PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=262774}

Ranczo

2006 - 2016
7,4 86 tys. ocen
7,4 10 1 86124
7,4 21 krytyków
Ranczo
powrót do forum serialu Ranczo

Po tym odcinku co Klaudia wynajęła Myćkę i Wargacza do pobicia Fabiana (nie pamiętam tytułu),
myślałem że zapowiada się fajny sezon, ale z odcinka na odcinek jest coraz słabiej, np. ostatni
odcinek ("Zbrodnia to niesłychana, pani zabija pana") co to miało w ogóle być jakaś parodia
albo zerżnięcie z "Ojca Mateusza", tylko że tu było dwóch, nosz kur.wa litości, brak pomysłu czy
co. Jako fan tego serialu starałem się te nowsze odcinki jakoś usprawiedliwiać, ale już za wiele,
choć nie twierdze że serial jest zły (moja ocena). Co do nielogiczności to mam takie dwie (ale
znalazło by się więcej): w odcinku "Droga przez stos" Lucy ucieka ze swojego biura przez okno,
które jest na pierwszym piętrze, po chwili do pomieszczenia wchodzi Halina i Lodzia, co ta Lucy
spiderman jest ??? Druga nielogiczność to w odcinku "Zbrodnia to niesłychana, pani zabija
pana" jak Kozioł i Monika zatrzymują się na środku ulicy, a Lodzia podsłuchuje z dosyć sporej odległości to jakim cudem ona
słyszała co oni mówią, jeśli była po prawej stronie(od ekranu tv), a autko Moniki miało zamkniętą
szybę od strony kierowcy, co ona ma jakieś radary w uszach ???

użytkownik usunięty
Misio_mag

Czepiasz się zajebistego, parodiującego wątku, nawiązującego do marnego pseudo serialiku, jakim jest "Ojciec Mateusz", który w przeciwieństwie do tego komediowego serialu, jest jedną wielką, tragikomiczną parodią, samą w sobie.. Od początku do końca..
W dodatku, żywcem zerżniętą z włoskiego tasiemca "Don Matteo”..
Także o czym my tu, w ogóle gadamy..? o.O
Ocenę wystawiłeś w pełni logiczną. Ale niestety chyba postanowiłeś wyłączyć na jakiś czas logiczne myślenie, całkowicie zapominając o podstawowym fakcie, który praktycznie, całkowicie usprawiedliwia tego typu "nielogiczności"..
Toż to po prostu, jak sama nazwa wskazuje "KOMEDIA" jest!!
Jeżeli mi nie wierzysz, to zerknij na tzw. "gatunek", który znajduje się tuż nad opisem, tego serialu..

Trzeba mieć mózg żeby go używać. Widać nie wiesz ze Ojciec Mateusz jest produkowany na licencji włoskiego a jakże "Don Matteo"....

Generalnie przejście z włoskich realiów (tam jednak działają mafie z prawdziwego zdarzenia) na polskie nie wyszło za dobrze. ale sam serial ogląda się bardzo dobrze. to w końcu nie jest serial dokumentalny o działalności Polskiej policji...

użytkownik usunięty
skoczek_narciarski

"Trzeba mieć mózg żeby go używać"
W takim razie, ty go już wcale nie posiadasz? Czy po prostu przestałeś używać..?

"Widać nie wiesz ze Ojciec Mateusz jest produkowany na licencji włoskiego a jakże "Don Matteo"
To wytłumacz mi w takim razie, jaki jest sens produkowania seriali, na licencjach cudzych seriali..?

Rozumiem, że każda komedia ma prawo nadwyrężać, naciągać realia, chociażby parodiując wszystko dookoła..
Ale nie jestem w stanie zrozumieć jakim trzeba być intelektualnym imbecylem, żeby wmawiać ludziom, że KSIĄDZ zapie*dalający na rowerku wte i wewte, bez końca, jak opętany.. ma nie dosyć, że rozwiązywać zagadki kryminalne.., to jeszcze robić to najlepiej ze wszystkich..? WTF!? o.O

Gdyby tego typu serial, został prawidłowo przypisany do swojego gatunku, takiego jak na ten przykład Ranczo, czyli "KOMEDIA", to jeszcze byłbym w stanie, to wszystko jakoś zrozumieć. Wówczas oceniałbym go tak na 7,5. Ale nie można akceptować w 100% odrealnionych tasiemców, wmawiając sobie że wszystko jest ok, kiedy tego typu serial, usiłuje udawać "kryminał" bo do takiego gatunku został przypisany...

ocenił(a) serial na 9

Co do Ojca Mateusza to się z Tobą zgadzam, ten serial to niewątpliwie sraka, ale Ja raczej nie sugeruję się przypisanemu gatunkowi (w różnych źródłach i tak podany jest całkiem inny gatunek danej produkcji) oceniam filmy, seriale i gry na taką ocenę jaką sam uważam żeby dać, niezależnie od podanego gatunku (być może wbrew Twoim przekonaniom).

