PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833032}

Przysięga

Yemin
2019 -
5,6 555  ocen
5,6 10 1 555
Przysięga
powrót do forum serialu Przysięga

Oglądam "Więźnia miłości" i zaczęłam "Przysięgę". Im dalej w fabułę to się zaczynam zastanawiać czy to nie inna wersja tej samej historii.

Podobieństwa:
1. Akcja toczy się w tym samym domu, przemeblowanym, ale jednak. Różnica polega na tym, że Zehra i Omer mieli sypialnię w saloniku, w którym śpi Emir.

2. Obaj główni bohaterowie są właścicielami holdingu.

3. Zazdrosna niedoszła żona, która próbuje psuć szyki (ale to główny punkt każdej telenoweli).

4. Powtarzają się aktorzy: Cavidan, Shehrije i Emir z tego co póki co zauważyłam.

5. Główna bohaterka jest nieskazitelnie idealna, oddana rodzinie wbrew zdrowemu rozsądkowi, typ masochistki.

6. Oba małżeństwa są zaaranżowane z powodu śmiertelnej choroby bliskiej osoby.

7. Oba małżeństwa, nie potrafią ze sobą rozmawiać, wszystko odbywa się na zasadzie domysłów.

8. Obaj główni bohaterowie na siłę wmawiają sobie, że ich żony do zło wcielone.

9. Jeżeli trzeba coś zobaczyć lub usłyszeć to bohater nie słyszy i nie widzi choćby stał metr od miejsca wydarzeń, natomiast zdania wyrwane z kontekstu na niekorzyść bohaterek to słyszą niczym nietoperze, z odległości 100 metrów, przez zamknięte okno.

10. Obaj główni bohaterowie mają wiernych przyjaciół, którzy wykazują się zdrowym rozsądkiem.

11. Zawsze ktoś postępuje wbrew logice. W "Przysiędze" Hikmet, który z jednej strony chce żeby Reyhan i Emir byli szczęśliwi, a z drugiej przez swój egoizm kładzie dziewczynie kłody pod nogi. W "Więźniu..." Omer, który pastwi się nad żoną, a później oczekuje żeby udawała jakby nigdy nic szczęśliwą żonę.

12. W obu jest mała słodka dziewczynka, która sprawia, że małżonkowie się do siebie zbliżają.

13. W obu jest wredna służąca kablująca na korzyść antagonistki.

14. Porwania, morderstwa, ogólnie kłopoty.

15. Rzeźba/zegar z biurka Kemala to chyba ta sama co na biurku Omera.

16. Reyhan i Zehra mają identyczne, albo bardzo podobne pidżamy.

17. Brak pocałunków, itp.

18. Masa retrospekcji.

19. Przeciągające się sceny spojrzeń czy drobnych gestów o wielkim znaczeniu.

20. Obaj główni bohaterowie mają siostry cierpiące na jakąś chorobę.

Na razie tyle wyłapałam.
Mam tylko nadzieję, że Emir i Reyhan skończą lepiej niż Omer i Zehra :P

Lili89

21. W obu przypadkach główna bohaterka wpada do basenu za sprawą rywalki, a mąż mimo niechęci ją ratuje.

22. W obu przypadkach występuje wisiorek-pamiątka rodzinna.

Lili89

Nie iestem pewna, ale ten sam producent robi oba serial. Mimo wszystko, w przysiędze jakoś szybciej akcja się rozgryw. A z biegiem odcinków twoja lista podobieństw się powiększy :-)

olik91

Jestem przy 98 odcinku według wersji tureckiej i to co się tu wyprawia przyprawia mnie już o migrenę. Logiki zero. Jeszcze dwie aktorki się powtarzają w obu telkach z tego co widzę i wyczytałam: matka Cemre i Reyhan.
Masz rację, w "Przysiędze" więcej się dzieje no i Emir i Reyhan zachowują się jakoś tak bardziej po ludzku względem siebie (jak mają dobre dni), nie są tak sztywni jak Zehra i Omer.

