PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40125
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Mira

ocenił(a) serial na 9

Jedni narzekają, że ona i Spartakus za szybko się zeszli, innym się to podoba. A mnie najbardziej urzeka to, że nie zrobiono z niej kolejnej laski, którą trzeba ratować, która się przewraca uciekając, która jest biedna, głupia jak but i tylko jęczy. Brawa dla Miry.

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

I to jest głupie, bo jak pamiętam, to ona bała się buntu jak piekła i nawet wymyśliła jakieś rzymskie prawo, co po buncie jednego niewolnika, pan zabija swoich wszystkich (a takie prawo nie istniało). Potrzebna w serialu jest jedna taka babka, ale wolałbym właśnie Naevię, ta nowa aktorka ma jakieś szaleństwo w oczach :). Do tego to ona została bardziej przez życie doświadczona i przez rzymian skrzywdzona.

ocenił(a) serial na 6
tomciog18

To nie jest wymyślone prawo. I nie chodziło o to, że gdy jeden buntownik się buntuje, to pan zabija wszystkich tylko o to, że gdy niewolnik zabija swego pana to potem zabici zostają wszyscy niewolnicy z domu zabitego.

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Przydałoby się byś podała jakieś źródło, że to nie jest wymyślone, ja podaję swoje np. wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Spartakus:_Krew_i_piach

Cytat: "W jednym z odcinków Mira uświadamia Spartakusa, że zgodnie z prawem rzymskim w razie buntu niewolników przeciw panu wszyscy niewolnicy, również ci nie biorący w nim udziału, będą skazani na karę śmierci. Nie jest to prawda w świetle prawa rzymskiego."

ocenił(a) serial na 6
tomciog18

Nie wierzysz mi na słowo? :P Ok, podaje źródło - http://pl.wikipedia.org/wiki/Niewolnictwo . Chociaż jak widać, wikipedia nie jest najlepszą kopalnią wiedzy. Za to tutaj jest napisane dokładnie to samo: http://acislak.ovh.org/mariusz/niewolnicy.html i tutaj podobnie http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/165/niewolnictwo-w-starozytnym-rzymie/ .

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Z tym, że po pierwszym powstaniu niewolników z 200000 zabito 20000. Po tych powstaniach (było jeszcze drugie powstanie niewolników), sytuacja niewolników się poprawiała. Patrząc w ten sposób Barca mógł byś ostatnim niewolnikiem z Kartaginy (Bo Kartagina istniała), ale biorąc pod uwagę lata, w których dzieje się serial, tak być nie mogło, bo miałby ponad 100 lat :). Co prawda z powstania Spartakusa, zabito na koniec wszystkich pojmanych, ale najbardziej się na to "zasłużyli", także wolnych ludzi tak by karano, lud bał się, że zaatakują sam Rzym :).

ocenił(a) serial na 6
tomciog18

Może i tak być to tylko serial. Z drugiej strony powstanie Spartakusa było 73 r p.n.e., a jeszcze w 61 r. p.n.e. wg. jednej z tych stron stracono z tego powodu 400 niewolników - czyli wskazywałoby to na to, że to prawo ciągle obowiązywało.
W każdym razie ja uważam, że Mira tego prawa nie zmyśliła, tylko w świecie serialu ono obowiązywało.

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

W każdym razie, bardzo się zmieniła między ostatnim odcinkiem 1 sezonu, a pierwszym odcinkiem tego sezonu :).

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

To co tu napisałaś to błąd chronologiczny! Nie potwierdza twojej tezy gdyż 400 niewolników zabito właśnie w sprawie którą opisałem wyżej - nie przed naszą erą ale w naszej erze za czasów Nerona. (patrz - Tacyt "Roczniki")

ocenił(a) serial na 6
mircho_padalec

Fakt - naszej ery. Na stronie był błąd. Możliwe jest jednak, że takie prawo istniało już wcześniej.
W każdym razie w świecie serialu istnieje.

