PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 237578
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Nie wiem, czy zauważyliście to samo, co ja, ale wydaje mi się, że postaci Mycrofta w trzecim sezonie dodano znaczenia, wartości. O co mi chodzi? Dotychczas, w sezonach 1 i 2, pojawiał się najczęściej jako ten, który czegoś chce od brata. Był dość ciekawie przedstawiany, jako mocno ekscentryczny, choć koniec końców sympatyczny angielski dżentelmen na wysokim stanowisku o wysokim ilorazie IQ. jednakże wypadał dość blado w porównaniu z barwną i wielowymiarową postacią brata. Zaryzykuję stwierdzenie, że Sherlock przyćmiewał go na wszystkich możliwych płaszczyznach.
Wydaje mi się jednak, że w sezonie 3 jego postać ewoluuje, staje się bardziej wyrazista, bardziej tajemnicza, ciekawsza. W 3 sezonie dostajemy więcej Mycrofta, postać ta staje się bardziej intensywna, jeśli tak to mogę ująć.
Co według mnie o tym świadczy?

- scena w serbskim więzieniu - Mycroft przenikający w szeregi Serbów, potrafiący przyswoić ich język w "kilka godzin", w końcu tropiący i potrafiący uchwycić naszego detektywa

- rozmowa z Sherlockiem podczas gry w operację ;), przedstawienie Mycrofta jako inteligentnego niż Sherlock (Sherlock jego zdaniem jest powolny!) , ale tez bardziej wyalienowanego, człowieka, który nie wie co to przyjaciel i nie zna samotności

- mentalne, ale jednak! naprowadzenie Sherlocka na rozwiązanie sprawy faceta-ducha. Jakby siedział bratu w głowie, a ten nie był zdolny bez jego pomocy rozwiązać zagadki. (w tej scenie rzuciło mi się w oczy umieszczenie Mycrofta na planie wydarzeń, że tak to ujmę, znajduje się on powyżej wszystkich , jakby miał lepszy ogląd na wszystko co się dzieje i widział więcej niż nasz detektyw)

Tak się zastanawiam nad tym od wczoraj i postanowiłam podzielić się tym z Wami - inteligentni i przebiegli filmwebowicze. :) Myślicie (bo mnie wydaje się, że tak), że to może mieć jakieś znaczenie w perspektywie epizodu 3? Jakie są Wasze opinie?

martakepinska

W jednym z wywiadów Mark Gatiss zapytany czy postać Mycrofta będzie pojawiała się częściej na ekranie odpowiedział że o wiele za dużo(oczywiście z uśmiechem)...
W książce był przedstawiony jako ten mądrzejszy z braci w końcu Sherlock to sam przyznał..
Ja się cieszę bo bardzo lubię jego postać..:D

ocenił(a) serial na 9
ja1992

hah :) Czyli mogę mniemać, że jego postaci będzie w serialu więcej... z jakiegoś powodu :)
Wiem, że w książce była w taki sposób przedstawiany, ale w serialu dotychczas nie rzuciło mi się to w oczy. Przynajmniej nie w tak oczywisty sposób jak teraz.
Też bardzo lubię tę postać.
(Ostatnio rozśmieszył mnie zeskokiem z bieżni i klepaniem się po brzuchu :P)

martakepinska

Przynajmniej w 3 sezonie.. Nie wiem jak będzie w 4 ..:D
Podoba mi się sposób w jaki pokazuą braci Holmes.
Jak żyją na co dzień itd. Fajnie było zobaczyć jednego z najważniejszych ludzi w Anglii w dresie(a nie w garniturze), albo grającego w zwykłe gry jak my:D

ocenił(a) serial na 10
ja1992

powiem jedynie tyle, że z tego co pobieżnie widziałam na necie na chwilę Twoje życzenie zostanie spełnione w ostatnim odcinku 3 serii ;)

justaaaa

CO masz konkretnie na myśli?

ocenił(a) serial na 10
ja1992

widziałam kilka zdjęć z planu 3 odcinka 3 serii, gdzie Sherlock nosił się w dresach, wczorajszym zaroście i mocno przedwczorajszej fryzurze ;)

justaaaa

A, tak, tak..
To podobno jest dla jakiejś sprawy..:D
Ale odcinek będzie genialny:)