PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39343
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Imię

ocenił(a) serial na 8

Wiadomo jakie było prawdziwe imię Spartakusa ?

ocenił(a) serial na 10
Meija17

też chciałabym wiedzieć :)

ocenił(a) serial na 10
Meija17

Patryk

ocenił(a) serial na 8
Qrisso

Serio czy żart ?

ocenił(a) serial na 10
Meija17

serio

ocenił(a) serial na 8
Qrisso

Było to podane w serialu czy wiesz to z innych źródeł ?

ocenił(a) serial na 10
Meija17

Andy mi się przyśnił i powiedział w tajemnicy, ale nikomu nie mów, ok ?

ocenił(a) serial na 8
Qrisso

Zabawne

ocenił(a) serial na 10
Meija17

Stworzyłem podobny temat tutaj --> http://www.filmweb.pl/serial/Spartakus%3A+Wojna+pot%C4%99pionych-2013-657154/dis cussion/Prawdziw%C4%99+Imie+Traka,2347110

Co do prawdziwego imienia Spartakusa. Mi się wydaje dziwnie fakt że w czasie powstania jego ziomki nadal go nazywali od Spartakusa i tak naprawdę w serialu nikt nie poznał jego prawdziwego imienia mi może imię Spartakus nadał mu Batiatus..

ocenił(a) serial na 8
Sterstox

Wy tak na serio czy trollujecie?
Prawdziwe imię niewolnika, który wywołał powstanie nie jest znane. Nie wiadomo nawet czy był Trakiem. Historia niewiele wie na jego temat a wy oczekujecie jego prawdziwego imienia w serialu?! W serialu o powstaniu Spartakusa głównym bohaterem miałby być jakiś Marcin czy inny Zbyszek?! I tak pełno jest płaczów i żali, jak to serial nie jest zgodny z historią, to jakby zaczęło niewolnika, który wywołał powstanie nazywać wymyślonym imieniem, to dopiero by ludzie pospadali z krzeseł. Gwarantuję jednemu i drugiemu, że gdyby historia znała prawdziwe imię Spartakusa to by ono w serialu padło. Zamiast tego Trak mówi "nie podam mojego imienia, bo tak nazywała mnie tylko moja żona." Wraz z nią umarł Trak, który trafił do Batiatusa. Tam narodził się nowy człowiek - Spartakus. Człowiek zdolny do wzniecenia i poprowadzenia największego powstania niewolników w historii. I temu tak nazywano go do końca. Bo do końca był Spartakusem.
Waszym zdaniem scenarzyści mieli wymyślić sobie imię i mu je nadać? no lol.

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

Uwierz mi jestem miłośnikiem historii, i nie jedno o Spartakusie i Powstaniu Niewolników czytałem. Między innymi, nie wiadomo jest życie Spartakusa przed powstaniem. Więc skąd twa teza że tak naprawdę Spartakus miał inaczej na imię? Nie wykluczam że masz racje, ale ja żyje świadomością że ten aspekt co do tego że Spartakus nie nazywał się Spartakus jest wymysłem twórców.
" że gdyby historia znała prawdziwe imię Spartakusa to by ono w serialu padło. " W tym serialu imię Spartakus nadał trakowi Batiatus bo tak się nazywał legendarny Król Tracji. Historycznie nie istniał żaden Król Tracji o imieniu Spartakus. Więc powtarzam - myślę że to wymysł twórców.
". Tam narodził się nowy człowiek - Spartakus. Człowiek zdolny do wzniecenia i poprowadzenia największego powstania niewolników w historii."
Myślę że nie wyparł się do końca tego że był Trakiem. Wiadomo Batiatus powiedział żeby się wyparł swojego dziedzictwa, że jest Rzymianinem a nie Trakiem. Ale myślę że później wraz z faktem że Spartakus dowiedział się kto stoi za śmiercią Sury...to po prostu znowu zaczął być Trakiem wraz z początkiem wybuchu powstania.

