Zakładam oddzielny temat, coby wypunktować sceny / motywy, które kojarzą nam się z licznymi klasykami SC-FI, którym - imo - oddano hołd.
Zważywszy, że dopiero co skończyłem oglądać i przefiltrowałem pobieżnie tylko dwa ostatnie odcinki pozwolę sobie zacząć od:
> Jama potwora
Ten śluz, ,,pajęczyny" i wszystko inne... Rany, to było tak bardzo xenomorphowe, że aż brak mi słów. Przy czym jest to dla mnie, jak najbardziej na plus :D
> Mouthhugger
W dodatku to, że znaleźli dzieciaka z tym ustołapem (już nie facehugger :D) i ostatnia scena z robakiem - ktoś mógłby rzec, że bardziej ordynarnie rzucić follow-upem do Obcego się nie dało. Tym niemniej - mi to się spodobało.
Bałem się, że cały sezon zostanie zakończony jakimś nędznym pseudo-cliffhangerem. A tutaj wyszło całkiem zgrabnie. Pomijam wątek gofrowy, ale ten moment, w którym Will stał nad umywalką...
Jeżeli ktoś wyłapał jakieś konkretne follow-upy to niech pisze :D
>Lucy od Kinga
11=Lucy
>Elfen Lied
11 i jej papa, obiekt testowy, nadprzyrodzone moce ta część wygląda na zerżnietą z tego animca
>Biblia
Fajne było to nawiązanie do walki Dawida z Goliathem jak ten mały murzyn z procy strzelał
Wątek Nancy, Steve'a i brata Wila był chyba w większości filmów które ocierały się o liceum i ameryke, muzyka stylem mi sie z Drivem skojarzyła, a pewnie jest ich znacznie wiecej ja jakoś specjalnie dużo filmów nie widziałem a i tak coś wyłapałem.
I mimo tylu oklepanych motywów ten serial i tak potrafi być zajebisty coś świetnego.
Awaria w pierwszym odcinku mi osobiście bardzo "Bastion" S.Kinga przypomina,
Pyłki unoszące się w powietrzu w tym świecie cienia istny "Silent Hill"
Dzieciaki szukające potwora, widzące nieco więcej itd.- "To" S.Kinga
Póki co po trzech odcinkach byłoby na tyle :)
1. Muzyka tytułowa - muzyka z "Trona"
2. Jonathan Byers -aktor podobny do młodego Kevina Bacona - ikony lat 80's
3. Nazwisko Byers - podobne do Myers - psychopaty z serii "Halloween" (jedfen z gł. boh. ma na imię Mike jak Mike Myers)
4. ucieczka na rowerach - mają się spotkac na rogu ul. Cherry i Elm - jak w Koszmarze z ul. Wiązów
5. Imię Nancy - tak miała na imię jedna z gł. bohaterek jaką ścigał Freddy Kruger
6. Komitywa chłopców jak w "Goonies"
7. Barbara wygląda łudząco do dziewczyny z "Goonies"
8. Steve robi dziurkę w puszce od piwa podczas imprezy scyzorykiem Victorinox - ikona z serialu "MacGyver"
9. Łysa ogląda tv ja dziewczyna z "Ducha"
10. Walkie Talkie i BMX - krótkofalówka i ten konkretny rower była m.in. w "E.T."
11. Ubranie Łysej/ sukienka Nancy tak samo wygląda jak E.T., kiedy się przebrał
12. Przepaść przy której "śmierdziel" wyciąga nóż sprężynowy i grozi szczerbatemu - scena wyciągnięta z Goonies
13. Policja przy przepaści, gdzie znaleziono martwego Willa - jak w "Rambo Pierwsza krew"
14. miasto, w którym mieszka ojciec Byersów - obraz dzielnicy w której mieszkał Rocky Balboa
15. jajo, jakie znajduje Hopper po 2 str - identyczne było w "Obcym 8 pasażer Nostromo"
16. Facehugger i gniazdo obcego - jaw w serii obcy (szczególnie "Obcy 3")
17. Nadprzyrodzone moce Łysej - jak u Kinga np. "Carrie"
18. pojawienie się potwora w 1 odc - jak w "Archiwum x"
19. rowery i telekineza Łysej - "E.T."
