PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=703445}
6,9 2,6 tys. ocen
6,9 10 1 2585
Tutanchamon
powrót do forum serialu Tutanchamon

Tyle o ile o ile znam historię Tutanchamona, trochę czytałam i zastanawiam się ile naciągania jest w tym serialu, a ile prawdy. Czy ktoś może się orientuje?

ocenił(a) serial na 5
Nefertete

Dobra bajka, gdzie pojawiają się autentyczne postacie, ale koszmarnie mocno naciągane, chociażby śmierć.... nie umarł od choroby, lecz od uderzenia w tylna część głowy, nie wiadomo czy to Ay go zabił, czy upadł podczas jazdy na rydwanie / w walce. Badania dna udowodniły iż chorował na malarie i zapalenie kości, przez co męczył się długo, tak jak długo chodził o lasce i wiele innych detali.

tak wiec bo wszystkich 3 odcinkach serial dostaje 5 gwiazdek za całokształt.

Nefertete

Następnym razem polecam zapoznać się ze wszystkimi badaniami mumii Tutenchamona, które wykazały że pęknięcie czaszki nastąpiło pośmiertnie (skan tomografem z 2005r.). Przyczyną zgonu była przypuszczalnie infekcja - skutek źle leczonego złamania kości udowej lewej nogi, co jest zgodne z fabułą serialu.

Co do historycznych naciągnięć:

Mitanni byli sojusznikiem Egiptu za sprawą Totmesa IV czyli około 40 lat przed narodzinami Tutanchamona, co prawda jego ojciec Echnaton zaniedbał huryckich sojuszników ale do końca istnienia królestwa Mitanni nie było żadnego konfliktu.

Tuszratta (król Mitanni) został zamordowany w spisku przez grupę, której przewodził jeden z jego synów. Tutek nie miał z tym nic wspólnego.

Z ciekawostek żona młodego faraona Anchesenamon była jedynie przyrodnią siostrą władcy.

Tutanchamon mógł być pół-mitannijczykiem, synem księżniczki Taduhepy, co śmieszniejsze siostry króla Tuszratty czyli w serialu siostrzeniec wojuje ze stryjem :)

Azazull

Gratuluję wiedzy, nadmienię tylko że Taduhepa- mitannijska księżniczka, uważana jest za niektórych badaczy za Nefertiti, czyli wielką małżonkę królewską Echnatona- znaną między innymi ze słynnego popiersia.

Nefertete

Tutenchamonn poślubił Anchesenpaaton (Anchesenamon), która miała wtedy dwanaście do piętnastu lat. Nowa para królewska rządziła trzy lub cztery lata. Następnie, odrzuciwszy wierzenia Echnatona, przeniosła się wraz z dworem do Teb, tam urodziła Tutanchamonowi dwie martwe córki. Królewska para cały czas była pod silnym wpływem Aj, który będąc Boskim Ojcem, został teraz również wezyrem, a więc drugim człowiekiem w państwie. Prawdopodobnie to właśnie Aj sprawował rzeczywistą władzę w imieniu młodego Tutanchamona. Po śmierci faraona wezyr Ay przejął władzę i żądził 4 lata, prawdopodobnie poślubił wdowę po faraonie, a potem ją usunął gdyż ślad po niej ginie, a grobowca Anchesenamon nigdy nie odnaleziono.

Uprowadzona

Horemheb za panowania Tutanchamona jego władza i wpływy były już bardzo duże, faktycznie pełnił obowiązki regenta i opiekuna małoletniego króla. Faraon Aj odsunął go prawdopodobnie od władzy, ale po jego śmierci Horemheb wstąpił na tron przy poparciu kapłanów Amona.
Ay po śmierci Tutanchamona dokonał ceremonii pogrzebowych i ogłosił się faraonem. Usiłując nie dopuścić do małżeństwa Anchesenamon z jednym z synów króla Hetytów - Suppiluliumy I, rozkazał go zamordować. Spowodowało to długoletnie wojny z państwem Hetytów.

