Silos (2023-2026)
Silos: Sezon 2 Silos sezon 2, odcinek 7
odcinek Silos (2023-2026)

Silos | Nur

The Dive 51m
7,5 448  ocen
7,5 10 1 448
Silos
powrót do forum s2e7

Nareszcie doczekaliśmy się wglądu w schron IT! O ile w książce Dziedzictwo było księgą tu mamy Ipada ;). Jest to inne rozwiązanie i myślę, że ciekawsze. Uważam, że to też wpłynie na pokazanie inaczej pewnego wątku...
Sama konstrukcja schronu jest widowiskowa i czekam na rozwiązanie zagadki listu Quinna. Podobają mi się nawiązania do Czarnoksiężnika z krainy Oz, ale myślę, że kod zawarty jest w kopii paktu podpisanego przez Salvadora. Cóż to się okaże.
W międzyczasie rebelia nabiera sił i inteligentnie stara się zwrócić mieszkańców przeciwko burmistrzowi. Właśnie mi brakowało w wielu pozycjach mądrego rozgrywania sytuacji, a nie bezmyślnego nawalania. Tu warto zwrócić uwagę na to, że w IT prąd jest! Widać, że ważnym elementem historii są postacie i łączące ich więzy, które mają duży wpływ na dziejące się wydarzenia.
No i jeszcze Juliett, które ma fantastyczne sekwencje nurkowania. Jednak nie wszystko idzie z płatka no i odcinek kończy się cliffhangerem w świetnym momencie.
Do tego odcinka nie mam specjalnie czegoś, co by mi zgrzytało. Tajemnice powoli wychodzą na jaw [Serial będzie miał 4 sezony, więc żadnych dopowiedzeń raczej nie zostawi ;)]. Czekam na rozwiązanie listu Quinna i kolejny odcinek.

Kojak75

Dokladnie. Uwazam ze to jeden z lepszych odcinkow w tym sezonie!

ocenił(a) serial na 6
Kojak75

Niedopowiedzeń

ocenił(a) serial na 6
Kojak75

Ta, wszystko zajebiście poza podwodną rozdzielnią prądu i podwodnym silnikiem elektrycznym. Niestety takie głupoty jak to, albo akcja z generatorem prądu z pierwszego sezonu kompletnie zabijają ten serial.

kaviter

Osobiście uważam, że tego głupotki to ogólnie problem produkcji sci-fi. Sam nie wiem, czy nie mają ludzi od researchu, czy w końcu, gdzie leży problem (długość trwania sceny i inne takie, zwyczajnie nie wiem;)...)Jednak końcowo u mnie takie głupotki nie mają dużego wpływu, ale to zależy od preferencji.

ocenił(a) serial na 6
Kojak75

Też, chociaż u mnie bardziej od tego że jestem inżynierem.

kaviter

Też jestem inżynierem, ale mam świadomość, że pisarze książek czy scenariuszy nie muszą się na wszystkim znać i tak samo nie są zobligowani do konsultowania każdego aspektu z ekspertami mimo, że w idealnym świecie tak by to właśnie wyglądało. Trzeba mieć też na uwadze, że jest to sci-fi w świecie, w którym istnieją nanoroboty i tak naprawdę ten retrofuturyzm zauważalny na każdym kroku może przywodzić na myśl świat Fallouta, w którym maszyny i wytwarzanie prądu również przeczyły powszechnie znanym nam technologiom.

ocenił(a) serial na 9
kaviter

mnie jeszcze ciekawi gdzie oni tę wodę pompują, bo żeby się jej pozbyć musieli by pompować poza silos

ocenił(a) serial na 6
bogdanbodzio

Ta, i to pompą która ma może z 30kW i by nie zadziałała i tak bo podłączyli ją przewodem z którego lampki na choince można by zaświecić. Włączenie tej pompy nie zrobiło by tam żadnej różnicy, szkoda bo serial całkiem fajnie zrobiony.

kaviter

Fakt - podłączenie pod wodą na przedłużacz tej pompy, to była gruba przesada.

kaviter

O to to.. Takich głupotek, jak chodzi o technikalia jest w tym serialu więcej, i to drażni.

ocenił(a) serial na 6
Kojak75

Ciekawe kim okaże się Solo.

Kojak75

Też czekam! Ciekawe czy pójdziemy do drzwi

Marzena_kwiat

Obstawiam, że pod koniec sezonu zobaczymy co tam jest

ocenił(a) serial na 8
Exoo220

Generalnie książki czytałem już jakiś czas temu i nie przypominam sobie wątku tajemnic salvadora, brzmi ciekawie, o ile nie będzie to dążyło do prostej konkluzji że gra jest ustawiona oraz dlaczego tak jest. Bo w ten sposób zmierzamy do odpowiedzi z książki ale na skróty i za pomocą innych wydarzeń, osobiście liczyłem na oryginalne wątki które dodadzą historii odrobinę smaku