Lili89

Też szłam z tureckimi odcinkami ale się wstrzymałam, bo czułam że mam kisiel z mózgu.
A skoro ofglądasz to może mi powiesz bo czegoś nie zrozumiałam. Na początku 2 sezonu Emir był w mieszkaniu Reyhan i była mała awanturka Emir puścił tekst to nie ja poszedłem do lóżka z obcym mężczyzną. Poczym dostał siarczysty policzek. Wiesz co on miał na myśli?

olik91

Nie pamiętam dokładnie, w którym momencie oberwał. Ale był taki wątek, gdy Reyhan i Narin się musiały przeprowadzić, że w nowym lokum wisiały przy drzwiach rzeczy właściciela, który im wynajmował mieszkanie. Reyhan tam chyba rozmawiała z Narin też i Emir podsłuchał jak zwykle nie wszystko, a resztę sobie dopowiedział. Wykminił sobie, że ona już po tych trzech miesiącach znalazła sobie nowego faceta. To chyba o to chodziło.

Lili89

Yhm, możliwe

olik91

Chodziło o noc poślubną, że z nim poszła mimo tego że się nie znali

lena1978

aha no i scenarzystka ta sama, lubi powielać historię im dalej w las tym więcej rzeczy się powtarza

lena1978

Co Ty mówisz, to oni mieli jakąś noc poślubną. Oglądam ten serial i nić nie wiem :) Dzięki za odpowiedź

olik91

Typowe zapetlenie sie tureckiej scenarzystki, to samo sie dzieje nie w roznych ale tez w jednym serialu Elif, tylko szczegoly sie zmieniaja ale te same akcje zapetlone ciagle, stad min. tyle porwan tej samej bohat. ;)

Alamar

W serialu Elif, Kerem siedzi w tym samym więzieniu, co siedzieli w Przysiędze i Więzień miłości. Szpital też się powtarza. Więzień miłości, szofer też ten sam co w Przysiędze i Zejnep ta dziewczynka też ta sama.

olik91

A ja pamiętam o co chodziło. Reyhan wypomniała mu że wyszła za niego tylko z powodu przysięgi złożonej Hikmetowi. Dlatego Emir zapytał ją czy do lóżka z nim poszła też tylko z powodu przysięgi. Bo chociaż oboje w jakiś sposób zostali zmuszeni do tego małżeństwa to Emir stanął na wysokości zadania i skonsumował noc poślubną z Reyhan, a ona widocznie nie protestowała.

Lili89

Reyhan jest brzydka, ma grubą twarz i wyłupiaste oczy, jej twarz wygląda jak morda kreta, ona śmierdzi paszczetem, serio aktorzy mówili o tym

Lili89

Nadal nie rozumiem jak pomimo wiedzy o tak licznych idiotyzmach kobiety dają radę to oglądać.

Lili89

Podziwiam wewnętrzny kontrast: taką zdolność krytycznego spojrzenia, dystansu do tego serialu i jednocześnie poświęcanie "Przysiędze" i Więźniowi miłości" tak wielu godzin życia. Ja tylko jedno podziwiam w serialach tureckich (znam je tylko z krótkich obserwacji, gdy czekam na inną pozycję na innych kanałach): urodę wielu aktorek. Są wybitnie piękne i dystansują urodą wiele różnych panienek znanych z konkursów piękności.

Wydmin

W tureckich serialach często lądują modele i laureaci konkursów piękności. Wydaje mi się, że aktorka grająca Zehrę miała tytuł miss i nie wiem czy główny aktor też jakimś misterem nie był.

ocenił(a) serial na 3
Lili89

Wszystkie tradycyjne związki, to wersja tej samej historii...

Lili89

Jest nawet ta sama muzyka, identyczna:)

Bartosz_Brzozowski_fw

To znaczy bardzo podobna do serialu 'zranione ptaki', myślałem że o to chodzi. Wszystkie tureckie seriale które znam z tvp bardzo do siebie podobne.

Bartosz_Brzozowski_fw

Zależy chyba od rejonu z którego jest serial. Więzień i przysięga są bardzo podobne, natomiast np. "Zapukaj do moich drzwi" czy jak to się tam u nas nazywa, to zupełnie inna bajka, zarówno pod względem "klimatu" jak choćby strojów.