Nefertete

Całą naszą wiedzę o tamtych czasach bardzo zgrabnie przedstawiono w książce "Egipcjanin Sinuhe" Miki Waltariego. Oczywiście fakty historyczne może odrobinkę podkoloryzowane, ale np mi bardzo się podobały opisy "zwykłego" życia tamtych czasów. To co ludzi bawiło, czym się zajmowali, jak myśleli, opis zagranicy i oczywiście walka o władze na dworze. I zakończenie - nie happy end lecz jakże realistycznie smutne. Książka zasługuje na Nobla ( a może nawet i dostała?..).

ocenił(a) serial na 7
Nefertete

Czytałam ale pojęcia nie mam. Brawo

ocenił(a) serial na 4
Nefertete

Zastanawiam się po co robić serial o Tutanhamonie, przecież to był prawie nic nie znaczący faraon w dziejach Egiptu. Jedyną jego załugą było to, że grobowiec przetrwał do naszych czasów prawie nienaruszony, No ja rozumiem, o Totmesie III, Hatszepsut, Ramzesie II, Echnatonie, Amenhotepie... Ta zapowiedź "serial o wielkim faraonie" jest zakłamywaniem historii.

Myszkin_filmweb

To był bardzo dużo znaczący Faraon w historii Egiptu. Przypadkowo dość, ale jeden z najważniejszych- to za jego rządów podniesiono chylący się ku upadkowi Egipt, wzmocniono gospodarkę, administrację i wojsko. Została też przeprowadzona jedna z najważniejszych reform w całej historii Egiptu- przywrócenie starych bogów. Za jego rządów była także prowadzona bardzo mądra polityka zagraniczna, ale nie wiadomo ile w tym jego zasługi, a ile mających dużo do powiedzenia Aj i Horemheba. Prawdopodobnie to właśnie Horemheb miał większe wpływy w Egipcie, ale jego pochodzenie nie pozwalało mu na zostanie faraonem po śmierci Tutanchamona. Nadrobił to podzas rządów Aj i po nim zasiadł na tronie. To właśnie Horemheb byłby idealną postacią do przedstawienia przez serial fabularyzowany- mądry człowiek, który dzięki swojej inteligencji, a nie pochdzeniu wstąpił na tron największego w swoich czasach państwa. Następnie został jednym z najlepszych faraonów w historii. Tylko czemu on tu ma kolor skóry i rysy mieszkańca dolnych rejonów Afryki? Czy nie przesadzamy z poprawnością polityczną?

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Na wstępie zaznaczę, że nie jestem historykiem, interesuję się historią po prostu. Już sam fakt, że zasiadł na tronie mając 10 lat, a umarł w wieku 19 lat może świadczyć, że był tylko marionetką w rękach wezyra Aj i generała Horemheba. W polityce zagranicznej odnosił prawie same klęski, Przejawiał bardzo niewielkie zainteresowanie posiadłościami egipskimi w Syrii, Palestynie i Fenicji, gdyż za jego panowania ludy z tych krain zrzuciły zwierzchnictwo Egiptu. Cofnięcie Egiptu z momoteizmu znów na politeizm też raczej powodowało zamieszanie, walka między kapłanami. Egipt był w wewnętrznym chaosie. Był słaby fizycznie, badania mumii wykazały, że chorował na jałowe zapalenie kości (tzw. choroba Freiberga-Köhlera II). Jego dzieci rodziły się martwe (chów wsobny wśród faraonów :). Król Tutanchamon był schorowany i zdeformowany: miał dziewczęce biodra, wystające zęby i szpotawą stopę (efekt wnikliwej analizy genetycznej i skanów wykonanych za pomocą tomografii komputerowej). Tutanchamon zmarł bezpotomnie w wieku 19 lat. Pewnie masz rację, że na uznanie zasługuje Horemheb.
Co do poprawności politycznej. Nie wiem jak to było 4000 tys lat temu, ale teraz Egipcjanie z południa, z okolic Assuanu i niżej są czarni, z północy karnacja jak Syryjczyka. A jaki był T.?