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

Najlepszym źródłem wiedzy o prawie starożytnego Rzymu są źródła które pochodzą z tamtych czasów tzw. w tym przypadku fontes iuris cogniscendi i oriundi. Ustawa co do tego jakie prawo było praktykowane odnośnie uśmiercania wszystkich niewolników najprawdopodobniej nie zachowała się , albo nigdy nie była wydana a więc być może było to prawo zwyczajowe - ius non scriptum - tę teorię potwierdza Tacyt w "Rocznikach" w sprawie opisanego w nich Pedaniusza Secundusa- za czasów Nerona zabito ok. 400 (sic!) niewolników w akcie odwetu za zamordowanie wymienionego wyżej obywatela rzymskiego którego zabił niewolnik. Co do ustaw to czytałem chyba w podręczniku Macieja Jońcy "Pariccidium w prawie rzymskim" w przypisach że, mogła powstać takowa ustawa na początku pryncypatu lub pod koniec republiki w ramach retorsji za rozzuchwalenie się niewolników iw obawie przed nimi - o obawie piesze też Tacyt (niestety podręcznika nie posiadam więc nie sprawdzę na pewno).

ocenił(a) serial na 9
tomciog18

ok, bała się, ale widząc jak Kriksos rozpacza po stracie Neavii pomyślała, że nigdy nie chce, by Sparty musiał tak rozpaczać po niej, ale np. ryzykować życie całej ekipy, by uratować jej cztery litery. Sama powiedziała, że nie będzie taka bezbronna jak Neavia i mi się to podoba.
Nie wiem czy widziałeś już 4 odcinek, ale ja po nim to żałowałam, że tą Neavię odbili, durna pipa ;/

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

4 odcinek mam, ale nie oglądałem (tylko kilka urywków), tak więc opieram się na 1-3 gdzie widać, że dociera do niej, że po niej Spartakus by aż tak nie cierpiał, ona jego kocha, ale on uważa, że jego serce jest puste, sama tej nowej nie powiedziała, że Spartakus ją kocha. Ta gadka to była tylko po to by go do łóżka ściągnąć. Bo zaakceptowała, że raczej nie będzie już niczym więcej dla Spartakusa, niż tym czym jest.

ocenił(a) serial na 9
tomciog18

jak obejrzysz 4 odcinek to pogadamy, która, Mira czy Neavia, ma większe jaja ;)

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Dobra, bo w tej chwili uważam, że Mira, choć powinna Naevia, a z tego co mówisz, ty wydaje mi się, że będzie tak samo i po 4 odcinku ;).

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

Zara, moment, kurde...
Skąd macie 4 odcinek? Przeca premiera dopiero jutro???

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Premiera internetowa była wczoraj ;). A telewizyjna pojutrze czasu polskiego, bo o 22 w Ameryce, więc o 4 w sobotę u nas :).

ocenił(a) serial na 6
Bartes123_2

Już jest dostępny. Nie wiem, może jakiś przeciek. :P

ocenił(a) serial na 9
Lellandra

No i mamy dzisiaj niezłe kino na wieczór :)
Ciekawe czy tak się boją jaka reakcja widzów że preairy wypuszczają w necie?

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

http://www.google.pl/search?q=spartakus+vengeance+online+leak&ie=utf-8&o e=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#hl=pl& client=firefox-a&hs=hRj&rls=org.mozilla:pl:official&sa=X&ei=2Rw9 T4XkLcbktQaLzN3tBA&ved=0CBsQvwUoAQ&q=spartacus+vengeance+online+leak&amp ;spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=788029a20affa4df&biw=1280& amp;bih=881

Pierwszy link, to info o wycieku.

