Dzień dobry, oglądam właśnie odcinek 4 , 2:18 dokładnie i jest tam scena w kuchni pokrytej cała folią aluminiową, czy może ktoś wie dlaczego?
Dziękuję za pomoc
Chodzi o przygotowanie się do święta Pesach. Najwięcej czasu zajmuje zazwyczaj koszerowanie kuchni. Gazowe palniki kuchenki należy bardzo dokładnie wyczyścić, a metalową powierzchnię kuchenki po czyszczeniu przykryć na czas święta Pesach podwójną warstwą folii aluminiowej. Kuchenki elektryczne należy również bardzo dokładnie wyczyścić, a potem rozgrzać palniki do czerwoności. Metalową powierzchnię kuchenki też wyczyścić a potem przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej. Tylko naczynia i sprzęty wykonane z drewna, metalu lub kamienia mogą zostać prawidłowo wykoszerowane.
Masakra i po jaką cholerę ? Nie potrafię zrozumieć ludzi którzy w coś takiego wierzą w dzisiejszych czasach.
A co powiesz na targanie do domów w czasie świąt drzew iglastych, wieszanie na nich szklanych ozdóbek, kładzenie sianka pod stół, malowanie jajek, wkładanie ich do koszyczka i noszenie do kościoła, w którym gość w czarnej sukience kropi je wodą z buławy?
W moim komentarzu bardziej chodziło mi o to, że nie potrafimy zrozumieć i śmiejemy się z innych kręgów kulturowych, wyznań i wierzeń, a nas samych pewne zachowania z naszego kręgu wydają się wręcz naturalne, podchodzimy do nich zupełnie bezrefleksyjnie. Pewnego rodzaju hipokryzja kulturowa.
I myślę, że lata, w których żyjemy nie mają tutaj znaczenia. Sto, dwieście, tysiąc lat temu ktoś mówił zupełnie tak samo jak Ty w stosunku do innych zachowań i zapewne ludzie będą tak mówić w przyszłości, w każdym czasie :)
Nikt nikomu nie każe tego robić, a u ortodoksyjnych świrów jest to wymuszane. Nie tylko u żydów, ale też w innych religiach.
Akurat choinki nie sa chrześcijańskie. Wręcz przeciwnie - bardzo pogańskie. A teraz powiedz to jakiemuś ortokatolowi ;)
A przebrania elgiebetów w lateksy i ludzio-psy prowadzone na smyczach na tęczowych paradach to jest norma patolewaków
W Pesach - święto Paschy (coś koło naszej Wielkanocy), ortodoksyjni Żydzi nie mogą nie tylko jeść pieczywa na zakwasie, ale zabronione jest również posiadanie takiego chleba... Wzięło się to z historii- kiedy Izraelici opuszczali Egipt w pośpiechu, ciasto, które przygotowywali, nie miało czasu wyrosnąć, więc upiekli je jako macę - chleb bez zakwasu. Jedną z ważnych zasad tego święta jest powstrzymanie się od jedzenia zakwasu –i wszelkich wyrobów przygotowanych z mąki, której pozwolono wyrosnąć. Zamiast chleba Żydzi jedzą macę. Czyszczenie domu z wszelkiej bytności chleba wyrośniętego jest tak restrykcyjne, że niemal przeradza się w obsesję. Nie wiem, jak to jest rozwiązane na poziomie molekularnym;), ale w żydowskim domu nie może uchować się nawet okruszynka pieczywa z wyrośniętego ciasta. Nie wiem, dlaczego aluminium, bo przecież kiedyś nie było folii aluminiowej, ale może względy praktyczne i łatwiej zachować sterylność?
Chodzi o koszernosc. W trakcie świętą są inne zasady koszernosci. Na codzień produkty zbożowe i ziarniste (typu ryż, soja, pszenica, itp) są "czyste" na dodatek parve czyli neutralne i można je dowolnie łączyć z nabiałem lub mięsem.
W trakcie pesach zasady koszernosci są troszkę inne. Przez 8 dni produkty ziarniste i zbożowe są nieczyste. Musisz usunąć wszelki ślad po nich. Chametz, bo tak się je nazywa, wyrzucasz, oddajesz, wynosisz, sprzedajesz, wyjadasz lub ostatecznie palisz. (Szukanie i palenie resztek chametzu to ogolnie fajna tradycja, szczególnie dla dzieciaków :) )
Powierzchnie w kuchni pokrywasz folia ktora teoretycznie nie powinna mieć styczności z chametzem czyli jest koszerna. Tylko na takiej czystej (bez historii) powierzni przygotowujesz specjalne jedzenie które nie miało styczności z chametzem. W garnkach specjalnych na pesach i zastawie (czesc Żydów ma pesachowa zastawę, czesc uzywa plastików)
Pesach rozpoczyna się o zachodzie słońca, 14 dnia miesiąca Nissan. Do 11 rano tego dnia musisz się pozbyć chametzu.
Chametz jest ponownie "czysty" 21 Nissan po północy. Z tego co zrobilam ja i wiele innych Żydów tego dnia kolacyjny wybor pada na pizze ;)
Dodam ze foliuja konserwatyści i ortodoksi. Żydzi progresywni nie foliuja kuchni. ;)