Silos (2023-2026)
Silos: Sezon 3 Silos sezon 3, odcinek 1
odcinek Silos (2023-2026)

Silos | odcinek 1

Silos
powrót do forum s3e1

Może ktoś zdradzić co się dalej wydarzy w książce po wydarzeniach z ostatniego odcinka drugiego sezonu serialu silos? Jestem bardzo ciekawy

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Tom drugi jest prequelem, który wyjaśnia, jak doszło do budowy silosów i globalnej katastrofy.

Aegidius

Czyli w którym momencie w książce kończy się sezon 2?

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Nie obejrzałem jeszcze ostatniego odcinka także nie wiem jaką furtkę zostawili sobie autorzy serialu na przeciągnięcie wydarzeń w czasie. To co do tej pory oglądaliśmy w dwóch sezonach spokojnie można by upchnąć w jednym.

Aegidius

W takim razie co się dzieje pod koniec drugiego tomu w książce?

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

W końcowych rozdziałach Donald Keene odkrywa, że silosy zostały zaprojektowane nie tylko jako schronienie, ale także jako eksperyment społeczny mający na celu kontrolowanie populacji i testowanie różnych modeli społecznych. Wszystko to jest częścią planu zapoczątkowanego przez grupę elit, które chciały "ocalić" ludzkość na własnych warunkach.

ocenił(a) serial na 9
kMqStore

drugi sezon serialu nie jest drugą książką więc Aegidius zdradził, prawdopodobnie, sezon 3 serialu :)

Jake_Boe

Domyślam się ale zupełnie mi to nie przeszkadza, szukam wszędzie jakiegoś opisu dalszych losów i mogą być spoilery przyszłych sezonów. Szukam ale nigdzie znaleźć nie mogę :(

kMqStore

Bo szukasz po polsu,sprawdz YT,reddit tam masz wszystko opisane.A tak w skrócie bo też nie czytałem to nikt ci nie zdradzi co będzie w 3 sezonie bo nikt nie wie co wymyślą twórcy,już sam wątek Bernarda jest zmieniony,on wyszedł na czyszczenie a Juliete została nadzorcą a tu chyba spłonie w tej komorze,ale to tylko moje gdybanie

ocenił(a) serial na 10
lewandowski09

Juliete nie spłonie, bo jest w strażackim kombinezonie.

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Po prostu zapytaj GPT

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Tom pierwszy ma jeszcze kilka kartek opisujących rekonwalescencję Julii po ogniu w śluzie. Natomiast ostatnia scena z końcówki to już tom drugi.

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Wpisz sobie w chat gpt tam znajdziesz wszystkie informacje o każdym tomie po polsku

ocenił(a) serial na 8
kMqStore

Pierwsze dwa sezony są na podstawie pierwszej z trzech książek. Drugi sezon kończy się w momencie końca pierwszej książki. Książka druga to tak jak ktoś wspomniał prequel do tego co znamy z tych dwóch sezonów. Aktualnie kończę czytać drugi tom, gorąco polecam lekturę!

ocenił(a) serial na 7
kMqStore

Ludzie wyjdą na zewnątrz :)

ocenił(a) serial na 8
mackyy1985

Pod koniec trzeciego tomu. Czyli zakładając 2 sezony na tom to będzie sfilmowane w końcówce 6 sezonu.

kMqStore

Poniżej streszczenie TOM 2 i 3:

Drugi tom książki SILO autorstwa Hugh Howeya nosi tytuł Zmiana (Shift w oryginale). Jest prequelem pierwszego tomu i wyjaśnia, jak doszło do powstania silosów oraz dlaczego ludzkość została zmuszona do życia pod ziemią.

Streszczenie:

Książka opowiada historię z kilku perspektyw i podzielona jest na trzy części, które ukazują różne etapy powstawania silosów oraz losy ludzi, którzy nad tym pracowali.

Część pierwsza – Początek eksperymentu
Poznajemy Donalda Keene'a, młodego kongresmena z USA, który zostaje wciągnięty w tajny rządowy projekt budowy podziemnych schronów. Na początku myśli, że chodzi o zabezpieczenie ludzkości na wypadek katastrofy, ale stopniowo odkrywa prawdę – projekt nie ma na celu ratowania, lecz kontrolowanie populacji.

Część druga – Upadek świata
Akcja przenosi się w przyszłość, gdy silosy są już zamieszkałe. Donald, po przebudzeniu z kriogenicznego snu, stopniowo zaczyna rozumieć skalę manipulacji i okrucieństwa rządowego planu. Dowiaduje się, że rządy świata celowo doprowadziły do zagłady, by rozpocząć nowy porządek.