Myszkin_filmweb

Także nie jestem historykiem (i czasami żałuję, że jednak nie te studia wybrałem), chociaż to mój konik;). Lubię zwłaszcza starożytność. Niestety muszę się z częścią rzeczy niezgodzić. Co do ścisłości to nie za Tutanchamona utracono zwierzchnictwo nad Syrią i innymi ziemiami w Azji, ale za jego wujka i ojca jednocześnie- Echnatona (nie wiem skąd masz informacje, że za Tutanchamona). Mądry generał Horemheb opanował politykę zagraniczną Egiptu, ale nie mógł pozwolić sobie na wojnę poza obszarem Egiptu (mówi Ci to coś o wymyślonej wojnie w serialu i nieopuszczeniu przez armię Egiptu?). Armia i gospodarka była zbyt słaba, a samo centrum władzy przechodziło duże zachwianie. Walka między kapłanami toczyła się już wcześniej, Horemheb chciał ją załagodzić. Nastąpił więc powrót do starych bogów i dogadanie się zwłaszcza z upokorzonymi kapłanami Amona. Czyli reasumując: za Tutanchamona powstrzymano rozpad polityki zagranicznej, odbudowano gospodarczo kraj, uporządkowano sytuację religijno/społeczną w kraju oraz przywrócono praworządność (jak na starożytność). Dzięki temu nastał najlepszy okres w historii Egiptu i kilku świetnych Faraonów za koleją: Horemheb, Ramzes I i Seti I i głównie Ramzes II. Ile w tym zasługi Tutenchamona nie wiadomo, ale jedno jest pewne- za jego czasów Egipt znowu stał się najpotężniejszym państwem na świecie.
Co do drugiej sprawy, to teraźniejsi Egipcjanie nie przypominają ani trochę tych ze starożytności. Mieli skórę podobną do współczesnych Arabów, ale inne rysy twarzy. Nie wiadomi skąd się wzięli. Najbliższe pokrewieństwo ze starożytnymi Egipcjanami mają Koptowie. Czarna ludność zamieszkująca Egipt przed przybyciem starożytnych Egipcjan, została przez nich wchłonięta i w czasach Tutanchamona była bardzo rzadka. Z tego co kojarzę Egipcjanie mieli podobnie jak rasa biała kilka kolorów włosów, kiedyś słyszałem o tym, że jeden z Faraonów (wywodzący się z Egipcjan) był rudy.

TomasT

Ramzes II był rudy :-)

Myszkin_filmweb

Nie wiem jak to było 4000 tys lat temu, ale teraz Egipcjanie z południa, z okolic Assuanu i niżej są czarni, z północy karnacja jak Syryjczyka.
XXXXXXXXXX
WIKIPEDIA:
"NUBIA – kraina historyczna znajdująca się w północno-wschodniej Afryce, w południowym Egipcie i północnym Sudanie. Zajmuje środkowy bieg Nilu pomiędzy ASUANEM a Chartumem (między VI a I kataraktą).

W starożytności zwana KUSZ, zamieszkana była przez lud spokrewniony z Egipcjanami, który w połowie II tysiąclecia p.n.e. uległ WYMIESZANIU z napływającymi od południa plemionami.

Nubia była wielokrotnie najeżdżana przez Egipt ze względu na znajdujące się tam duże zasoby złota. Nubia została podbita przez faraonów XVIII dynastii i w latach 1570-1345 p.n.e. była integralną częścią ich państwa. Dopiero w latach 1200-1085 p.n.e. Nubia odzyskała niepodległość. "

