PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721998}

To moje życie!

O Hayat Benim
2014 - 2017
7,6 392  oceny
7,6 10 1 392
To moje życie!
powrót do forum serialu To moje życie!

Obie są zaje..te . Fajna jest Bahar , ale i podla Efsun budzi u mnie sympatie

DONEK_filmweb

Ja lubię najbardziej Bahar. Efsun jest mi raczej żal, gdyż przez swoją chciwość i zazdrość jest tak naprawdę sama. Nikt jej praktycznie nie lubi. Jej miłość do Atesa jest wyimaginowana. Zależy jej na tym co ma i co powinna mieć Bahar.

DONEK_filmweb

Nie znoszę Efsun. Nie widziałam większej egoistki. Zawsze tylko to ona ma najgorzej i to ona cierpi i Bahar jest wszystkiemu winna. Pieniądze przesłaniają jej świat. A to jak "pocieszała" Secil, gdy jej dom spłonął: Nie przesadzaj z tym cierpieniem, twój dom to nie była rezydencja. Czekam na jej marny koniec i czekam, aż słowa Huyli się spełnią.

ocenił(a) serial na 8
jagodajulia

Jak widzę BAHAR i jak się zachowuje od razu bym się oświadczyl . A Efsun to dziwna dwuznaczna postać może przejść przemianę , ja obstawiam że spiknie się z tym niby kuzynem synem tej od której odszedl mąż , a na końcu się wszystko uloży

DONEK_filmweb

Bahar jest tak dobra, że jej mąż na pewno będzie szczęściarzem. Ates mógłby nim być, ale niestety unieszczęśliwił ich oboje... :(
Ja już bym bardziej Nuran nazwała dwuznaczną postacią. Ostatnio zauważyła jak wychowała córkę. Natomiast Efsun w głowie tylko kasa: im więcej tym lepiej. Nie wiem, czy Efsun i Arda będą działać w jednym teamie, on jej nie znosi.

jagodajulia

Efsun potrzebuje raczej prawdziwej miłości. Faceta, który ją pokocha, otoczy opieką i zabierze jak najdalej. Wtedy jest szansa, że się zmieni. W niej jest dużo zazdrości. Zdaje sobie sprawę, że miłość jaką darzy ją Mehmet i Hasret należą się tak naprawdę Bahar i to ją wkurza. Co do Nuran to tej postaci nie lubię od samego początku. Nigdy nie dbała o Bahar i cały czas daje jej to odczuć. Ona nigdy się nie zmieni. Nią rządzi kasa i nie odczuwa żadnych wyrzutów sumienia. W przypadku Ilyasa to nie wiem co sądzić o tej postaci. Denerwuje mnie, gdy się tak trzęsie przy Nuran. Chce coś powiedzieć a za chwilę zmienia zdanie.

Kassandra86

Wg mnie Efsun nie jest zazdrosna o miłość Mehmeta, czy Hasret, bo matka ją kocha tylko o Bahar, o jej pozycję społeczną, o jej wiedzę, ogólnie o jej życie. I sądzę, że jak już ma być zazdrosna o jakaś miłość to o miłość Ilyasa wobec Bahar.
I wg mnie Nuran traktując Bahar i Efsun inaczej zaszczepiła w Efsun pewną zazdrość.

ocenił(a) serial na 10
Kassandra86

Efsun nikogo nie kocha ona nie umie kochać. Ma tylko potrzebę bycia w centrum zainteresowań. Chce mieć wszystko co ma Bahar. Ates ją interesuje tylko wtedy gdy jest nim zainteresowana Bahar. O ile Nuran czasem potrafi być dobra to Efsun tylko wtedy gdy ma w tym interes. Zresztą matka ją rozpuściła.

Malgorzata_Grodzka

Efsun jest jak pies ogrodnika. Sama jest nieszczęśliwa więc nie pozwoli aby Bahar zaznała szczęścia.

