PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10033004}

Tatuażysta z Auschwitz

The Tattooist of Auschwitz
2024
6,1 4,6 tys. ocen
6,1 10 1 4601
5,6 5 krytyków
Tatuażysta z Auschwitz
powrót do forum serialu Tatuażysta z Auschwitz

Zakłamanie

ocenił(a) serial na 1

Wszystkim, którzy się tak podniecają książką radze przeczytac o autorce i o pozwie jaki otrzymala za znieslawienie i kolorowanie, dopowiadanie do straszliwej historii Auschwitz. Splunąć to za mało.

ocenił(a) serial na 1
Dziurexx

Zgadzam się całkowicie. Piętnować takie dzieła potworki.

ocenił(a) serial na 9
Dziurexx

Może trzeba zmienić kategorie filmu na dramat fantasy z dopiskiem wszystkie postaci i nazwy są fikcyjne. Było tak napisane ? Ru.... wszystkich - to jest "miłość" współczesnych czasów !

ocenił(a) serial na 6
Dziurexx

Na początku 1 odcinaka jest napisane że to fikcja literacka. To nie wiem skąd ta spina

ocenił(a) serial na 8
televisjon

Choćby dlatego że w polskiej wersji wprowadzono masę korekt np. Penicylinę zamieniono na Lek :) a dopiero po którym dodruku zmieniono opis na to że to fikcja literacka opierającą się w jakimś stopniu (lub inspirowana) faktami.

ocenił(a) serial na 1
televisjon

Może dlatego, że wykorzystują prawdziwe osoby, wymieniają je z imienia i nazwiska a następnie przekłamują ich historię :) Dodatkowo, przedstawiają fałszywe, nie mające prawa się zdarzyć wydarzenia, jak to, że Lale jest pilnowany przez esesmana 24/7. To był hotel czy obóz, powiedz mi? Twórcy zrobili to wyłącznie lecąc na hajs.

televisjon

Stąd, że fikcją może być romans więźniów. Wymyślanie od zera rzeczywistości obozów śmierci jako miejsc, w którym więźniowie karmieni czekoladą i kiełbasą, charatajacy w gałę i relaksujący się na „terenach rekreacyjnch” z czystej tylko złośliwości umierają w ilości 11 MILIONÓW - to już już się uwłaczanie pamięci zamordowanych.

ocenił(a) serial na 1
Dziurexx

Zgadzam się. Robić z obozów koncentracyjnych tło dla romansidła jest conajmniej niesmaczne…

Asia101993

W czasach tak beznadziejnych, miłość mogła być czymś, co pozwalało przetrwać. Jest jak byk, że fikcja, książka się dobrze czytała, zobaczymy jak serial wypadnie

mzap

Nie, nie mogła. Sami ocaleńcy o tym mówili i pisali. W obozach rodziły się dzieci, a ich matki patrzyły, jak umierają z głodu, chorób lub na skutek eksperymentów - czyżby te matki nie kochały, że miłość nie ocaliła ich dzieci..? Jeśli natomiast ktoś twierdzi, że „dobrze czytała się” książka w której więźniowie obozu zagłady karmią się czekoladą, wymieniają pończoszkami, a w weekendy odpoczywają na terenach rekreacyjnych grając w piłkę - to ja nie mam pytań…

zofiam_filmweb

I spoko,miej swoje zdanie ;) pozdro

ocenił(a) serial na 1
mzap

"Swoje zdanie" na temat obozów koncentracyjnych ????
A podobało by ci się np. moje zdanie na temat np. gwałtu na Tobie, np. przez 5 "uchodźców" ?
Chciała byś aby powstał na ten temat film, jak to było fajnie i romantycznie ?
Jak w takich sprawach można mieć "swoje zdanie" ?

Dziurexx

Pozew był w sprawie Cilki- jej pasierb pozwał tę autorkę. Prosił by chociaż zmienić imiona lub dopisać, ze jest ona postacią fikcyjną. Jedyne imię jakie zmieniła, to męża Cilki z Ivana na Aleksandra. Ten pan mówił, że miał złotą macochę i nie pozwoli uwłaczać godności zmarłej.