13 lat , to nie tacy młodzi, wydaje się tak, bo to homoseksualna para, a taka para w filmach czy serialach jest pokazywana jak mają, skończone 18 lat, heteroseksualne pary są pokazywane już w przedszkolu.
Myślę, że wydaje się tak, dlatego że odtwórca Jude'a jest w podobnym wieku do postaci przez niego granej, podczas gdy cała reszta aktorów jest o dobre kilka lat starsza niż ich postaci. Przez to Jude wydaje się takim małym dzieciaczkiem i ludzie nie zwracają uwagi na to, że on nie ma 10 lat tylko 13.
Ja sama szczerze mówiąc myślałam, że jest młodszy. 13 lat to wcale nie taki młody wiek na pierwszego chłopaka/dziewczynę, więc fajnie by było ;)
Właśnie się zaczęłam nad tym zastanawiać, ale moim zdaniem nie powinni wprowadzać takiego wątku do serialu. Wątpię, żeby dzieci w tym wieku już były w stanie określić swoją orientację. Ale ciekawe co to się podzieje w następnym sezonie ;) Juz nie mogę się doczekać <3
Chyba źle się zrozumieliśmy. Napisałam "Wątpię, żeby dzieci w tym wieku już były w stanie określić swoją orientację." Akurat w tym zdaniu chodziło mi o orientację homoseksualną, bo o tym mowa, ale poza tym wątkiem moje zdanie odnosi się do KAŻDEJ orientacji... nieważne czy jest taka czy inna. Nie rozumiem o co ten bulwers ;D
O to, że pewnie jakby chodziło o heteroseksualny związek takich trzynastolatków to byś tego pewnie nie napisała.
Dlaczego nie powinni? A czy Jude musi zaraz się określać, czy jest hetero czy homo, a może nawet bi? Przecież jest w wieku dorastania, czyli zmienia się, targają nim silne emocje, szaleją hormony.. dziś mógłby podobać mu się Connor a za miesiąc jakaś dziewczyna - to by mnie nie zdziwiło.
Dzieci są to już w stanie określić w przedszkolu czy na początku podstawówki, gdy tylko zaczynają się kontakty społeczne z szerszym gronem. 13 lat to wcale nie tak mało, to normalne, że w tym wieku wszyscy zaczynają się interesować związkami. Racja, gdyby Conor miał mieć dziewczynę, to nikt by się nie zastanawiał czy to za wcześnie. Jesus i Mariana są tylko 2/3 lata starsi od Conora i czy ktoś się zastanawia, czy Jesus powinien uprawiać seks czy wiązać się z kimś? Wątpię. Ale pewnie, gdyby poznał chłopaka, to padałoby pytanie czy to nie za wcześnie, bo w końcu ma tylko 15 lat.
Naprawdę mam nadzieję, że scenarzyści potraktują ten wątek poważnie. Osobiście uważam, że coś jest na rzeczy między nimi.
A z tym wiekiem to niektórzy przesadzają, Mariana ma 15 lat, a raczej nie ma jakiegoś większego problemu z ukazywaniem jej bliższych relacji z innymi. Plus, Jude będzie miał niedługo 14 lat.. Wiec nie wiem czemu wszyscy widzą go jako takie dziecko, on sam w sumie wydaje się dosyć poukładany jak na swój wiek.
Też mam taką nadzieję, że scenarzyści w dobrym kierunku rozwiną ten wątek i go poprowadzą w przemyślany sposób.
Bo wygląda na młodszego, to według mnie jedyny powód ;) Ja sama muszę sobie przypominać, że on nie jest już jednak takim małym dzieckiem ;p