Malgorzata_Grodzka

Efsun umie kochac ale nie bede spoilerowac

DONEK_filmweb

Bahar jako postać jak dla mnie jest mdła i bez wyrazu. Nie ma charakteru i nie umie walczyć o swoje.W serialu pokazują, że Bahar jest niby mądrzejsza od siostry, ale w porównaniu do intryg Efsun jej inteligencja wypada blado. Bohaterka przez chwilę nie miała cienia wątpliwości, że może to ona jest córką Mehmeta. Postać sieroty i bardzo naiwnej dziewczyny, która niewiele wnosi do serialu. Efsun jest bardzo ciekawą postacią. Nie można jej zakwalifikować jako całkiem złej. Na początku serialu widać było, że Efsun wykorzystuje siostrę i ją pogardza. Nie uważam, że ta postać jest całkiem zepsuta, bo odcięła by się całkiem od swoich znajomych z dzielnicy i ubogiej rodziny jeśli by jej zależało na pieniądzach. Widać, że Efsun często ma wyrzuty sumienia, ale nie chcę się do tego przyznać przed innymi. Efsun tak naprawdę cierpi, bo trzyma w sobie mroczne sekrety swoich rodziców. Bahar została ochroniona i żyję w nieświadomości i stąd moim zdaniem wynika nienawiść do niej ze strony Efsun. To Efsun się poświęciła dla rodziny i zgodziła się wejść w rolę córki Mehmeta. To zniszczyło jej psychikę i Efsun ciągle walczy ze swoimi demonami(idealnie to było widać w dzisiejszym odcinku). Serial oglądam wyłącznie dla postaci Efsun i Nuran. Bez tych postaci ten serial dla mnie nie istnieje.

F_A_N_T_A_Z_J_A

Efsun nie odcięła się od swojego starego świata tylko dlatego, że w nowym świecie nie ma przyjaciół, nikt nie chce się z nią przyjaźnić. Przecież jakby Arda, czy Huyla traktowali ją jak kogoś swojego, a nie wroga to Efsun na pewno nie utrzymywałaby kontaktu z Secil.
Taaaa, Efsun jest najbardziej pokrzywdzoną osobą prze wszystkich...:/ Przecież ona zgodziła się zostać córką Mehmeta dla kasy, a nie po to, aby ratować rodzinę, bo de facto oni nie zabili Yusufa. To był wypadek i jakby się przyznali to na pewno po jakimś czasie wyszłoby, że oni są niewinni. Jednak Nuran od tych pieniędzy poprzewracało się głowie i stąd jej pomysł. Nuran nie powinna tylko rozpieszczać Efsun, powinna również od niej coś wymagać, aby ta skończyła szkołę poszła do pracy, ale mamusia pewnie cały czas tylko narzekała jak to nie mają pieniędzy...

jagodajulia

Ja tylko uważam, że to najciekawsza postać i jakby były same postacie dobre jak Bahar to ten serial byłby bardzo nudny. W jakimś sensie ta postać jest pokrzywdzona(jeśli chodzi o ten ciężar psychiczny) i dalsza fabuła serialu pokazuje, że jakoś pieniądze nie potrafią uszczęśliwić Efsun. W serialu jakoś nie pokazują by wielce szpanowała tym, że ma kasę (pokazali tylko, że parę drogich szmat sobie kupiła i bransoletki dla matki). Efsun jest zepsuta i psychiczna, ale zdarza jej się pokazać bardziej ludzką twarz i to w tej postaci jest dla mnie bardzo ciekawe. Dziś w odcinku pokazali, że boi się, że siostra umrze i przeżywa to wszystko co jej wyrządziła złego. Ciężko stwierdzić dlaczego Efsun nadal utrzymuje kontakt z ludźmi z dzielnicy. Uważasz, że nikt jej z wyższych sfer nie lubi, ale tak naprawdę nie pokazali, że stara się kogoś poznać. Arda, Huyla to obcy dla niej ludzie i ciężko by z nimi sympatyzowała skoro od początku traktowali ją jako przybłędę. Postronnych osób póki co nie pokazali.
Bahar ma niby tyle przyjaciół, ale widzimy w serialu tylko przyjaciółkę Efsun - Secil. Eks chłopak Bahar wolał Efsun skoro zdradził tamtą.