Jakbyś nie wiedział to jakieś 90% serial polskich jest robionych na obcych licencjach - tak jest na ogol łatwiej niż wymyślać coś swojego. Co od Ojca Mateusza - jeszcze raz polecam oglądniecie choć kilku odcinków włoskiego pierwowzoru. wtedy będziesz wiedział ze to co się sprawdza we włoskich realiach w polskich nie musi.

Ale sam serial nie jest zły (no i jest kryminałem jakby nie patrzyć) , jedyne co przeszkadza takim idiotom jak ty to ot ze głównym bohaterem serialu jest ksiądz. I tyle.

użytkownik usunięty
skoczek_narciarski

Raczej to ty jesteś idiotą, skoro zarzucasz mi coś, czego nie napisałem..
Nie chodzi mi wcale o to, że "głównym bohaterem serialu jest ksiądz", bo sam ksiądz jest akurat, całkiem spoko!
Chodziło mi po prostu o to, że coś co jest w 100% odrealnione od rzeczywistości, nie powinno mianować się "kryminałem"...

No to właśnie nie jest ten serial odrealniony w 100% Ostatecznie ufoludków w tym serialu nie ma:) Serial którego podstawa jest rozwiązywane zagadek kryminalnych jest kryminałem. I raczej trudno znaleźć serial kryminalny który by nie byl odrealniony - a wdziałem ich całkiem sporo - np. "CSI: Miami", CSI:Nowy York", Kości, Wzór, Wallander, żeby się tylko ograniczyć do zagranicznych...

użytkownik usunięty
skoczek_narciarski

Tak czy inaczej, jak już pisałem, sam ksiądz jest spoko, w miarę dobra moim zdaniem gra aktorska tzn. się przykładają do tego, co grają, i jeżeli miałbym w tej chwili wystawić temu serialowi ocenę, to byłoby to ok. 7,5/10, bo serial się naprawdę przyjemnie ogląda, nieźle potrafi wciągnąć!
Tylko jak na nasze polskie realia, ksiądz jeżdżący na rowerze, rozwiązujący zagadki kryminalne i to w dodatku najlepiej ze wszystkich ludzi do tego przeznaczonych, specjalnie przeszkolonych, w przeciwieństwie do niego, bo on powinien być teoretycznie "zwyczajnym" księdzem, tym czasem, zdecydowanie tak nie jest ;)
Ostatecznie można by więc rzec, że to właśnie on, za tych przysłowiowych "ufoludków" tutaj robi :D
Na pewno jakaś racja jest również w tym, w jaki sposób przedstawia się tam policję..
A nawet, moim zdaniem trochę są podkoloryzowani, bo jakie są polskie realia, to niestety już wszyscy wiedzą..

No to masz rację. Ale kto oczekuje 100% realizmu w filmie czy w serialu?? Co od wizerunku polskiej policji to fakt jest jednak mocno podkoloryzowany.

A co do Rancza to jest lepiej niż było sezon dwa czy nawet trzy temu. ale to już nie jest to samo co trzy pierwsze sezony. to już nie jest zapadła wieś na polskiej prowincji co świata nie widziała. to już jest obyta ze światem europejska sielanka z pod znaku UE...

Misio_mag

Lodzia przecież podsłuchiwała przez okno biura senatora. wcześniej na ulicy widziała tylko że "coś jest na rzeczy" i śledziła dalej.

ocenił(a) serial na 9
skoczek_narciarski

To niby skąd wiedziała o której godzinie jest spotkanie, potem przyjechała do Lucy (na krótko przed wyjazdem Moniki) tylko żeby śledzić Monikę, bo nie wiedziała gdzie mają się spotkać.

ocenił(a) serial na 7
Misio_mag

Nie musiała znać godziny "randki". Czekała u Lucy, aż Monika się zbierze.

ocenił(a) serial na 9
rad_75

No tak czekała... fajno że może z 5 minut, kiedy to Monika się spostrzegła, że to już się zbliża piąta na zegarze i się zebrała do wyjścia, wtedy Lodzia ruszyła za nią w "dziką pogoń". Równie dobrze mogła przyjechać o 13-tej, 15-tej, 18-tej ale nie przyjechała równo przed wyjazdem Moniki...[piąta(siedemnasta)] Przypadek? Nie sądzę.

ocenił(a) serial na 7
Misio_mag

NIe kojarzę w którym odcinku, lecz był kawałek drogi od Leokadii do Lucy. Zresztą, miała czas. Czepiasz się ;)

ocenił(a) serial na 9
rad_75

No czepiam się takich właśnie nielogiczności, dobra jest to serial komediowy, ale to raczej twórców tegoż serialu nie zwalnia od logicznego myślenia w budowaniu scenariusza.

ocenił(a) serial na 7
Misio_mag

Monika pojechała do Lucy. Leokadia, poszła do domu, przebrała się, wsiadła na rower, i pojechała do swojej przełożonej. W domyślę, wiedziała iż w godzinach pracy romansu może nie być, ponieważ senator pracuje wraz z Jej mężem. Czyli, po pracy. Poczekała u Lucy, aż Monika się zwinie, i w długą...

Misio_mag

8 sezon najgorszy.