PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237546
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Uwaga! Moffat podał do wiadomości, że jutro poznamy trzy słowa o trzeciej serii serialu. W przypadku drugiej byly to: woman, hound, fall, które mówiły bardzo dużo, więc można się spodziewać, że tak będzie i tym razem.

angazetka

Oo, jestem bardzo ciekawa, jakie to będą słowa ;D

ocenił(a) serial na 10
Black_Leather_Jacket

OOO, jak będzie już wiadomo jakie to niech ktoś koniecznie napisze... nie wiedziałam, że w przypadku 2 serii były takie 3 słowa. Rzeczywiście nieźle opisały poprzednie 3 odcinki ;)

Lenaaa_me

O to są: Pipe. Slippers. Bed

ocenił(a) serial na 10
Oliver9

haha, jakoś mało mi to mówi... o ile o "kobiecie" , "psie" czy "upadku" można snuć domysły, bo z udziałem np. kobiety może wyniknąć romans, porwanie czy cokolwiek, no a w przypadku Sherlocka to jednoznacznie, przynajmniej mi, kojarzy się z Adler z opowiadań, to o przygodach Sherlocka i jego kapci jakoś nie słyszałam... Może ktoś ma jakiś pomysł? Ktoś zna jakieś nawiązanie do książek?

ocenił(a) serial na 10
Lenaaa_me

Jeśli chodzi o łóżko, to zaczęłam się zastanawiać, czy nie ma to związku z opowiadaniem "Umierający detektyw" (The Adventure of the Dying Detective), w którym Sherlock udaje umierającego i nie chce powiedzieć prawdy nawet Johnowi, nie pozwalając mu się do siebie zbliżyć (leży w łóżku). Celem było ujęcie mordercy Victora Savage'a, Smitha, który chciał wyeliminować Holmesa przesyłając mu szkatułkę z zatrutą sprężynką.

ocenił(a) serial na 10
szynszyl9495

To może rzeczywiście o to chodzić... A co z fajką i kapciami? Fajka pojawia się w wielu opowiadaniach, ale czy jest jakieś w którym gra "główną rolę"?

ocenił(a) serial na 10
szynszyl9495

Aaach, jeszcze co do "pipe" mam pomysł! :) Oznacza to nie tylko rurę czy coś takiego, ale również i "gwizdek", "gwizdać", "dać sygnał gwizdkiem". Kojarzy mi się to z opowiadaniem "Wzorzysta wstęga", gdzie Dr Roylott próbował zabić przy pomocy jadu żmii, gwiżdżąc na nią, dzięki czemu przechodziła przez otwór w ścianie do drugiego pokoju.

ocenił(a) serial na 10
szynszyl9495

A "slippers"? ;)

ocenił(a) serial na 10
Lenaaa_me

Na razie brak pomysłów, ale przekopię się przez swoje wydanie opowiadań i może coś znajdę :P

Oliver9

Oto*

ocenił(a) serial na 10
Oliver9

eh. to tylko trollowanie gattisa.

Lostara

Z tego co ja widziałam, to mamy następujące słowa:
rat, wedding, bow.

ocenił(a) serial na 10
Lostara

RAT. WEDDING. BOW. to już oficjalnie.

Lostara

aa.. mój błąd.. sorry ;)

ocenił(a) serial na 9
Lostara

Mary i John?

Akiozzo

Oby nie. Chyba że Molly (zdrobnienie od Mary).

Lostara

A tutaj super zanalizowane: http://sherlockista.blogspot.co.uk/2012/08/epilog-trzeci-sezon-sherlocka-bbc-to. html
Chyba sie boje tej nowej serii, bo moze oznaczac, ze bedzie juz ta ostatnia... :(

ocenił(a) serial na 10
Nela

kurcze, ale wcześniej zapowiadali cliffhanger do trzeciej serii, więc czwarta być MUSI. są jakieś granice sadyzmu.

Lostara

z ta dwojka? nie sadze. Oni to uwielbiaja i wiedza, ze sa za to kochani XD

ocenił(a) serial na 10
Nela

No dobra... to w takim razie dla mnie jasny teraz jest tylko ślub Johna. Ale to już było mówione wcześniej że trzeba go będzie ożenić. A co z rat i bow? Jakieś pomysłu w nawiązaniu do historii?

Lenaaa_me

nie bede cytowac z bloga do ktorego wrzucilam linka, wystarczy przeczytac post analizujacy te trzy slowa.

ocenił(a) serial na 10
Nela

Takie rozwiązanie wydaje się ciekawe, ale sam pomysł crossoveru z Dr Who to całkowita abstrakcja :) Chociaż chętnie zobaczyłbym konfrontację tych dwóch, oj byłoby ciekawie :D

ocenił(a) serial na 10
Nela

Takie rozwiązanie wydaje się ciekawe, ale sam pomysł crossoveru z Dr Who to całkowita abstrakcja :) Chociaż chętnie zobaczyłbym konfrontację tych dwóch, oj byłoby ciekawie :D

Nela

Rzeczywiście fajna analiza ;) Mam nadzieję, że to nie będzie ostatni sezon! Muszą zrobić czwartą serię.

Black_Leather_Jacket

Moze aktorzy zaczynaja byc za drodzy i rozchwytywani?

