każdy kto słyszał o aryan brotherhood , mexican mafia czy mongols mc wie że w Kalfornii biali i latynosi mają "sojusz" przeciwko czarnym, reżyser serialu jednak w obawie przed oskarżeniami o propagowanie nienawiści rasowej zjednoczył wszystkie rasy w walce ze złymi naziolami, szkoda tylko że realny świat wygląda zupełnie inaczej, w Kalifornii od wielu lat trwa wojna rasowa między latynosami i afroamerykanami w której zgineło już wiele osób, białe faszystowskie gangi przyjmują do swoich szeregów żydów i półlatynosów , inną sprawą jest że założycielem największego w USA białego gangu o nazwie aryjscy bracia był człowiek pochodzenia żydowskiego Tyler Bingham (na jednej ręce miał wytatuowaną swastykę a na drugiej gwiazdę Dawida), ale reżyser wolał nie poruszać drażliwych tematów więc stworzył bajkową historię w której bohaterzy dopuszczają się wszelkiego rodzaju zbrodni, od morderstw i gwałtów po handel kokainą wszystkim byle tylko nie rasizmem, baju baju
ciekawe czy kiedyś ktoś będzie na tyle odważny by przedstawić ten "kalifornijski kryminalny świat" bez cenzury
obejrzyj dokument, jak spragniony jesteś rasizmu w gangach.
a tak w ogóle, to już nie zauważyłeś, jak na 'czarny' gang SoA zwala zabójstwo żony Opiego? i co z tego potem wynika?
Nie zauważyłeś ataku Tiga na 'czarny' gang i zabójstwa dziewczyny przywódcy dziewiątek?
i bardzo śmieszne jest, jak według ciebie jedyna działalność gangów to walka na tle rasowym. pozdro.
SAMCRO to raczej cwaniaki które chcą się nachapać, a nie banda zaślepionych chorymi ideałami cymbałów. Trudno żeby mieli tłuc się z czarnymi, skoro właśnie czarni to ich największy rynek zbytu.
To prawda. Co więcej wszelkie Aryjskie gangi kryminalne powstały w odpowiedzi na gangi kolorowych. Chodziło o ochronę Białych ludzi ,których nikt nie chronił. Prawdą jednak jest ,że w serialu pierd@lą o nienawistnych naziolach ,którzy zatrudniali kolorowych i utrzymywali z nimi kontakty ,ale nie mówili nic takiego do jednolitych etnicznie gangów latynoskich i murzyńskich. Później dowiadujemy się ,że do SamCro brano każdego poza murzynami to dodaje realizmu.
Ogólnie rzecz biorąc myślę ,że po prostu bohaterowie musieli piętnować neo-nazistów bo tak każą dzisiejsze "wyrównujące szanse" standardy. Mimo to realizm został zachowany dosyć dobrze. Myślę ,że w zadowalającym stopniu.
Chociaż też najbardziej mnie raził motyw z gwałtem dokonanym przez tych hardcore'owych neo. To pokazuje jak wątłe podstawy ma cały ten system ,ta nagonka. Jak nacjonalista ,albo narodowiec to od razu neo-nazista ,a jak neo-nazista to od razu kryminalista i pedofil gwałcący murzyńskie dzieci. Każdy wie ,że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością ,ale pomaga kodować ten fałszywy obraz rzeczywistości. Próbuje się robić z nacjonalistów odpowiedniki najgorszych z murzynów ,przy jednoczesnym wybielaniu tych drugich.
Wyprano ludziom mózgi tak bardzo ,że nawet im powieka nie drgnie jak widzą gangi latynosów które zabijają np. Białych ,nazywają ich różnymi pejoratywnymi określeniami odwołującymi się do rasy ,ale jak widzą tzw. nazistów to dostają szału.
Na szczęście w tym serialu nie przegięli ,aż tak bardzo.
Jeśli chodzi o gwałt w pierwszym sezonie (innego nie kojarzę), to przecież nie naziści tego dokonali, tylko ci "cyrkowcy". SAMCRO początkowo podejrzewało jednego z Nordów, bo miał wcześniej problemy z prawem z powodu jakichś seksualnych przestępstw.
"Wyprano ludziom mózgi tak bardzo ,że nawet im powieka nie drgnie jak widzą gangi latynosów które zabijają np. Białych ,nazywają ich różnymi pejoratywnymi określeniami odwołującymi się do rasy." Serio? Kto tak ma? Mnie na przykład nazizm po prostu przeraża. O ile jeszcze różne przestępstwa i grupy przestępcze jestem w stanie zrozumieć, ale ich nie pochwalam, mimo że w jakiś sposób mnie ciekawią, to nazim i inne tego typu ideologię mnie brzydzą. Nienawiść powodowana tylko innym wyglądem i kolorem skóry jest dla mnie tak prymitywna, że aż nie do zaakceptowania (chociaż nie jestem w stanie powiedzieć z czystym sumieniem, że nazizm jest gorszy od mafii.)
