PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=790126}

The Good Doctor

2017 - 2024
7,7 45 tys. ocen
7,7 10 1 44897
5,7 6 krytyków
The Good Doctor
powrót do forum serialu The Good Doctor

Mówią, że to na podstawie koreańskiej dramy. Sama nie widziałam jeszcze żadnej produkcji, ale jestem ciekawa co ich skłoniło do amerykańskiej wersji.

Tsurumivy

Prawdopodobnie to, że była świetna (w mojej opinii) i ogólnie bardzo dobrze przyjęta. Tematyka też trochę standardowa, trochę nie. a amerykańska wersja, tak jak to z nimi bywa...

Tsurumivy

Koreański Good Doctor może nie jest jakimś wybitnym serialem. Ma swoje wady, ale generalnie jest to całkiem dobra produkcja. Amerykańska to niestety, przynajmniej w pierwszym odcinku, niemalże kopia 1:1. Zmiany są naprawdę niewielkie głównie wynikające z mniejszej ilości czasu (koreański odcinek trwa ponad godzinę) albo po prostu zmiany lokalizacji. Porównując aktorów Joo Won wypada znacznie lepiej od Freddie Highmore'a. Nie potrafię się zachwycać tym serialem skoro widziałam już to samo, ale w lepszym wydaniu.

Eriu

Czy koreańska wersja jest gdzieś dostępna do obejrzenia ?

nikasia

Z polskimi czy angielskimi napisami?

Eriu

Miło byłoby z polskimi, ale z angielskimi też będzie ok :)

nikasia

Na pewno są polskie napisy, ale nie mam pojęcia czy można obejrzeć online. Z angielskimi powinny być na viki. Na pewno były, ale u nich bardzo często zmienia się licencja na udostępnianie w innych krajach niż USA albo tylko dla tych co mają subskrybcję.

Eriu

Dziękuję :)

nikasia

Na viki z polskimi napisami. Jeśli chodzi o amerykańską wersję to coraz bardziej się rozmija z oryginałem. Wycięte wszystko co było interesujące w poprzednim. Został po prostu serial o lekarzach, na dodatek niezbyt ciekawy.

111_111

nikasia

Tłumaczenia koreańskich dram najlepiej szukać na polskich forach - baka; dramaqueen; lizards. Good doctor przetłumaczyli na Baka fansub
http://baka.dramawiki.pl/viewtopic.php?p=414965&sid=1f69f9038f481fabc7626faf66c4 efff#414965

majka30

ocenił(a) serial na 9
nikasia

Jest na cdapl

Maila

ocenił(a) serial na 10
Eriu

Po pierwszym odcinku obie wersje wyraźnie się rozjeżdżają.... i dobrze
Nie ma silnego miłosnego przesłania... za to jest murzynka ;-P
Zamiast 20 odcinków pewnie będzie 20 sezonów... amerykańscy telewidzowie zachwyceni
A koreańska wersja w odniesieniu do koreańskiego kina zwykła jest... bez wypieków

Eriu

Co prawda nie oglądałem koreańskiego odpowiednika, może też dlatego nie staram się obu serial porównywać ;) - Ale uważam że Freddie Highmore pasuje do roli doktora z autyzmem (przynajmniej po pierwszym odcinku), a trzeba naprawdę dużego talentu aktorskiego żeby zagrać autystycznego bohatera .

ocenił(a) serial na 9
buterfly

Koreański autyzm jest różny od amerykańskiego moje wyobrażenie autyzmu jest bliższe wersji amerykańskiej - nie miałem styczności z autyzmem. W koreańskim serialu ważna role grają knowania w celu przejęcia szpitala. No i w paru przypadkach dramatyzym koreńskich zabiegów chirurgicznych przerasta serial amerykański. Jestem po 10 odcinkach obu seriali. I jak narazie nie mogę się zdecydować na wskazanie lepszego

zibip47

Też akurat nie miałem styczności z autyzmem - Ale wiadomo każdy ma swoje wyobrażenie o chorobę (pewien specyficzny sposób chodzenia , gestykulacji rękoma) i Freddie zdecydowanie spełnił moje oczekiwania .

ocenił(a) serial na 8
Tsurumivy

Pewnie im się czytać napisów nie chciało haha. Tak na serio, to jestem fanką koreańskich seriali, ale akurat pierwowzoru nie widziałam. Dla mnie jako serial lekarski taki sobie, interesuje mnie tylko postać głównego bohatera, bo jednak to nietypowy charakter w serialu medycznym. Jak gra ten aktor też mi się podoba. Reszta nic świeżego w tej tematyce

Tsurumivy

Szukałem dość długo i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat sezonu 2 (wersja koreańska). Wiecie może czy takowy będzie ?

Chmiela_filmweb

W koreańskich serialach drugie sezony są wyjątkowo rzadko spotykane, praktycznie każdy serial jest jednosezonowy. A to ile odcinków ma sezon to już inna sprawa :p Standardowo 12-20 po 60min, ale historyki mogą mieć i 50 odcinków :) Dlatego nie spodziewałabym się nowego sezonu w wersji koreańskiej.

aniula1912

Szkoda. A znasz może tytuł dla tego serialu, do którego napisali ten utwór : FT ISLAND - SEVERELY ?? Nigdzie nie mogę znaleźć :/

Chmiela_filmweb

To chyba tylko teledysk, nie drama :) Poszukałam na anglojęzycznych stronach i u tego piosenkarza/aktora nie ma takiego filmu ani serialu, po komentarzach na YouTube też można tak wywnioskować.

aniula1912

a poleciasz jakąś drame własnie o takiej tematyce ? :) trochę się wkręciłem, tylko żeby jakieś napisy były

Chmiela_filmweb

Takiej czyli jak w teledysku czy jak "the good doctor"?

aniula1912

Bo połączeniem obu jest w sumie Doctor Stranger :p Mi jakoś wybitnie nie przypadła ta drama do gustu (trochę się dłużyła), ale porusza dość mocne tematy i ma przesłanie.

aniula1912

Dziękuje, dziś zobaczę :)

ocenił(a) serial na 1
Tsurumivy

Japończycy również kręcą swoją wersję doktorka