A jaki był T.?
XXXXXX
na pewno i Tutanchamon i Horemheb byli "jaśni"/"egipcjańscy"
a NIE "czarni"

współczesna poprawność polityczna z Hollywood:
W "Thorze" jednego z bogów nordyckich zagrał Murzyn (innym był Azjata).
---------------------------
serial "Anno Domini - Biblii ciąg dalszy" (A.D. The Bible Continues)
http://www.filmweb.pl/serial/Anno+Domini+-+Biblii+ci%C4%85g+dalszy-2015-727057/c ast/actors
Maria Magdalena - Mulatka
św. Jan Ewangelista - Murzyn
(apostoł?) Jakub - Murzyn
Anioł (jedyny) - Murzyn

Wladca_Piersicieni

Ja jeszcze dodam, że Żydzi w czasach Jezusa mieli w większości jaśniejszy kolor skóry niż ich dzisiejsi pomieszani z ludnością azjatycką potomkowie. Takze w Anno Domini poprawność polityczna sięgnęła niebezpiecznych granic..
No ale czego oczekiwać od poprawnej politycznie Ameryki, jeśli tam twierdzenie iż starożytni Egipcjanie należeli do rasy czarnej nie zostało oficjalnie obalone, ale jest traktowane jako jeden z niepotwerdzonych poglądów historycznych..Jeśli ktoś by zdecydowanie to twierdzenie chciał obalić w jakimś czasopiśmie naukowym zostałby uznany za rasistę, jak dziś za rasistę uznawana jest Akademia, za nominacje do Oscara. Należy jednak podkreślić, że w Ameryce jest ok 70% ludności białej rasy, potem są latynosi, a dopiero w ilości kilkunastu procent murzyni. Jeszcze trochę, a Napoleona zagra czarny aktor..

TomasT

Ja jeszcze dodam, że Żydzi w czasach Jezusa mieli w większości jaśniejszy kolor skóry niż ich dzisiejsi pomieszani z ludnością azjatycką potomkowie.
XXXXXXXXXXXX

Raczej odwrotnie - to Żydzi z Europy mogli się wymieszać z "Aryjczykami"
Arabowie-muzułmanie są "tolerancyjni", "pluralistyczni" i "ekumeniczni"
jeśli chodzi o małżeństwo Araba z chrześcijanką czy Żydówką
BO... dzieci będą muzułmanami po ojcu...
natomiast brak jest tolerancji wobec małżeństwa Arabki-muzułmanki z chrześcijaninem czy Żydem - bo wiara dzieci dziedziczona jest po ojcu...

ogólnie Żydzi mają "czarne proste" włosy jak na przykład Arabowie
kolor skóry związany jest z kolorem włosów
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolor_w%C5%82os%C3%B3w
żydzi, Fenicjanie i Arabowie należą do "ludów semickich"

natomiast jeśli w Izraelu teraz są jakiś "czarni" Izraelczycy
to wynika to z tego , ze w latach 90-ych XX wieku
Izrael przyjął (oprócz Żydóe z Rosji (czy krajów byłego ZSRR???))
także Etiopczyków wyznania mojżeszowego

W Etiopii (dawnej Abisynii) była wtedy wieloletnia susza, a poza tym wojna domowa, w wyniku której Erytrea oddzieliła się od Etiopii

W Etiopii istnieje do dziś religia mojżeszowa
jest to opisane w książce 'W poszukiwaniu Arki Przymierza" - czy jakoś podobnie
a także w serialu dokumentalnym "Tajemnice Biblii" (Riddles of the Bible") czy "Starożytne Archiwum X" ("Ancient X-Files")
nie pamiętam - w każdym razie w starożytności Arka Przymierza zniknęła ze Świątyni Salomona

miała się pojawić w starożytnym Egipcie - na egipskiej wyspie (Elefantyna ???)
potem w Etiopii - gdzie do dzisiaj Etiopczycy używają w nabożeństwach symbolicznych kopii Arki Przymierza