Jestem przekonany ,że jesteś jeszcze bardzo młodą osobą ,która ma zakodowane właśnie takie reakcje na samo słowo nazizm tak samo jak ignorancję i przymykanie oka w innych kwestiach.
""Wyprano ludziom mózgi tak bardzo ,że nawet im powieka nie drgnie jak widzą gangi latynosów które zabijają np. Białych ,nazywają ich różnymi pejoratywnymi określeniami odwołującymi się do rasy." Serio? Kto tak ma?"- wszyscy tak mają ,kategoria rasy to jest najbardziej podstawowy rodzaj podziału i wszystkie w zasadzie gangi są na tym kryterium oparte. Owszem bywają mieszane rasowo grupy przestępcze ,ale nigdy jeśli zostały założone przez rasę kolorową ,tylko Biali dopuszczają takie sytuacje. Najlepszym przykładem są Mayowie i Dziewiątki w serialu ,oba te gangi to są naziści tylko ,że kolorowi. Ale oni już tak nie bulwersują prawda? Statystyki mówią ,ze w stanach murzyni wybierają na swoją ofiarę Białego w 58% przypadków ,podczas ,gdy Biali wybierają za ofiarę murzynów jedynie w 2% popełnianych przestępstw.
Bractwo Aryjskie powstało by chronić Białych w więzieniach ,przed gangami kolorowych. Są gorsi od kolorowych bo tatuują sobie symbole nazistowskie? Tylko ,ze wśród nich są różni i mieszańcy i żydzi ,a u kolorowych takich wyjątków nie ma. Poza tym te tatuaże mają zupełnie inne znaczenie niż te nazistowskie ,np. runy SS się tatuuje za zasztyletowanie kogoś ,więc ma to wymiar symboliczny ,a ,że wybrali sobie taką symbolikę to w czym to ich czyni gorszymi?
Chodzi o to ,że rasizm i nienawiść do innych ras u kolorowych wydaje się być czymś normalnym i usprawiedliwionym (tzn. w odczuciu ,a nie konkretnymi argumentami) podczas gdy Biali widzą Białych którzy są tacy sami to dostają małpiego rozumu i wszelki krytycyzm i obiektywizm się zaciera.
A co do gwałtu to nie wiem w którym sezonie jesteś ,ale później jest drugi gwałt. A gwałt murzyńskiego dziecka przez Białych rasistów (SIC!) to przykład wzięty z Czasu Zabijania ,najbardziej żałosnej historyjki o politycznej poprawności jaką sobie przypominam. Zero prawdopodobieństwa ,sto procent infantylizmu.
Obejrzałem cztery sezony. W którym sezonie to było, bo naprawdę nie kojarzę?
Nie mówię, że biali są gorsi od kolorowych. Chodzi mi tylko o to, że nienawiść do kogoś, tylko dlatego, że jest czarny, biały, Żydem czy Latynosem jest chore.
Ale wybranie sobie hitlerowskiej symboliki raczej nie jest przypadkiem. I swastyka czy SS to już nie są zwyczajne symbole, jak logo Coca-Coli.
UWAGA SPOILER!!!!!
Przecież Gemmę zgwałcili kolesie z tej Ligi Nacjonalistycznej. Kompletna ściema ,tym bardziej ,że ten z odwróconą pacyfą na szyi był mocno fanatyczny i nie tolerował najmniejszych odstępstw od idei ,więc nigdy by jej nie zgwałcił ,tym bardziej mając Rodzinę i okazując Gemmie szacunek jako kobiecie na codzień.
"Chodzi mi tylko o to, że nienawiść do kogoś, tylko dlatego, że jest czarny, biały, Żydem czy Latynosem jest chore. " -popieram! I widzisz tutaj jest problem. Zauważyłeś może ,że "rasiści" często wręcz pochlebnie wypowiadają się o Japończykach? I dlaczego wszyscy nienawidzą akurat murzynów ,a nie mają nic do azjatów? Gdybyś miał z nimi kiedykolwiek styczność to wiedziałbyś ,ze nie ma to NIC wspólnego ze skórą. Tak się dzisiaj od dziecka nam wmawia ,ale wystarczy się rozejrzeć ,żeby zobaczyćjak bardzo się różnimy i ,że niezaprzeczalnie murzyni są na samym dole wśród wszystkich ras. I nie chodzi mi tu o takie sprawy jak niskie IQ ,ale o tendencje kryminalne ,szczególnie na tle seksualnym. Z ofiar gwałtów dokonanych przez murzynów w samym RPA można by po roku stworzyć osobny naród ,to jest kwestia milionów rocznie. W stanach murzyn gwałci Białą kobietę średnio co 30 minut. 95% przestępstw na tle rasowym dokonują murzyni na Białych. To k to tu jest w końcu rasistą? Widzisz ,Ty masz zakodowaną reakcję na nazioli co tam trochę pokrzyczą ,przemaszerują i nic nikomu nie zrobią chyba ,że raz na ruski rok. Mówimy o jakimś marginesie Białego społęczeństwa. A co powiesz na fakt ,że u murzynów postawy nazistowskie są powszechne i są od nich nieliczne wyjątki?
