Special Ops: Lioness (2023)
Special Ops: Lioness: Sezon 2 Special Ops: Lioness sezon 2, odcinek 5

Special Ops: Lioness | Zniszcz księżyc

Shatter the Moon 45m
7,4 216  ocen
7,4 10 1 216
Special Ops: Lioness
powrót do forum s2e5

opis cyklu

użytkownik usunięty

powstania i upadku inperium bardzo trafny i adekwatny do sytuacji obecnej - faza koncowa. swieci, zli i owce - coz zwiekszylbym procent zlych i wyeliminowal swietych ktorych nie ma. pani pilot troche miekka bula jak na twarda zolnierke. niezla rozpierducha. dzieki temu serialowi jest jeszcze co ogladac.

ocenił(a) serial na 10

W sumie racja, na tle pozostałych żołnierzy/agentów czy jakkolwiek ich nazywać jest taka trochę nijaka. A pomijając serial, takie niezdecydowane kobiety chyba nie trafiają do armii

użytkownik usunięty
studnia741

do armii trafiaja tez ludzie ktorzy wlasnie chca miec wszystko zorganizowane za nich. nie maja pomyslu na zycie a armia im go zapewnia i do tego nobilituje. reszta to nie sa normalni zolnierze, w zwyklej sluzbie mieliby mnostwo problemow a tu ich "wady" sa zaletami dobrze wykorzystanymi

nie szukałbym w tym serialu analogii do sytuacji obecnej, bo jej nie ma, serial daleki od realiów, w przypadku tego kto i dlaczego decyduje się na służbę mocno stereotypowa opinia.

użytkownik usunięty
cortez_3

raczej sytuacja na biezaco, wybory prezydenckie na przyklad, zimna wojna z chinami i tak dalej. analogii do sytuacji obecnej jest wiele. udzerz w stol.... wiedzialem ze znajda sie jacys obroncy armii choc nikt tu jej nie atakuje. zwyczajne stwierdzenie ze rozni ludzie tam trafiaja rowniez tacy za ktorych armia mysli.nie generalizowalem a jedynie stwierdzilem o postaci z filmu na podstawie filmu. nie stwierdzalem zadnej generalnej opinii na zaden temat. stereotypy nie biora sie z powoetrza tak namarginesie, q zaden z nas nie sluzyl w armii USA czy CIA wiec dyskusja kto ma racje bylaby na poziomie 13latka.

nie piszę o nawiązaniu do obecnej sytuacji geopolitycznej tylko realizmie w serialu, gdzie w mojej wypowiedzi dostrzegasz "obronę armii" ? gdzie napisałem że atakujesz armię ? chociaż trzeba przyznać że opinia mocno krzywdząca i generalizująca motywację ludzi którzy decydują się na podjęcie służby . . . zostałaś zapytana o realną sytuację - " A pomijając serial, takie niezdecydowane kobiety chyba nie trafiają do armii", więc nie pisz że piszesz o postaci z filmu "nie generalizowalem a jedynie stwierdzilem o postaci z filmu na podstawie filmu", w tej wypowiedzi wiemy tylko że ty nie służyłaś, więc formułowanie opinii na ten temat jest na poziomie 13 latka.

użytkownik usunięty
cortez_3

co kest nierealne w takim razie. sytuacja geopolityczna mowisz ze ok. pole walki oparte na dronach rakietach i ladunkach wybuchowych tez chyba sie zgqdza z obecna taktyka. nie wierze w sluzbe wiec dla mnie taka opinia nie jest obrazliwa dla kogos kto w nia wierzy moze byc uszczypliwa. naprawde wierzysz ze system odsieje niewlasciwe jednostki z armii i innych sluzb? statystycznie niemozliwe

chętnie odpowiem na twoje pytania, lecz jeśli mogę prosić to rozwiń tą wypowiedz "nie wierze w sluzbe wiec dla mnie taka opinia nie jest obrazliwa dla kogos kto w nia wierzy moze byc uszczypliwa. naprawde wierzysz ze system odsieje niewlasciwe jednostki z armii i innych sluzb? statystycznie niemozliwe" bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

system niewolniczy nie zniknql zmienil jedynie forme. nie wierze w ten system a sluzba jest przykaldem dobrowolnego oddania sie temu systemowi i jego obrony

a no to w zasadzie wszystko jasne - "system niewolniczy" te sprawy . . . no tak dla ludzi wierzących w "system niewolniczy" ten serial istotnie może być realistyczny i opiniotwórczy (-: dla całej reszty jest to po prostu thriller szpiegowski który dostarcza dużo zabawy, ale jednak mocno odbiegająca od realnych działań wojska, jednostek specjalnych czy służb wywiadowczych . . . troszkę tak jak Bond, mam nadzieję że rozumiesz.

