wreszcie fabuła poszła do przodu a nie na boki. nadal trochę na siłę przedłużane dialogi, ale w tym odcinku dotykamy wreszcie tajemnic, są przełomy i zdarzenia o dużej stawce.
sezon okropnie nierówny. to jest 1 z może 3 odcinków, które są na prawdę dobre. nie mogę doczekać się finału.
Zgadzam się z tą fabułą. Pierwszy sezon to dość sporo wprowadzenia i tajemnic natomiast drugi gra na zwłokę. Być może w książkach jest sporo przynudzania albo wątki szybciej się dzieją także coś scenarzyści musieli wykombinować. No ale dzięki końcówce otwiera się perspektywa na 3 sezon z wieloma tajemnicami.
Książka (silos cz1) jest znacząco inna i.... faktycznie ma dużo mniej treści niż serial. Niektórych postaci w książce nawet nie ma, a serial ma tę historię z lekka pogłębioną, bo książka jest fatalnie napisana, z marnymi dialogami, motywacjami bohaterów, 1/3 to zbędne wodolejstwo. W fabule książki mieszczą się sezony 1 i 2 serialu.
Czyli wnioskuje, że scenarzyści robią co mogą by ubarwić pomysł na historię Silosu. Nie ma co narzekać bo mało tego typu jest filmów a widać ma spory potencjał i oby szli w tym kierunku co końcówka sezonu 2. Jest przecież jeszcze 50 silosów do ogarnięcia prawda?
51 i praktycznie większość nie jest pokazana,to tylko 3 tomy jak sobie wyobrażasz że wszystkie silosy były by ukazane z ich mieszkańcami.A po drugie sporo jest martwych już
Ja sobie mogę wyobrażać i nie zdziwiłbym się jakby powstało 10 sezonów tego serialu bo mają w czym przebierać. Nadal pozostaje 50 silosów i nie koniecznie musi być wg książki.
Mają być 4 sezony i koniec tak zapowiedzieli,nikt tu nie będzie wymyślał fabuły innych silosów jak nie ma ich nawet w książce.Zrozum to w końcu
A ty zrozum w końcu podejście producentów do tematu. Co z tego że nie ma, jesteś zatrudniony w produkcji i kontraktach tego serialu? Nie, więc gówno wiesz co będzie dalej i jak będzie odbierany serial. Przykładem niech będzie serial Gra o Tron gdzie ostatni sezon sami sobie napisali bo nie było książki z cdn. Więc nie twórz plotek nie potwierdzonych. I nie udowadniaj mi dalej więcej twojej teorii bo co jest nie musi być zrealizowane tak jak 500 Abramsów i 100 Blackhawków które miały być kupione podpisane umowy i nigdy ich nie zobaczymy.
Zamknij j..... i tyle,same gów.. na tym filweb.Będą 4 sezony i koniec z oryginalnej trylogii tak zapowiedzieli twórcy,a jak nie umiesz używać google to poproś mamę niech ci pokaże.Autor zapowiedział kolejną trylogię ma pokazać wydarzenia z silosu 40 i co się wydarzyło po oryginalnym zakonczeniu,a ty czy kupią prawa to od nich zależy.Z resztą rozmowa z tak ograniczonym osobnikiem jak ty to nie ma sensu najmniejszego
Przecież sam ze sobą gadasz jak debil twój zdrewniały pseudo intelekt sam zaprzecza twojej świadomości. Pieprzysz farmazony a potem sam potwierdzasz że jesteś kompletnym idiotą co zrobią jak koleś nie napisze kolejnej trylogii? Jesteś jak pogodynka pieprzysz o pogodzie za kilka miesięcy.
A więc jednak jesteś debil nawet rodzice o tym wiedzą,wróć do szkoły i naucz się korzystać z internetu od nowa,nauka angielskiego też się przyda to może ogarniesz żeby nie pisać farmazonów
Uwielbiam jak imbecyle próbują sprowadzić kogoś do swojego poziomu by się dowartościować tobie się to jednak nie uda rzucając na kogoś określenie debilem. Wiesz dlaczego dzieciaku ?spójrz na swoją oglądalność poziom Transformers czy Avengers klasyfikuje ciebie do grupy psa Cywila przynajmniej teraz wiem z czym mam do czynienie bo do kim tobie jeszcze daleko musisz podrosnąć.
No to by się zgadzało wszystko z tym, że obowiązkowo piliśmy wtedy jod, Nie maiłeś tego szczęścia co ? Czarnobyl zrobił swoje ta chmura zbiera teraz żniwo które siała w Polsce. Rodziły się i dorastały dziec... no raczej mutanty umysłowe. Na szczęście urodziłem się dużo wcześniej bo inaczej teraz by mnie spotkała tragedia jak ciebie.