Kasiek_haz

Okropnie tego nie lubię, właśnie obejrzałem pierwszy odcinek, chciałem dowiedzieć się co myślą o nowej serii inni czyli wy, myślę sobie, na filmwebie konto mają Ci co myślą, a tu d*pa. Ciężko napisać "Uwaga spojler: [...] " ? :(

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Mira bardzo ewoluowała w tym serialu... pełnokrwista fajna pozytywna kobieca postać

Kasiek_haz

jak dla mnie to na nie to wszystkio, ten Spartacus jestr zupełnie innym Spartacusem niż ten grany przez Adniego, w serialu nie minęło dużo czasu, a w ogóle porzucili wątek jego żony, nagle zakochał się w Mirze, która to właśnie nei chciała rebelii i sięoburzała, że ichżycie nie zważa a chciał ratować życie żony Varro, ona nim była zauroczona a on jedynie jej potrzebował do swoich celów. Teraz jest inacze

steepien

Spartakus uległ w końcu jej urokowi, dni spędzone w romantycznej scenerii kanałów, bardzo ich do siebie zbliżyły ;)
Mira, owszem nie chciała powstania, ale teraz nie ma już odwrotu, moim zdaniem po prostu szybko przystosowała się do nowych warunków. Skoro jest już wolna, to nie będzie teraz narzekać na rebelię - i tak jest współwinna - tylko walczyć o życie. Spartakus nie może wiecznie ropzaczać po śmierci żony - pomścił już jej śmierć - a Mira, która darzy go uczuciem, pocątkowo miała mu tylko pomóc, ale z biegiem czasu przestała być mu obojętna.

AureliaKotta

a wiecie co jest fajne w tym związku Spartakusa z Mirą to że w 1 sezonie jak on i Sura przebywali jeszcze w Tracji, po upojnej sexie nocy Sura zbierała sie do wyjścia z namiotu Spartakusa to mu powiedziała że nigdy nie pokocha innej. Podobno bogowie jej to w śnie powiedzieli heh. Jest to wspomnienie z 7 odc. jak zabierał ją na spalenie, a tu prosze jednak sie myliła

ocenił(a) serial na 8
dejwidoX

Spartakus ostro wykrzyczał w twarz Mirze, że jego serce jest puste, Rzymianie odebrali mu wszystko, a on wciąż nie ma nic. Teraz po prostu poświęcił się nowemu życiu i nowemu celowi - Nie dopuścić by spotykało to kolejnych (zwłaszcza śmierć kogokolwiek z byle powodu (śmierć jego zony na życie Batiatusa, śmierć Varro na życzenie jakiegoś gówniarza), co powtarza na każdym kroku (kłótnia Argona z Kriksusem, teraz podczas ucieczki, jak ludzie Kriskosa chcieli zostawić to Naevię, to Nasira)). Tak więc nie kocha Miry, jak Sury (co ta także to wie - rozmowa z "laską" Rhaskosa), nie wiem skąd wam się to wzięło. Po prostu zgodziła się w końcu na to wszystko, pod warunkiem, że Spartakus "będzie ją wypełniał tak jak Surę" i będzie na nią patrzył jak kiedyś na Surę, tak więc stara się to robić z życzliwości na jaką zasługuje KAŻDY człowiek. A być może "coś" (bardzo niewiele w porównaniu do Sury, ale jednak coś jest), do niej czuje przy okazji, to i jemu nie jest aż tak trudno to robić. (poza tym wielki Spartakus miałby się zadowalać prawą ręką? Jakby to wyglądało w oczach innych gladiatorów :P) A jak już "zdradzać" Surę (nie chciał się w pierwszym sezonie, tak łatwo nakłonić do pierwszego sexu z Mirą) - to już z jedną kobitą, a nie z wieloma.

tomciog18

Ja nie napisałam nigdzie, że Spartakus kocha Mirę. To Mira kocha Spartakus i ma świadomość, że on jej nie. Napisałam, że ona nie jest mu obojętna. Tak jak napisałeś, trudno było Mirze go nakłonić do seksu, ale jak już do tego doszło, to Spartakus , co też zauważyłeś, nie jest z tych, którzy panienki zmieniają co odcinek. Zresztą przed kopalniami wyraźnie było widać, że Spartakusowi na Mirze zależy. MIra, jak większość kobiet, chce czegoś więcej, dlatego nie przestanie za Spartakusem "łazić". A tylko do pełnego naczynia nie można nic dolać, więc może i serce Spartakusa można napełnić - miłością inną niż do Sury, ale zawsze miłością.

ocenił(a) serial na 8
AureliaKotta

Ja odpisałem dejwidoX :) i innym wyrażającym takie poglądy np. (steepien).