użytkownik usunięty
cortez_3

rzeczywistosc pisze lepsze scenariusze niz najlepszy bond. konkretnie co jest nierealne w stosunku do prawdziwych dzialan sluzb. naczynia sa polaczone i o tym jest mowa tez w filmie, slub z wrogiem z rozsadku a wiec liczy sie tylko przewaga w negocjacjach. jak Ukraina i Ruskie obecnie. kpnflikt jest po to zeby ustalic strefe wplywow po konflikcie.

"rzeczywistosc pisze lepsze scenariusze niż najlepszy bond" - no dla cb na pewno . . . ciekawy jestem jakim cudem przy twojej wierze w system niewolniczy dajesz rade funkcjonować w społeczeństwie . . . dotarliśmy jednak do miejsca w którym przyznajesz że nie wierzysz w służbę i nie masz na ten temat zielonego pojęcia, opierając się na własnych wyobrażeniach, formułujesz krzywdzącą opinię na temat ludzi wstępujących do służby, dyskredytując ich - w sumie słabe, w nawiązaniu do realizmu w serialu, mógłbym odwrócić pytanie prosząc o wskazanie momentów gdzie jest, ale po kilku twoich wypowiedziach widzę że doczekam się kolejnej ogólnikowej wypowiedzi . . . nierealny jest sprzęt, taktyka, sposób działania poszczególnych służb, przypomnij mi proszę w ostatnim okresie ile razy Stany Zjednoczone podejmowały zbrojną akcję na terenie Meksyku, przy wsparciu lotnictwa ?

użytkownik usunięty
cortez_3

nie dyskredytuje nikogo. w mojej opinii podejmuja zle decyzje ale jesli wierza w to co robia to dla nich te decyzje sa sluszne. nie zakladam ze musze miec racje mam tylko swoj punkt widzenia. oczekujesz ze akcje balckops beda do ogolnej wiadomosci. wsparcie lotnictwa to za duzo powiedziane - jeden smiglowiec wlasciwie transportowy a nie szturmowy czy ostrzelanie terenu przygranicznego co to za wsparcie.

użytkownik usunięty
cortez_3

taktyka zalezy od dowodcy sredniego szczebla. nie zawsze jest madra

użytkownik usunięty
cortez_3

nie spodziewali sie ze kartele przejma strategie wojskowa i terrorystyczna stad taka taktyka

oczywiście że masz prawo do własnej - subiektywnej opinii na dowolny temat, jednak fajnie by było byś zadała sobie trud dowiedzenia się przynajmniej w minimalnym stopniu czegokolwiek na temat na który inicjujesz dyskusję . . . piszesz - "do armii trafiaja tez ludzie ktorzy wlasnie chca miec wszystko zorganizowane za nich. nie maja pomyslu na zycie a armia im go zapewnia" - poważnie ? "nie dyskredytuje nikogo" - poważnie ? może zerknij dla odmiany jak biura werbunkowe w stanach starają się przyciągać rekrutów, nie myl dyscypliny panującej w formacjach siłowych z brakiem kreatywności i pomysłu na życie ludzi którzy służą w wojsku . . . zerknij sobie czym w rzeczywistości są misje Black Ops, na czym polegają, nie są to demonstracje siły jak w tym serialu, emitowane w telewizji . . . od ilu maszyn twoim zdaniem zaczyna się wsparcie lotnicze ? śmigłowiec który udzielił wsparcia to nie żaden śmigłowiec transportowy, tylko szturmowy wariant śmigłowca wielozadaniowego (MH-6 Little Bird) - AH-6 Little Bird . . . i taka jest twoja wiedza w temacie . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