Wladca_Piersicieni

Wiem o tym co napisałeś;). Zgłaszam jednak jedną poprawkę, bo się nie zrozumieliśmy. Hebrajczycy to lud, który przybył z Europy do Mezopotamii i stąd rozprzestrzenił się na obszarze Syropalestyny. W międzyczasie mieszali się z rdzennymi mieszkańcami ziemi, które zajmowali plus następowało przystosowanie do bardziej słonecznego klimatu. Przez to ich skóra stopniowo ciemniała,ale bezwzględnie należeli do białej rasy. Mogli mieć różne kolory włosów- bardzo często rude, brązowe- w czasach przed Jeusem i w czasach Jezusa było to pospolite. Ich skóra była jasna, gdy opuścili ciepłe rejony Syropalestyny i udali się do Europy, jednak nie tylko przez mieszanie się z Europejczykami- ich odrębność genetyczna pomimo niemal 2 tys lat w diasporze została zachowana. Dzisiaj Żydzi mieszkający w Izraelu nie dbają już tak o czystośc rasy jak kiedyś i ich wygląd się zmienia. Cóż..takie czasy;) Kiedyś religia to był styl życia, kultura, zasady, a teraz duża część Żydów traktuje bardzo lekko wiarę przodków.
Natomiast co do czarnych Żydów, to oczywiście o nich słyszałem;), podobnie jak legendę z Arką Przymierza. Nie mieszkali oni jednak na terenie Izraela i nie powinno być takich kwiatków w filmie o czasach Jezusa.

ocenił(a) serial na 4
TomasT

"Wiem o tym co napisałeś;). Zgłaszam jednak jedną poprawkę, bo się nie zrozumieliśmy" wszyscy traktuja cie jak imbecyla .

ocenił(a) serial na 4
Wladca_Piersicieni

TomasT plecie bzdury, nie ma co go czytac ani z nim dyskutować, naprawdę, udowodniłem, ze przekręca fakty, ale on dalej brnie w swoich zmyślonych teoriach. Szkoda czasu.

Myszkin_filmweb

No mam problem z tym człowiekiem. Prześladuje mnie i wszędzie poniża, obraża bo raz kulturalnie wykazałem mu błąd. Wkurzył się zaczął wyzywać. Wie ktoś co z taką osobą zrobić? Mam dośc jego postów wszędzie po moimi. Szuka punktu zaczepienia wszędzie gdzie tylko mógłby mi dokopać. Jego zachowanie jest dziwne i nienormalne.

ocenił(a) serial na 4
TomasT

To ty mnie obrażasz, non stop zarzucasz mi kłamstwa a sam masz mgliste pojęcie, jeśli będziesz nadal mi odpowiadał to zgłoszę cie do administracji!!! Idź poucz się trochę i przestań mnie zaczepiasz. Co? znów odpowiesz na posta? Nie odpowiadaj!

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Och, na cerze Żydów też się znasz, hahahah, nawet wiesz, że byli jaśniejsi. Kiedy mnie przeprosisz?

Nefertete

"genialny" scenarzysta napisał własną historyjkę typu "FANTAZY bez czarów, bez smoków i gigantycznych węży"
"Tutka" jako bohatera dla przyciągnięcia "nie tak genialnej jak reżyser publiczności...

zapowiedź 4 odcinka w "TeleTygodniu"
w Tebach wybuchła zaraza, faraon "Tutek" w porozumieniu z wezyrem Ajem i generałem H. postanowił spalić całą dzielnicę razem z chorymi mieszkańcami. Nie słyszałem o takim wydarzeniuw historii ludzkośći (nie tylko w historii Egiptu).

Błędy tylko z pierwszego odcinka:
0)
o Murzynie w roli Horemheba już pisałem na tym wątku
1)
miecze mają żelazne - chociaż miecze były krytykowane w filmie:
"Exodus: Bogowie i królowie"
http://www.filmweb.pl/film/Exodus%3A+Bogowie+i+kr%C3%B3lowie-2014-659455/trivia# ciekawostki-2
2)
"Tutek" z przyjacielem trenują mieczami w kształcie sierpa - uderzenia zadają ZEWNnętrzną częścią miecza - tymczasem jak to widaćw 2 odcinkach serialu dokumentalnego "Bitwy starożytności" ("Battles BC") uderzenia zadawano WEWNętrzną częścią
3)
szermierze w tle mają schody wykonane zaprawy - starożytni Egipcjanie nie używali zaprawy murarskiej... dlaczego nie? pewnie dlatego, że nie znali zaprawy... :-)
4)
brak mi fryzur egipskich jak w filmie "Faraon" (Kino Polska 07.02.2016 12:50) czy serialu "Siedem życzeń"....
5)
żołnierze egipscy w marszu noszą tarcze otworem w dół - dopiero na początku bitwy się poprawili...

