1. Kto rozmawiał z Lucasem w tunelu?
Jak dla mnie to ojcowie założyciele, ew. jakaś stworzona przez nich sztuczna inteligencja która kontynuuje ich dzieło (bo oni sami już dawno umarli).
2. Procedura Safeguard
Domyślam się, że chodzi o zagazowanie całego silosu i wybicie populacji, jeśli ta zacznie się rozwijać niezgodnie z wolą ojców założycieli...
Tylko teraz, jak to technicznie działa? Mam taki pomysł, że na dole pod silosem jest zakopana jakaś bomba i dlatego tamten drugi silos, do którego trafiła Juliette był zatopiony do połowy (zrobili to, żeby safeguard nie zadziałał).
3. Silos to bardziej zoo niż bunkier
Myślałem, że tu chodzi o przetrwanie apokalipsy pod ziemią, ale teraz wydaje mi się, że to jakiś eksperyment...
Mam też wrażenie, że to nie skażenie zabija mieszkańców silosów, tylko ojcowie założyciele (którzy stale monitorują każdy silos) karają w ten sposób tych, którzy wyjdą na zewnątrz...
Z resztą zakaz konstruowania szkieł powiększających jest dlatego, żeby nie mogli badać skażenia z zewnątrz!
4. Los ludzi w silosie jest bardziej tragiczny niż się wydaje
Oni są tylko szczurami doświadczalnymi i założyciele, nigdy tak naprawdę nie planowali ich wypuścić, a jedynie potrzebują ich w swojej chorej grze, coś na wzór The Cube albo Squid Game...
5. Nie wszystko działa tak jak należy
Wnętrze opuszczonego silosu nie było skażone, a powinno być!
Jakim cudem Juliette przeżyła, gdy zdjęła skafander?
Jakim cudem mieszkańcy wewnętrz silosu przeżyli? Solo był zamknięty w sejfie, ale reszta?
Widać skażenie też jednych zabija, a drugich omija... to pasuje do teorii, że za skażenie odpowiada nanotechnologia - inteligentna, kontrolowana prawdopodobnie przez ojców założycieli...
Ktoś czytał książkę i zna odpowiedzi na pytania?
Czytałem, napiszę, że odpowiedź będzie na każde pytanie;). Dużo rozkmin poszło w dobrą stronę, ale nie wszystkie. W pewnych aspektach odpowiedzi wydają się o wiele bardziej ciekawe
Pytanie 1 ,Ojcowie założyciele wzale nie umarli,żyją sobie w silosie 1 zahibernowani i tylko co jakiś czas budzeni by zarządzać całym projektem .Głos w tunelu wydawał się sztuczny ,albo to nagranie albo modulowany głos ludzki ale to nie AI jak już to wysoce rozwinięty system komputerowy.
Pyt 2 Procedura Safeguard to zagazowanie całego silosu technicznie to wygłąda tak że z silosu 1 wysyłany jest gaz rurami zawierający bojowe nanoboty zabójcze dla ludzi,i nie nie ma żadnej bomby zakopanej na dole są ładunki wybuchowe ale ukryte w ścianach zewnętrznych silosu na każdym poziomie.A silos 17 jest zalany bo od ponad 30 lat nie działa i nie ma komu pompować wody gruntowej .Silos 18 działa i wody nie ma
Pyt 3 To nie eksperyment tylko żeczywista próba przeżycia ludzi tylko bardzo pokrecona i mocno watpliwa moralnie i logicznie
Pyt 4 tak naprawdę to przetrwać ma tylko jeden silos z 50 ,a to który to siloś decydują systemy komputerowe w ciąglym rankingu silosów i nawet nie wiadomo na podstawie jakich kryteriów ten ranking
Pyt 5 silos 17 byl skażony ale nie do końca samymi nanobotami bojowymi gdyż w silosie 1 znalazła się kobieta ,jedna z założycielek która postanowiła się zbuntować i zakonczyć te masowe mordy ,zhakowała system odpowiedzialny za zagazowanie i do silosu 17 wpuszczono zarówno nanoboty zabójcze jak i te które słuzyły do hibernacji i ratowania zdrowia i życia ,dlatego niewielka liczba ludzi przetrwała i żyła tam jeszcze około 20lat po zagazowaniu i możliwe było życie gdy dotarla tam Juliette ,gdyż nanoboty te ,,dobre ,,mają dłuższy czs działania i poprawiają i wzmacniają organizm ,dlatego Solo i inni nigdy nie chorowali