A i jeszcze jedna rzecz - nie wiem czy pamiętasz co się działo w ostatnim odcinku Była scena - w której Spartakus przed rozmową z Gannikusem oglądał mapę. Na tej mapie była Tracja, niby scena nic nie oznaczała..ale dla mnie była symboliczna - Spartakus osobiście wiedział że nie wygra z Krassusem, że czeka go śmierć i jednak tęskni za Tracją, za swoim domem w którym nie był przez jakiś czas. Potem wszedł Gannikus i zaczął z nim rozmawiać (później się okazało że Spartakus kazał mu być dowódcą szturmu Kawalerii na tyły Wojsk Krassusa).

ocenił(a) serial na 8
Sterstox

Ok, rozumiem o co chodzi. Ale trzeba rozdzielić między prawdziwym Spartakusem a tym serialowym.
O prawdziwym wiemy niewiele, być może był Trakiem, być może nie był. Być może miał na imię Spartakus, być może nie miał. Tak naprawdę w jego sprawie historia niewiele wie na pewno, większość to raczej prawdopodobieństwa i gdybania.
To daje pole do popisu twórcom seriali i filmów o nim. Stąd też:
Ten serialowy jest Trakiem i ma jakieś tam imię. Batiatus nazywa go "Spartakusem" na cześć legendarnego króla Tracji. Historykiem nie jestem ale wg. Wikipedii (nie oceniaj :D) "Około 438 p.n.e. władzę w państwie przejął Spartokus, prawdopodobnie najemny dowódca tracki, zapoczątkowując dynastię Spartokidów." Może to jego odkopali scenarzyści i o niego im chodziło, kiedy pisali Batiatusowi jego kwestię. Nie wydaje mi się, żeby Spartakus wypierał się trackiego pochodzenia czy też uważał się za Rzymianina. Moim zdaniem wtedy już nie chodziło o to, kto skąd jest (po tej bójce Galów z Germanami) a wszyscy stali się wolnymi ludźmi walczącymi o swoje. Moim zdaniem to nadanie mu innego imienia to świetny pomysł. Ten Trak, który wyruszał na wojnę nie byłby w stanie poprowadzić powstania. Spartakus - a i owszem. Symboliczna przemiana, tylko bardziej robiąca z niego herosa.
To spojrzenie na mapę odbierałam jako tęsknotę za życiem, które wiódł w Tracji u boku Sury i za człowiekiem, którym był, a którym już nigdy nie będzie.

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

"O prawdziwym wiemy niewiele, być może był Trakiem, być może nie był. Być może miał na imię Spartakus, być może nie miał. Tak naprawdę w jego sprawie historia niewiele wie na pewno, większość to raczej prawdopodobieństwa i gdybania."
Wiemy że prawdziwy Spartakus miał na imię Spartakus. Możliwe że to był jego przydomek, że miał inne pytanie. Ale tak naprawdę nie ma żadnych źródeł informacji, jedyni historycy którzy opisali powstanie mówili o Spartakusie, możliwe że przywódcy powstania nadali taki przydomek... a możliwe że naprawdę tak miał na imię. Większość przesłanek mówi że Spartakus był po prostu Spartakusem..a inne imię Spartakus to wymysł twórców serialu. Co do tego czy był Trakiem czy nie - nie wiemy, możliwę że był Rzymianinem walczącym w Trackim stylu Walki co by tłumaczyło fakt że Spartakus i jego Armia nie uciekła z Italii, a zaczęła kontynuwać grabienie Italii i ewakuacje na Sycylię, bo po co?By tez ją zgrabić :).

"Ten serialowy jest Trakiem i ma jakieś tam imię. Batiatus nazywa go "Spartakusem" na cześć legendarnego króla Tracji. Historykiem nie jestem ale wg. Wikipedii (nie oceniaj :D) "Około 438 p.n.e. władzę w państwie przejął Spartokus, prawdopodobnie najemny dowódca tracki, zapoczątkowując dynastię Spartokidów.""
Szczerze mówiąc to teraz mnie zaskoczyłaś (o ile mam okazje dyskutować z Kasią co wnioskuje po nicku :) ale kto wie :P). Nigdy nie słyszałem by tracją rządziła dynastia Spartokidów. Ciężko mi to będzie obalić, ale ile wiele razy tak było że przeciętny obywatel w starożytności miał tak samo na imię jak Władca Państwa?Może to być tylko zbieg :) kto wie jeśli zakładając kwestię że Spartakus był naprawde Trakiem - to może jego rodzice chcieli go tak nazwać od nieżyjaceog Króla Trackiego.

