Zniknał ten wątek? Dlaczego w trzecim sezonie jest mowa,ze Cezar jest jedynym synem Rodrigo?
Faktycznie najmłodszy syn Borgii gdzieś zaniknął w serialu:) Ale czy nie jest mowa o Cezarze jako o pierworodnym a nie jedynym synu?
No właśnie podczas pobytu w villi Borgiów Rodrigo rozmawia z Cezarem i mówi,ze jest jedynym synem...
Dziwne......
w drugim sezonie papież żeni go z jakąś starszą od niego kobietą, chłopiec wyprowadza się do niej i.. chyba tak jego postać jest zakończona w serialu?
może Rodrigo mówiąc, że Cezar jest jego jedynym synem ma na myśli to, że tylko on jeden mu pozostał "do dyspozycji"? Bo zakładamy, że najmłodszy został "wydany"
Na podstawie ksiażki po śmierci Aleksandra VI i Cezara, a wstapieniu na tron papieski della Rovere, Jofre zostaje kardynałem.
Nawet mi sie wydawalo ze w tym momencie jak dach katedry sie zawalil w drugim (czy na koncu pierwszego?) sezonie, to ze Gioffre sluzyl przy oltarzu jako ministrant, bo byl tam chlopiec ktory mowil do niego "ojcze" a Rodrigo do niego "synu", ale nie bylam pewna czy to tylko jako dziecie kosciola czy to byl prawdziwy syn. Ale jak tak, to nie bylo pogrzebu? Ani nie bylo przez moment wspomniane ze on sie wyprowadza. A ta starsza babka - jego zona tez byla z Neapollu, wiec gdzie oni tam sa? I po co zeni Lukrecje z Neapolitanczykiem? Cos im omknelo w fabule..
Była z królestwa Neapolu, ale była księżną jakiejś "wioski" pod Neapolem. Poza tym jej (jej rodziny) władza skończyła się po wejściu Francuzów. Po odejściu Francuzów fabuła nie opowiada co się dzieje z królestwem Neapolu, ale dowiadujemy się nagle, że rządzi tam król pochodzenia hiszpańskiego, wuj Alfonsa, za którego wychodzi Lukrecja.
Czyli ta ksiezniczka Squillace wciaz ma swoje tytuly i tam mieszkaja - nawet po objeciu wladzy przez nowego Krola?
A co czytalam na Wikipedi, ze Rodrigo Borgia kochal Gioffre najmniej i podejrzewal ze jest on synem formalnego meza jego kochanki (Vanozzy), matki pozostalych dzieci. Moze dlatego mowi o Cezare jako o jedynym synu.
Nie tylko to zostało pominięte. Myślę że to zamierzony zabieg w celu uproszczenia fabuły.
Haha. Sam właśnie chciałem założyć taki tem bo również zwróciłem na to uwage jak Rodrigo powiedział że Cezar to jego jedyny syn. A tu proszę już ktos to tez zauwazył :D