Nela

Może :( Szkoda by było kończyć tak szybko taki świetny serial... Na tumblr teraz dzieją się niesłychane rzeczy ;)

ocenił(a) serial na 6
Nela

Nie sądzę, naprawdę znanych i świetnych brytyjskich aktorów można uświadczyć w telewizyjnych produkcjach.

ocenił(a) serial na 10
Black_Leather_Jacket

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że to będzie ostatni sezon. Oni wszyscy zbyt dobrze się przy tym bawią. Moffat zapowiedział cliffhanger pod koniec 3. sezonu, więc sądzę, że będzie kolejny sezon :) Oni lubią się z nami droczyć.

Miss_Catherine

Znowu cliffhanger... Ech, ten Moffat. Lubi patrzeć, jak cierpimy ;P

Black_Leather_Jacket

Nie miałam pojęcia, ze znowu ma być cliffhanger!! ja tego nie przeżyję...już nie mogę wytrzymać po końcówce drugiego sezonu a tu jeszcze rok czekania...

CountessGemini

Moja psychika jest już strasznie nadszarpnięta przez to oczekiwanie! I cliffhangery... Biedny nasz fandom :(

Lostara

Każde słowo można odnieść do opowiadania, ale nie wiadomo czy to jest takie proste. W każdym razie słowo RAT pojawia sie w opowiadaniu Boscombe Valley Mystery, WEDDING, zakładając, że chodzi o slub Johna i Mary, to The Sign of Four i BOW pojawia się w opowiadaniu The last Bow. To ostatnie to dosyć fajnie napisana intryga o charakterze politycznym, więc myślę, ze pasowałoby do współczesnej wersji.

CountessGemini

Należy też wziąć pod uwagę fakt, że słowo Wedding wcale nie musi odnosić się do ślubu Johna i Mary, którego mam nadzieję w tej serii nie będzie, a do opowiadania "The Noble Bachelor" (żeby to było to opowiadanie:)).
Słowo Bow jest raczej oczywiste, choć tego też pewnym nie można być, bo nie wiadomo co nam Moffat z Gatissem wymyślą. Ja w każdym razie typuję "His Last Bow". A jeśli chodzi o słowo Rat to chciałabym, żeby to jednak było "The Giant Rat Of Sumatra".
Niczego nie możemy być pewni pozostaje nam tylko (nie)cierpliwie czekać.

Madzia0131

Oczywiście, nic nie jest jednoznaczne, ale takie były moje typy kiedy zobaczyłam te słowa. Niedawno gdzieś przeczytałam, że pierwszym odcinkiem ma być "The Empty House", co jest logiczne w odniesieniu do książek Doyle'a, ale trochę psuje nasze rozważania. Zgadzam się, ze pozostaje nam tylko czekać...

ocenił(a) serial na 10
angazetka

Czy tylko ja mam nadzieję, że oleją Mary i skoro już jechali z wątkiem romantycznej relacji między bohaterami to dociągną ją do końca robiąc ślub Sherlocka z Johnem? Ta wersja nie jest zbyt prawdopodobna, ale jakże urocza!

ocenił(a) serial na 5
Aneczkosia

Jeżeli mówisz serio, to tak, tylko Ty. Jeśli trollujesz, to cóż, ktoś by się pewnie znalazł. ;)

Przy okazji, nie rozumiem dlaczego większość ludzi nie chce Mary. No bo ok, nie była ważną postacią w książkach (poza Znakiem Czterech, oczywiście) i na dodatek uśmiercono ją żeby nie psuła fabuły, ale moim zdaniem Watson zasługuje na jakiś poważniejszy związek nawet jeśli przetrwa tylko kilka lat. Chociaż muszę zaznaczyć, że wolałabym żeby w serialu zakończyć ich związek rozwodem, a nie śmiercią Mary. No ale. Szczerze mówiąc wątpię w pojawienie się Mary, a szkoda.

leniwa_cisza

Nie chcę ślubu Sherlocka z Johnem, ale nie chcę też ślubu Johna z Mary. Nie widzę po prostu tego związku z tej konwencji serialu. Dziś żadna kobieta nie wytrzyma męża, który prowadzi johnowy tryb życia. Żadna nie wytrzyma konkurencji z Sherlockiem. Nie widzę tego.

ocenił(a) serial na 5
angazetka

Bez przesady. Pamiętajmy, że na ten przykład żołnierze mają żony, prawdziwi detektywi i w ogóle różnego pokroju pasjonaci wszystkiego mają żony. A John nie prowadzi wcale aż tak nieznośnego trybu życia w takiej perspektywie. Po prostu Mary czułaby się jakby wyszła za faceta z dzieckiem. Bardzo nieznośnym dzieckiem, ale nie jest to coś nie do przejścia.

leniwa_cisza

"Po prostu Mary czułaby się jakby wyszła za faceta z dzieckiem. Bardzo nieznośnym dzieckiem, ale nie jest to coś nie do przejścia."
wow, nieźle. Sherlock mówi o sobie dokładnie tak samo. gratulacje za strzał ;p

ocenił(a) serial na 10
angazetka

Odkopuję temat :P

Rat, wedding, bow. O ile "wedding" i "bow" wydają się oczywiste, to po obejrzeniu odcinka "The Empty Hearse" jakoś nie znalazłam żadnych nawiązań do słowa "rat". Macie jakieś pomysły, dlaczego akurat to słowo jest słowem-kluczem odcinka?

ocenił(a) serial na 10
Valar_Morghulis

Właśnie Rat było do pierwszego odcinka. Sherlock tak nazywał tych swoich podejrzanych. W takim razie zostaje nam Bow do 3epa, co jest oczywiste bo His last vow wzięło się z tytułu książki/opowiadania His last bow.

ocenił(a) serial na 10
Dusio

O, dziękuję :) Właśnie jakoś odcinku jakoś tego nie wyłapałam... :P