrozumieć. Dogaduję się i to dla mnie jest najważniejsze.
A najchętniej to bym siedziałą cały dzień oglądając filmy po angielsku/niemiecku/hiszpańsku/ czy jakimkolwiek innym języku, żeby się go nauczyć :D

ocenił(a) serial na 7
KeThA

ja też nienawidzę :D

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

Ile Ci zajęło czasu, żeby rozumieć jak oglądasz? ; )

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Oglądać zaczęłam po około 9 lekcjach z tamtego kursu; a rozumieć też wszystkiego nie rozumiem, chyba nie mamy tutaj na fw kogoś kto rozumie wszystko. Ale na pewno mówisz o rozumieniu w pojęciu tj. o co chodzi w scenie - nauczyłam się zasad wymowy, potem gdy czegoś nie umiałam, a słyszałam to dobrze to sprawdzałam; w Violetcie często występują te same zwroty, tym bardziej jest to łatwe, że wystarczy zapoznać się z tymi kilkoma słowami i już rozumiemy większość rzeczy z tego co oglądamy. Tłumaczyć zaczęłam trochę wcześniej niż oglądałam, ale co innego oglądać W TYM MOMENCIE, a tłumaczyć z w każdej chwili możliwością zatrzymania i replay'a. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

no wiem, że się powtarzają zwroty, sama już trochę rozumiem ale dużo mniej niż Ty czy Magda ; ) zasady wymowy umiałam w zeszłym roku :P ale z moim zapałem szybciej wtedy skończyłam się uczyć niż zaczęłam ale teraz już tak nie zrobiłam, ogólnie strasznie mnie ciągnie do tego języka, miałam się teraz nie uczyć od piątku żeby nie pomylić z angielskim na teście (w poniedziałek za tydzień, test z ang kwalifikacyjny na wyjazd do hiszpanii ) ale już w sobote hiszpański wygrał ; )
Takie tam ciekawostki, tym razem z życia Magdy :D

ocenił(a) serial na 3
Magdaa95

Jaki wyjazd do Hiszpanii? :)

ocenił(a) serial na 7
KeThA

na praktyki miesięczne :P (taki będzie ze mnie hotelarz jak z koziej d*py wentylator.. ale cii...) :P Ogólnie to jest projekt Leonardo da Vinci ale to Ci pewnie nic nie mówi, bo obstawiam, że jesteś 3 gim :D Liczą punkty i tworzą grupę 15 osób, najpierw jest test z angielskiego, podobno bardzo podstawowy, potem do niego doliczają punkty z poszczególnych przedmiotów z zeszłego roku (ekonomia, organizacja pracy w hotelarstwie, język angielski, język obcy zawodowy, czyli też angielski tylko bardziej wyszukane słownictwo ale za to brak gramatyki :P ocene z obsługi konsumenta, praktyk i zachowania, potem pedagog przyznaje jakieś punkty), zliczają wszystko i tworzą grupę. No a jak jest już grupa to mają zajęcia- 100 godzin hiszpańskiego (na poziomie A1), zajęcia o kulturze hiszpani i chyba jakieś jeszcze, no a w kwietniu szczęśliwcy emigrują na miesiąc do hiszpani ; )

ocenił(a) serial na 2
Magdaa95

Ale fajnie! Pomyśleć, że miałam iść do ZSGH, przyjęli mnie nawet, ale przeniosłam papiery do LO. Też bym miała takie atrakcje. Kuzynka była we Włoszech na praktykach i bardzo sobie chwaliła.