F_A_N_T_A_Z_J_A

Nie twierdzę, że nie jest ciekawą postacią. Ja jej nie lubię, bo mimo, że od czasu do czasu pokaże swoją ludzką twarz to jednak przeważają w niej złe cechy. Na początku była scenka jak Efsun obroniła Bahar przed tą sekretarką w firmie i później wspomniała Atesowi, że broniła Bahar przed dzieciakami z dzielnicy, gdy jej cukierki zabierali, więc pewnie w jakiś pokręcony sposób kocha siostrę, ale może to też być przywiązanie do Bahar. Razem się wychowały i Bahar raczej "kryła" Efsun, więc to też w jakiś sposób wpłynęło na jej relację z Efsun. Jednak Efsun świadomie krzywdzi Bahar i to mi się nie podoba. Efsun też krzywdzi rodziców.

Tak, Efsun chodziła do szkoły i z nikim nie nawiązywała kontaktów. Arda i Huyla to obcy ludzie, ale to niby jej "rodzina", z którą nie potrafi się dogadać.

Nie wiem, czy było kiedyś wspomniane, że Bahar ma wielu przyjaciół, chyba nie. Poza tym jak wspomniała kiedyś Atesowi, z Alpem rzadko się spotykali, bo ona musiała pracować, więc pewnie nie miała czasu na przyjaciół. Ostatnio pojawiła się jej koleżanka ze studiów i kolega z młodszych lat. A co do Alpa, to widocznie on nie kochał Bahar, widać jak ją okłamywał... A Efsun jak tylko dowiedziała się, że Alp i Bahar chodzą ze sb to pocałowała Alpa, więc pewnie Alp zmienił obiekt zainteresowania.

W tym temacie nie spoilerujemy.

ocenił(a) serial na 10
F_A_N_T_A_Z_J_A

Bahar ma bardzo silny charakter co miała podważać DNA? Umie walczyć o siebie i o rodzinę uczciwie ale w przeciwieństwie do Efsun nie chce krzywdzić innych. To Bahar pracowała nie Efsun. Z jednym się zgadzam że u Efsun to do czego zmusiła ją matka pogłębiło jej negatywne cechy charakteru. A ona cierpi bo jak Bahar umrze to nie będzie miała na kim wyładowywać frustracji. Efsun czerpie siłę z Bahar jest jej to niezbędne to ją dowartościowuje. W końcu my jako widz wiemy że między Efsun a Atesem nic nie było a Bahar tego nie wie

Malgorzata_Grodzka

Nie dostrzegam silnego charakteru u Bahar. Przez wiele lat była popychadłem dla Nuran i sługusem dla Efsun (odrabiała za nią lekcję, dawała jej swoje ciężko zarobione pieniądze) a z fabuły widzimy, że Efsun zawsze źle traktowała Bahar. Jakby miała silny charakter dawno by się wyniosła z takiego domu i wynajęła coś wspólnie choćby z jakąś koleżanką. Ates jej wyznał swój sekret a ta nie umiała sobie z tym poradzić i pognała po pomoc do obcego faceta Mehmeta by się mu wyżalić. Efsun jej zniszczyła ślub. Bahar wróciła do domu do rodziców i było pokazane jak załamała się psychicznie (gdzie tu jej siła ???).

F_A_N_T_A_Z_J_A

Skoro Bahar tyle czasu spędziła z Nuran i Efsun to musi mieć silny charakter. Inna już dawno by dała spokój i się wyprowadziła, ale ona nie. Efsun nie zawsze źle traktowała Bahar (jak wspomniałam wcześniej, Efsun broniła Bahar przed dzieciakami z dzielnicy), a Bahar jako osoba o dobrym sercu szukała w ludziach dobroci, nawet Ates jej kiedyś to wypomniał.

A co do tego sekretu to mi się nie podobało, że Bahar od razu powiedziała Mehmetowi...

A Efsun co odstawiała jak Bahar wyprowadziła się do Atesa?