Część trzecia – Narodziny rebelii
Donald coraz bardziej kwestionuje swoje wcześniejsze decyzje i zaczyna rozumieć, że jego działania przyczyniły się do zniewolenia ludzi w silosach. Tymczasem w jednym z silosów pojawia się tajemnicza postać – Troy – który okazuje się kolejnym wcieleniem Donalda, kontrolowanym przez system. Stopniowo Donald próbuje znaleźć sposób, by uwolnić mieszkańców i ujawnić prawdę.

Główne motywy:
Spisek rządowy i manipulacja
Eksperyment społeczny na gigantyczną skalę
Powolne odkrywanie prawdy przez bohatera
Moralne dylematy i odpowiedzialność za przeszłość

Podsumowując, Zmiana pokazuje, jak powstały silosy i jakie były prawdziwe motywacje ich twórców. Książka rzuca nowe światło na wydarzenia z pierwszego tomu i pogłębia świat przedstawiony w serii.

Trzeci tom serii SILO autorstwa Hugh Howeya nosi tytuł "Pył" (Dust w oryginale). Jest to bezpośrednia kontynuacja wydarzeń z pierwszej części (Silos/Wool) i kończy całą trylogię.

Streszczenie:
1. Przygotowania do buntu

Juliette Nichols, która została burmistrzynią Silosu 18, odkrywa coraz więcej tajemnic dotyczących funkcjonowania podziemnych schronów. Jest zdeterminowana, by połączyć się z innymi silosami i ujawnić mieszkańcom prawdę o ich świecie. Odkrywa, że Silos 17 (gdzie ocalał Solo i dzieci) może być kluczem do przetrwania. Postanawia rozpocząć drążenie tunelu między nimi, co staje się symbolem buntu przeciwko systemowi.

2. Manipulacje Silosu 1

W tym czasie w Silosie 1 Donald Keene, który wcześniej pomagał stworzyć silosy (drugi tom Zmiana), zdaje sobie sprawę, że cała struktura jest skazana na zagładę. Jego siostra Charlotte, ukrywana przez system, zaczyna przejmować kontrolę nad technologią silosów i szuka sposobu na uratowanie jak największej liczby ludzi.

Tymczasem Thurman, główny architekt systemu, próbuje utrzymać władzę, ale sytuacja wymyka mu się spod kontroli. Donaldowi udaje się uwolnić więcej informacji i sabotować Silos 1, co doprowadza do upadku całego systemu kontroli.

3. Upadek silosów i walka o wolność

Juliette doprowadza do połączenia z Silosem 17, ale w wyniku działań Silosu 1 następuje masowa destabilizacja całego ekosystemu silosów. Wiele z nich zostaje zniszczonych, a część ich mieszkańców ginie.

Ostatecznie Juliette, Solo i ocalałe dzieci odkrywają wyjście na powierzchnię i ku swojemu zaskoczeniu zauważają, że świat zewnętrzny zaczyna się regenerować. Donald, zanim umiera, doprowadza do uwolnienia wszystkich ocalałych, a Charlotte startuje statkiem, by poszukać innych oznak życia.

Zakończenie i przesłanie:
Świat poza silosami okazuje się możliwy do zamieszkania, co podważa sens istnienia systemu podziemnych schronów.
Władza Silosu 1 zostaje obalona, a mieszkańcy zaczynają budować nową przyszłość.
Historia kończy się nadzieją, że ludzkość będzie mogła odbudować cywilizację poza ograniczeniami silosów.

Tom "Pył" jest pełnym akcji i napięcia finałem trylogii, przynoszącym odpowiedzi na pytania z poprzednich części i dającym satysfakcjonujące zakończenie opowieści o zniewoleniu, buncie i odzyskanej wolności.

ocenił(a) serial na 6
BestBone

Hej Cześć. Czytałeś. Kupowałeś i masz książki? Zdradź mi proszę czy były one zawsze w twardej oprawie przez co trochę droższe? Wszystkie trzy tomy obecnie dostępne (nie wiem czy to wznowienie jakiegoś wydawnictwa) są w twardej oprawie właśnie. Chciałem sobie zamówić (oczywiście w wersji PL) ale w miekkiej i nie mogę znaleźć.

kMqStore

Nie chcę zdradzać fabuły 3 sezonu, więc powiem tylko, że główny bohater ginie (zamordowany), a zabójcą jego najbardziej zaufana osoba. Miłego oglądania życzę! ;-)