PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599540}

Rodzinka.pl

2011 - 2020
7,1 113 tys. ocen
7,1 10 1 113020
5,5 15 krytyków
Rodzinka.pl
powrót do forum serialu Rodzinka.pl

oglądam ten serial i muszę przyznać, że lubię w piątkowy wieczór czasem odpocząć oglądając coś lekkiego w stylu tego serialu, ale po prostu nie mogę zdzierżyć niektórych absurdów. Najbardziej rażący mnie jest wiek serialowego Tomka, który w pierwszym sezonie miał bodajże 15 lat, a w drugiej serii szykował się do studniówki, zdał prawko itp. Okej, mogły minąć lata i byłoby wszystko w porządku, gdyby nie to, że w jednym odcinku Tomuś wybiera studniówkowy garnitur, a w kolejnym Natalia Boska oburzona krzyczy, że Tomek ma dopiero 16 lat. Właściwie to rzeczywisty wiek wszystkich członków rodziny jest owiany tajemnicą,bo co odcinek to inna wersja wieku.
Może to nic wielkiego, ale denerwujące jest to, jak nieuważnie są tworzone niektóre produkcje. Scenariusz albo jest pisany na kacu, albo twórcy myślą, że odbiorcy to banda debili, która nie umie doszukać się tak rażących (przynajmniej mnie) absurdów.

ocenił(a) serial na 9
politka_2

Fakt, jest sporo podobnych niedociągnięć, ale na dobrą sprawę w każdym serialu czy filmie takie się zdarzają. Czy to takie ważne? Ja staram się nie zwracać uwagi i mi to wcale nie przeszkadza.

jozinnan

tak, oczywiście - w wielu produkcjach zdarzają się niedociągnięcia, to normalne. ale polski szesnastolatek zdający prawko i idący na studniówkę sama nie wiem czy jest tylko niedociągnięciem.

ocenił(a) serial na 9
politka_2

Tylko że prawko i studniówka były w trzeciej serii, a reszta w drugiej lub pierwszej, przecież bohaterowie się starzeją :)

jozinnan

tak tak, pomylilo mi sie, chodzilo mi o sezon trzeci. Tomek w jednym odcinku idzie na studniowke i zdaje spiewajaco prawko, a w kolejnym Natalia Boska krzyczy, ze jest gówniarzem bo ma 16 lat. :)

politka_2

Zdaje prawko? W którym odcinku? Widziałam jakiś taki, w którym oni niby siedzą przy stole z rodziną i mu gratulują, ale nie padają słowa, że to zdane prawko, tylko że teraz będzie jeździł z ojcem. Jak dochodzi do toastu, to Natalia zakrywa kieliszek ręką i nie pozwala mu nalać szampana, wspominając, że nie skończył 18 lat, czyli zgodnie z polskim prawem nie mógł mieć jeszcze zdanego prawka. Pamiętam, że potem natrafiłam na powtórkę odcinka i bardzo wsłuchałam się w dialog przy stole i faktycznie, nie było tam mowy o zdanym prawku... Doszłam do wniosku, że może mowa o samej koncepcji podejścia do prawa jazdy i rodzina gratuluje synowi, że nauczył się jeździć z ojcem i jak będzie miał 18 lat to zapisze się na kurs... Tak wydedukowałam, to też jest jakaś niekonsekwencja w tym serialu. Choć z drugiej strony, ten serial jest przełożony niemal w proporcjach 1 do 1 z oryginału kanadyjskiego, a tam zasady są właśnie takie, że dziecko może uczyć jeździć rodzic, a w większości prowincji alkohol można kupować i pić od 21 roku życia, co jest niezależne od bycia pełnoletnim. Może ten serial trzyma się tych kanadyjskich zasad?

Lotta_Rosie

znaczy nie było chyba powiedziane, ze on zdał to prawko, tylko w którymś z odcinków domagał się prowadzenia samochodu, co było jednoznaczne ze zdaniem (no przynajmniej tak myślę :) ).
nie wiedziałam, że jest niemal identyczny z oryginałem, więc może te absurdy wynikają właśnie z tego. :)

politka_2

No właśnie domagał się, miał jechać po mamę do pracy, ale chyba miało być tak, że z tatą, sam nie mógłby prowadzić samochodu. Oglądałam na yt kawałek odcinka oryginalnego ze sceną, w której rodzice próbują pomóc Kubie z zadaniem matematycznym. Tomek stoi w kuchni, ma słuchawki na uszach i po chwili (mimo że nie analizował zadania) bez trudu podaje poprawne odpowiedzi i oblicza wszystko w pamięci. Zwróciłam uwagę, że to wszystko wygląda tak samo jak w polskiej wersji, chyba padają te same kwestie, aktorzy siedzą w tych samych miejscach. Nie wiem czy dokładnie tak nie jest, bo niestety nie znam w ogóle francuskiego :( Znam natomiast całkiem nieźle angielski i tak się składa, że mieliśmy zajęcia w mojej szkole językowej z native'em z Kanady i on nam właśnie opowiadał o tych zasadach, które przytoczyłam powyżej. Można mieć prawo jazdy w wieku 18 lat, ale nie można pić alkoholu (choć są właśnie prowincje, w których alkohol można pić mając 18 lat, więc nasz native mówił, że za młodu jeździł przed imprezami do pobliskich prowincji, gdzie właśnie można było kupić alkohol w młodszym wieku i tam się zaopatrywał :) Co zresztą nie było takie łatwe, bo tam monopolowe zamyka się wcześnie i nie wolno sprzedawać alkoholu na stacjach benzynowych. Chyba były też jakieś obostrzenia dotyczące picia alkoholu w barach i ogródkach piwnych, więc w ogóle jeżeli chodzi o alkohol, to oni mają te sprawy mocno wyśrubowane)

Jeśli jesteś zainteresowana tym oryginałem, o którym pisałam, to można zobaczyć go tutaj -> http://www.youtube.com/watch?v=1vncIC04qBo ;)

ocenił(a) serial na 7
politka_2

tak on zdal prawko

ocenił(a) serial na 1
politka_2

Jak Ludwik znalazł papierosa w piurniku to stwierdził ze Tomek ma 14 lat

Spiderman_filmaniak

na początku pierwszego sezonu Tomek uczył się z ksiązek do klasy pierwszej gimnazjum.
a w najnowszym sezonie ma juz 18 lat.
jelsi minelo juz tyle lat to czemu kacperek jest bodajże w 3 klasie ;p ?

paula18888

o tym właśnie mówię - poza tym Natalia Boska i Ludwik Boski mają co sezon lat 40. no cóż... boska rodzinka jak widać. :)

ocenił(a) serial na 7
politka_2

tu co odcinek kazdy ma inny wiek kuba tez xdd