"Nie wydaje mi się, żeby Spartakus wypierał się trackiego pochodzenia czy też uważał się za Rzymianina." Spartakus początkowo nie chciał walczyć z rzymskimi bandytami którzy mieli zagrać Traków. Batiatus powiedział coś do niego że nie jest Trakiem a Rzymianinem. I Spartakus zgodził się walczyć z "Trakami", ten fakt i to że krzyknął do tłumu "Ja jestem Spartakus!" było symbolem wypierania się swojej trackiej tożsamości, że od teraz Spartakus to nie Trak, tylko nowy człowiek - Rzymianin, ale myślę że znowu zaczął być Trakiem wraz z wybuchem powstania - by myślę że zaczął nim znowu być gdy dowiedział się że Batiatus macza palce w śmierci Sury. A i wiem co powiedz, że scena Ja Jestem Spartakus to tylko ukłon w stronę najstarszego filmu o Spartakusie, tak może i to prawda..bo scena gdzie wszyscy niewolnicy krzyczą Ja Jestem Spartakus! przeszła do historii, ale jedno drugiego nie wyklucza, że ten krzyk symbolizował że wypiera się swej trackiej tożsamości.

" Ten Trak, który wyruszał na wojnę nie byłby w stanie poprowadzić powstania. Spartakus - a i owszem. Symboliczna przemiana, tylko bardziej robiąca z niego herosa."
Myślę że to i tak bez znaczenia. W I odcinku nie było to zbytnio wyjaśnione, ale w Tracji Spartakus musiał sprawować jakąś ważniejszą rolę. Gdy na początku odcinka Trakowie negocjowali z Rzymianami, w tej samej scenie poznaliśmy Spartakusa..który brał udział w tych negocjacjach. W następnych scenach z walki z Getami niby wyglądał jak szeregowy żołnierz ale wydawał rozkazy trackim przyjacielom. I co najważniejsze - tak naprawdę, to w I odcinku to on spowodował wybuch buntu trackich odziałów wobec rzymskich Legionów, to było takie mini powstanie, więc już przed trafieniem do Kapui tracki wojownik nazwany imieniem Spartakusa był buntowniczy i wydawał rozkazy.

"To spojrzenie na mapę odbierałam jako tęsknotę za życiem, które wiódł w Tracji u boku Sury i za człowiekiem, którym był, a którym już nigdy nie będzie."
Tu tak samo jedno drugiego nie wyklucza. Aczkolwiek - gdyby chodziło o Surę, pokazano ją w ramach retrospekcji. Ile razy Sura była pokazana w ramach retrospekcji?A tu tylko spojrzenie na mapę, a dokładniej na teren dzisiejszej Bułgarii - Tracji. I jeszcze raz powtarzam, ta scena może symbolizować tęsknotę za Tracją, że nigdy nie zobaczy swojego kraju, i jednocześnie - że on zginął jako Trak a nie jako naturalizowany Rzymianin.

A i jeszcze jedno "którym był, a którym już nigdy nie będzie." W Tracji chyba też służył jako żołnierz, walczył jako wojownik w Tracji i zginął jako wojownik. Co by nie było, Spartakus zginął jako wolny człowiek - wojownik którym także był w Tracji, tylko w innej formie :).