Bahar może i załamała się po nieszczęsnym ślubie, ale się pozbierała, więc jest silna ;)

Malgorzata_Grodzka

Jak ja się cieszę, że Ates nie zdradził Bahar. To było coś na co czekałam.

jagodajulia

Ojjj tego raczej można było się domyślić, znając schematy w takich serialach, no i trochę męskiej fizjologii, jakkolwiek oczywiście na potrzeby serialu mogli to trochę naciągnąć ;)
Swoją drogą, Ates był mega naiwny, bo mógł zaciągnąć Efsun na obdukcję i wyszłoby szydło z worka, tj. dziewczyna twierdziła, że to jej pierwszy raz i lekarz od razu mógłby to zweryfikować, a nawet orzec czy w ogóle doszło do stosunku w ostatnich godzinach ;) Niestety na potrzeby seriali ujmuje się bohaterom trochę inteligencji. Inny przykład - Bahar wygląda ponoć jak Hasret w młodości (wg jej dziadka i wg zdjęcia z młodości matki), tymczasem ani Hasret, ani Mehmet nic nie podejrzewają...

ocenił(a) serial na 10
innertia

No może mógł ale kto by to zrobił? Człowiek mądry jest po czasie. Wprawdzie to fikcja ale w życiu też od razu się nie reaguje prawidłowo. Zresztą Ates raczej nie uwierzył że to był jej pierwszy raz w końcu śledził ją i Alfa. Nie mniej nawet jak nic nie pamięta to czuje się winny w końcu obudził się z nagą kobietą w łóżku. Dla mnie zachwycać się Efsun to jak uważać że nalezy w życiu iść po trupach. Sama nie umiem kłamać i też łatwo mnie oszukać. Człowiek uważa że inni postępują tak jak on. Stąd Bahar wszędzie widzi dobro a Efsun odwrotnie

innertia

W telkach latino bardzo często prot zdradza protę, a to moja dopiero druga turecka telka, więc jeszcze nie wiem jak to u nich jest.

Ja też uważam, że Ates nie uwierzył, że to jej pierwszy raz. Poza tym w takiej sytuacji na pewno inaczej się myśli, a jak był pijany i nie wie co robi po pijaku to jej uwierzył.

Tak, co do podobieństwa Bahar do Hasret też mi się to nie spodobało. Miałam nadzieję, że ktoś to podobieństwo zauważy, a jedyną osobą był dziadek i Guleser i jeszcze pewnego dnia Mehmet. Jednak z drugiej strony Efsun zrobiła badania DNA, dwukrotnie, które wyszły pozytywnie. A ja jeszcze wspomnę o imieniu. Dziwne, że jak Hasret dowiedziała się, że jej córka ma na imię Efsun nie wspomniała, że zawsze chciała dać córce na imię Bahar. Dopiero później w rozmowie z Efsun o tym powiedziała.

To ja jeszcze dodam postawę Atesa wobec Efsun. Szybko ją rozszyfrował i chciał zdemaskować przed Bahar, ale jak tylko ta była mu pomocna w sprawie dotyczącej jego rodziców to od razu przestała być wrogiem...:/

ocenił(a) serial na 8
jagodajulia

kupy się nie trzyma patrząc na ten islamski świat , ale zagrane jest dobrze .

DONEK_filmweb

Wg mnie nie jest tak źle. Nie znam islamskiego świata, więc trudno mi ocenić czy jest, aż tak źle.

jagodajulia

Czekaj... bo ja nie oglądałam od początku i nie znam motywu z Alfem, jakkolwiek podejrzewałam, że Efsun nie jest dziewicą ;) I po drugie - to Ates wie, że Esfun kłamie??!!!

Co do badań DNA, to też nie widziałam tych odcinków, ale pobierali krew czy może włosy? Bo wtedy Efsun mogłaby podmienić.

ocenił(a) serial na 10
innertia

Najpierw Efsun włosy- wzięła ze szczotki Bahar, za drugim razem Nuran przekupiła pracownika laboratorium. A Efsun potajemnie spotykała się z Alfem i spała z nim. Ates nawet ją śledził

innertia

Ates wie, że Efsun bardzo często kłamie, ale uwierzył jej, że sb spali.

jagodajulia

Chodziło mi o to, czy Ates wie, że Efsun nie jest córką Mehmeta ;)

innertia

Aaa o to :) Ates nie wie. Osobami które wiedzą, że Efsun nie jest córką Mehmeta są: Nuran, Ilyas, Beiza, i jej matka, Hatice (ale ona nie żyje) i od niedawna Sakine.

jagodajulia

Tyle osób wie (oprócz Nuran, która do grobowej deski trzymałaby to w tajemnicy) a nikt nie może nic powiedzieć.