czy napisanie ze wsrod worka ziemniakow znajduja sie rowniez ziemniaki zepsute jest rownoznaczne z napisaniem zecaly worek jest zepsuty. nie. to tylko stwierdzenie ze sa jednostki takie i takie. regularna armia to syf i zal mi ludzi ktorzy w niej gina. intencje maja szlachetne ale sa one wykorzystywane przeciw nim na ich wlasna zgube. sa operacje ktore maja byc ciche i sie podszywac i takie ktore maja pokazac reakcje i sile. okreslenie little bird padlo w filmie i choc nie jest to blackhawk to nadal do prawdziwego szturmowca mu daleko - na pojazdy naziemne bez uzbrojenia czy lidzi wystarczy ale jak pokazuje zycie nie takie maszyny starca sie zwykla wyrzutnia reczna ziemia powietrze dowolnego typu i produkcji. wsparcie to wsparcie a wiec zamawiasz nalot na dany obszar i zrownanie go z ziemia mniej lub bardziej. ostrzal z dzialka to nie wsparcie to samo mozna miec bez lotnictwa

poważnie ? piszesz takie kocopoły i dalej chcesz w to brnąć ? widzę że masz problemy z pamięcią krótkotrwałą, dlatego posługuję się twoimi cytatami . . . a więc raz jeszcze - "do armii trafiaja tez ludzie ktorzy wlasnie chca miec wszystko zorganizowane za nich. nie maja pomyslu na zycie a armia im go zapewnia" - generalizujesz, nie piszesz że czasem trafi się ktoś zagubiony, kto odnajduje się wewnątrz struktur armii, nawiasem mówiąc paradoks, dzięki tym, co to nie mają pomysłu na życie, możesz teraz spokojnie wypisywać głupoty w internecie . . . postaraj się rozszyfrować sformułowanie black ops i przeczytaj raz jeszcze swój poprzedni wpis - "sa operacje ktore maja byc ciche i sie podszywac i takie ktore maja pokazac reakcje i sile" - poproszę o przykład operacji typu black ops co ma pokazać "reakcję i siłę" . . . ustaliliśmy że nic nie wiesz o "regularnej armii' i nie masz o tym zieloniutkiego pojęcia, dlatego proszę powstrzymaj się od negatywnych sformułowań typu - "regularna armia to syf" . . . ustaliliśmy też że nie znasz się na śmigłowcach więc albo doczytaj, albo unikaj tego tematu . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

kluczowe slowo jest "tez" . akcje spec ops black ops i tak dalej. nie i teresuje mnie terminologia wojskowa czy brendzlowanie sie przy skrotach i literkach. zasada dzialania danego typu uzbrojenia jest taka sama nie wqzne jaki to model. operacja spec w fimie stala sie blacktak wiem. czytaj ze zrozumieniem

no właśnie literki są ważne . . . a przy podobnych produkcjach, piszę o tych z wyższej półki, zatrudnia się w charakterze konsultantów byłych wojskowych lub specjalksów by dbać o detale, dzięki czemu intelekt widza nie jest gwałcony przez twórców filmu i zyskujemy większy realizm i imersję . . . niestety w przypadku tego serialu targetem nie był zbyt bystry odbiorca, wiec ma być szybko, mają być strzelaniny i szczucie cycem, szkoda przy tej obsadzie miałem nadzieję na coś bardziej ambitnego.

użytkownik usunięty
cortez_3

nie kupuje sciem a tutaj nie widze takowych. cycki i tyleczki na plus. PTS i bezdomnosc to zaplata za sluzbe dla weterana w USA.

co to jest PTS ?

użytkownik usunięty
cortez_3

Post-traumatic stress disorder (PTSD)

widzisz jednak literki mają znaczenie . . . jedna literka a jak wiele zmienia . . . w serialu nie ma nic o tym lub o bezdomności

większość rzeczy tam to ściema, masz specjalsów co mają piwne brzuchy albo wyglądają jak stare koksy, pani pilot Apacza, lata black hawkiem, później twierdzi że potrafi latać wszystkim, rozwodzi się nad zaletami airbusa ch135 a lata MD969 Swift, którego usaf nie ma na stanie, główna bohaterka zachowuje się jak rozwydrzona nastolatka, krzyczy na wszystkich (nawet przełożonych) leje się z podwładnymi, myślisz że tak wygląda dowodzenie ludźmi gdziekolwiek ? niekończąca się amunicja w magazynkach łukowycvh, sprzęt co się pojawia jak jest potrzebny a znika jak nie jest . . . ilość wpadek przy tego typu serii zatrważająco duża