Wladca_Piersicieni

Na pewno słyszałeś:) Były i przypadkowe i specjalne lub niejasne pożary miast, które powodowały zatrzymanie epidemii. W dawanych czasach często palono wioski trędowatych. Londyn płonął kilkukrotnie, raz jego pożar spodował całkowite zatrzymanie epidemii dżumy. Może to natchnęło scenarzystów do wymyślenia takiej historii? Epidemii jednak nie zatrzyma mały pożar dzielnicy i śmierć ludzi się tam znajdujących. Ludzie w dość niewielkim roznoszą choroby i zarażają się od siebie. Już tysiące lat temu umieliśmy trzymać dośc dużą higienę i zabezpieczać się przed zakażaniami. Choroby roznosiły głównie szczury. Co do reszty zdecydowanie się zgadzam. Tych błędów jest tam więcej- chociażby jeśli chodzi o wiek danych aktorów, pokrewieństwa (totalnie olany temat serialu np jeśli chodzi o Aj- nie był z ludu, był prawdopodobnie dziadkiem Tutanchamona, albo kimś z bardzo bliskiej rodziny, a nie pochodził z niższych warstw społecznych jak sugeruje serial)

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Nie czytajcie jego bzdur, on się na niczym nie zna, wkleja z netu ścinki bez zrozumienia hahahah

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Tyle błędów i nazywasz to jedną z najlepszych produkcji o starozytnym Egipcie?!?

Myszkin_filmweb

No mam problem z tym człowiekiem. Prześladuje mnie i wszędzie poniża, obraża bo raz kulturalnie wykazałem mu błąd. Wkurzył się zaczął wyzywać. Wie ktoś co z taką osobą zrobić? Mam dośc jego postów wszędzie po moimi. Szuka punktu zaczepienia wszędzie gdzie tylko mógłby mi dokopać. Jego zachowanie jest dziwne i nienormalne.

ocenił(a) serial na 4
TomasT

To ty mnie obrażasz, non stop zarzucasz mi kłamstwa a sam masz mgliste pojęcie, jeśli będziesz nadal mi odpowiadał to zgłoszę cie do administracji!!! Idź poucz się trochę i przestań mnie zaczepiasz. Co? znów odpowiesz na posta? Nie odpowiadaj!

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Myślisz, że bezkarnie będziesz mi wciskał bzdury skoro ja mam rację?! Zgłaszam cie do administracji za PRZEŚLADOWANIE

ocenił(a) serial na 4
TomasT

Na przyszłość mam radę, jeśli coś cię przerasta, wstrzymaj się taktownie od ocen, bo dajesz świadectwo nie o przedmiocie swojej oceny, a o sobie. I nie jest to świadectwo dobre.

Wladca_Piersicieni

Charakteryzacja to ogółem leży i kwiczy, zwłaszcza w babskim wydaniu. Jak się przypatrzeć Anchesenamon, więcej tu Instagrama czy Karadashianek niż starożytności. Kto by pomyślał, że naszego Faraona nawet po tylu latach będzie można jako wzór postawić.

Nefertete

TVP HISTORIA: film dokumentalny "Nefertiti i zaginiona dynastia" ("Neferetiti and the Lost Dynasty", Wielka Brytania 2006 )
o odkryciu grobowca Tutanhamona
dzisiaj w sobotę o 18:30, jutro w niedzielę o 22:55