Kassandra86

Beiza dostała kasę, a jak powiedziała matce to ta stwierdziła, że muszą się wyprowadzić i że nie będę się wtrącać, czy jakoś tak.
Hatice chciała powiedzieć prawdę to zginęła.
Teraz nadzieja w Sakine :D :P Tylko, że ona nie ma niezbitych dowodów. To wszystko jej podejrzenia, ale zaczyna działać :D Może jej się uda coś zrobić.

jagodajulia

Wiadomo, że serial ma trzymać widza w napięciu więc tak szybko nie może się to wyjaśnić, choć jest to irytujące, że już już coś się dzieje i nic z tego nie wychodzi. Czekam z niecierpliwością aż się rodzina połączy.

Kassandra86

Tak, mnie też często irytuje, gdy prawda wciąż nie wychodzi na jaw, a najbardziej wtedy, gdy Efsun z Nuran krzywdzą Bahar, albo ją poniżają...

jagodajulia

Myślicie, że to Sakine wymalowała na ścianie ten napis? :)
I ciekawi mnie, kto ukradł pieniądze? Może Nuran wykopała, a teraz rżnie w głupa, za przeproszeniem ;)

ocenił(a) serial na 10
innertia

to facet chyba wiem kto

innertia

Przedtem tak właśnie myślałam, po tym, co powiedziała, ale po dzisiejszym odcinku stwierdzam, że to raczej ten szofer, skoro wie o wszystkim.

ocenił(a) serial na 10
jagodajulia

też tak myślę

Malgorzata_Grodzka

Ciekawe, czy zostanie wyjaśnione skąd zna prawdę.

ocenił(a) serial na 8
DONEK_filmweb

Bahar jest śliczna i miła, a Efsun jest brzydka i wredna .Dziwię się tamu Mehmetowi i reszcie ,że dają się nabierać.

ocenił(a) serial na 8
DONEK_filmweb

Szofer dostal nieżle po ryju i brzuchu od mężczyzn Bahar . Ale na końcu odcinka mial się już dobrze . Skakać może , ale Nurran mu pewnie pokaże gdzie raki zimują .

ocenił(a) serial na 8
DONEK_filmweb

Wg . mnie kradzież tego zlota to nie sprawka szofera

DONEK_filmweb

Dlaczego tak myślisz? Wspomniał o złocie i nawet jak Nuran wytknęła mu, że już im to złoto ukradł to niech sb odpuści, a on nie zaprzeczył, że nie ukradł... Aaa i jeszcze jednego nie mogę rozszyfrować... Nie wiem, czy oni mówią o milionie, czy bilionie, bo lektor raz tak tłumaczy, a raz inaczej... Ale z drugiej strony bilion to byłoby za dużo kasy

ocenił(a) serial na 8
DONEK_filmweb

Ates dziś blysnąl , widok skaleczonych ust Bahar i wiedzial co ma robić . wspólczesny rycerz który broni swojej lubej

ocenił(a) serial na 10
DONEK_filmweb

szkoda że tacy tylko na filmie

DONEK_filmweb

Tak, Ates zachował się tak ja powinien. Szkoda, że tacy mężczyźni tylko w serialu.

jagodajulia

Przez zmianę godziny emisji nie dam rady oglądać :/ Co najwyżej ostatnie 10 minut, jeśli się uda, żenada te godziny. Dobrze, że mam informatora, który mi streszcza ;)

użytkownik usunięty
innertia

Przecież możesz oglądać na anyfiles, a także na cda

innertia

Ja też czasem nie mam jak obejrzeć, ale wtedy nadrabiam w necie, na gryzoniu, albo tak jak napisała sandra_3_2.

ocenił(a) serial na 10
innertia

na cda masz za darmo o dowolnej godzinie

innertia

Dzięki!

ocenił(a) serial na 8
DONEK_filmweb

Wyznanie milości Bahar w deszczu wzruszające musialem ukrywać lzy , też tak chcę by dziewczyna mnie kochala

DONEK_filmweb

Kiedyś na pewno taką znajdziesz ;)