użytkownik usunięty
cortez_3

no rozumiem Twojej rozterki w tym temacie , tez nie lubie jak sie nie trzymaja tworcy rzeczywistosci bo to jak spluniecie w twarz widzowi i powiedzenie i tak to wszamasz. w wojsku byc moze tak nie jest , w CIA kto to wie moze maja piwne brzuchy i bywaja weterani sterydziarze, moze pozwalaja im na wiecej bo wiedza ze tylko tak nad nimi zapanuja. nie znam sie na typach maszyn latajacych wiec nie bede dyskutowal o zaletach i wadach. obejrzalem wszystkie katastrofy w przestworzach wiec technikalia z grubsza znam jesli chodzi o lotnictwo cywilne, skakalem ze spadochronem i na bandzi ale prawdziwego gnata w zyciu w dloni nie mialem. nie zwracalem uwagi czy przeladowuja czy nie szczerze....

użytkownik usunięty
cortez_3

tojota jaris wwersji crossover to nadal tojota jarisi mam wnosie jak sobie to prpducent oznaczyl

jeśli to jest nawiązanie do braku wiedzy dotyczącej śmigłowców to słabe . . . nie zmienia w niczym faktu że w twojej głowie AH-6 Little Bird to "śmigłowiec transportowy" (-: - więc przekładając na twoje żebyś zrozumiał to trochę tak jakbyś toyote yaris nazwał samochodem ciężarowym . . . unikaj technikalii skoro się na nich nie znasz by nie wyjść na głupka . . . niestety spora ilość przekłamań i głupot w tej serii dotyczy sprzętu, więc raczej nie wyłapiesz i dla cb jest ok wiarygodnie.

użytkownik usunięty
cortez_3

czlowiek ktory zna swoja wartosc nie boi sie wyjsc na glupka, czlowiek ktory ma zdanie innych ludzi w powazaniu tym bardziej ;), lub powiem inaczej osoba ktora nie potrzebuje akceptacji innych osob. no zapewne nie wylapie szczegolow technicznych dotyczacych sprzetu bo zwyczajnie nie trzymalem takowego w lapie, detale sa wazne ale na boga czepiac moge sie ze pokazuja t 55 w posiadaniu niemcow w czasie 2 wojny swiatowej a nie ze ktos tam ma spluwe innego typu. i tak najwazniejsze jest czym strzela a nie tak bardzo z czego. AH 6 to przerobiony maly smiglowiec transportowy uzywany gdzie blackhawki sa za duze, przerobiony poprzez dodanie uzbrojenia oprocz laweczek dla zalogi.

dobre, maskowanie własnej niewiedzy i robienie z tego postawy życiowej . . . nie wiem ale mam to w dupie i co mi zrobisz ?

użytkownik usunięty
cortez_3

jesli czegos nie wiem moge doczytac jesli mnie to obchodzi. mowi sie ze diabel tkwi w szczegolach ale niestety w zyciu szczegoly i zaslugi sie nie licza. efekt motyla nie wystepuje. wiec to nie robienie postawy z niewiedzy tylko taka postawa zyciowa odrobine nonszalancka odrobine olewajaca. wszystko mozna doczytac ale po co, zbytnia analiza tylko wpedza w depreche.

użytkownik usunięty
cortez_3

teraz przerabiaja malucha na suwa i nazywaja to ciezarowka wiec to koroporacje przeklamuja rzeczywistosc bo ludzie to kupuja

użytkownik usunięty
cortez_3

rozumiem ze AWD czy 4x4 jest technicznie istotna roznica ale dla zwyklego czlowieka zadna

jaka jest "technicznie istotna roznica" ?

użytkownik usunięty
cortez_3

najwazniejsza taka ze AWD to jest naped stosowany wybiorczo przez komputer a wiec zazwyczaj i tak jedziesz na jednej osi, 4x4 to staly naped na wszystkie kola

rozwiniesz i przetłumaczysz skrót AWD ?

użytkownik usunięty
cortez_3

All wheel drive - naped na wszystkie kola co nie znaczy ze staly naped na wszystkie kola tylko mozliwy naped na wszystkie kola

czy aby na pewno ?

