PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=479538}

Synowie Anarchii

Sons of Anarchy
2008 - 2014
8,1 60 tys. ocen
8,1 10 1 60117
7,7 13 krytyków
Synowie Anarchii
powrót do forum serialu Synowie Anarchii

o ile mi wiadomo to gangi motocyklowe sa bardzo rasistowskie i przyjmuja ludzi tylko danej rasy wiec co miedzy bialymi robi meksykanin nie mowiac juz o tym ze wszystkie te gangi handluja narkotykami czy polityczna poprawnosc musi wszystko zniekrztalcac

ocenił(a) serial na 10
damch88

o ile mi wiadomo to jest serial

ocenił(a) serial na 9
damch88

O ile mi wiadomo to mało Ci wiadomo. Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz bladego pojęcia.

ocenił(a) serial na 8
prezesartur

Bardzo wiele wnosząca odpowiedź, ale nawet w najbardziej chyba znanym gangu kryterium rasowe ma znaczenie http://pl.wikipedia.org/wiki/Hells_Angels
Oczywiście wikipedia to nie wyrocznia, ale myślę że na potrzeby takiej dyskusji to dość dobre źródło.

W samym serialu faktycznie brakuje mi południowych flag u kalifornijskich harleyowców i zgadzam się z autorem tematu.
BTW sam serial mi się podoba, ale z oceną poczekam aż go skończę.

ocenił(a) serial na 8
nerbis

Jeden z First 9 był latynosem, więc nic w tym dziwnego, że przyjmują latynosów. Poza tym nie wszystkie kluby są rasistowskie.

Po co im południowe flagi?

ocenił(a) serial na 9
nerbis

Nie gang tylko klub to raz a dwa w samej tylko Polsce jest aktualnie ponad 150 klubów więc Hell'si to jeszcze nie cały świat.

ocenił(a) serial na 6
prezesartur

gang :)

ocenił(a) serial na 9
damch88

Jak wiedzę czerpie się z innych seriali/filmów z tym motywem to można takie wiadomości wyciągnąć :| Z tego co słyszałem, osoby pracujące przy scenariuszu mają przeszłość związaną z gangami motocyklowymi, więc pewnie znają się na rzeczy.

ocenił(a) serial na 9
Betewu

Nie jest tajemnicą, że konsultantami przy produkcji są kolesie z Hells Angels, którzy również w nim występują jak np. psychol Happy :)

ocenił(a) serial na 10
damch88

Widać, że niewiele Ci wiadomo o gangach motocyklowych. Kolor skóry nie ma znaczenia chyba, że jest to kryterium przyjęte przez jego założycieli. Najczęstszym kryterium jest np.: płeć kandydata. Ale widzę, że Ci się podobało tak samo jak mnie :) Już za chwilę trzeci sezon... :) Ja rozpropagowałam ten serial gdzie się dało i nie było jeszcze nikogo kto powiedziałby, że średni albo mu się nie podoba. Pozdrawiam.

damch88

Zjebaliście kolesia bez żadnych argumentów, bo wierzycie na ślepo twórcy serialu. Żaden serial, nigdy nie jest w 100% realistyczny i SOA również nie jest. Autor tematu ma rację, chociaż to zależy też od danego klubu. Najbardziej znanym klubem w USA jest Hells Angels i ogólnie wszystko porównuje się do nich, ale nie wszystkie kluby działają jak oni. To prawda, HA ogólnie są dużo bardziej brutalni i rasistowscy. Narkotykami zajmują się inne kluby, więc jak dla mnie jest w porządku to ukazane. Tak, serialowy Happy należy/ał do HA. Ogólnie twórca serialu Kurt Sutter jest znajomym Sonny'ego Bargera i był często zapraszany przez niego.

Taka ciekawostka. SOA nie jest jedynym serialem o motorach, który powstawał w roku, kiedy miał premierę. HBO również kręciło serial o nazwie "1‰" i byłby bardziej realny. Prawdopodobnie też szybciej by powstał, ale Sonny B. podał HBO do sądu o naruszenie praw i po nakręceniu pilota HBO zrezygnowało z projektu.

ocenił(a) serial na 7
BOOMER1

to wielka szkoda bo jestem pewien, ze serial o takiej tematyce od hbo(brak cenzury) bylby duzo lepszy od sonsow

ocenił(a) serial na 4
BOOMER1

Uhahaha, ale się uśmiałem. Specjaliści się odezwali, którzy mają do powiedzenia tyle ile można wyczytać na internetowych prospektach serialu. Zrozumcie wreszcie głąby, że te seriale i filmy mają na ogół bardzo niewiele z rzeczywistością, a te rzekome "konsultacje" to nic innego jak marketingowa papka dla mas. Mogą sobie konsultować i autoryzować scenariusz, a reżyserzy, producenci, cenzorzy, telewizyjni agenci, widownie testowe i tak zrobią swoje czyli telenowelę na harleyah.

Serialu HBO faktycznie szkoda. chyba już tylko oni potrafią zrobić (w pełni) ambitny serial. Oglądam od nich wszystko jak leci, ostatnio Boardwalk Empire.

ocenił(a) serial na 8
zemstafreda

Boardwalk Empire jest świetne, nawet pomijając totalny brak cenzury. Co do Sonsów- tu też by się coś takiego przydało, bo jednak dziwnie to wygląda, gdy nawet w chwila ekstremalnego wzburzenia chłopaki rzucą co najwyżej jakimś "goddamn". Chyba nie wszystkie MC są rasistowskie, myślę że to jest tak, jak napisał kolega - zależy od założycieli. Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić. Jeśli chodzi o narkotyki, do Sam Crow ma po prostu inne źródła dochodów, a zwalczają prochy tylko w obrębie Charming, pewnie z powodu ich przywiązania do tego miasta i układu z Unserem. Ale zauważcie, że nie są jakimiś wrogami narkotyków -handlują bronią z czarnym gangiem dilerów, od niedawna osłaniają transporty Majów do Stockton.