Ja jestem Polskim Nacjonalistą i nienawidzę nazioli ,ale równie bardzo nienawidzę czarnych ,żydowskich ,arabskich ,indiańskich i azjatyckich nazioli. Problem w tym ,że Biali naziole to margines ,a kolorowi naziole to norma.
Tylko ,ze ich rasizm wynika z poczucia niższości ,ewentualnie pogardy ,np. azjaci wiedzą ,ze są od nas gorsi ,a murzynami gardzą. U murzynów rasistami jest ponad 90% społeczeństwa bo są gorsi od wszystkich. Analogicznie Biali mają najmniej rasistów wśród swoich ,bo są najwyżej ,a jak są rasiści to z powodu właśnie tej oczywistej wyższości Białej rasy nad pozostałymi. Najczęściej jednak rasizm u Białych jest wybiórczy tzn. gardzą cyganami ,murzynami i np. meksykańcami z bardzo konkretnych powodów ,a nie z powodu jakiejś idei.
Symbolika Bractwa Aryjskiego jest o tyle nieprzypadkowa ,że ma zastraszać kolorowych ,ale to tylko otoczka ,bo jak już mówiłem są najbardziej tolerancyjni ze wszystkich rasowych gangów. Paradoksalnie? Niezupełnie.
Ogólnie ciężko mi się z Twoimi wywodami nie zgodzić. Miałbym jednak kilka "ale... To, że ktoś jest mniej lub bardziej tolerancyjny nie daje usprawiedliwienia rasizmowi czy dyskryminacji. Żadnego usprawiedliwienia. Więc czy czarny rasista, czy biały rasista, to wciąż rasista. Poprawność polityczna, tak szumnie przez nas piętnowana i pokazywana, wzięła się z jakichś powodów, a nie z powietrza. Można by dyskutować, czy jest słuszna lub czy poszła w dobrym kierunku, ale geneza jej powstania jest niepodważalna.
Drugie "ale" natomiast dotyczy ogólnego odbioru filmu. To film o motocyklistach. Nie film o psychicznym stadium Ameryki. Nie o rasizmie. Nie o tolerancji. Nie sądzę - ale to tylko moje zdanie - żeby twórcy chcieli nam coś pokazać czy nauczyć na tym tle. Czy aby nie dokonujesz nadinterpretacji bądź też analizy typu "co autor chciał powiedzieć"? Rozumiem, że się możesz wkurzać, bo mnie też szlag trafia, jak w postaci historyczne lub literackie wbija się czarnych, bo to modne czy poprawne, ale bez przesady. Kiwam wtedy głową ze zniesmaczeniem, ale film oceniam nie po tym, czy obsadzili czarnego, czy białego aktora w takich bądź innych rolach. Lafayette nie był czarny, ale można sie spodziewać, że i to zmienią, jak Amerykanie zrobią film o rew. francuskiej. Ale czy to będzie dobry film, to już inna sprawa. Więc... choć przyświecają Ci dobre chęci, to chyba jednak za mocno uderzasz. Pozdrawiam! ;)
Nie ,nie...serial oceniam bardzo wysoko ,rozpisałem się jedynie na ten temat szerzej ,ale nie rzutuje to ,aż tak mocno na odbiór całości ,po prostu wzdycham i staram się nie zwracać na to uwagi bo wiem ,że teraz tak muszą bo żydzi którzy rządzą hollywood mają taki zamysł i reżyserzy ,oraz cała reszta nie mają nic do gadania ,bo jak coś powiedzą to są niszczeni. Oliver Stone był przykładem lekcji tresury gojów w hollywood. Nie wspominając już o tym co spotkało Mela Gibsona po nagraniu Pasji. Do dzisiaj gra już tylko w filmach produkowanych przez siebie lub innych samodzielnych producentów.
Ps.: murzyn który grał już Heimdalla w Thorze i Kapitana Janka w Prometeuszu jest głównym kandydatem na nowego Bonda. Zdaje się ,że to właśnie on miał zagrać rolę Polaka w Niepokonanych z Edem Harrisem i Colinem Farrellem. Na szczęście konsultowali się z nami i znaleźli jakiegoś Białego który jakimś cudem zdołał wypełnić tą artystyczną lukę po odsunięciu elby (czy jak mu tam).
Faktycznie, w "ciemnościach" mi Heimdall umknął... :) To jest wszystko ciężkostrawne, ale... mam nadzieję, że kiedyś będzie po prostu normalnie. Mi czarni aktorzy nie przeszkadzają, ale czasem mogliby się powstrzymać.
A tymczasem: Lewa w górę!