ocenił(a) serial na 7
tears_in_heaven

A Ty gdzie mieszkasz ?; P Włochy też bym chciała poznać ; )

ocenił(a) serial na 2
Magdaa95

W Śląskim ;)

ocenił(a) serial na 7
tears_in_heaven

ja też :P

ocenił(a) serial na 2
Magdaa95

A gdzie chodzisz do szkoły? Moja kuzynka do Tarnowskich Gór. Cicho, bo zaraz się okaże, że jesteście w jednej klasie ;D

ocenił(a) serial na 7
tears_in_heaven

Nie :D ja w Sosnowcu :P

ocenił(a) serial na 2
Magdaa95

Ee, to nie :D

ocenił(a) serial na 3
Magdaa95

Ale zajebiście! Nie, nie jestem 3 gimn. Jestem 1 lo :P Chociaż się nie zachowuję na swój wiek i nigdy prawdopodobnie nie będę :D ALe dobrze mi z tym! Innym ludziom nie koniecznie, ale mnie owszem :P

ocenił(a) serial na 7
KeThA

A to nie wiem co mi wkręciło:D

ocenił(a) serial na 3
Magdaa95

Spoooko, odmładzać to siebie pozwalam :P

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

A do którego regionu?? Z jakim akcentem będą was uczyć? Trzeba takie rzeczy o nauczycielu wiedzieć. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

Hiszpański Europejski :P Bo to Hiszpania walencja :P
Ale to już dla mnie nie problem, bo wiem, które litery czytają inaczej :D

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Czyli pewnie korafony, kanfiony i etc. Ale w niektórych częściach Hiszpanii mają taki jak w latynoameryce.Tam też jest zresztą ròżnie, bo w Urugwaju i Argentynie mówią na ll ż, w Meksyku np. dz, a w Hiszpanii j, to wszystkp różne, tak samo z y, w słowa jak yo, ya itd, bo y jest zawsze takie same jako i. :D Mi najbardziej podoba się ten występujący w Argentynie, ale on chyba po prostu jest polakom bliższy, wymawianie ci, ce jako si se itd niż fi fe. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

nom ale to słynne 'korafon' zawsze coś pomoże ; ) a ja ogólnie nie mam problemów z wymową/ słówkami :)

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Też z wymową problemów nie mam i choć uczę się z latynoamerykańskim (oprócz tego przeklętego ll które i tak będę wymawiać jak ż) potrafie każde słowo wymówić też z hiszpańskim, ale jakoś tak ładniej dla mnie brzmi tam s, choć f też spoko. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

wg. mnie oni mówi sz jak jest ll :P i też jakoś wolę mówić to niż j

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Ja słyszę "ż", ty "sz", moja nauczycielka od hiszpana z tamtej strony "ź"... To jest chociaż podobne do siebie, ale ciekawe czy ktoś słyszy na przykład p o czy to bybyło dziwne. Z góry przepraszamza błędy, ale piszę na szybkiego z fona,a tu mam słaby podgląd i czasem się coś wcisnie niechcący. JULIA ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

'ż' też mi się zdarza słyszeć, np. gadają 'Me żamo...' :P różnie tak samo jak v, raz jest b innym razem w :P

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

Zależy kto i to jest w końcu dźwięk między w i b, ale przy ludziach z Vilu ja bardziej słyszej w. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

nom, częściej 'w' chyba ogólnie częściej mówią w ale mniejsza o to, język jest o tyle łatwy, że jakieś te zasady wymowy są ; )

ocenił(a) serial na 10
Magdaa95

ja ostatnio się coraz częściej spotykam z b, ale to zazwyczaj w vamos. ~J

ocenił(a) serial na 7
MagdaJulka

'b' to ja słyszę w veo veo :D , a w vamaos słyszę 'w' i to dosyć wyraźnie :)

ocenił(a) serial na 5
Magdaa95

U nas też w zeszłym roku były miesięczne praktyki w Hiszpanii ;d

ocenił(a) serial na 7
Violetowa00

u mnie są od 2 czy 3 lat :)

ocenił(a) serial na 5
Magdaa95

Z tego co kojarzę to tylko w zeszłym roku szkolnym były. Tak to każdy musiał załatwiać praktyki w mieście. ;d

ocenił(a) serial na 7
Violetowa00

U mnie szkoła załatwia i nam nie płacą ; / a chodzić trzeba

ocenił(a) serial na 5
Magdaa95

Załatwić musieliśmy sobie sami i też nam nie płacili. Ja miałam o tyle dobrze,że nie musiałam chodzić a i tak miałam zaliczone ;d