ocenił(a) serial na 8
BOOMER1

nie dodales ze sonny barger gra rowniez w soa.

ogolnie to zabawna dyskusja. za zrodlo obrana wiki i seriale/filmy; co post to nowy mit. ale nie od dzis wiadomo ze srodowisko ms to zamkniete spolecznosci-a sami zainteresowani nie maja celu w tym aby te plotki sprostowac.

ocenił(a) serial na 8
damch88

Przecież to nie jest serial dokumentalny.

ocenił(a) serial na 10
damianmarcinek

W USA gangi zawsze są etniczne np. włoskie,murzynskie,irlandzkie,meksykanskie,kolumbijskie,chinskie czy motocyklowe[ogólnie białe ] robienie jakiegoś multi-kulti odbiera autentyczność co wcale nie oznacza że SoA są złym serialem.Pamiętajcie że gangi opierają się na zaufaniu wiec biali nie będą sciagac brazowych w swoje szeregi,gdyż nie bedą pewni ich lojaności w walce np. z meksykanami.

ocenił(a) serial na 8
damch88

To fikcja, więc nie musi być autentyczna

ocenił(a) serial na 8
damianmarcinek

To że jest to fikcja nie znaczy, że nie ma się trzymać jakichś autentycznych zasad - chociaż w tym przypadku nie został popełniony jakiś rażący błąd.

ocenił(a) serial na 8
damch88

Przynależność do klubu ma raczej większe znaczenie niż kwestie etniczne, zresztą mimo takich samych korzeni, narodowości czy koloru skóry wciąż toczą się wojny między meksykańskimi kartelami, czarnymi gangami czy włoskimi rodzinami mafijnymi.

Zresztą nawet w tych największych klubach (np. Hell's Angels, Pagans czy Outlaws), zdarzają się latynosi a nawet czarni członkowie, full-patched. Obecność Latynosów w SoA jest uzasadnione też fabularnie, jeden z First 9 był Latynosem.

Poza tym, czy David Labrava jest biały?

ocenił(a) serial na 10
Madoq

Latynosi to nie jest rasa tylko luźne okreslenie mieszkancow am. łacinskiej i południowej w skład którego wchodzą różne grupy etniczne - biali,indianie,czarni i różne mieszanki.Jeśli chodzi o Labrave to zależy od interpretacji jak rozumiemy pojecie rasy białej ,jeśli zaliczani są do niej berberowie,asyryjczycy to Happy by pasował nie mówiąc o tym ,że widziałem już ciemniejszych niektórych greków czy włochów, ale jak powiedziałem wcześniej to zależy od interpretacji karnacji a to po prostu temat rzeka.A kwestie etniczne u gangsterów-bo nimi są członkowie klubu-są bardzo wazne,tam nie ma poprawności politycznej.

ocenił(a) serial na 7
damch88

W gangach motocyklowych wszystko zależy od założycieli oraz kodeksów, rekrutacji podobnie tak jak w innych gangach. Są gangi etniczne i nie, więc wszystko zależy od ich prawa i jak wiemy to założyciele, potem szefostwo uchwala tam prawo, reszta musi się dostosować. Są proste przykłady ku temu np. niektóre gangi handlują bronią, a inne prochami itd. wszystko ustalają prawa, kodeks.

P.S Bardziej widać, że etnicznie i rasistami są czarni w USA, resztą nawet SOA to potwierdza. Jak co polecam filmiki od Max Kolonko. :)

ocenił(a) serial na 8
LordWieslaw55

W jaki sposób to SOA potwierdza?

damch88

obecnie wiele "harleyowców" "choperowców" :P jeździ bez prawo jazdy, często szą poszukiwani, policja kilkukrotnie wydawała oświadczenia w ich sprawie zwłaszcza jeżeli chodzi o powiązanie ze światem przestępczym nielegalne posiadanie broni itp - to na temat polskiej kliki.. o innych się nie wypowiadam,

sam serial fajny, jako że serial nie musi być realistyczny tylko ma się fajnie oglądać!! to tak jak byś rambo liczył ile sekund ma ostrzał z jednego magazynka.. nie i to nie jest ok 1-2 sek jak w np takim glauberycie :P.. on to potrafi godzinami robić a naboje się mnożą.. ale czy ktoś na to zwraca uwagę? film to rozrywka a od realizmu są DOKUMENTALNE produkcje :) choć często na kanwie historii powstają tez i filmy akcji itp.. ale one już jak ten serial.. są tylko na kanwie.. a nie są dokumentem :P a fikcja musi być bo inaczej byśmy zasnęli przy pierwszym odcinku patrząc jak 6 godz łoją piwo w jakiejś spelunie :P

dla mnie 8/10 (ale jak przeciągną do 10 sezonów.. to pojadę w dół :D już przy lostach się podenerwowałem.. na siłę rozbudowywanymi wątkami z mistycznym S 06 na czele..)

ocenił(a) serial na 8
damch88

Są gangi, które przyjmują ludzi różnych ras.

damch88

W amerykańskiej kinematografii jest niepisana zasada, w myśl której do każdej filmowej ekipy doczepia się przynajmniej jednego Murzyna (lub rzadziej kogoś z innej rasy). Często ten Murzyn wygląda jak wciśnięty tam na siłę. A w życiu wyjątkowo rzadko zdarzają się paczki białych przyjaciół zawierające Murzyna (no chyba że to jedyny Murzyn w okolicy). Biali lepiej dogadują się z białymi, a czarni z czarnymi. Nie ma w tym nic złego, bo tak nas stworzyła natura.