Ciesze się że pierwszy raz mam okazje podyskutować z kimś kto ma szerokie pojęcie o fabule epickiego serialu :).

ocenił(a) serial na 8
Sterstox

"możliwe że przywódcy powstania nadali taki przydomek... a możliwe że naprawdę tak miał na imię."
Ja to widzę tak. Historycznie on albo miał na imię Spartakus, albo miał jakoś inaczej. W serialu ma na imię Spartakus i ma jakoś inaczej. I mi pasuje :)

"By tez ją zgrabić :)."
a to nie było tak, że Spartakus chciał uciekać a Kriksus zostać i grabić? I temu się podzielili? Jak pisałam, ze mnie żaden historyk, a powstaniem zainteresowałam się przez ten serial. I wydaje mi się, że coś tam czytałam, że Spartakus chciał uciekać przez Alpy, ale ten wał Krassusa im to uniemożliwił. Coś takiego :) Nie pamiętam już teraz.

Tak, dobrze wnioskujesz po nicku :)
Moim zdaniem tu nie ma co obalać na siłę :). Widocznie jakaś tam dynastia Spartokidów była. Czy zwykły obywatel mógł nosić imię władcy? W tym serialu mógł :) Taka wizja twórców i mi się to podoba. Batiatus, widząc, że nowy niewolnik, podczas swojej egzekucji, pokonuje grupę żołnierzy wyniuchał zysk dla siebie. Wziął owego pod swoje skrzydła wiedząc, że albo niewiele straci albo wiele zyska. Niewolnik był Trakiem o nieznanym imieniu, więc wymyślił sobie, że nazwą go po słynnym trackim królu. Zagrywka czysto marketingowa :) A Bati taki cwaniaczek był :) I podoba mi się, że, że Rzym ukłuł gość, którego sami stworzyli.

"A i wiem co powiedz, że scena Ja Jestem Spartakus to tylko ukłon w stronę najstarszego filmu o Spartakusie."
Nie miałam zamiaru tego pisać, uwierz. Jedyne co mogę o tej scenie napisać, to to, że cieszę się, że to słynne zdanie Andy zdążył wypowiedzieć na ekranie. Samo wspomnienie tego w ostatnim odcinku sprawiło, że wyłam jak głupia.
Nie patrzyłam tak na zachowanie Spartakusa. Właściwie nigdy nie zastanawiałam się czy czuł się Trakiem do końca, ale też wątpię, że uważał się za Rzymianina. Zresztą jak pisałam, moim zdaniem, po bójce Galów z Germanami uznali, że nie ma co bawić się w pochodzenie a zjednoczyć się jako ludzie, zamiast dzielić na obywatelstwa.

"więc już przed trafieniem do Kapui tracki wojownik nazwany imieniem Spartakusa był buntowniczy i wydawał rozkazy."
Tak, to prawda, ale ja to widzę bardziej jako kogoś, kto zrobi wszystko, żeby chronić własne podwórko. On zaczął się sprzeciwiać, kiedy zdał sobie sprawę, że jego wioska może być zaraz zaatakowana a Glaber nie ma zamiaru im pomagać, jak obiecał, a iść w przeciwnym kierunku. W tym momencie Trak myślał o sobie i swoim domu. Nie obchodził go los niewolników czy umieranie za kogoś, kogo nie znał. Albo w ogóle wypowiadanie wojny wielkiemu Rzymowi.

"Spartakus zginął jako wolny człowiek - wojownik którym także był w Tracji, tylko w innej formie :)."
Wojował, ale nie chował się po wulkanach czy napadał na miasta a urzędował z Surą w domowych pieleszach, rozmyślając o dzieciach i stadzie owiec :) Jednak, mimo bycia wojownikiem, był tam innym człowiekiem.

