- Star Trek: Voyager - Forum - Filmweb">
Cześć, mam 21 lat i pamiętam że w latach 90 jako małe dziecko oglądałem Voyagera w telewizji, teraz postanowiłem sobie odświeżyć ten serial bo kojarzy mi się z dzieciństwem :) i mam dwa pytania:
1) wiem że nie powinienem ale nie wytrzymam, czy oni wrócili w końcu do domu?
może ktoś opisać jak to się stało i co temu towarzyszyło?
2) czy można gdzieś w Internecie obejrzeć wszystkie sezony? nawet in english? bo na polskich portalach tylko kilkanaście pierwszych odcinków jest...
DZIĘKI BARDZO Z GÓRY :))
Oni wrócą do domu ale rzeczywiście w sposób dosyć oryginalny ponieważ wrócą na dwa razy.
Najpierw wróci oryginalny Voyager, który po wielu latach podróży między gwiezdnej, dotrze w końcu do domu. Wszyscy aktorzy będą ucharakteryzowani na bardzo starych, a o niektórych będą tylko wspominać ponieważ nie wszyscy dotrwali do końca podróży. Kapitan Janeway jako staruszka prowadzi wykłady na "gwiezdnym uniwersytecie" ze swoich przygód jakie się jej trafiły podczas powrotu do domu ale i tak wszystkich słuchających będą najbardziej interesować przygody z Borgami oraz opowieści o uratowanej kobiecie Borg (Seven of Nine). Najdłużej po tym wszystkim "żył" Doktor (który jak wiadomo był programem komputerowym), chyba coś około 600 lat. Wszystko co opisane powyżej to jest pierwsza linia czasoprzestrzenna.
Tutaj już nie do końca pamiętam jak dokładnie było ale opisze Ci ogólny zarys zakończenia.
Natomiast w ostatnim odcinku serialu pojawia się druga linia czasoprzestrzenna. Kapitan Janeway po odkryciu technologii jaką dysponuje aktualnie federacja oraz dzięki sprzyjającym warunkom kosmicznym ma możliwość cofnąć się w czasie na swój statek, który był jeszcze bardzo ale to bardzo daleko od domu. Udaje jej się cofnąć w czasie do momentu którejś z akcji z Borgami. Tam pomaga wdrożyć Voyagerowi wszystko co potrzebne aby mogli w jednej chwili skoczyć do domu. Nie pamiętam dokładnie ale chyba wykonuje jakiś podstęp na rasie Borgów, dzięki, któremu udaje się to wszystko wykonać. Niestety (chyba, po prostu nie pamiętam) sama kapitan Janeway (ta oryginalna staruszka) ginie ale za to cała załoga wraca do domu jeszcze za swojej młodości.
Bardzo ciężko jest dzisiaj znaleźć online wszystkie odcinki. Natomiast bez problemu znajdziesz wszystkie odcinki u "Jacka Sparrowa".
Znalazłem wszystkie odcinki Online tylko niestety po angielsku.
http://www.tv-links.eu/tv-shows/Star-Trek--Voyager_642/
Bardzo dobrze opisałeś zakończenie, dodam tylko ze przy okazji zniszczono Borga. A jesli chodzi o odcinki to fakt trudno o nie w necie, mi udało się obejrzec wszystkie odcinki, nawet miałam wszystkie sezony i tak się cieszyłam, w polskeij telewizji oglądałam tylko do 4 sezonu, na nieszczęście przypadkeim skasowałam sobie 5 sezon mój ulubiony.
prawda jest taka że wrócili do domu przedwczesnie i troche na siłę. Serial tracił oglądalność i zupelnie nagle w ostatnich odcinkach (albo nawet odcinku, juz nie pamietam) zakonczono go. Sposob oczywiscie banalny, wlecieli w kanał trans warp Borga i wylecieli w kwadrancie alfa. Jezeli jestes z okolic Warszawy to mogę ci pomoc z odcinkami ;)
Czy ja wiem, czy zbyt wcześnie? każda seria Star Trek to 7 sezonów. (oprócz ENTka, które skasowano po 4tym). Sądzę że tak były zaplanowane odcinki w VOY, a że kiepsko to scenarzyści rozegrali, to troche inna historia. ;)
Czy ostatni odcinek nie wydaje ci sie oderwany od reszty? Voyager mógł znaleźć ten hub transwarp borga w zasadzie w dowolnym momencie od konca 3 sezonu kiedy znalezli sie na ich terytorium. Jest to zwykłe naduzycie s-f gdzie jak nie mozna rozwiazac jakiegos problemu to sie wymysla nowa technologie, nowa rase nowe costam. Kazdy serial ST zmagał sie z problemem ogladalnosci a voyager chyba najbardziej dlatego pomimo ze VOY byl w polowie drogi na ziemie zdecydowano sie go zakonczyc w taki to wlasnie prosty sposob. Sam odcinek Endgame jets dobry, dostal nawet jakies nagrody , co nie zmienia faktu ze przyniosl (przynajmniej dla mnie) wiecej rozczarowania niz radosci. W ogole to zaraz jak Janeway cofnela sie w czasie powinien pojawic sie np. Relativity i przywrocic ja do porzadku. Tak samo jak Harry i Chakotay wysylaja w przeszlosc wiadomosc do Seven w trakcie testu nowego napedu.
Mam takie samo poczucie, że zakończenie było rozczarowujące. Ale kpt. Braxton z "Relativity" nie musiał się pojawiać, bo widocznie ta manipulacja czasem nie wyrządziła szkód w jego czasach. Gdyby "Relativity" miał naprawiać wszystkie nadużycia przeszłości to musiałby się pojawiać już od czasów Kirka. Ale oczywiście, nie zmienia to faktu, że powrót na Ziemię był możliwy już dawno temu, dzięki wykorzystaniu technologii Borg. Można też było po prostu poprosić o pomoc Q, który dzięki Janeway w końcu się "nawrócił" i stał się nawet jej przyjacielem.
Biuro Temporalne pojawia sie od czasow Kirka i pewnie wcześniej:) W jednym z odcinkow DS9 (s05e06 - Trials and Tribble-ations) agent owego biura wtraca w rozmowie z Sisko jak to nie lubia paradoksow czasowych i wlasnie Kirka bo ma najgrubsza kartoteke naruszen :)