Na maturę ustną z polskiego mam temat o średniowieczu i wzoruję się miendzy innymi tym
serialem. Chciałbym tylko kogoś kto się zna na historji (bo ja jej osobiście nie cierpię) czy serial
dobrze oddaje realia średniowiecza i czy nie ma tu fikcji bo nie chcę żeby bylł przypał. obejżałem
narazie 4 odcinki i myślę że można się na tym oprzeć ale proszę o radę.
Przecież akcja serialu rozgrywa się w starożytnym Rzymie, nie w średniowieczu. Jakieś 1000 lat różnicy...
źródło- wikipedia:
-Barka przedstawiany jest jako ostatni żyjący jeniec z Kartaginy, zniszczonej przez Rzymian w 146 roku p.n.e.. Fabuła pierwszej serii rozgrywa się w 70 roku p.n.e., więc Barka musiałby mieć około stu lat.
-Batiatus nosi w serialu imię Kwintus, podczas gdy w rzeczywistości nazywał się Gnejusz.
-Historycznie Spartakus został przełożonym szkoły Batiatusa i miał za zadanie uczyć nowych niewolników.
-Ilytia staje się patronką jednego z niewolników z domu Batiatusa, nie zawiera jednak umowy przeniesienia jego posiadania, co jest sprzeczne z prawem rzymskim.
-W Oinomaosa wciela się czarnoskóry aktor Peter Mensah, chociaż w rzeczywistości Oinomaos był Galem.
-W odcinku Odkrycia rząd koński Glabera wyposażony jest w strzemiona, wynalezione kilkaset lat później w Azji.
-Szkoła Batiatusa liczyła ok. 200 gladiatorów. Ucieczka planowana była przez wiele miesięcy, ostatecznie uciekło 78 gladiatorów.
-Postać Juliusza Cezara została wprowadzona do serialu po konsultacjach z historykami, którzy stwierdzili, że nie istnieją żadne przekazy historyczne potwierdzające jego udział w tłumieniu powstania Spartakusa. Udział Cezara w tych wydarzeniach określony został jako możliwy, ale mało prawdopodobny.
-Gannikus w serialu do samego końca pozostaje wierny Spartakusowi, zaś po pokonaniu buntowników zostaje ukrzyżowany przy Via Appia. W rzeczywistości odłączył się od rebeliantów po zdobyciu wału Krassusa i poległ w walce z Krassusem przed zakończeniem powstania, w bitwie pod Camalatrum.
-Filmowy Kriksos oddziela się od Spartakusa dopiero pod koniec powstania. Tymczasem, uczynił to razem z Oinomaosem zaraz po bitwie pod Wezuwiuszem, a ich los dopełnił się w bitwie pod górą Garganus, zaś jego pogromcą nie był Marek Krassus lecz Lucjusz Gelliusz. Nadciągający z pomocą Spartakus zdołał rozbić rzymską armię. By uczcić pamięć Kriksosa, 300 wziętych do niewoli legionistów zostało zmuszonych do walki na smierć i życie.
-Kolejność wydarzeń powstańczych została w serialu zmieniona. Poprawna kolejność to: ucieczka ze szkoły i bitwa pod Wezuwiuszem – pierwszy rozłam i śmierć Kriksosa – dalsze walki i dotarcie do Alp – rezygnacja z przeprawy do Galii i powrót na południe Italii – próba przeprawy na Sycylię i zdrada piratów – próba odcięcia armii buntowników przez siły Krassusa (bitwa o wał) – oddzielenie się Gannikusa – ostatnia bitwa osaczonego Spartakusa.