"Ciesze się że pierwszy raz mam okazje podyskutować z kimś kto ma szerokie pojęcie o fabule epickiego serialu :)."
Any time :) Osobiście mam fioła na punkcie Spartakusa :D

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

"a to nie było tak, że Spartakus chciał uciekać a Kriksus zostać i grabić? I temu się podzielili? Jak pisałam, ze mnie żaden historyk, a powstaniem zainteresowałam się przez ten serial. I wydaje mi się, że coś tam czytałam, że Spartakus chciał uciekać przez Alpy, ale ten wał Krassusa im to uniemożliwił. Coś takiego :) Nie pamiętam już teraz."
Tu w tym momencie popełniłaś gafę ale spoko ja sam do końca nie znam stuprocentowej historii powstania. Ale z tego co wiem to manewr związany z Wałem Krassusa był przeprowadzany (czyli inaczej mówiąc kopano rowy) gdy już Spartakus i jego armia byli na południu Włoch i chcieli się ewakuować na Sycylię. A że w serialu kompletnie poplątali kolejność wydarzeń to... po prostu czysta głupota ;].
Co do odejścia Crixosa, to to że Crixos odszedł z powodu innych planów co do grabienia rzymu i opuszczenia Italii jest tylko jedną z tez, jest inna teza że Crixos odszedł z powodu etnicznych i za nim wyruszyli tylko Celtowie i Galowie (co w sumie to to samo).

Choć najprawdopodobniej było to tak: Spartakus po wygranej bitwie pod Wezuwiuszem rozdziela się z Crixosem, wyrusza na północ by opuścić Cesarstwo Rzymskie. I przed granicą uznał że bardziej opłacalne będzie dalsze grabienie Rzymu i ewakuacja na Sycylię/ lub byś może także z powodów logistycznych nie mógł opuścić Italie, bo przebrnięcie przez Alpy taką armią byłoby nie lada zadaniem.

" Właściwie nigdy nie zastanawiałam się czy czuł się Trakiem do końca, ale też wątpię, że uważał się za Rzymianina."
Źle mnie zrozumiałaś. Ja tylko stwierdziłem że Spartakus przez pewien czas mógł się czuć Rzymianinem gdy wyparł się swojego dawnego życia w Tracji które de facto.. znowu zaczął być z Trakiem wraz z wybuchem powstania.

"Zresztą jak pisałam, moim zdaniem, po bójce Galów z Germanami uznali, że nie ma co bawić się w pochodzenie a zjednoczyć się jako ludzie, zamiast dzielić na obywatelstwa."
Sprawa co do pochodzenia i tozsamości narodowej to wątły wątek w tym serialu. Bo kim mogli się czuć Gannikus, Naevia, czy Oinomaos?

"Tak, to prawda, ale ja to widzę bardziej jako kogoś, kto zrobi wszystko, żeby chronić własne podwórko. On zaczął się sprzeciwiać, kiedy zdał sobie sprawę, że jego wioska może być zaraz zaatakowana a Glaber nie ma zamiaru im pomagać, jak obiecał, a iść w przeciwnym kierunku. W tym momencie Trak myślał o sobie i swoim domu. Nie obchodził go los niewolników czy umieranie za kogoś, kogo nie znał. Albo w ogóle wypowiadanie wojny wielkiemu Rzymowi."
Masz częściowo racje, ale co by nie było w Tracji był wojownikiem - żołnierzem, przez pierwsze lata życia w Rzymie - był wojownikiem pokazowym by później być znowu wojownikiem - żołnierzem i umrzeć jako wojownik :) krótki opis życia Spartakus?Używanie ciągle miecza. Więc jeśli chodzi o sprawę czysto zawodową w Tracji nie był kim innym niż wojownikiem, choć ta jak wspominałaś tam miał żonę, rodzinę i miał dla kogo żyć. Ale wspominam jeszcze raz, w Tracji żył jako wolny człowiek wojownik i takowym zginął w Rzymie podczas powstania.
A mówienie że prawdziwy Spartakus narodził się w Kapui - jest trochę głupkowate bo jak już mówiłem Sparty już miał dowódcze cechy, już był wojownikiem w trackiej zbroi.

I taka jedna skromna uwaga "Niewolnik był Trakiem o nieznanym imieniu, więc wymyślił sobie, że nazwą go po słynnym trackim królu. Zagrywka czysto marketingowa :)"
Rzymianie gardzili przedstawicielami innych narodów. A tymbardziej ich królów. Nazwanie niewolnika imieniem króla Trackiego w celu marketingowych byłoby nielogiczne. Ale kto wie, może twórcy też mieli to na myśli co ty, ale z tego powodu co ja napisałem trochę kupy się nie trzyma :P.