20. ośrodek rządowy i tajne lab - tego nie trzeba wyjaśniać - z milion filmów w tym czasie maiło podobną fabułę
21. scena pakowania słodyczy przez szczerbatego - "Goonies"
22. Światy równoległe - serial "Sliders"
23. Sceny poszukiwań w deszczu "Park Jurajski" - odwołanie do Spilberga i jego kunsztu reżyserskiego
24. Gra świateł - "Bliskie spotkania 3 st"
25. strzelanina w szkole agentów rządowych i kule nie ranią potwora - scena ataku na posterunek w "Terminatorze"
26. Matka Willa z siekierą - "Lśnienie" Kubricka
27. sceny z wizji Łysej z kąpieli wodnej - "Odyseja kosmiczna 2001" Kubricka
ONA BYLA 11 CO Z RESZTĄ ZOBACZYMY zapewne w 2 sezonie gdyż potworów powróci więcej, tak pozatym czym był wymiar i potwór któremu otworzyła portal mi sie wyhdaje ze to jej ciemna strona, schowane zło którego doświadczyła w ciągu swojego życia schowane gdzies w zakamarkach umysłu
ok po skończonym serialu co mi się jeszcze rzuciło w oczy:
1. 11 jest wypisz wymaluj jak Charlie MacGee z "Podpalaczki" S.Kinga, ma nieco inną moc, ale przetrzymywanie jej , testy, matka poddana działaniu jakiegoś narkotyku- wszystko się zgadza.
2. scena jak dzieciaki idą po torach w poszukiwaniu bramy to scena ze "Stand by me" również S.Kinga
3. scena strzelania do puszek, kiedy Jonathan strzela, strzela, strzela i nie trafia, a podchodzi Nancy i bez problemu za pierwszym razem jest podobna do sceny z "To", kiedy chłopcy nie mogą trafić z procy w puszki, a podchodzi Beverly i od razu jej się udaje.
4. Kolejne podobieństwo do "To" wycinanie Willa z kokonu
5. Walka na procę ze stworem również pojawiła się w "To"
6. Wygląd robala który pełza w zaświatach jest wypisz wymaluj jak robal z "Łowcy snów"
7. Robienie pułapek, żeby schwytać potwora, tak działali w każdym odcinku "Scooby-doo" :p
dzięki ;)
Naszła mnie jeszcze jedna myśl o podobieństwach: S. King sam często w swoich książkach robi nawiązania do innych dzieł np. wspomni gdzieś o psie Cujo, albo w trzecim planie historii przewinie nam się gdzieś postać z jego innej książki. To dla niego bardzo charakterystyczne.
Natomiast motyw świata cieni pojawia się w bardzo wielu dziełach, np. książka "Przebudzenie"(w której nota bene miało to również duży związek z elektrycznością podobnie jak w tym serialu), serial "Fringe", bardzo mi się też kojarzy z filmem "After".
Mi skojarzył się z Jumanji . W pierwszym odcinku, gdy kończą grę, tak naprawdę jej nie kończą, bo kostka spada na podłogę i nie ma rozstrzygnięcia, bo chłopaki uciekają. To tak jakby właśnie "rozpoczęli" cały bieg wydarzeń, a w Jumanji było powiedziane, że nie wolno zaczynać gry, jeżeli nie ma się zamiaru jej skończyć. I później widać wiele nawiązań do gry w świecie rzeczywistym.
UWAGA SPOJLER!
A i pod koniec serialu widać, że chłopaki znowu grają, ale tym razem kończą grę w sposób prawidłowy. Jeżeli powstanie drugi sezon, to może właśnie oparty na konieczności ponownego rozpoczęcia gry.
Scena, w której pracownik laboratorium wchodzi na linie do innego portalu, przez tę śluzowatą jamę, kojarzyła mi się ze sceną z "ducha"
Gwiezdne wrota nie przysłały dopóki cały obiekt przez nie nie przeszedł, więc lin nigdy tam nie używali. Używali za to sądy o której jakoś dziwnie nikt nie pomyślał w tym serialu.
W tym filmiku koleś wyłapał bardzo wiele podobieństw i nawiązań do innych filmów i seriali.
Enjoy. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=7N1rirHF6qk
Jedenastka, jako skrzywdzone dziecko o nadprzyrodzonych mocach, które nigdy nie miało normalnego domu i życia - zupełnie jak Alma z gry "F.E.A.R.".