Pod koniec 9 odcinka jest rozwiązanie zakończenia książki,na ścianie jest obraz z trójkątem i wzór matematyczny.CZyli bezpieczna strefa poza silosami,ogarnąłem to dopiero po filmikach na YT
Co oznacza bezpieczna strefa poza silosem? Podczas wejścia do drugiego bunkru Julliete minęła setki trupów na schodach, którym nie udało się nawet wyjść na powierzchnie, a więc teoretycznie byli wciąż w tej "bezpiecznej strefie".
To nie wątek ze spoilerami, ale to, że było tam tyle trupów nie jest dziełem przypadku.
Dokładnie musiałbyś wiedzieć jakie jest zakończenie książki,ja nie czytałem ale wiem.Jak chcesz mogę napisać
Uwaga spoiler: w książce nie było żadnego głosu "z piwnicy", wszystkie kontakty były poprzez silos 1 przez zahibernowanych szefów którzy byli pionkami jak w sumie wszyscy dookoła poza trzema "ojcami założycielami" którzy twardą ręką trzymali łapę na wszystkim(jeden z nich nie wytrzymał ludobójstwa jakie popełnili i się zabił). Bezpieczna strefa to z tego co pamiętam obszar poza silosami w wystarczającej odległości gdzie nanoboty były zaprogramowane aby działały na danym obszarze i uniemożliwiały wyjście przed zakładanym czasem. Gra jest ustawiona bo tylko jeden silos miał przetrwać, zimę wybrany przez algorytmy superkomputera(nie było wyjaśnione czym się kierował). W silosie 1 znajduje się architekt i córka senatora(główny zły), którzy chcą uwolnić innych. Już kończąc ten monolog, dla tego wybranego silosu jest punkt w którym mieliby się teoretycznie na koniec przekopać gdzie znajdują się niezbędne zapasy i sprzęt na odbudowę nowej cywilizacji. A kończy się tak że silos kontrolny zostaje wysadzony ale to nikt z przedstawionych nam dotychczas bohaterów zbytnio się do tego nie przyczynił. Ogółem odpowiadając na pytanie dlaczego mieli siedzieć tyle lat w silosach to odpowiedź jest prosta znając mniej więcej fakty, mieli odczekać aż nanoboty wybiją resztę ludzkości po tym czasie miały być dezaktywowane, bo zakładali że zawsze garstka ludzi gdzieś przeżyje więc muszą odczekać aby ci z wybranego silosu byli jedynymi ocalałymi którzy odtworzą ludzkość.
Wszystko prawie pasuje jak napisałeś tylko że 18 silos się przekopał po cichu za strefę skażoną jak dobrze pamiętam,oni przypadkiem odkryli że jest normalny nie skażony świat,no i bohaterka była już bardzo stara na koniec.Co do siedzenia przez tyle lat to było chyba że mieli włąsnie zapomniec technologii tworzenia bomby atomowej,musiało minąć tyle lat żeby w genach nie przekazywać tego jakoś tak
Silos 18 nie przekopał się poza strefę skażoną tylko do silosu17 i nie po cichu bo w silosie 1 wiedziano o kopaniu .To też była jedna z przyczyn zagazowania 18 ,ale dzięki tunelowi do 17 kilkaset ludzi ocalało, ale silos 17 to ruina A o tym że być może istnieje nieskażony teren i być może bezpieczny Juliette dowiedziała się od charlotte Kane siostry głównego Architekta silosów która była pilotem i operatorem dronów i widziała to na moment zanim dron przestal nadawać.I dzięki tej informacji ,obliczeniom z map ,ustalono kierunek i odległość, i ponad 100ludzi przygotowanych na taki marsz wyruszyło na nogach i po powierzchni i dotarli do tej strefy
Dokładnie tak jak kolega napisał, mogliby odrobinę zmienić wątek silosu 1 oraz tajemniczego tunelu do którego udał się Lucas. Ukryte przejście pomiędzy silosami byłoby ciekawe, oraz ostateczny plan jaki mieli założyciele też mógłby być z lekka bardziej przyziemny, ludzki. Ich ewentualna autodestrukcja budziła we mnie niesmak. Nie rozumiem dlaczego twórcy chcieli na koniec zostawić ta wybrana garstkę ocalałych samym sobie a samemu zginąć nie doglądając swojego dzieła. Ludzie dalej by potrzebowali kontroli a oni mogli ją zapewnić posiadając na swych usługach nanoboty które przemierzały świat. W książce też nie zostało wyjaśnione dlaczego nanoboty są ustawione na pewnym obszarze.