użytkownik usunięty
cortez_3

90% 10% zazwyczaj w AWD ze zmiana proporcji przez kompa, 4WD albo wszystkie albo jedna po wylaczeniu , przy czym AWD w nowoczesnych autach zapewne nie ogranicza sie do osi a do kazdego kola oddzielnie a wiec bada przyczepnosc i napedza te kolka ktore ja maja

teraz tak jest - wynika to z rozwoju technologii motoryzacyjnej - a wcześniej skrót AWD stosowano wobec jakich aut ?

użytkownik usunięty
cortez_3

Cortez Ty jestes widze pasjonatem szczegolow technicznych wiec mi powiesz , fajna zajawka , swoja droga. Przy samochodach akurat grzebie tez sam ale jak sie ma nieskomplikowane auto to ciezko o skomplikowana wiedze skoro teraz auta maja po 70 mikroczipow - po jaki czort nie mam pojecia. Szczyt moich mozliwosci to wymiana sprzegla, czegos w zawieszeniu czy znalezienie zgubionego pradu w instalacji. przednionapedowe kombi to moj typ auta czyli mozna powiedziec tutaj jak typowy kowalski a od suva wolalbym pickupa.

użytkownik usunięty
cortez_3

w stanach bylem choc krotko i pracowalem z amerykanami cale lata wiec szczerze zachowanie ludzi w serialu mnie nie dziwi az tak bardzo. stany to jest inny sposob myslenia calkokwicie i niestety wykorzystywanie ludzi na maxa , zwlaszcza przyjezdnych. smieszy mnie jak mowia ze zlikwiduja imigracje, tam pracuja tylko imigranci.

użytkownik usunięty
cortez_3

4x4 to zazwyczaj mechaniczna blokada dyfru a wiec mechanizmu napedzajacego tylnia os i masz 50% na 50%

użytkownik usunięty
cortez_3

obejrzyj old mana tam sprzetu niewiele , strzelanin tez, duzo gadania

„AWD” jest skrótem od angielskiego All Wheel Drive, jest więc to napęd na wszystkie koła. Dawniej mianem AWD określano głównie stały napęd 4x4. Obecnie również stosuje się tę nazwę w odniesieniu do napędu dołączanego automatycznie. - czy to prawda ?

użytkownik usunięty
cortez_3

brzmi jak prawda

tak jak w jednej z swoich wypowiedzi napisałeś wszystko jest kwestią nadstawienia i wiarygodności dla widza . . . jeśli nie przeszkadza ci to że ktoś sra ci do głowy i nie szanuje cb jako odbiorcy, pieprząc głupoty to w zasadzie każdy film będzie dla cb fajny i wiarygodny . . . w biografii Usaina Bolta skastują ci Jack Blacka i ok . . też tak może być . . . po co myśleć ? to w sumie stresujące i wpędza w deprechę . . . fajny film . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

poziom sciemy tutaj jest akceptowalny dla mnie i rekompensowany poprzez rozrywke. w dobie avengersow i innych glupot naprawde lepiej czasem przymknac jedno oko.

użytkownik usunięty
cortez_3

ale jak sie ma duza wiedze w danym temacie to pewnie nie jest to takie proste. generalnie nie mozna za duzo wymagac od kina jak i od ludzi w dzisiejszych czasach, smutne acz prawdziwe

konkludując naszą przydługą wymianę zdań wszystko jest kwestią nastawienia, avangers jest filmem fantastycznonaukowym stworzonym na podstawie komiksu, nie muszę przymykać oczu, wiem co oglądnę, jestem na to nastawiony . . . lioness - fajna luźna sensacyjka do kotleta . . . ale jak zaczynasz pisać - nie nie panie realia wysokie, taki jest na prawdę - to mamy problem . . .

użytkownik usunięty
cortez_3

a jak oceniasz hyena road czy na zachodzie bez zmian ? zborowski kiedys powiedzial ze 2 osoby patrza na ta sama sztuke i dla jednej jest to arcydzielo a dla drugiej wielkie g, wiec tak to pewnie wyglada. gdybym mial liczyc ile kto wystrzelil pociskow czy napewno mialy szanse doleciec i przebic cel, czy taki sprzet maja czy tylko w filmie i tak dalej to naprawde nic bym juz nie obejrzal a do ludzi wystawiajacych wysokie noty nie naleze. upraszczanie, pomijanie, montaz , bledy rezyserskie i merytoryczne sie zdarzaja. jesli nie sa razaca glupota jak plyniecie bez wiosel tratwa pod prad to sa ok, bo to tylko i az film.