Co do dynastii Spartokidów - trochę o niej poczytałem. Dynastia zgasła 30 lat przed wybuchem powstania Spartakusa, i tych Królow Spartokusów było aż pięciu. Etymologie takiego imienia jak Spartakus czy Spartokus dopatruje się w nazwie Sparty :) cóż kiedyś Spartanie byli słynnymi wojownikami w walce z Persami :P. Ogółem ciekawa ciekawostka, aczkolwiek wątpię by tak naprawdę Trak który zbuntował się przeciwko Rzymowi miał dostać imie po trackim Królu (mówie o historii a nie o serialu).

ocenił(a) serial na 8
Sterstox

Aha, dzięki za wyjaśnienie. Niestety, w serialu mocno uproszczono wiele wątków, kiedy postanowiono skrócić go z 5 sezonów do 3 i prequela. Szkoda.

"Bo kim mogli się czuć Gannikus, Naevia, czy Oinomaos?"
Historyczny Onomejus prawdopodobnie był Galem, ten serialowi Numidyjczykiem. A kim się czuł? On chyba czuł się człowiekiem Batiatusa. To właśnie senior dał mu nowe życie i widać było, że Onomejus swojego pana bardzo szanuje. Podobnie i Kwintusa później. Nie chciał uwierzyć w jego szwindle. Aż zobaczył je na własne oczy.

"A mówienie że prawdziwy Spartakus narodził się w Kapui - jest trochę głupkowate bo jak już mówiłem Sparty już miał dowódcze cechy, już był wojownikiem w trackiej zbroi. "
Ale ja nie kwestionuję jego zdolności przywódczych czy bycia wojownikiem i nie twierdzę, że ich nie miał przed niewolą. Ale Spartakus, ten który wywołał powstanie, zaczął rodzić się kiedy zrozumiał co stało się z Surą po śmierci Varro. On już przyjął swój los i nawet cieszył się rolą czempiona. Później nieszczęsna imprezka tego gówniarza a następnie majaki i odkrycie, kto stoi za śmiercią żony. Nawet zaraz po tym jego planem było tylko i wyłącznie zabicie Batiatusa. Nie obchodził go los reszty niewolników, kiedy Mira mówiła mu o obowiązującym prawie. Ona, że "jeśli zabijesz pana, to zabiją nas wszystkich". On na to: "I don't give a fuq!" Później układ z Kriksusem na temat śmierci Batiatusa/szukania Naevii i w końcu rebelia. Mi się wydaje, że nawet, kiedy mówił o trzęsieniu całym Rzymem, to mówił to w emocjach, niejako podsumowując to, co właśnie zaszło. Później w Zemście widzimy, że dopiero zaczyna powoli docierać do niego co zrobił i ile osób ma teraz na karku; ile par oczu na sobie. Może i masz rację, że dowódca powstania nie urodził się w Kapui. Może on się narodził dopiero pod Wezuwiuszem, po pokonaniu Glabera? To co Spartakus zrobił (ja pisze o serialowym cały czas), to coś co i w nim musiało dojrzeć. Zdania nie zmienię - ten koleś z Tracji to wojownik o silnym charakterze, mający swoje zdanie i nie wahający się go używać. Ale to wciąż nie był przywódca największego powstania niewolników w historii. Do tego mnie nie przekonasz.

" Ale kto wie, może twórcy też mieli to na myśli co ty, ale z tego powodu co ja napisałem trochę kupy się nie trzyma :P."
Tłum jest głupi. Myślisz, ze 100% wyjców siedzących wśród publiki wiedziało kim był Spartakus? Ten historyczny? Nie. Gdzieś przelotem usłyszeli "król", gdzie indziej "legendarny" a na piaskach przede wszystkim widzieli wymiatającego bad ass motherfuqera zabijającego gladiatorów jednego za drugim. I więcej tłumowi nie trzeba.
SPARTA-KUS!!
SPARTA-KUS!